V kraljestvu naše "pumpe"

Nekoč so srčni utrip na terenu merili kar z otipavanjem žile na zapestju. To brez dvoma deluje tudi danes, vendar je metoda precej netočna, zato je dosti bolje, če si omislimo elektronski merilec srčnega utripa, brez katerega si kakovostnega treninga skoraj ne moremo več predstavljati. Seveda pa to ni edini inštrument za nadzor treninga – je pa zagotovo najbolj priročen.

Osnovni podatek, ki ga potrebujemo pri treningu je maksimalna srčna frekvenca. To je število srčnih utripov na minuto, ki ga pri naporu ne smemo preseči.

Na najbolj preprost način jo izračunamo tako, da številu 220 odštejemo število naših let. Če smo stari na primer 40 let, je naša maksimalna srčna frekvenca 180. Ker pa je človek individuum, tak preprost izračun ne more biti prav natančen za vse in za vsakogar. Vsekakor pa velja, da se maksimalna srčna frekvenca s starostjo niža, podobno kot se niža tudi število utripov v mirovanju.

Določitev maksimalne srčne frekvence je bistvenega pomena za načrtovanje treninga v posameznih intenzivnostnih območjih – seveda predvsem pri rekreativni dejavnosti, tekmovalni šport ima svoja pravila.

Upoštevajoč maksimalno srčno frekvenco, lahko območje vadbe razdelimo na pet intenzivnostnih območij (metoda Carvonen), in sicer:

Nizka intenzivnost do 50% maksimalne srčne frekvence
Srednja intenzivnost do 75% maksimalne srčne frekvence
Višja intenzivnost do 90% maksimalne srčne frekvence
Visoka intenzivnost do 96% maksimalne srčne frekvence
Maksimalna intenzivnost do100% maksimalne srčne frekvence

 

Srce je vodnik po počutju

Srčni utrip nam dokaj dobo pove, kako je z našim zdravjem. Res pa je, da boste srcu najlažje prisluhniti z merilcem srčnega utripa.

Opozoriti je treba na nekaj izredno pomembnih dejstev, ki se nanašajo na srčni utrip, oziroma na to, kaj vse dnevni srčni utrip med obremenitvijo ali v mirovanju pove. Verjemite: to, kar berete, vam bo zagotovo v neprecenljivo pomoč, da boste razumeli svoje telo in svoje počutje – seveda pod pogojem, če se boste spremljanju svojega srčnega utripa malo bolj posvetili.

Osnovne kombinacije, ki v praksi najpogosteje nastopijo so zbrane v naslednji tabeli:

srčni utrippočutjemožen pomen
visok med obremenitvijo dobro dobra telesna pripravljenost, dovolj počitka
visok med obremenitvijo slabo prvi znaki bolezni, nekaj se nas »prijemlje«, daljša odsotnost z vadbe
visok v mirovanju (do 20% nad normalnim) slabo pretiravanje s treningom
višji v mirovanju zelo slabo bolezenski znak (verjetno bomo zboleli)
nekoliko povišan v mirovanju zjutraj   utrujenost
nižji pri velikih naporih slabo močna utrujenost, pretreniranost
nižji v mirovanju dobro dobra telesna pripravljenost

 

Elektronski merilci srčnega utripa omogočajo tudi izračun povprečnega srčnega utripa v določenem obdobju, na primer na neki trasi. Če tako traso prevozimo večkrat, si lahko beležimo čas, ki smo ga porabili in vrednosti povprečnega utripa. Take zabeležke si lahko tolmačimo na naslednji način:

povprečni srčni utripdoseženi časmožen pomen
nižji kot običajno boljši zelo dobra telesna pripravljenost
nižji slabši utrujenost
višji zelo dober po dobrem počitku
višji zelo slab lahko bolezenski znak

 

Ne bo slabo, če si tole stran prekopirate in jo prilepite v vaš treninški dnevnik, tako da vam bo, ko boste zapisovali svoje kilometre, čase in počutje, vedno pri roki!

Z dovoljenjem avtorja Gorazda Penka povzeto po kolesarskem priročniku "Človek na biciklu" .