Pohodniške novice

Že enajsti pohod iz Grosupljega k Županovi jami po Evropski pešpoti E6 

19. april 2016 8:10:00

pohodniki E6Del trase Evropske pešpoti E6, ki je lani praznovala 40 let, poteka tudi skozi občino Grosuplje, mimo Županove jame.  V soboto, 23. aprila, bo po odseku te poti potekal 11. pohod iz Grosupljega k Županovi jami. Štart pohoda je ob 8.00 izpred železniške postaje Grosuplje.

Dogodek je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem kilometrov v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki bodo lahko v spremstvu vodnika obiskali  naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate, prehodili se bodo mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Pot je lahka, primerna tudi za družine z otroci. Priporočena so primerna pohodniška oblačila in obutev, posebej za obisk Županove jame, kjer je 9,5 °C.

Več informacij na www.zupanovajama.si

www.facebook.com/zupanovajama

Foto: Marjan Trobec

Vabljeni na Pomladni dan športa 

11. april 2016 13:57:00

pomladni dan sportaVabljeni na Pomladni dan športa kjer se boste seznanili s številnimi možnostmi vadbe v spomladanskem času. Več kot 40 ljubljanskih športnih društev bo predstavljalo svoje športne programe in dejavnosti za vse generacije. Pridite in se informirajte katera športna vadba je primerna za vas in vaše bližnje!

V soboto, 16. 4. 2016, do 10.00 do 13.00 na Kongresnem trgu


7. pohod po Poti vodnih virov 

6. april 2016 10:52:00

7. pohod po Poti vodnih virovTuristično društvo Šmarje-Sap vabi na 7. pohod po Poti vodnih virov Šmarje-Sap.

Pohod bo v soboto, 9. 4. 2016 s pričetkom ob 9. uri izpred Družbenega doma Šmarje-Sap.

Startnina: 7 EUR odrasli, 5  EUR otroci  (V ceno je vključeno strokovno vodenje, topli napitki in topla malica ob zaključku pohoda).

Pot je nezahtevna, dolga približno 12 km. Tema letošnjega pohoda je “Sobivanje človeka in divjadi”. Pohod pa bo potekal pod strokovnim vodstvom.

Več informacij: www.drevored.si

 

Velikonočni pohod Sv. Primož - Kališče 

22. marec 2016 7:56:00

velikonocni pohod

Planinsko društvo Velike Lašče vabi na velikonočni pohod, ki bo potekal v ponedeljek 28. marca 2016 ob 9.00.

Pohod se prične na trgu v Velikih Laščah. Potekal bo mimo Ulake skozi Podsmreko do Logarjev, sledil bo vzpon na Sv. Primož. Pot se bo nadaljevala skozi Gornje in Spodnje Kališče in se spustila na Karlovico. Sledil bo vzpon na Veliko Slevico in spust nazaj v Velike Lašče.

Pot je lahka in označena, primerna tudi za družine, pohod pa bo trajal cca. 5 ur.

Več informacij: Planinsko društvo Velike Lašče

 

Vabljeni k članstvu PZS 

17. marec 2016 8:06:00

planinski pohodPlaninska zveza Slovenije v svoje vrste vabi nove člane. Članstvo v PZS namreč prinaša številne ugodnosti. Med najpomembnejšimi je zavarovanje članov PZS za primer trajne invalidnosti, za primer nezgodne smrti, zavarovanje odgovornosti proti tretji osebi in za primer reševanja in zdravljenja s 24-urno asistenco zunaj Slovenije. Za vse kategorije članstva veljajo zavarovanja v gorah Evrope in Turčije, razen za člane kategorije A, za katere zavarovanje obsega ves svet.

Zavarovanje je le ena od ugodnosti, ki jih zagotavlja planinska organizacija svojim članom. Nudi tudi popust pri prenočevanju v slovenskih in številnih tujih planinskih kočah, različne popuste pri nakupu planinskih edicij in opreme, popust pri vstopnini v Slovenski planinski muzej ... Vsak član s plačilom članarine izraža pripadnost planinski organizaciji in podpira različne dejavnosti, ki jih slovenski planinci izvajamo v korist vseh ljubiteljev gora. Med temi velja izpostaviti več kot 7000 različnih aktivnosti planinskih društev letno, skrb za urejenost mreže več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, ekološko in energetsko sanacijo planinskih koč, projekte s področja preventivne dejavnosti in še kaj.

Še več ugodnosti in popustov za člane z letom 2016 lahko spoznate na tej povezavi.

Vabljeni, da postanete član/-ica Planinske zveze Slovenije.

Foto: Manca Čujež

28. Pohod po nagelj na Limbarsko goro 

11. marec 2016 11:48:00

Pohod na Limbarsko goro28. Pohod po nagelj na Limbarsko goro

V nedeljo 13. marca vabljeni na tradicionalni Pohod po nagelj na Limbarsko goro. Prireditev, ki jo obišče tudi do 10.000 obiskovalcev je namenjena tako rekreaciji in druženju kot izkazovanju drobne pozornosti in simbolne zahvale vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu. Ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore bo vsaka predstavnica nežnejšega spola prejela nagelj, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem.

Ob 9.00 bo potekala maša v cerkvi svetega Valentina, ob 11.00 sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Letos vas bosta zabavala Ansambel Ideja in Ansambel Poljanšek.

 

 

23. Pohod po Jurčičevi poti 

2. marec 2016 8:17:00

Pohod po Jurčičevi potiV soboto 5. marca vabljeni na tradicionalni Pohod po Jurčičevi poti. Start pohoda bo med 7. In 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer pohodniki poravnajo startnino in pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika.

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov.

Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika.

Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo.

Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Organiziran je tudi prevoz s Krke, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana. Prevoz je vštet v plačilo startnine na začetku poti v Višnji Gori.

V letošnjem letu je prihod v Višnjo Goro mogoč tudi z BREZPLAČNIM IZREDNIM VLAKOM PRIJETNO DOMAČE!

Več informacij 23. Pohod po Jurčičevi poti

Vseslovenski pohod z rdečimi baloni 

24. februar 2016 9:12:00

pohod z rdecimi baloniV soboto 27. 2. 2016 bo ob mednarodnem dnevu redkih bolezni potekal zanimiv pohod z rdečimi baloni s katerim želijo organizatorji opozoriti, da ima drugačnost tako med otroci kot odraslimi svoje mesto med vsemi nami. Rdeči balon simbolizira ljubezen, pomešano z upanjem in otroško zvedavostjo nad življenjem samim.

V Ljubljani se boste pohoda lahko udeležili ob 11.00 na Prešernovem trgu, pot pa se bo nadaljevala ob Ljubljanici do Šuštarskega mostu, čez Ljubljanico ter po drugi strani do magistrata in nato naprej mimo stolnice čez tržnico, čez Mesarski most in po Petkovškovem nabrežju nazaj do izhodišča.

Sočasno bodo pohodi potekali tudi po drugih slovenskih krajih in sicer v Mariboru, Kopru, Kranju, Celju, Ptuju in Novem mestu.

V kolikor se pohodu želite pridružiti pišite na: info@zavod13.org

Več informacij: Vseslovenski pohod z rdečimi baloni 

V Sloveniji že 40 okolju in družinam prijaznih planinskih koč  

22. februar 2016 7:52:00

okolju in druzini prijazna kocaPlaninska zveza Slovenije (PZS) je podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko skupno pohvali 40 slovenskih planinskih domov, ki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše. 

Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Oba certifikata je pred leti uvedla Planinska zveza Nemčije, naknadno so k akciji pristopile tudi planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske in Slovenije.

Za pridobitev certifikata Okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS z letom 2012 uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim celotnim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje. Takšen certifikat v obliki listine in znaka z napisom Okolju prijazna planinska koča je jasno sporočilo obiskovalcem, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči.

Planinska zveza se je leto po uspešni spodbudi za okoljsko razbremenitev gorskega sveta začela intenzivneje posvečati vprašanju, kako na koče privabiti otroke in starše. Certifikat in znak z napisom Družinam prijazna planinska koča sporočata obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

Certifikat Okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu konec januarja na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Frischaufov dom na Okrešlju, Koča na Loki pod Raduho, Koča v Grohotu pod Raduho, Planinska koča na Ermanovcu in Tončkov dom na Lisci. S certifikatom Družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali 16 planinskih domov: Dom na Smrekovcu, Dom planincev v Logarski dolini, Erjavčeva koča na VršičuFrischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, Koča na KopitnikuKoča na Loki pod Raduho, Koča na Naravskih ledinah, Mihelčičev dom na GovejkuPlaninska koča na Ermanovcu, Planinski dom na Boču, Planinski dom na Brnici, Planinski dom na Kalu, Planinsko učno središče BavšicaTončkov dom na Lisci in Zavetišče na Planini.

Več informacij: PZS

Foto: Manca Čujež

S krpljami po Veliki planini 

11. februar 2016 9:49:00

krpljanjeV preteklih dneh je Veliko planino po dolgem času razveselil sneg. Če želite doživeti zimsko pravljico na Veliki planini ob novem svežem zapadlem snegu, vam predlagamo, da si pri zgornji postaji nihalke sposodite krplje in pohodniške palice in se odpravite na potep.

Krpljanje na svežem zapadlem  snegu, poskrbi za izkušnjo in rekreacijo, kot noben drugi šport. Je eden od najbolj mirnih načinov, da uživate v lepoti in spokojnosti zime na Veliki planini.

Več informacij: Krpljanje na Veliki planiniStran 20 od 35 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 > >>