Pohodniške novice

Po ugodnejše zemljevide PZS na 31. knjižni sejem 

26. november 2015 10:53:00

zalozba pzsVčeraj je svoja vrata odprl že 31. knjižni sejem, kjer boste našli tudi Planinsko založbo PZS, ki je za vse obiskovalce pripravila dodatno sejemsko ugodnost - akcijo planinskih zemljevidov 1 + 1.

Največji knjižni dogodek na sončni strani Alp bo potekal vse do  nedelje, 29. novembra. Vsak dan je odprt od 9. do 20. ure (le v nedeljo do 18. ure), v četrtek in petek celo do 22. ure.

Vstopnine ni!

Planinska trgovina vam poleg vznemirljivega sejemskega vzdušja ponuja vse na sejmu predstavljene izdelke za vsaj 20 % nižjo ceno (glede na redne cene), posamezne knjižne izdaje pa bodo na voljo celo s 40 ali 60 % popustom.

Za petino bodo znižane tudi letošnje novosti – enciklopedični vodnik Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše, Najmlajše obiskovalce - pa tudi starejše, saj je izjemno lepo darilo - bo razveselil Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in (planinsko) vzgojo.

Vse zgoraj našteto je znižano le v času knjižnega sejma, saj je njihova cena še nekaj časa omejena z zakonskimi določili.

Poleg vseh ugodnosti v obliki popustov, pa so sodelavke planinske trgovine za vas pripravile še sejemsko akcijo planinskih zemljevidov 1+1.

Akcija velja za naslednje zemljevide:


Ob nakupu enega izmed naštetih zemljevidov si boste lahko izbrali še en, popolnoma brezplačen planinski zemljevid iz spodnje zbirke:

Več o 31. Knjižnem sejmu najdete TUKAJ.

Foto: Manca Čujež

Razpis za planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016 

12. november 2015 10:26:00

zlatorogova transverzalaPivovarna Laško d.d. in Planinska zveza Slovenije objavljata razpis za »Planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016.« Komisija bo izmed vseh prijavljenih planinskih koč izbrala devet tistih, ki bodo v letu 2016 gostile dogodke Zlatorogove transverzale ponosa ter s tem sodelovale v zbiranju sredstev za lokalno planinsko društvo, ki upravlja s kočo.

Prijavitelj je lahko planinsko društvo, ki upravlja oziroma je lastnik planinske koče. Prav tako se lahko v njihovem imenu prijavi najemnik koče, ki mora obvezno priložiti soglasje planinskega društva.

Glavni kriteriji izbora:

•              nahaja se v slovenskem sredogorju in je planinska koča II. ali III. Kategorije,

•              družinam in/ali okolju prijazne (certifikat ni potreben),

•              deružinam prijazna planinska pot do koče,

•              omogočen dostop s prevoznim sredstvom za potrebe prevoza potrebne opreme in rekvizitov,

•              obogatitev programa dogodkov ZTP 2016 s predstavitvijo lokalnih turističnih posebnosti,

•              transparenten namen porabe zbranih sredstev.

 

Prijave so možne do petka, 27. novembra 2015, do 14. ure.

Več informacij in pogoji prijave na www.pzs.si  

Martinov pohod s kostanjevim piknikom 

4. november 2015 13:00:00

Martinov pohod KamnikVabljeni na tradicionalni Martinov pohod iz Puba Pod skalo (Maistrova ulica 32, 1240 Kamnik) do Budnarjeve domačije, ki bo v nedeljo, 8. 11. 2015, ob 15. uri.

Pri Pubu Pod skalo se boste lahko okrepčali s šilcem žganja, nato pa se sprehodili po prijetni stezi, ki poteka po grebenu vse do vrha Tolste gore (734 m). Po manjšem spustu do gozdne ceste ter lažjem vzponu boste prispeli do naselja Zgornje Palovče, kjer v začetku zaselka stoji Budnarjeva domačija. Tam se boste ob prijetnem ognju posladkali s pečenim kostanjem ter domačim mladim vinom. Vračali se boste po krajši poti, mimo Bergantove gore oziroma Starega gradu od koder se boste spustili nazaj v dolino do Puba Pod skalo. Za celotno hojo po omenjeni krožni poti boste porabili približno 2,5 ure.


Več informacij:

Turistično društvo Kamnik

telefon: 031 706 771
e-pošta: info@td-kamnik.si

www.td-kamnik.si

 

Kongres športa za vse  

4. november 2015 10:49:00

Kongres sporta za vseOlimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi športnimi organizacijami pripravlja kongres športa za vse, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v petek, 6. novembra 2015, v okviru sejma Narava-zdravje.

Organizatorji želijo s kongresom dvigniti zavest o pomembnosti športa za vse, kot ključnega in najpomembnejšega elementa pri ohranjanju in promociji zdravja ter pripeljati šport za vse v izvajalska okolja in s tem oplemenititi ponudbo društev.

Glavna tema letošnjega kongresa je Vloga športa za vse v slovenski družbi ter pomen športnih društev, s fokusom na gibalni dejavnosti starejših. Teme kongresa bodo predstavljene v okviru plenarnega dela s primeri dobrih praks in aplikativnega dela. Ob robu kongresa in sejma Narava-zdravje organizatorji pripravljajo promocijske »gibalne točke« po Ljubljani, katerih cilj je promocija zdravega življenjskega sloga.

 

Obiskali boste lahko naslednje gibalne točke:

Organizatorji kongresa športa za vse: Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Planinska zveza Slovenije, Športna unija Slovenije, Fitnes zveza Slovenije in Sokolska zveza Slovenije. 

Več informacij: Kongres športa za vse

Vikend odprtih vrat na Veliki planini 

22. oktober 2015 10:06:00

Dan odprtih vrat Velika planinaV jesenskih dneh se velikokrat v dolini zadržuje megla, medtem ko sonce že zgodaj zjutraj obsveti hribe in gore. Zato vam ne bo žal, da se takrat povzpnete na planino in uživate ob pogledu nad puhasto meglico, ki prekriva doline.

Ta vikend se obetajo odprta vrata ponudnikov v občini Kamnik in začetek krompirjevih počitnic, za nameček pa nas bo razveselilo tudi jesensko toplo sonce. Planino je te dni že pobelil sneg, vendar se ob napovedanem soncu, ne bo obdržal prav dolgo. Izkoristite lepo vreme in ugodno ponudbo, ki jo pripravljamo za vas, saj bodo od 3. novembra naprej na planini potekala redna vzdrževalna dela in bo dostop na planino omejen.

Za vikend odprtih vrat v Kamniku od 23. do 25. oktobra, vam na Veliki planini ponujajo super popuste:

Z nihalko na Veliko planino: plača 1, peljeta se 2 (ob nakupu povratnih kart druga karta GRATIS).

V Gostilni Pod žičnico v Kamniški Bistrici pri spodnji postaji nihalke na planino vam bomo podarili 10 % popust za vse a la carte jedi!           

V času krompirjevih počitnic od 26.10 do 1.11. na Veliki planini ob nakupu katerekoli vozovnice, obiskovalec povrnjeno 50% zneska vozovnice v obliki kupona, ki ga lahko koristi za hrano v gostišču Zeleni rob na vrhu Velike planine ali v Gostilni Pod žičnico pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino.

Več informacij: www.velikaplanina.si

Kostanjeva nedelja na Jančah 

16. oktober 2015 8:06:00

kostanjeva nedelja janceKostanjeva nedelja na Jančah

Vabljeni na tradicionalno Kostanjevo nedeljo, ki bo potekala v nedeljo, 18. 10. 2015, med 10.00 in 19.00 pred planinskim domom na Jančah. Posladkali se boste lahko z vročimi sladkimi kostanji, jesenskim sadjem in dobrotami  domačij Sadne ceste.

Prireditev bo spremljala prodaja na stojnicah Sadne ceste, kjer bodo na prodaj domače sadje in ostali jesenski pridelki ter izdelki, mogoče pa bo poskusiti tudi domačo hrano in pecivo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi žganjekuho in prešanje mošta na tradicionalen način.

 

 

Program:

11.00    začetek  prireditve  pred  planinskim  domom  na  Jančah  z  ansamblom  Toplar,

12.00    prikaz  žganjekuhe   in  prešanje   mošta  ter  peke  kostanja,

13.00    iskanje  skritega  zaklada,

13.30    ugotavljanje  teže  jabolka,

15.00    nagrajevanje najtežjega in najlepšega jabolka,  ki  je   zraslo  na  območju  sadne   ceste,

18.00    zaključek  prireditve.

Vabljeni na učno pot Žlebe – Jeterbenk 

13. oktober 2015 10:15:00

Zlebe JeterbenkTuristično društvo Žlebe – Marjeta vas vabi, da se podate po novi učni poti Žlebe – Jeterbenk, v Medvodah.

Vas Žlebe, ljudsko poznana pod imenom Marjeta, leži v občini Medvode, v zavetju Jeterbenka. Zaradi pestrosti živalskega sveta in raznolikosti rastlin in dreves so se po desetih letih dela Turističnega društva Žlebe - Marjeta odločili po gozdnih poteh in stezah speljati učno pot. 

Učna pot, ki vas vodi po stezicah gozda, je dolga 4800 m in se dvigne za 290 m. Ob poti je 22 tabel, ki so opremljene s slikami dreves, živali in rastlin ter njihovimi slovenskimi imeni. Za boljše prepoznavanje teh je na voljo tudi vodnik, kjer boste izvedeli veliko podrobnosti. Del vodnika je namenjen spoznavanju vasi Žlebe, etnoloških posebnosti, bivanjske kulture, arhitekture in kmečkih opravil, ki so značilna za ta kraj.

Vodnik lahko po simbolični ceni 5 €, kupite v Turistično informacijskem centru Medvode.  

6. Dobrepoljsko vandranje 2015 

6. oktober 2015 9:29:00

dobrepoljsko vandranjeDa bi ustregli raznolikim potrebam in zahtevam številnih pohodnikov, ljubiteljev neokrnjene narave in rekreativnih tekačev, Turistično društvo Dobrepolje že šesto leto organizira festival pohodov in tekov za vse generacije.

Kdaj: sobota, 10. 10. 2015 od 7.30 dalje

Kje: Jakličev dom, Videm 34, Dobrepolje

Prijavnina: 5€ - cena vključuje čaj in enolončnico (predšolska in osnovnošolska mladina brezplačno)

Prijave: do 8. oktobra 2015 na TIC Dobrepolje (e-mail: td.dobrepolje@gmail.com ali na številko 041 96 28 23) ali pred startom na prireditvenem prostoru.

V okviru tradicionalnega 6. Dobrepoljskega vandranja se tako lahko udeležite pohodov in tekov različnih težavnostnih stopenj:

Najzahtevnejši pohodniki se boste lahko že ob 7.30 odpravili na pohod po Grajski poti. 18 km dolga pot, na kateri se boste povzpeli na 680 m nadmorske višine,  je primerna za dobro pripravljene in ustrezno opremljene pohodnike.

Ob 8.00 se lahko podate na 9 rimskih milj oz. 13333 metrov dolgo Pot po rimski cesti Jerneja Pečnika, ki bo potekala pod strokovnim vodstvom. Pot, do katere vas  popelje avtobus (strošek prevoza je že vključen v prijavnino), se začne pri Velikolaški železniški postaji od koder se peš podate po trasi nekdanje rimske ceste, ki je potekala skozi Dobrepoljsko dolino. Ob poti se boste  seznanili s številnimi zanimivostmi iz rimske in krajevne zgodovine, ob povratku na Videm pa vas bo čakala rimska stojnica s hrano in izdelki ter toplim obrokom.

Ob 9.00 boste lahko krenili na 9 ali 13 kilometrov dolgo Dobrepoljsko pot, kjer boste lahko spoznali veliko zanimivosti o Dobrepoljski dolini ter ob tem uživali ob prigrizkih in pijači ob poti, za kar vsako leto poskrbijo prijazni domačini.

Družine se lahko udeležite tudi ene izmed sprehajalnih poti, katerih start bo ob 10 uri in sicer Zajčkove poti (4km), ki pelje z Vidma v Zdensko vas ter na Reber do Lipovega gaja, Konjičkove poti (3 km), ki vas bo popeljala v Zagorico do kmetije pri Erčuljevih, kjer lahko sedete na konja in se v spremstvu gospodarja sprehodite po zeleni pokrajini, ter Račkine poti (1 km), ki vodi do Stare luže (mlake), kjer lahko v pristnem naravnem okolju opazujete dogajanje ob luži.

Tekači vabljeni na  Dobrepoljski tek na 10km (start ob 11.00) ali družinski tek v dolžini 1,7km (start družinskega tek za predšolske otroke bo ob 11.05, start družinskega tek za šolsko mladino pa ob 11.15). Proga za Dobrepoljski tek poteka delno po makadamu, delno po asfaltu, proga družinskega teka pa poteka v celoti po asfaltu.

Po koncu pohodov in tekov se boste pred Jakličevim domom na Vidmu lahko okrepčali s toplim obrokom, na voljo bodo tudi domače dobrote in izdelki ekotržnice.

Pohod po Čemšeniški grajski poti 

1. oktober 2015 8:30:00

Čemeniška grajska pot - pogled na LisičjeV soboto, 3. oktobra 2015, ob 9. uri vabljeni na voden Pohod po Čemšeniški grajski poti  po zaledju Lavrice.

Pot, ki je dolga 12 km, večinoma poteka po gozdnih poteh in pelje iz Lavrice do Lisičja, Molnika, Orl, Ranča na Hrastariji ter nazaj do Lavrice. Pot je razgibana a ne naporna, s postanki v spremstvu izkušenih vodnikov jo boste prehodili v dobrih štirih urah.

Zbirno mesto: igrišče Podružnične šole Lavrica med 8.30 in 9.00 (Dolenjska cesta 342, Lavrica, 1291 Škofljica).

Štartnina: 7 EUR, za kar pohodniki prejmete vodnik po poti, prigrizke in čaj ob poti ter toplo malico na koncu poti.

Pohod je na lastno odgovornost, priporočena je pohodna obutev in palice.

Za dodatne informacije  pokličite 041 868 180 (Iztok).

Podrobno o poti: Čemeniška grajska pot

Spominski pohod po Kogojevi poti 

23. september 2015 8:26:00

RasicaV soboto, 26. Septembra 2015, ob 9.00 vabljeni na tradicionalni spominski pohod po Kogojevi poti, ki obeležuje spomin na Tržaškega Slovenca, skladatelja Marija Kogoja.

V njegov spomin tam deluje Kulturno društvo Marij Kogoj Turjak, označena pa je tudi sedem-kilometrska Kogojeva sprehajalna pot, ki jo lahko prehodite to soboto. Začetek bo pri brunarici športnega centra na Turjaku ob devetih dopoldne, sprehodili pa se boste skozi Trubarjevo Rašico, Gradež, Laporje, čez Mali Osolnik in zaključili na gradu Turjak.

Pričetek pohoda bo pri brunarici športnega centra na Turjaku, zaključek, ki vključuje tudi malico, pa v Lovskem domu pri gradu Turjak.

Startnina znaša 5 €.

Foto: Kraji.eu

Stran 20 od 33 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 > >>