Pohodniške novice

Dvojna številka Planinskega vestnika: 7 + 8 = 15 

18. julij 2016 11:08:00

Planinski vestnikZa uvod v branje poletne dvojne številke Planinskega vestnika so na Planinski zvezi Slovenije pripravili temo meseca o higieni v gorah. Temo, o kateri sicer ni veliko govora, je pa stalno prisotna, ko zahajamo v ta svet.

Sledijo raznovrstni članki za popestritev počitniških dni o krožni poti Pot za zidom, najtežje pristopnem tritisočaku v Dolomitih, plezanju v narodnem parku Zion v ZDA, napornem vzponu in sestopu z Weisshorna v Valiških Alpah, vzponu na Daecheongbong v južni Koreji in trekingu na indonezijski vulkan Rinjani.

Preberete lahko zanimive informacije o Janne Immink, začetnici ženskega alpinizma, hoji na Triglav Antona Kocjančiča leta 1905 ter osvajanju tisočakov Petra Mucka. Preberete si lahko intervju z gluho in slepo športno plezalko Tanjo Glušič, češkim plezalcem Marekom Holečkom in članom Nadzornega odbora PZS Andrejem Brvarjem. V rubriki Z nami na pot se lahko povzpnete na velikana Julijskih Alp na Razor in na kraljico Dolomitov, Marmolado.

Prijetno poletno branje vam želimo!

Več informacij: PZS

S kolesom na Praznik borovnic 2016 

12. julij 2016 8:26:00

praznik borovnicV Borovnici bo ta vikend potekal že devetnajsti Praznik borovnic, kjer bodo posebne pozornosti deležne modre jagode, ekološko pridelana hrana in domači izdelki. Poleg tega so organizatorji pripravili tudi pester kulturni in zabavni program. 

Praznik borovnic se bo začel v petek, 15. 7. 2016,  popoldan, z družinskim kolesarjenjem in otvoritvijo razstave čipk. V soboto, 16. 7. 2016, bo osrednje prizorišče z odrom in gostinskim šotorom na Molkovem trgu, stojnice bodo na Mejačevi ulici, športni dogodki pa v športnem parku Borovnica. V nedeljo, 17. 7. 2016, bo od 8:00 do 12:00 na tržnici mogoče kupiti borovnice in si v OŠ dr. Ivana Korošca ogledati razstavo čipk. 

Letos bo v okviru praznika v soboto, 16. 7. 2016, organiziran tudi kolesarski izlet po barjanskih cestah in kolovozih v Borovnico, kjer se boste sprehodili med stojnicami z izdelki domače obrti, si ogledali šolo jahanja, razstavo čipk, kolesarili s kolesarji starodobniki, se zapeljali s konjsko vprego, si ogledali sotesko Pekel. Nazaj vam bo lahko pomagal vlak, lahko pa se boste do Podpeči pripeljali z ladjico, kolesarili v Borovnico in se nazaj v Ljubljano vrnili z vlakom.

Več informacij in podroben program: Praznik borovnic Pohod po čebelji poti 

6. julij 2016 8:37:00

Cebelarsko drustvo BarjeČebelarsko društvo Barje v nedeljo, 10. julija 2016, organizira pohod po čebelji poti. Začetek bo ob 10. uri v Botaničnem vrtu, na petkilometrski učni poti do Ljubljanskega gradu pa si boste lahko ogledali čebelnjaka pri Plečnikovi hiši na Trnovem in na Cankarjevem domu. Med drugim boste obiskali tudi Plečnikovo lectarno, Medarsko ulico in videli razstavo »Ohranimo čebele«.

Program pohoda:

10:00 – 10:45; Botanični vrt – predstavitev poti z LCD projektorjem (Aleš Süssinger, ČD Barje)

10:45 – 11:00; Vodenje skozi Botanični vrt (Blanka Ravnjak, Botanični vrt)

11:00 – 13:00; Pohod po točkah od Botaničnega vrta do Ljubljanskega gradu (A.Süssinger) Plečnikova hiša – Plečnikov čebelnjak; kostanjevi medoviti drevoredi – Eiprova ulica - Krakovski nasip – Breg; Kongresni trg – izpričana zgodovinska prodaja medu na debelo in Plečnikova lectarna; Cankarjev dom – čebelnjak na strehi; Narodni muzej Slovenije – znak čebele na vratih; Slovenska cesta – drevored medovitega malega jesena; Čopova ulica – izvesek panja na Mestni hranilnici; Medarska ulica – zgodovinska prodaja medu na drobno.

13:00 – 14:00; Vzpon na Ljubljanski grad z vzpenjačo in ogled razstave »Ohranimo čebele« v Kazemate.

Celotne hoje bo približno 5 km. Potrebna primerna obutev za pohod. Vstop v Botanični vrt bo za udeležence pohoda brezplačen. Prav tako bo brezplačen ogled Plečnikovega čebelnjaka na vrtu pri Plečnikovi hiši ter ogled čebelarske razstave na Ljubljanskem gradu. Cena povratne (skupinske) vozovnice za vzpenjačo na grad je 3 EUR na osebo.

Več informacij: Čebelarsko društvo Barje


Pohod po "Učni poti po Barju" 

6. julij 2016 7:29:00

Pohod po Ucni poti BarjeTuristično društvo Barje v sodelovanju s Turizmom Ljubljana, v okviru prireditev Ljubljana zelena prestolnica Evrope 2016, organizira prvi pohod po "Učni poti po Barju", ki bo potekal v soboto, 9. julija 2016.  

Na okoli 9 kilometrov dolgi poti od Sejmišča Barje do Gozdnega roba ob Kozlerjevi gošči in nazaj bodo domačini pohodnikom predstavili znamenitosti Barja. Pot bo potekala od bivše šole Barje po Črni vasi do cerkve Svetega Mihaela, spominske plošče Antonu Meliku, do Tomaževe hiše, po Rebekovem štradonu do spomenika NOB in do novega dela »Učne poti po Barju«.

Zbirno mesto je na Sejmišču Barje (za bivšo šolo Barje, Ižanska 202, 1000 Ljubljana) ob 9.00 pri vhodu s Peruzzijeve ulice.

Štartnine ni.

Več informacij: Pohod po Učni poti po Barju 

Prijave: Turistično društvo Barje, 031 322 251

Glasujte za najboljšo planinsko kočo leta 2016 

4. julij 2016 10:14:00

Naj planinska kočaPlaninska zveza Slovenije v sodelovanju s portalom SiolNET tudi v letošnjem letu organizira izbor za naj planinsko kočo, kjer letos sodeluje že 67 planinskih koč. Vse so opremljene s certifikatom družinam in okolju prijazna planinska koča ali imajo vgrajeno čistilno napravo. Med predlaganimi kočami lahko glasujete za najljubšo in osvojite praktične nagrade.

Akcija Naj planinska koča 2016 poteka od 18. junija 2016, pa vse do 13. septembra 2016.

V prvem krogu (od 18. junija do 31. julija 2016) boste lahko izbirali med 67 različnimi planinskimi kočami, v drugem krogu (od 1. avgusta do 12. septembra 2016) pa boste svoj glas lahko namenili le eni od desetih planinskih koč, finalistk, ki bodo v prvem krogu glasovanja zbrale največ glasov.

 

 

Izmed vseh prispelih glasov bodo organizatorji v prvem krogu glasovanja vsak teden izžrebali praktične nagrade:

2 x majica Siol.net

1 x Planinski dnevnik

1 x zgoščenka Greva pod objem gora

1 x zemljevid Posavsko hribovje – Boč-Bohor

1 x zemljevid Ljubljana in okolica

1 x planinsko-izletniški vodnik Tržič

1 x priročnik Prehrana v gorah

 

Vsi sodelujoči v prvem in drugem krogu pa boste sodelovali tudi v žrebanju za glavne nagrade:

1 x razvajanje za 2 osebi v Bohinj EKO Hotelu (2 nočitvi za 2 osebi),

4 x 1 darilni bon za kopanje v Bohinj EKO Hotelu

10 x solna terapija za 2 osebi v Solni vili

 

Več informacij in glasovnica: Naj planinska koča 2016


Pohod po poteh roparskih vitezov 

22. junij 2016 7:41:00

Pohod po poteh roparskih vitezovPohod po poteh roparskih vitezov je tradicionalni pohod, ki se odvija v vasi Žlebe. Vsako leto se ga udeleži več in več pohodnikov. Na izhodišču, po poti, ter na cilju nas ves čas spremljajo Roparski vitezi ki nam kažejo pot.

Pot je srednje zahtevna, primerne tako za otroke kot za odrasle in starejše. Traja približno tri ure in vodi po urejenih pohodnih poteh. Na cilju je poskrbljeno za pijačo, zabavo in hrano.

Kdaj: 25. junij 2016, ob 8.00 uri
Kje: Štart pred OŠ Preska v Medvodah


Organizator: TD Žlebe-Marjeta

 

 

 

Šmarna gora od vzhoda do zahoda 

20. junij 2016 10:32:00

Smarna goraNa prvi poletni dan vabljeni na prav poseben dogodek z naslovom »ŠMARNA GORA OD VZHODA DO VZHODA: 24 ur Šmarne gore – za Srečne ljudi! Dol greš tolikokrat, kolikokrat zmoreš gor«, ki ga organizirata Betka Šuhel Mikolič in Metka Albreht v sodelovanju z Energetiko Ljubljana in Turizmom Ljubljana.  Sami se bosta na Šmarno goro povzpenjali in spuščali kar 24 ur, na poteh se jima bodo med drugimi pridružili uveljavljeni ultramaratonci, pa tudi znani športniki.

Vabljeni, da se jima pridružite ali se po svoji najljubši poti enkrat ali večkrat odpravite na Šmarno goro, kadarkoli v štiriindvajsetih urah.

Start z velikega parkirišča v Tacnu bo ob 4.15 zjutraj,  prve pohodnike pa bo ob sončnem vzhodu z akustično izvedbo skladbe Nad mestom se dani pričakal Big Band Orkester Slovenske vojske. Tekom dne bo potekal pester program, v okviru katerega bo tudi odprtje letos prenovljene Poti svobode – Poti srca. Energetika Ljubljana namreč že 12 let pomaga pri ohranjanju in obnavljanju planinskih poti na Šmarno goro. Otvoritev Poti srca bo ob 7.20 na vrhu Šmarne gore, ko bo prisotne pozdravil tudi župan Zoran Janković.

V soboto do 25 % popust za ogled Županove jame 

10. junij 2016 10:26:00

Zupanova jamaJunijsko vreme je očitno postalo tako deževno in nestalno, da ni naklonjeno prireditvam na prostem. Za soboto načrtovani Dan doživetij z jamarskim spustom je zato prestavljen na eno od poletnih sobot.

Vendar pa deževno vreme prav nič ne zmanjša čarobnosti kraškega podzemlja. Sedem dvoran Županove jame vabi obiskovalce, da jih raziščejo. Zato lahko v soboto, 11. junija, ob ogledu Županove jame izkoristite do 25-odstotni popust.

Ogled v soboto, 11. junija bo možen ob 13.30 in ob 15.00, vstopnina za voden ogled pa je 6 eur odrasli, 5 eur šolski otroci, predšolski v spremstvu staršev gratis.

Več informacij: Županova jama

 

24. pohod po Velikolaški kulturni poti  

8. junij 2016 8:07:00

velikolaska kulturna potKdaj: v nedeljo, 12. 6. 2016.

Start: v Laščah na trgu med 7.00 in 10.00 uro.

Cilj: Trubarjeva domačija na Rašici, kjer bo družabna prireditev.

Velikolaška kulturna pot povezuje rojstne kraje naših treh velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Je krožna, označena s posebnimi markacijami in dolga približno 15 km. Trasa pohoda s startom v Velikih Laščah in ciljem na Rašici pa je dolga približno 13,5 km. Pot je razgibana, z nekaj vzponi in spusti in je primerna tudi za družine in osnovnošolsko mladino. Z Rašice v Velike Lašče se lahko vrnete peš po markirani poti (50 min), na voljo pa bo tudi brezplačen prevoz. 

Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, načrt poti, čaj in prevoz z Rašice v  Velike Lašče.

Za dvakratno udeležbo prejmejo pohodniki bronasto značko, za štirikratno udeležbo srebrno in za šestkratno udeležbo zlato značko. Za desetkratno udeležbo prejmejo pohodniki posebno nagrado.

Več informacij:  PD Velike Lašče 

Primožev pohod na Šentrumar 

8. junij 2016 7:15:00

primozev pohod na sentrumarOb dnevu Primoža Trubarja vas vabimo, da se v nedeljo, 12. junija 2016, udeležite tradicionalnega Primoževega pohoda do gobarskega doma na Šentrumarju. Pohod ni naporen in je primeren tudi za družine z otroki. Organizirane so tri poti različnih zahtevnostnih stopenj, ki jih bodo vodili izkušeni vodiči.

Zbor ob 9.00:

Pri Jakličevem domu na Vidmu – čas pohoda približno 2 uri.

Pri cerkvi na Krki - čas pohoda približno 1,45 ure.

                                                                             Pri gasilskem domu v Hočevju - čas pohoda približno 1 uro.

Ker je vreme poskrbelo, da so gozdovi že polni gob, pa bo to priložnost tudi za spoznavanje teh, saj vam jih bodo člani Društva gobarjev Štorovke pomagali razvrstiti ter povedali katera je užitna in katera ne.

Zaželene so prijave na telefon: 051 240 247.


Stran 20 od 37 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >>