Kolesarske novice

Vabilo k akciji “Prekolesarimo svet”  

12. avgust 2016 8:13:00

Prekolesarimo svetNacionalni Inštitut za javno zdravje, Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vabijo k akciji “Prekolesarimo svet” ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Povezanost. Pogovor. Skrb.

Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Akcije v preteklih štirih letih so bile zelo odmevne, saj je skupno število prekolesarjenih kilometrov znašalo skoraj šestkrat toliko, kot je obseg Zemlje.

Kolesarite lahko na kakršnem koli kolesu, lahko je tudi sobno. Kolesarite lahko sami, v družbi s svojimi bližnjimi ali v okviru svojih delovnih organizacij. Na kolo vabljeni vsi: odrasli, otroci, mladostniki in družine – z željo, da bi se kot skupnost povezali in angažirali v nameri za preventivno delovanje in ohranjanje življenj.

Več informacij in prijava: Prekolesarimo svet


Predstavitev portala Gremo na pot pred Mestno hišo 

2. avgust 2016 11:29:00

Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je mesec avgust posvetila trajnostnemu turizmu. Morda ne bo odveč, da na tem mestu zapišemo najbolj široko sprejeto definicijo trajnostnega turizma:

»Trajnostni turizem je turizem, ki upošteva sedanje in bodoče ekonomske, socialne in ekološke vplive in tudi zadovoljuje potrebe obiskovalcev, gospodarstva, okolja in lokalnih prebivalcev.« (United Nations Environment Programme, 2005 v Mihalič, T., 2006, Trajnostni turizem)

Glavna naloga trajnostnega turizma je torej zmanjšati škodljive vplive na okolje in prebivalstvo ter pozitivno vplivati na celotno lokalno okolje. Ljubljana je naredila že veliko sprememb v tej smeri – po mnenju Evropske komisije največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času, zato si je tudi pridobila laskavi naslov Zelena prestolnica Evrope 2016.

V avgustu bodo pred Mestno hišo in v informacijski točki Točka. Zate. potekale številne predstavitve različnih ponudnikov turističnih doživetij in storitev.

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije  bo v sredo, 3. avgusta, in v četrtek, 25. avgusta, med 10. in 17.00. uro na stojnici pri Točki. Zate. predstavila portal GREMO NA POT, spletni vodnik po kolesarskih, pohodnih in tekaških poteh v Osrednjeslovenski regiji.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Program in podrobnejše informacije:  www.zelenaljubljana.si

Kolesarski izlet po poteh Krima 

20. julij 2016 8:21:00

Kolesarski izlet KrimV soboto, 25. junija 2016, Planinsko društvo Krim organizira kolesarjenje po cestah Krima.

Zbirno mesto je pred gostilno Grebenc na Igu ob 10.00.

Zaželena so gorska in treking kolesa, vožnja pa bo potekala po trasi Ig – Iška vas – Gornji Ig – Planinca – Tomišelj – Ig v dolžini 30 km. Trasa je razgibana in srednje težka. 

Udeležba na dogodku je brezplačna, zaželene so predhodne prijave.

Več informacij: PD Krim

 

 

 

 

 

 

 

18. Kolesarski vzpon na Katarino  

22. junij 2016 7:44:00

Kolesarski vzpon na KatarinoV nedeljo 26. junija 2016 ob 11.00 bo izpred občine Medvode start 18. Kolesarskega vzpona na Katarino, ki je del Dirke za pokal Slovenije.

Zaprta vožnja bo potekala od parkirišča Občine Medvode do križišča v Sori v dolžini 3,2 km nato merjenje časa do domačije na Vihri v dolžini 8,5 km. Skupaj bo trasa merila 11,7 km.

Pred prijave in plačila so možna preko  linkov  18VzponKatarina in  PrijavimSE do vključno četrtka, 23. 6. 2016.

Na dan prireditve bodo prijave možne od 9:00 do 10:30, hkrati se bo izvajal tudi prevzem štartnih številk za vse prijavljene.

Vsak udeleženec prejme spominsko kolajno, osvežilno pijačo in malico, prvi trije posamezne kategorije prejmejo pokale, najhitrejši pa dobi veliki pokal.

Pokal dobijo še najmlajši, najmlajša, najstarejši in najstarejša udeleženka tekmovanja.

V primeru rekordnega časa prejmete tudi pokal za rekord proge.

Več informacij: Kolesarski klub Medvode


Odprte prijave na 6. Argonavtski maraton 

8. junij 2016 8:24:00

argonavtski maratonZ današnjim dnem so odprte prijave na 6. Argonavtski maraton. Prijavijo se lahko posamezniki ali skupine, letos  so k udeležbi še posebej vabljene tudi družine in društva.  

V okviru Argonavtskega maratona bodo organizirane tri trase in sicer najdaljša v dolžini 81 km, Mali argonavtski maraton v dolžini 63 km ter Družinski argonavtski maraton v dolžini 33 km. Starti bodo ob 9.00 in 9.30 izpred Športnega parka Vrhnika. Organiziran bo tudi Otroški maraton Argonavtek v dolžini 400 metrov, ki bo potekal na atletski stezi ob nogometnem igrišču na Vrhniki.


Več informacij in prijave: 6. Argonavtski maratonPrva Franja Akademija 

1. junij 2016 9:53:00


franja akademijaV okviru projekta My sport is Franja, ki ga izvaja KD Rog s podporo partnerjev iz štirih držav in EU, bo v tednu pred Maratonom Franja, od 6. do 11. junija 2016, v Kristalni palači v BTC City Ljubljana potekala prva Franja Akademija, v okviru katere bodo potekale različne aktivnosti.

Na predavanjih bodo obravnavani različni vidiki glavnih tem projekta: aktivni otroci in mladina, prostovoljci , kulturna dediščina in športni management. Šest dnevna akademija bo gostila predavatelje iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Slovaške, Velike Britanije in Nizozemske.

Akademija je prvi izmed dogodkov v sklopu projekta My sport is Franja, ki ga podpira Erasmus+ in katerega poslanstvo je povezati šport in kulturno dediščino.

Prost vstop na vsa predavanja za do 120 udeležencev bo možen vsak dan v času akademije ob predhodni registraciji.

Pridružite se posebnemu in edinstvenemu dogodku v Evropi.

Več informacij in prijave: my.franja.org18. Kolesarski maraton treh občin  

1. junij 2016 7:42:00

kolesarski maraton treh občinKolesarsko društvo Grosuplje v nedeljo, 5. 6. 2016, organizira že 18. kolesarski maraton treh občin. Start in cilj maratona bosta v središču Grosupljega na Kolodvorski cesti. Cesta bo zaprta za promet, v bližini bodo zagotovljena parkirišča,  za udeležence pa bo postavljen šotor.

Udeleženci lahko izbirajo med tremi asfaltiranimi progami, ki bodo potekale po občinah Grosuplje, Dobrepolje in Ivančna Gorica in sicer: 92 kilometrska proga z zelo razgibanim terenom in vzponom na 600 m visok Korinj je namenjena dobro pripravljenim kolesarjem; 80 kilometrska proga po isti trasi, le brez vzpona na Korinj ter 56 kilometrska proga, delno skrajšana v občini Ivančna Gorica

MTB proga v dolžini 30 km je primerna samo za gorska kolesa in bo letos tretjič speljana po delu obnovljene dvonamenske Grosupeljske planinsko-kolesarske poti z vzponom na Kucelj.

Za družine, manj pripravljene kolesarje, predvsem tiste, ki želijo uživati v druženju in neokrnjeni naravi, bo organiziran Družinski maraton v dveh variantah in sicer na 16 oziroma 27 kilometrov. Postanek bo pri ribniku v Boštanju. Pot je delno makedamska.

Udeležencem s plačano startnino bodo ob progah na voljo okrepčila in potujoči servisi, ob vrnitvi kupona na cilju pa bo vsak udeleženec deležen malice, darila, medalje in žrebanja praktičnih nagrad. Posebna priznanja bodo prejeli najstarejši in najmlajši udeleženec ter najštevilčnejša skupina. Glavna nagrada – kolesarski računalnik Garmin Edge 520.

Za spremljevalce, ki ne bodo kolesarili pa bo organiziran pohod na Cerovo z ogledom učne poti »Po sledeh vodomca«

Startnina:

Maraton (cestni in MTB): 20 €

Družinski maraton:10 € za odrasle in 1 € za otroke do 15 let

Pohod: 5 €

Startnino je možno plačati na startu od 7.30 do 8.45, prek interneta na www.kolesarsko-drustvo-grosuplje.si/maraton ali v Piceriji Sonček na Kolodvorski cesti 2 v Grosupljem

 

Foto: Stane Savich

Kolesarska transverzala – 1000 kilometrov Slovenije 

25. maj 2016 10:09:00

Kolesarska transverzalaŽe lansko sezono je zaživela prva vseslovenska Kolesarska transverzala – 1000 kilometrov  Slovenije,  ki poteka po vsej Sloveniji in na račun katere lahko na kolesu odkrivate njene najlepše kotičke. Prva etapa poteka od Ljubljane skozi Kranj, Radovljico in Bled v Kranjsko goro.

Kolesarska transverzala poteka v organizaciji Petrola in pelje mimo 61 bencinskih servisov, ki so ob cestišču označeni s kolesarsko zastavo. Na vseh je poleg prodajne ponudbe za kolesarje mogoče dobiti na uporabo tudi orodje za manjša popravila.

Evidentiranje

V kolikor se odločite odkolesariti vseh deset etap in si s tem prislužiti eno izmed nagrad (medaljo, prvih petdeset pa tudi kolesarski dres), se je potrebno evidentirati, kar lahko storite na bencinskih servisih začrtane transverzale, ki jih prepoznate po zastavah z znakom »S kolesom na poti«. Evidentirate se lahko na dva načina:

Z žigom - prodajalec vam žigosa kartonček transverzale. Kartončke transverzale prejmete brezplačno na dvanajstih začetnih in končnih bencinskih servisih posameznih etap.

S Petrol klub kartico - prodajalec evidentira obisk z izdajo računa s storitvijo 4422 kolesarska transverzala. Število opravljenih etap lahko preverite preko spletne aplikacije Moj Petrol.

Kolesarska transverzala poteka v desetih etapah po 100 kilometrov in sicer:

1. LJUBLJANA (Šmartinska cesta 101)–KRANJSKA GORA (Savsko naselje 8)

2. KRANJSKA GORA (Savsko naselje 8)–NOVA GORICA (Vojkova cesta 68)

3. NOVA GORICA (Vojkova cesta 68)–KOPER (Kolodvorska cesta 3A)

4. POSTOJNA (Reška cesta 5)–PETRINA (Petrina 10)

5. PETRINA (Petrina 10)–NOVO MESTO, Žabja vas (Belokranjska cesta 3)

6. NOVO MESTO, Žabja vas (Belokranjska cesta 3)–PODČETRTEK (Zdraviliška cesta 27)

7. PODČETRTEK (Zdraviliška cesta 27)–RADENCI (Radgonska cesta 14)

8. RADENCI (Radgonska cesta 14)–DRAVOGRAD (Mariborska cesta 50)

9. DRAVOGRAD (Mariborska cesta 50)–10. MOZIRJE (Na trgu 55)

10. MOZIRJE (Na trgu 55)–LJUBLJANA (Tivolska cesta 43)

Več informacij: Petrolova kolesarska transverzala Spremljajte Sava TOUR 2016 

25. maj 2016 8:26:00


Sava TOUR 2016V petek, 27. 5. 2016, se pričenja kolesarska karavana kolesarjenja ob Savi - Sava TOUR, ki poteka vse od izvira do izliva reke. Cilj kolesarskega potovanja je promocija, ne samo omenjenega projekta, temveč tudi ključnih sporočil povezanih z obeleževanjem Dneva Save, ki bo 1. Junija 2016.

Ekipo, ki bo prekolesarila celotno 807 km dolgo pot, bo sestavljalo sedem kolesarjev iz vseh štirih savskih držav. Svoje potovanje bodo začeli 27. maja 2016 ob 9.00 v Zelencih, izviru Save Dolinke in se v devetih dneh zapeljali skozi štiri savske države (Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Srbijo) do izliva Save v Donavo na 'ušću' v Beogradu.

Na celotnem slovenskem delu trase jih bodo spremljali kolesarji TD Rekreatur, na posameznih odsekih pa se jim bodo pridružili člani Slovenske kolesarske mreže in lokalnih društev.

Ekipa bo o svojem potovanju pisala svoj blog, delila svoje izkušnje ter objavljala fotografije pokrajine in mest ob reki, ki bodo na ogled na http://sava.pedala.hr.

Na več mestih trase bodo v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi organizirani sprejemi, kjer bodo kolesarje pričakali predstavniki lokalnih skupnosti in turizma. V Ljubljani se bo karavana ustavila ob zaključku prve etape od Zelencev do Ljubljane, ki je dolga 92 kilometrov. Sprejem bo na Mestnem trgu ob 16.00, kjer bo kolesarje pozdravil podžupan prof. Janez Koželj.

Gorenje in BTC bosta spet pognala pedala kultnih Rogovih ponyjev 

24. maj 2016 7:44:00

RogPredsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in predsednik uprave BTC Jože Mermal sta 24. 5. 2016  podpisala pismo o nameri, s katerim obe družbi napovedujeta sodelovanje pri obujanju blagovne znamke koles Rog. Na slovenske ulice se bodo prihodnjo pomlad v osveženi podobi tako vrnili kultni ponyji. 

Blagovna znamka Rog ima tako kot Gorenje več kot 60-letno zgodovino in je bila najbolj priljubljena znamka koles na področju držav nekdanje Jugoslavije, Rogova kolesa pa so izvažali tudi v tujino. Prepoznavnost znamke je še danes izjemna – Rogova kolesa pozna kar 92 odstotkov Slovencev, zato sta se Gorenje in BTC odločila, da z združenimi močmi kultne ponyje in druščino v prepoznavni, a osveženi in izboljšani podobi prihodnjo pomlad znova vrneta na ulice.

“V Gorenju imamo ustrezno znanje in izkušnje, ki jih lahko izkoristimo, da damo nov zagon in vrnemo ponos eni od legendarnih slovenskih blagovnih znamk,” je dejal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. “Prepoznali smo naraščajoč trend tako pri množičnosti in priljubljenosti kolesarstva, kot na področju e-koles in se odločili pridobiti blagovno znamko, ki ima na tem področju velik potencial za ponovno rast.”

Predsednik uprave BTC Jože Mermal je načrte za obuditev blagovne znamke Rog označil kot nadgrajevanje njihove podpore kolesarstvu: “Skladno z našim poslanstvom ustvarjanja  pogojev za razcvet novih poslovnih priložnosti z veseljem vstopamo v partnerstvo za proizvodnjo koles z družbo Gorenje. S tem dodatno prispevamo k oživljanju blagovne znamke Rog, spodbujamo KD Rog kot ustvarjalca vrhunskih tekmovalcev, ki širijo ime Slovenije v svet, in na inovativen način nadgrajujemo naša dosedanja prizadevanja za razvoj slovenskega kolesarstva.”  

Z blagovno znamko Rog bo upravljala novoustanovljena družba GOR Kolesa, d. o. o., ki bo kot vsaka nova dejavnost v Skupini Gorenje najprej delovala v obliki start-up podjetja, kjer donose pričakujemo v treh ali štirih letih. Kot izpostavlja direktor omenjene družbe Rok Lesjak, se bodo pri ponudbi koles usmerili v srednji cenovni razred, s poudarkom na zagotavljanju kakovosti in dizajnu, z lastno dejavnostjo raziskav in razvoja ter lastno montažo. V začetku bodo v GOR Kolesih zaposlili okrog deset ljudi, sčasoma pa se bo številka z rastjo proizvodnje in prodaje povečevala.

Prvi bo iz nove generacije koles Rog ob začetku kolesarske sezone 2017 na voljo kultni pony, v izboljšani in osveženi različici, iz sodobnih materialov in z izboljšano ergonomijo. V letu 2018 bodo sledila še gorska, cestna in e-kolesa znamke Rog.

 

Stran 10 od 22 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>