Kolesarske novice

Prve usmerjevalne table na Slovenski turnokolesarski poti 

11. januar 2017 9:50:00

Slovenska turnokolesarska potOb koncu lanskega leta se je izteklo četrto leto, odkar se je porodila ideja o kolesarski poti prek vseh pomembnejših slovenskih gorstev - Slovenska turnokolesarski (STKP), sedaj pa postomoma poteka njeno označevanje z usmerjevalnimi tablami.

Trasiranje Slovenske turnokolesarske poti je trajalo tri leta in pol, na Dan slovenskih planinskih doživetij, 18. junija 2016, pa je bila končno odprta. Okoli 1800 kilometrov dolga trasa vsebuje 50.000 metrov vzpona, 41 enodnevnih etap, 109 kontrolnih žigov, 52 planinskih koč, obisk številnih krajev zgodovinskega, etnološkega in kulturnega pomena.

Odziv turnih kolesarjev je presenetljiv, prodanih je namreč že več kot 1000 Dnevnikov STKP. Kot zanimivost naj povemo, da se prva etapa prične v Ljubljani in poteka vse do Mihelčevega doma na Govejeku.

Foto: Mladen Živkovič

Kolesarji se lahko orientirate s pomočjo opisov, GPS-sledi in zemljevidov, ki so na voljo na spletnem vodniku (stkp.pzs.si), pot pa je že vrisana tudi na novih zemljevidih Planinske založbe PZS. Kljub temu so oznake na terenu več kot dobrodošle, zato so kolesarji in markacisti letos poleti družno pristopili k označevanju poti. Poti se označujejo s kolesarsko oz. dvonamensko markacijo, na njih pa se nameščajo  modre usmerjevalne table.

Več informacij: Slovenska turnokolesarska pot

Sodelujte pri novem štetju kilometrov, ur in kalorij rekreativcev! 

22. november 2016 17:33:00

rekreacijaOrganizatorji športnorekreativnih, turističnorekreativnih in gibalnorekreativnih dogodkov lahko izkoristite brezplačen vpis podatkov v KOLEDAR REKREACIJE 2017.

Koledar rekreacije zajema podatke o športnorekreativnih, turističnorekreativnih in gibalnorekreativnih prireditvah, ki so namenjene ljubiteljskim športnikom.

Vanj lahko vpišete katero koli prireditev, kot so na primer: planinski izlet v gore ali sredogorje, turističen pohod ali pohodni izlet, test hoje na 2 km, tekaški maraton ali polmaraton, krajši cestni ali izvencestni tek, gorski tek kros, Cooperjev tekaški preizkus, gorskokolesarski ali cestni kolesarski izlet ali maraton, kronometer ali rekreativna kolesarska dirka, triatlon ali duatlon, smučarski tekaški maraton, alpska smučarska tekma, plavalni maraton ali Cooperjev plavalni preizkus, jamarski izlet, malonogometni, odbojkarski ali košarkarski turnir, plesni, smučarski ali kakšen drug tečaj, oziroma katero izmed drugih aktivnosti, ki je namenjena rekreativcem …

Podatke o enem ali več dogodkih vpišite v informacijski sistem REKREACIJA.SI (prej si enostavno in brezplačno uredite dostop) ali po elektronski pošti sporočite vsaj osnovne podatke: naziv, datum, panoga, kraj, organizator, kontaktni podatki (telefon, spletna stran, e-pošta …), po možnosti pa tudi kratek opis.

Na podlagi sklenjenih dogovorov z mediji in partnerskega sodelovanja z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez zagotavljamo tudi brezplačno možnost medijske pozornosti. Z vpisom podatkov v sistem bodo podatki objavljeni na portalih www.rekreacija.si, www.infosport.si, www.rtvslo.si/rekreacija in www.aktivni.si, mobilnem Infosportu, s pomočjo Slovenske tiskovne agencije pa vpisane podatke dajemo na voljo tudi vsem ostalim medijem (radio, tv, splet, časopisi, revije, mobilne objave …).

Posebej poudarjamo, da bomo dogodke izbranih športnih panog, v začetku januarja, objavili tudi v Delovi prilogi POLET.

Organizatorjem, ki boste podatke vpisali neposredno v aplikacijo, ponujamo še možnost brezplačne objave reklamne pasice na portalu www.rekreacija.si. Med vsemi vpisanimi bomo 21. decembra izžrebali po pet dogodkov na letni čas in jim brezplačno odstopili reklamni prostor (reklamne pasice zagotovi organizator, z njim pa sklenemo poseben dogovor).

Podatke vpišite do PETKA, 9. DECEMBRA 2016, preko spletne aplikacije na www.rekreacija.si.

Informacije: Žiga Černe, Športna zveza Ljubljane, telefon 041 537 097, e-pošta koledar@rekreacija.si!

Zimska vadba na kolesih  

14. november 2016 9:41:00

zimska vadbaKolesarsko društvo Rog  od 14. novembra 2016 do 15. marca 2017 organizira zimsko vadbo, ki bo potekala na sodobni opremi in z izkušenimi trenerji.

Lokacija: Telovadnica KD Rog, Vikrče 3, 1000 Ljubljana

Vadba bo potekala v dopoldanskih  in popoldanskih terminih, in sicer:

Termini dopoldne:

Tor: 9:00-10:00

Čet: 9:00-10:00

 

Termini popoldne:

Pon: 18:00-19:00, 19:30-20:30, 21:00-22:00

Sre: 19:30-20:30, 21:00-22:00

Čet: 18:00-19:00

Pet: 18:00-19:00, 19:30-20:30

V primeru slabega vremena in na podlagi zadostnega števila predhodnih prijav, ki bodo možne ob petkih na elektronski naslov info@kdrog.si, bo vadba potekala tudi ob sobotah.

Dodatne informacije: www.kdrog.si

Namig za izlet: Krim in Barjanske gorice 

27. oktober 2016 9:43:00


kolesarski izletPred nami so prve letošnje šolske počitnice, za katere nam vremenoslovci napovedujejo sonce in prijetne jesenske temperature. Če se le da, proste trenutke izkoristite za skok v naravo. 

Za kolesarje smo pripravili dva namiga, in sicer za zahtevnejše po trasi Krim in jezero pod njim, kjer večina poti poteka po asfaltiranih cestah, nekaj odsekov pa tudi po makadamskih. Tura je speljana po ravnini, razen vzpona na Krim, kjer se v razdalji 17 km dvignemo za približno 800 m.

Za tiste, ki si želijo bolj rekreativnega doživetja, pa priporočamo traso Barjanske gorice, kjer je okolica kljub dokaj kratki razdalji izredno raznolika.   

 

 

Namig za izlet: Po Ljubljani s kolesom 

19. oktober 2016 16:37:00

kolesarjenje po ljubljaniTokrat smo vam pripravili dve zanimivi ideji za kolesarsko potepanje po ljubljanskih ulicah. Lahko se podate po poti Mojster Plečnik, ki večinoma poteka po ulicah ožjega in širšega mestnega središča. Je kratka, a razgibana s številnimi znamenitostmi, zato si je treba vzeti malo več časa. Kot nalašč je za nedeljski dopoldan.

Malo daljša in zahtevnejša pa bo pot z imenom G8, ki vas bo popeljala na pravi kolesarski lov na ljubljanske gradove. Nekaj trme in truda zahtevata le dva vzpona do Ljubljanskega gradu in mimo gradu Bokalce. Pot se prične v zelenem Tivoliju in skozi Staro Ljubljano vodi na Rakovnik, nato ob južni železnici v predmestje Ljubljane in mimo Rožnika v park Tivoli. Pot poteka v glavnem po asfaltiranih cestah, delno celo po kolesarskih poteh in stezah ter krajših odsekih kolovozov in peščenih poti.

 

 

Kolesarska dirka: 5. Velika nagrada Občine Vodice 

20. september 2016 7:59:00

5.medvoski tekSobota, 24.9.2016, od 10.00 v Kosezah pri Vodicah.

Kolesarsko društvo Rog v sodelovanju z Občino Vodice že petič zapored organizira kolesarsko dirko 5. Velika nagrada Občine Vodice, na kateri bodo nastopili najboljši slovenski mladi kolesarji in kolesarke. Tekmovanja se bodo pričela z dirkami amaterskih in rekreativnih kolesarjev, ob 10. uri pa bo štart dirke, ki šteje za občinsko prvenstvo.

Letos bo prvič organizirano tudi tekmovanje za predšolske in šolske otroke, kjer bo ključnega pomena dobra volja in sodelovanje.

Prijave so možne na dan tekmovanja od 8.30 dalje na štartno ciljnem prostoru pred PGD Šinkov Turn.

Več informacij: 5. Velika nagrada Občine Vodice


9. Kolesarski vzpon na Sveti Primož 

8. september 2016 9:18:00

Vzpon na SV. PrimozTVD Partizan Velike Lašče organizira tradicionalni Kolesarski vzpon na Sveti Primož (Logarji-Zgonče)

Kdaj: V nedeljo, 11. 9. 2016, ob 15h

Dolžina: Proga je dolga 3,1 km in ima 269 m višinske razlike.

Prijave: na dan tekmovanja (13:30 do 14:45) na startu nad vasjo Logarji

 

Uporaba čelad je obvezna. Tekmovalci vozijo na lastno odgovornost.

Tekmovanja se lahko udeležijo samo nekategorizirani tekmovalci.

Tekmovanje bo izvedeno po pravilih kolesarskega kronometra s posamičnim štartom.

 

Več informacij: 9. kolesarski vzpon na Sv. Primož

Maraton prijateljstva Ljubljana – Trst 

1. september 2016 10:48:00

Kolesarski maraton prijateljstvaKolesarski klub Adria v sodelovanju s KK Rog Ljubljana in BoraMultisport iz Trsta ter pod pokroviteljstvom ZSŠDI organizira tradicionalni 23. netekmovalni kolesarski maraton Ljubljana – Trst, ki bo potekal v nedeljo, 4. septembra 2016, s startom ob 9.30 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Trasa v dolžini 100 km pelje iz Ljubljane prek Vrhnike, Logatca, Postojne, Senožeč, Opčin in Padrič v Lonjer, kjer je zaključek trase.

Startnina znaša 10 € ter vključuje spominek, okrepčila, zdravniško in tehnično pomoč ter prevoz oblačil od starta do cilja.

Nagrajenih bo prvih 10 najštevilčnejših skupin. Vsi udeleženci prejmemo na cilju spominska darila.

Prijave in več informacij: SLOSPORT

13. kolesarski vzpon k baronu Juriju Vegi 

1. september 2016 10:10:00

Športno društvo Zagorica pri Dolskem bo v nedeljo, 4. 9. 2016, organizirala že 13. Tradicionalni kolesarski vzpon k baronu Juriju Vegi. Start bo ob 11. Uri izpred mosta v Kamnici.

Dolžina proge je 4,7 km, z višinsko razliko 310m. Cesta je v celoti asfaltirana.

Startnina znaša 7 €, prijave so možne na dan prireditve od 10.15 do 10.50 na šolski avtobusni postaji v Kamnici. Vsi sodelujoči prejmejo toplo malico in osvežilni napitek. Najboljše čakajo nagrade, razpisana pa je tudi posebna nagrada za nov rekord proge.

Razglasitev bo po zaključku tekmovanja potekala pred muzejem Jurija Vege v Zagorici.

Več informacij: ŠD Zagorica pri Dolskem

Kolesarjenje za vse po ljubljanskem barju 

23. avgust 2016 8:42:00

kolesarjenje po barju - vlakV soboto, 27. 8. 2016, vabljeni na kolesarsko spoznavanje naravne in kulturne dediščine Ljubljanskega barja, ki jo s partnerji organizirata Ljubljanska kolesarska mreža in HUD Karel.

Na kolesarsko spoznavanje Ljubljanskega barja se boste lahko podali iz stare Ljubljane (Breg) in kolesarili do Tehniškega muzeja Slovenije v Bistra, nazaj pa vam bo iz Borovnice pomagal vlak (varianta 1), lahko pa se boste do Podpeči izjemoma pripeljali z ladjico, odkolesariti do TMS in se nazaj v Ljubljano vrnili z vlakom (varianta 2). Tisti z manj časa in/ali kondicije pa boste lahko kolesarili samo do Podpeči in se od tam nazaj v Ljubljano vrnili z ladjico (varianta 3).

Na poti si boste lahko ogledali ostanke poplavnega gozda, kanal Cornovec, barjanske osamelce, staro in sedanjo strugo Ljubljanice, Podpeški kamnolom, naravni spomenik Gorški mah-ostanki visokega barja, nasade borovnic, cerkev v Paku, opuščeno traso proge Južne železnice: Paški most, obnovljeno čuvajnico 666, spomeniško zaščiten steber Borovniškega viadukta, nekdanji samostan Bistra – Tehniški muzej Slovenija z zbirko več kot 100 koles, ki predstavljajo razvoj od njegovih začetkov do danes…barjanske pašnike, travnike, mejice…Krimsko in Polhograjsko pogorje in če bo ozračje jasno tudi Grintavce, Karavanke in Julijce!

Izlet je primeren za vse z osnovno kondicijo in kolesi, ki lahko vozijo tudi po slabših makadamskih cestah. Otroci do 14. leta morajo voziti v spremstvu vsaj enega od staršev ali skrbnikov in morajo obvezno imeti kolesarsko čelado!

Prijave so možne do 24. 8. 2016.

V primeru slabega vremena bodo izleti v soboto, 3. 9. 2016!

Več informacij (program, prijava in cenik): Kolesarsko spoznavanje naravne in kulturne dediščine Ljubljanskega barja

Stran 9 od 22 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>