Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

11. april 2018 11:34:00

Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mestoV letošnjem letu bomo na pobudo Slovenije 20. maja prvič obeležili svetovni dan čebel, v teh dneh pa že peto leto zapored poteka projekt 'Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto', ki se izvaja pod okriljem Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. V sodelovanju s številnimi partnerji tako potekajo različne aktivnosti v podporo osveščanju o pomembnosti čebel in za spodbujanje meščanov Ljubljane k ocvetličenju oken in balkonov z medovitimi rastlinami.

MOL, ki se od leta 2017 ponaša z nazivom »Čebelam najbolj prijazna občina«, že vrsto let izvaja številne aktivnosti namenjene samooskrbi in ohranjanju biodiverzitete in okolja, kamor sodi tudi spodbujanje razvoja urbanega čebelarjenja. Postavitev 

urbanega čebelnjaka v Botaničnem vrtu, pedagoški program namenjen vsem trem triadam v osnovnih šolah, turistični produkt Čebelja pot, ki je bil zasnovan v letu, ko je Ljubljana nosila prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, priporočila za postavitev čebeljih stojišč, zasajanje medovitih rastlin na javnih zelenih površinah ter dežurna služba za pobiranje rojev po mestu so le nekatere izmed aktivnosti. V teh dneh pa je v ospredju projekt 'Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto', v okviru katerega so obiskovalci središča Ljubljane pred nekaj dnevi brezplačno že prejeli vrečko semen medovitih rastlin in strokovne nasvete, kako lahko pomagajo čebelam zagotoviti dovolj paše. Med 16. majem in 6. junijem bo v Mestni hiši na ogled čebelarska razstava, jeseni pa še Medeni dan ter Mesec medenih sladic.

Pestro dogajanje pa se že sedaj odvija tudi v BTC-ju. Od torka, 10. aprila, je v hali A na ogled razstava 'Urbano čebelarjenje', kjer lahko obiskovalci prek čebeljega nadzornega centra v živo spremljajo dogajanje v čebelnjaku ob Vodnem mestu Atlantis, v prihodnje pa bodo v prenos vključeni še drugi urbani čebelnjaki. 21. aprila bo na Tržnici BTC potekal cvetlični sejem in obeležil svetovni dan Zemlje, ki sledi dan pozneje. Maja se bo Ameriška ulica v BTC Cityju Ljubljana preobrazila v alejo sončnic, čebelji nadzorni center pa bo od junija naprej predstavljen v okviru razstave 'Kjer so čebele doma' v Slovenskem etnografskem muzeju. Med 17. in 27. majem bodo potekali dnevi odprtih vrat pri različnih partnerjih projekta, ki bodo obiskovalcem ponudili vpogled v urbane čebelnjake in jih seznanili z izzivi urbanega čebelarjenja.  

Več informacij: www.btc-city.com/CEBELE.

Komentarji na to objavo so zaprti.