Pohodniške novice

Planinska zveza Slovenije podelila najvišja priznanja 

29. januar 2016 13:35:00

PZS podelitevNa alpinistično-plezalnem večeru, ki je v okviru sejma Natour Alpe-Adria potekal 28. januarja 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015. Najvišja priznanja so prejeli: Peter Podgornik (priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma), Anastasija Davidova (najuspešnejša alpinistka), Urban Novak in Marko Prezelj (najuspešnejša alpinista), Mina Markovič (najuspešnejša športna plezalka), Domen Škofic (najuspešnejši športni plezalec), Janez Svoljšak (najuspešnejši ledni plezalec) in Nejc Kuhar (najuspešnejši turni smučar).

Priznanja najuspešnejšim alpinistom, športnim in lednim plezalcem ter turnim smučarjem podeljujejo Planinska zveza Slovenije (PZS) ter njene Komisija za alpinizem (KA), Komisija za športno plezanje (KŠP) in Komisija za gorske športe (KGŠ), namen izbora pa je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani nanizali številne uspešne vzpone in odprave, športnih plezalk in plezalcev, ki so znova blesteli na največjih tekmovanjih, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni.

Celotno informacijo si lahko preberete na www.pzs.si  

Foto: Irena Mušič Habjan

Predavanje Od adrenalinskih zanesenjakov do modrecev 

14. januar 2016 9:37:00

Viki GroseljAlpinistični legendi in dobra prijatelja Viki Grošelj in Reinhold Messner bosta na predavanjih v Cankarjevem domu v Ljubljani odgrinjala zastore spoznanj na poti, ki še ni končana.

Grošelj bo o 40 letih svojih soočenj s Himalajo spregovoril 18. januarja, Messner pa o "premikanju gora" 3. februarja 2016.

Od 17. decembra do 3. februarja vabljeni tudi v preddverje Linhartove dvorane na ogled fotografske razstave 40 let mojih soočanj s Himalajo Vikija Grošlja ob izidu istoimenske knjige.

Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in avtor številnih knjig, tudi Velikani Himalaje/Giant of the Himalayas. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva.

Reinhold Messner je s svojimi gorniškimi dosežki povzročil pravo revolucijo v alpinizmu. Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo "nemogoče", in umetnost samoomejevanja – z odpovedovanjem tehnologiji. Njegove pustolovščine zrcalijo uspeh in poraz na meji mogočega. Njegovi podvigi predstavljajo do skrajnosti izpopolnjeno uravnavanje tveganja.

 

Več informacij: PZS

 

 

 

Osvojite deset vrhov v okolici Ljubljane 

7. januar 2016 7:58:00

10 vrhov kazipotPohodniške poti so v Ljubljani in njeni okolici dobesedno prepredene po dolgem in počez. Nekaj jih boste lahko letos izkoriščali tudi za načrtno zbiranje žigov in ob tem še bolj pomembno redno gibanje.

Številne poti so dobro označene in bolj ali manj redno vzdrževane, zanje pa skrbijo predvsem planinska in lokalna društva. V okviru pohodniške akcije osvajanja desetih vrhov v okolici Ljubljane vas vabimo prav na takšne poti. 

Obiščete lahko že večini znane in lažje dostopne vrhove Staneta Kosca na Rašici, Šmarno goro, Toško Čelo, Katarino nad Medvodami, Koreno nad Horjulom, Krim, Kurešček, Mali Lipoglav, Janče in Žagarski vrh.

Kartončki so brezplačno dostopni na vseh treh ljubljanskih Turističnih informacijskih centrih ter še na Mestni občini Ljubljana.

Za vsak izpolnjen kartonček vam Mestna občina Ljubljana podeli kolajno.

 

 

 

Izšel je Planinski kažipot 2016 

6. januar 2016 13:46:00

Planinski kazipot 2016V začetku leta je izšel Planinski kažipot 2016, letos v digitalni obliki. E-knjižica prinaša zbrane podatke o dogajanju v letu 2016, planinskih društvih in njihovih izletih, planinskih kočah, bivakih in zavetiščih.

Knjižica ponuja veliko informacij, novosti in koristnih nasvetov. V njej so namreč objavljene tako informacije o članarini PZS 2016, zbrani so kontaktni podatki strokovnih služb, navedeni so glavni dogodki, ki se bodo odvijali v tem letu, koledar izletov, aktivnosti in različnih usposabljanj, seznam planinskih koč, bivakov in zavetišč v Sloveniji, nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah ter še mnoge druge koristne informacije. Vključen je tudi Planinski zabavnik - delovni zvezek o gorah, ki je namenjen najmlajšim.

Interaktivno kazalo v dokumentu PDF bo olajšalo iskanje vsebin, ki vas najbolj zanimajo.

Planinski kažipot 2016

Več informacij: www.pzs.si 

Voden pohod po Srčni poti Becel 

4. januar 2016 10:24:00

srcna potDruštvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vsak prvi torek v mesecu prireja voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu. Pridružite se jim lahko že jutri, 5. 1. 2016 in tako naredite nekaj dobrega za svoje srce.

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem pa lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj si je možno izmeriti krvni tlak in saturacijo.

Pohod v primeru slabega vremena odpade!

Več informacij: Pohod po srčni poti Becel Tri četrtine planinskih koč odprtih tudi pozimi 

28. december 2015 13:59:00

domzalski domKar tri četrtine oskrbovanih planinskih koč v Sloveniji je odprtih tudi v zimskih mesecih, večinoma ob koncu tedna in praznikih. Stalno odprtih je tretjina, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, nekatere tudi v visokogorju, kjer lahko obiskovalci najdejo zatočišče tudi v zimskih sobah in bivakih. O obisku, trenutnih razmerah in odprtosti koč med prazniki smo se pogovarjali z nekaj oskrbniki, pred pričakovano povečano planinsko aktivnostjo v prihajajočih dneh pa velja še enkrat opozoriti na primerno opremo in napotke za varnejši obisk gora pozimi.

Med 163 oskrbovanimi kočami (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 123, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56, od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih. »Obratovalni časi so različni, društva jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh, zato naj sploh ob morebitnih snežnih padavinah planinci preverijo odprtost koč pri planinskih društvih, ki upravljajo posamezne koče,« priporoča načelnik Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS) Janko Rabič. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni tudi na spletnem mestu PZS.

Planinske koče v visokogorju so pozimi večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč I. kategorije, med katerimi je stalno odprt Dom na Komni, konec tedna s petkom in prazniki sta odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Koča na Kriški gori, ob koncu tedna in praznikih pa vrata odprejo Krekova koča na Ratitovcu, Frischaufov dom na Okrešlju, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, Planinski dom na Kališču, Roblekov dom na Begunjščici in Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku.

»Oktobra in novembra je bil obisk dober, decembra je bilo planincev sicer manj čez teden, ob lepih vikendih pa je bil obisk nadpovprečen. Dom je odprt vsak dan tudi med prazniki, a za organizirano silvestrovanje so vsa mesta že zasedena,« pove Herman Uranič, zimski oskrbnik Doma na Komni (1520 m, PD Ljubljana-Matica), ter za obisk priporoči primerno opremo: »Snega skoraj ni več, v senčnih legah pa je bolj kot ne ledeno, zato je priporočljivo imeti s seboj derezice, da ne pride do zdrsa na krajših ledenih odsekih. Prehodno je tudi proti okoliškim vrhovom in bolj kot ne kopno v smeri proti Triglavskim jezerom in čez Komarčo.« Triglavsko pogorje je s svojimi potmi in vrhovi vabljivo tudi pozimi. Triglavski dom na Kredarici je v zimskih mesecih uradno zaprt, v neogrevanih prostorih pa si je mogoče odpočiti. Planinski dom Tamar je stalno odprt in oskrbovan. Erjavčeva koča na Vršiču bo od 25. decembra do 6. januarja odprta vsak dan, v nadaljevanju zime pa ob vikendih, Koča na Gozdu in Mihov dom na Vršiču sta odprta konec tedna, Koča v Krnici pa ob vikendih z jasnim vremenom.

Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku (1796 m, PD Snežnik Ilirska Bistrica), najvišjem slovenskem zunajalpskem vrhu, je bila novembra zaprta, ob decembrskih vikendih pa je bil kljub lepemu vremenu obisk manjši od pričakovanega, najbrž zato, ker ni snega, poudarja oskrbnik Slavko Škoberne in dodaja: »Računam, da bo obisk med božičnimi prazniki in za novo leto večji. Koča bo odprta od 25. do 27. decembra popoldne, med tednom bo zaprta in znova jo odpremo za silvestrovo zgodaj popoldne vse do nedelje, 3. januarja. Naprej se bomo sproti odločali glede na razmere. V tem trenutku je pot kopna, tako da ni potrebna posebna tehnična oprema, več previdnosti pa svetujem pri sestopu zaradi nekaj odsekov strjenega snega. Ponekod pridejo prav male dereze, v primeru snežnih padavin pa bodo potrebne običajne dereze in cepin.«

Odprte so večinoma koče v sredogorju in nižje ležeče koče, ki so lažje dostopnejše oz. jih je lažje oskrbovati. Ena osrednjih zimskih postojank planincev v Karavankah je Planinski dom na Zelenici (1536 m, PD Tržič), ki se lahko pohvali z odličnim obratovanjem. »Sodobno opremljen dom ima prijazne oskrbnike in med drugim nudi brezplačno izposojo gorniške opreme. Lani smo imeli 30 odstotkov več prometa kot leto prej, letos bo zagotovo za petino več kot lani, kar je pokazatelj našega dela in truda,« je zadovoljen gospodar in vodja gorniškega učnega centra na Zelenici Stanko Koblar. Jesenski obisk je bil dober, novembrski nadpovprečen zaradi obisku gora naklonjenega vremena, ob koncih tedna se na Zelenici vrstijo tečaji zimskega gorništva, zaključki in srečanja alpinističnih odsekov in planinskih društev, tabori za otroke, tudi silvestrovanje. »Koča je stalno odprta od petka opoldne do nedelje zvečer, med prazniki bo od 25. decembra zjutraj do 3. januarja zvečer, odprto imamo med šolskimi počitnicami, za skupine po dogovoru tudi čez teden,« pove Koblar in opiše razmere: »Trenutno je povsod v senci ledeno in čakamo sneg. Povsod v sredogorju ali višje je obvezno imeti v nahrbtniku vsaj male dereze, za zahtevnejši teren velike. Višje proti Vrtači in Zelenjaku je kopno, za vzpon na Begunjščico po severni strani so potrebne dereze, ker je pot ponekod poledenela, južna stran pa je kopna.«

Tudi Velika planina je priljubljen in razgleden zimski planinski cilj. »Obiskovalci trenutno potrebujejo le običajno planinsko opremo, sicer pa nas obišče več izletnikov kot planincev. Z obiskom med vikendom smo zadovoljni, med tednom pa pridejo le posamezni obiskovalci, čeprav je ponavadi sončno in brez vetra. Vse leto imamo odprto vsak dan, prav tako bo med prazniki, zato dobrodošli,« v družinam in okolju prijazno planinsko kočo povabi Lojze Ovijač, oskrbnik Domžalskega doma na Mali planini (1534 m, PD Domžale). Stalno odprta in prav tako z obema certifikatoma – okolju in družinam prijazna koča – opremljena je tudi Mozirska koča na Golteh (1356 m, PD Mozirje). »Jesenski obisk je bil boljši kot lani, zgodnji sneg je privabil družine na prve zimske radosti, medtem ko planinci prihajajo bolj v solo izvedbi. Naša koča je odprta vse leto, tudi med prazniki, in kdor se želi predati kopeli sončnih žarkov, naj odide v gore,« poudari oskrbnik Filip Vrabič in doda: »Trenutno so poti večinoma kopne, a ponekod zaledenele, zato so priporočljive male dereze. Pohvaliti pa moram prostovoljno delo markacistov, ki so po lanskem požledu uredili vse poti, da so znova varne za planince.«

SEZNAM stalno odprtih planinskih koč v zimski sezoni 2015/16 si lahko ogledate na tej povezavi, letošnjo zimo odprte planinske koče pa smo zbrali tukaj. Zaradi možnih sprememb pri odprtosti koč naj planinci za aktualne informacije spremljajo spletno mesto PZS http://www.pzs.si/koce.php.

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere planinske koče, med drugimi tudi Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih in Kocbekov dom na Korošici. V Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma.  V Sloveniji je tudi 15 bivakov, ki so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in za prenočevanje, predvsem alpinistov, po napornih plezalnih turah.

Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, ne povsod odprte planinske koče in specifične snežne razmere. »V sredogorju in visokogorju je kopno in prevladujejo jesenske razmere. Ne smemo mimo tega, da marsikje leži sneg, ki pokriva tudi planinske poti, ali pa je pot ledena. Še posebej nevarna so nižja območja, kjer je led pokrit z listjem. Poleg opreme, ki jo moramo vedno imeti v nahrbtniku, vanj obvezno sodijo tudi dereze in cepin, saj lahko le z njihovo pomočjo varno prečimo poledenelo območje. Zavedati se moramo, da se ob za ta čas relativno visokih temperaturah v gorah razmere lahko hitro spremenijo. Zato neprimerna oprema, neznanje uporabe opreme in ne dovolj topla oblačila niso izgovori, da je v gorah trenutno malo snega ali pa so določene poti skoraj kopne,« opozarja gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi ter svetuje: »V nahrbtniku naj bo obvezna planinska oprema, poleg čelne svetilke, prve pomoči, rezervnih oblačil, hrane in tople pijače tudi dereze in cepin, pa tudi če jih boste v gore tovorili zaman. Če se odpravljate v visokogorje, ne pozabite na lavinski trojček, obvezno imejte s seboj tudi mobilni telefon s polno baterijo in izklopljenim prenosom podatkov. Hranite ga pod obleko in ne v nahrbtniku. Na pot se odpravite v družbi, obvezno pa v dolini pustite obvestilo o tem, kam vas bo zanesla pot.« Obširnejše napotke za varnejši obisk gora pozimi najdete na tej povezavi.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Foto: Matej Ogorevc

Napotki PZS in GRZS za varnejše obiskovanje gora pozimi 

14. december 2015 12:01:00

NK PZSPred začetkom zimske planinske sezone sta Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Planinska zveza Slovenije (PZS) predstavili napotke za varnejši obisk gora pozimi, novosti pri članarini PZS z letom 2016 ter obratovanje planinskih koč pozimi.

Trenutno je v gorah zelo malo snega, planinske poti so večinoma kopne, ponekod poledenele, predvsem zjutraj in zvečer, zato poleg preostale opreme ne smemo pozabiti na dereze in cepin, ki so lahko ključnega pomena za varnejše prečenje posameznih predelov. Pred prvo uporabo moramo preveriti stanje opreme, preveriti odprtost koč, spremljati vremenske in snežne razmere, opozarja Inštruktor GRZS in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Pozimi v nahrbtnik poleg tehnične opreme, ki jo moramo znati uporabljati, sodi tudi lavinski trojček: lavinska žolna, ki mora biti nameščena na telesu pod zgornjim slojem oblačil, lavinska sonda in aluminijasta lavinska lopata. Krajša navodila za varnejše obiskovanje gora v zimskem času prinaša brezplačna zgibanka Pozor, snežni plaz, dosegljiva na PZS, GRZS, planinskih društvih in na drugih lokacijah, obširnejše napotke za varnejši obisk gora v letošnji zimi pa najdete na tej povezavi.

Da bi izboljšali lavinsko ozaveščenost in zmanjšali število posredovanj, je pod okriljem odbora Gore in varnost, skupnega odbora PZS in GRZS, zaživela anonimna spletna anketa Snežni plaz, kratek vprašalnik o dogodku, ki se je obiskovalcu gora zgodil ali skoraj zgodil v snežnem plazu. Posredovanje reševalne službe ni bilo potrebno, zato o tem dogodku nimajo podatkov, na osnovi katerih bi vsi, ki se ukvarjajo z izobraževanjem ali reševanjem, lahko izboljšali svoje delo, zato potrebujejo povratne informacije o splošni gorniški usposobljenosti, opremi in poznavanju opreme ter lavinskih razmerah ob dogodku, je poudaril predsednik Komisije za reševanje iz snežnih plazov GRZS Klemen Volontar. Spletna anketa oz. obrazec o prijavi nesreče je na voljo tudi za mobilne telefone.

Pred obiskom gorskega sveta pozimi je treba preveriti tudi odprtost planinskih koč. Med 163 oskrbovanimi kočami (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 123, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56, od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih, je povedal načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič ter poudaril, da so obratovalni časi različni, društva jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh. Planinske koče v visokogorju so pozimi večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč I. kategorije, med katerimi je stalno odprt Dom na Komni. Odprte so predvsem nižje ležeče koče, pozimi pa je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekateri planinski domovi, bivaki pa so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju. Aktualni podatki o odprtosti planinskih kočso ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS.

Da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih in naj bo to povabilo obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 287 planinskih društev in klubov, je dejal generalni sekretar PZS Matej Planko, ki je predstavil prednosti članstva v planinski organizaciji. Poleg številnih popustov pri nakupih in storitvah PZS in njenih partnerjev (Slovenski planinski muzej, gorska središča, dobavitelji planinske opreme in drugi) ter urejenega nezgodnega zavarovanja za stroške reševanja in zdravljenja v tujini z vključeno 24-urno asistenco letošnje novosti za člane planinskih društev med drugim prinašajo znižano članarino A z največjim paketom ugodnosti, novo kategorijo B/zamejci, namenjeno zamejskim društvom, povišan popust za člane v Planinski založbi PZS ter več novih partnerjev, ki članom nudijo popuste. Podrobnosti o članarini PZS si lahko preberete na spletnem mestu PZS.

Foto: Manca Čujež

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah 

8. december 2015 8:05:00

Varna hojaGorska reševalna služba Ljubljana v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana prireja Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki bo v soboto, 12. decembra 2015, ob 9. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, Zabrv 12.

Program:

Teoretična predavanja (predavalnica Avditorij):

-           osebna in tehnična oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah

-           plazovi

-           druge nevarnosti v gorah pozimi

-           prva pomoč pri poškodbah pozimi in oskrba ponesrečenih v plazu.

 

Praktične vaje:

-           uporaba pohodnih palic, cepina in derez

-           ugotavljanje trdnosti snežne odeje

-           iskanje zasutih v plazu s plazovno sondo in žolno

-           nudenje prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza

Tečaj bo zaključen okoli 16. ure.

Delo na terenu bo potekalo na več delovnih točkah, zato naj imajo udeleženci s seboj primerno osebno in tehnično opremo, s katero razpolagajo. Manjkajočo opremo priskrbi organizator.

Tečaj je brezplačen. Število udeležencev je omejeno.

Prijave na naslov: Jani Bele, 041 428 924 ali janibele1@gmail.com.

Več informacij: www.pzs.si

Foto: Zdenka Mihelič

Po ugodnejše zemljevide PZS na 31. knjižni sejem 

26. november 2015 10:53:00

zalozba pzsVčeraj je svoja vrata odprl že 31. knjižni sejem, kjer boste našli tudi Planinsko založbo PZS, ki je za vse obiskovalce pripravila dodatno sejemsko ugodnost - akcijo planinskih zemljevidov 1 + 1.

Največji knjižni dogodek na sončni strani Alp bo potekal vse do  nedelje, 29. novembra. Vsak dan je odprt od 9. do 20. ure (le v nedeljo do 18. ure), v četrtek in petek celo do 22. ure.

Vstopnine ni!

Planinska trgovina vam poleg vznemirljivega sejemskega vzdušja ponuja vse na sejmu predstavljene izdelke za vsaj 20 % nižjo ceno (glede na redne cene), posamezne knjižne izdaje pa bodo na voljo celo s 40 ali 60 % popustom.

Za petino bodo znižane tudi letošnje novosti – enciklopedični vodnik Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše, Najmlajše obiskovalce - pa tudi starejše, saj je izjemno lepo darilo - bo razveselil Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in (planinsko) vzgojo.

Vse zgoraj našteto je znižano le v času knjižnega sejma, saj je njihova cena še nekaj časa omejena z zakonskimi določili.

Poleg vseh ugodnosti v obliki popustov, pa so sodelavke planinske trgovine za vas pripravile še sejemsko akcijo planinskih zemljevidov 1+1.

Akcija velja za naslednje zemljevide:


Ob nakupu enega izmed naštetih zemljevidov si boste lahko izbrali še en, popolnoma brezplačen planinski zemljevid iz spodnje zbirke:

Več o 31. Knjižnem sejmu najdete TUKAJ.

Foto: Manca Čujež

Razpis za planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016 

12. november 2015 10:26:00

zlatorogova transverzalaPivovarna Laško d.d. in Planinska zveza Slovenije objavljata razpis za »Planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016.« Komisija bo izmed vseh prijavljenih planinskih koč izbrala devet tistih, ki bodo v letu 2016 gostile dogodke Zlatorogove transverzale ponosa ter s tem sodelovale v zbiranju sredstev za lokalno planinsko društvo, ki upravlja s kočo.

Prijavitelj je lahko planinsko društvo, ki upravlja oziroma je lastnik planinske koče. Prav tako se lahko v njihovem imenu prijavi najemnik koče, ki mora obvezno priložiti soglasje planinskega društva.

Glavni kriteriji izbora:

•              nahaja se v slovenskem sredogorju in je planinska koča II. ali III. Kategorije,

•              družinam in/ali okolju prijazne (certifikat ni potreben),

•              deružinam prijazna planinska pot do koče,

•              omogočen dostop s prevoznim sredstvom za potrebe prevoza potrebne opreme in rekvizitov,

•              obogatitev programa dogodkov ZTP 2016 s predstavitvijo lokalnih turističnih posebnosti,

•              transparenten namen porabe zbranih sredstev.

 

Prijave so možne do petka, 27. novembra 2015, do 14. ure.

Več informacij in pogoji prijave na www.pzs.si  

Stran 20 od 34 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 > >>