Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Festival zdravja v Križankah 

12. junij 2014 9:07:00

Festival zdravja 2014Poleg družine, zdravje večina Slovenk in Slovencev postavlja v sam vrh osebnih vrednot, kljub temu pa zanj polovica prebivalcev ne naredi dovolj. Za boljšo osveščenost bodo v soboto, 14. junija, poskrbeli tudi v Lekarni Ljubljana, ki na dvrošču ljubljanskih Križank pripravljajo druženje in gibalne dejavnosti za vse generacije.

Lekarna Ljubljana namreč praznuje 65. obletnico obstoja, v Križankah pa se oglasite v soboto, 14. junija, od 9. do 17. ure. Čakajo vas zanimiva predavanja, delavnice, nasvetov in izdelkov polne stojnice, preventivne meritve in svetovanje ter gibalne urice za vse generacije. Na ta dan bodo del sredstev od prodaje na Festivalu zdravja in v enotah Lekarne Ljubljana namenili za dobrodelni projekt.

Vstopnina bo dobra volja.

 

Več na www.lekarnaljubljana.si.

TRIMmix- vadba na prostem 

11. junij 2014 10:43:00

trimmixZmiksajte 2 merici nordijske hoje, 1 merico vaj za čvrsto telo, 3 merice sprostitve v naravi. Vmešajte 7500 l svežega zraka, dodaj nekaj kapljic potu in začini s smehom in dobro družbo. Čas priprave: 60 min. Energijska vrednost: minus 400 kcal. Ne vsebuje sladkorja, maščob in holesterola!

Vsak odmerek TRIMmixa na varen, učinkovit in zabaven način »napade« vse pereče dele vašega telesa in z lahkoto poskrbi za boljšo kondicijo, lepo oblikovano telo in odpravo maščobnih blazinic. Odlično, a to še ni vse! Strokovnjaki so izračunali, da ena ura vadbe oskrbi telo s kar 7500 litri svežega zraka in v njem »pokuri« dobrih 400 kalorij. Gibanje v naravi nima nobenih stranskih učinkov, nasprotno, sprošča vsakodnevno obremenitev uma in duha ter poživlja splošno življenjsko energijo.

TRIMmix je EDINSTVENA IZKUŠNJA!

  • V uvodnem delu se boste na nevsiljiv način, tako rekoč igraje seznanili z osnovami nordijske hoje in tehniko gibanja na ravnem in bolj strmem terenu.
  • Nato se boste odpravili na pohod po gozdnih in drugih poteh, ki bo vključeval tudi zmeren vzpon. Nordijska hoja posnema gibanje med smučarskim tekom in tako sočasno aktivira mišice celega telesa – nog, rok, zadnjice, ramenskega obroča in stabilizatorjev trupa. Hitrejši tempo hoje z daljšimi koraki, pri katerih boste aktivno uporabljali odriv s palico, bo ustvaril pogoje za dvig srčnega utripa in povečano potrebo po kisiku. Med dinamičnim gibanjem se bo telo mimogrede ogrelo in prvih kapljic potu še opazili ne boste. Še večjo intenzivnost vadbe boste lahko izkusili med nordijskim tekom in preskakovanjem kolebnice.
  • V eni ali več serijah krepilnih vaj se boste posvetili specialnim mišicam trupa, rok in nog. Seveda stoje, s pomočjo posebnih palic, katerih sestavni del so elastične cevke z ročaji.
  • Dnevni odmerek vadbe za odlično formo in poživitev boste zaključili z raztezanjem in sproščanjem.

Vadbo TRIMmix Gibis-EM organizira na različnih lokacijah v zelenih oazah na obrobju Ljubljane: na Rožniku, Golovcu in Šmarni gori. Vadba bo potekala po različnih krožnih poteh in se vedno zaključila na izhodišču.

 

Več na www.gibis-em.si.

Vadba nordijske hoje z Gibitom 

10. junij 2014 21:23:00

gibitRedna vadba nordijske hoje traja uro in četrt, sestavljajo pa jo trije deli: ogrevanje, glavni del in raztezanje s sproščanjem. Glavni del vadbe je posvečen tako izpopolnjevanju pravilne tehnike in učenju novih tehnik, kot tudi vajam za krepitev moči, vzdržljivosti, ravnotežja in gibljivosti. Glavni pripomoček na vadbi so seveda palice za nordijsko hojo, dostikrat pa trenerji popestrimo vadbo tudi z elastikami in TRX trakovi. Vadbo izvajajo celo leto in v vsakem vremenu.

V ljubljanskem Tivoliju se srečujejo vsak torek, sredo in četrtek ob 18. uri, v Kosezah pa vsako soboto ob 9. uri.

Junija je prvi obisk vadbe je brezplačen!

 

Več na www.gibit.si.

Olimpijski dan s športnimi asi 

10. junij 2014 19:07:00

Olimpijski danVabljeni v Arboretum Volčji Potok na družinski OLIMPIJSKI DAN s športnimi ASI. Dan boste preživeli s slovenskimi vrhunskimi športniki, se veselili njihovih uspehov ter imeli priložnost, da jih spoznate od blizu. Dogajanje bo športno in zabavno. Družili se boste v nedeljo, 22. junija.

Za vas pripravljajo številne dejavnosti: atraktivno prijateljsko nogometno tekmo, v kateri se bodo pomerili olimpijski športniki in slovenski nogometaši. To bo hkrati  tudi priložnost, da jih spoznate, poklepetate in se fotografirate z njimi.

Ker ta dan svoj dan praznuje Mednarodni olimpijski komite, se boste odpravili na kratko olimpijsko hojo, dvokilometrski sprehod po parku. Najmlajše čaka Miniolimpijada, kjer jim bodo animatorji pričarali pravo olimpijsko vzdušje.

Dan boste zaključili s koncertom na trati ob dinamičnih brazilskih ritmih Big banda RTV Slovenija z gostjo Alenko Godec.

 

Več na www.adriatic-slovenica.si.

Začetek poletne planinske sezone 

10. junij 2014 18:09:00

nesreče v gorahV naši regiji se le Kamničani neposredno stikajo z visokogorjem, k njim in tudi drugod pa se zelo radi odpravljajo tudi številni prebivalci ostalih občin. Po statistiki, ki sicer velja za celotno državo, v hribe redno zahaja 300.000 Slovenk in Slovencev, naše koče pa vsako leto obišče okoli milijon gostov, ki so v večini primerov ustrezno telesno pripravljeni, vprašanje pa je, če so tudi dovolj dobro opremljeni za primere spreminjanja vremenskih razmer. Lani je Gorska reševalna služba zabeležila 393 intervencij, letos že 166.

Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije ter njun skupni odbor Gore in varnost so pripravili informativno - preventivno - zloženko »Kako ravnamo v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije« z osnovnimi napotki, kako ravnati v tem primeru ter kako ravnati, da do nesreče ne bi prišlo.

 

Želimo vam varen korak in pazite nase!

Nova naravoslovna učna pot 

6. junij 2014 12:33:00

Naravoslovna pot kosezeKrajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib leži v središču urbanega okolja mesta Ljubljane. Pomembna funkcija parka je zato izobraževanje javnosti, zlasti na področju naravoslovja, naravovarstva in okolja. Namen projekta je bil na podlagi predlagane vizije in operativnih ciljev razvoja izobraževalnih dejavnosti v parku pripraviti idejni načrt za dve učni poti.

Naravoslovna učna pot Koseški bajer (dolžina je 850 m) je že odprta in v uporabi, obsega pa pet točk z informacijskimi tablami na katerih boste, ob pomoči informacijskih tabel, izvedeli več o prebivalcih Koseškega bajerja in pomenu tamkajšnjih življenjskih okolij.

Druga pot še nastaja in se bo imenovala Gozdna učna pot Tivolski vrh (dolžina bo 1,75 km) obsega deset točk z informacijskimi tablami in predstavlja značilnosti gozdnega ekosistema ter pomen gozdov za človeka.

Sobe poti nadgrajujeta Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki vsem skupinam obiskovalcev ponuja možnost za kakovostno doživljanje narave ter omogoča razvoj okoljevarstvene in naravovarstvene ozaveščenosti družbe.

Sicer pa je na ljubljanskem gozdnogospodarskem območju več gozdnih in naravoslovnih učnih poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove skupaj s partnerji, oglejte pa si jih na www.zgs.si.

iVitalis nordijska hoja 

4. junij 2014 12:53:00

bisernicaPreprosto gibanje z uporabo palic, oplemeniteno s posebnimi vajami – je vadba, ki krepi telo in duha. iVitalis nordijska hoja je enostavna, zdrava, družabna, sproščujoča in zato dostopna vsakomur.

Vadba je namenjena vsem, ki bi se v prostem času radi družili in se hkrati odlično razgibali na svežem zraku. V zavodu Bisernica so običajno nordijsko hojo za večje učinke dodatno še obogatili z iVitalis vajami.

 

Več na www.bisernica.si.

Zakorakajte s Pulz športom 

4. junij 2014 12:45:00

pulzPulzov trening nordijske hoje poteka v majhnih skupinah in je primeren tako za začetnike kot za nadaljevalce, tako za mlade kot starejše! Skrbijo, da so skupine vedno prilagojene različnim stopnjam znanja in vzdržljivosti vadečih. Vadba običajno poteka po ravnem ali bolj razgibanem terenu. Med hojo pogosto naredite več različnih sklopov vaj za moč in raztezanje. Predvsem pa je to čas za uživanje v naravi in dobri družbi!

Srečujejo se vsak četrtek, ob 17.30 na parkirišču pred Živalskim vrtom Ljubljana, vadba pa poteka po uro in pol, z vse leto in v vsakem vremenu.

 

Več na www.nordijskahoja.com.

Hoja za vsakogar 

4. junij 2014 12:31:00

hojaDaleč najbolj priljubljen način gibanja in rekracije je hoja, ki jo poznamo v najrazličnejših izvedbah in še številčnejših namenih. Hodimo na sprehodih, če gremo na bližnji grič, po trim stezi ali pa v hribe oziroma gore. Pešačimo v službo šolo, po nakupih, na obiske, za rekracijo... Ne nazadnje nas večina ljubiteljev teka na smučeh pravzaprav hodi na smučeh. 

Hodimo tudi s palicami, ki nam dodatno pomagajo pri opori (zložljive oziroma teleskopske) ali pa delujejo kot vadbeni pripomoček, kot recimo nordijska hoja oziroma hoja po smučarsko. Po ravnem ali po manj zahtevnih terenih, druženje ob hoji ponujajo številna društva, neformalne skupine, vedno pa se je lotite lahko tudi sami. Planinska (in tudi nekatera druga) društva prirejajo varne pohode v sredogorje in še višje, za nordijsko hojo pa tudi pri nas skrbi še lepo število ponudnikov tudi v naši regiji. V naslednjih novicah bomo prav njim posvetili nekaj prostora, odločitev, če se jim boste želeli pridružiti, pa bo seveda le vaša.

Pa veste, kaj je nordijska hoja? Gre za eno najbolj učinkovitih in varnih gibalnih dejavnosti, ki pomaga ohranjati vzdržljivost in telesno kondicijo. Je enostavna, prijetna in primerna za vse starostne skupine. Vse kar potrebujete je veliko dobre volje, palice za nordijsko hojo in dobrega učitelja!

Na pohodnem delu Pohoda 2014 je sodelovalo skoraj 30.000 ljudi 

28. maj 2014 9:15:00

Pohod 2014Hoja oziroma pohodništvo je najbolj enostaven in pri nas priljubljen način ukvarjanja z gibanjem in športom. Da je tako, je dokazala tudi najbolj množična športnorekreativna prireditev pri nas (in še daleč naokoli), saj se je na podaljšan drugi majski konec tedna, dogodka v Ljubljani udeležilo skupaj skoraj 36.000 pohodnikov in tekačev vseh starosti.

Najbolj je opazno povečanje števila udeležencev med osnovnošolci in odraslimi, saj se jih je od lani prvih povečalo za skoraj tritisoč, drugih pa za kar šesttisoč (!). Nekaj manjša, a še vedno odlična je bila udeležba med vrtci in srednješolci. Organizator se bo v prihodnje torej moral bolj potruditi in motivirati ti dve skupini.

Podobna zgodba je tudi med tekači, ki so se udeležili Teka trojk. Med odraslimi se pozna povečevanje ševila tekaško aktivnega dela prebivalstva, a tudi dejstvo, da za tek ni bilo startnine. V cilj je zato priteklo približno štiristo trojk več, kot leta 2013, kar pomeni 1200 rekreativcev. Osnovnošolci so svojo udeležbo letos povečali le za trideset trojk, sijaki pa za šestdeset. Tudi njim bodo organizatorji, skupaj z nacionalno panožno zvezo, v prihodnje morali posvetiti več pozornosti.

Stran 43 od 48 << < 20 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>