Kolesarske novice

Sezonska akcija vzpenjanja na Sveto Katarino 

4. junij 2014 13:12:00

kk medvodeMedvoški kolesarji vabijo na "zbiranje žigov" ob cestnih ali makadamskih vzponih do vasi Topol, ki mu pogosto rečemo kar Katarina nad Ljubljano in je prljubljena izletniška - pohodniška in kolesarska točka poleti in pozimi.

Sezona nabiranja vzponov ter izgubljanja kalorij in kilogramov je odprta do oktobra, vpisna knjiga pa se nahaja v gostišču Vihra, vpisnina pa je 15 evrov.

 

Več na www.kkmedvode.com.

Z velocipedom po Stari Ljubljani 

28. maj 2014 8:31:00

VelocipedKolesarjenje ne pomeni le vožnja z bicikli in tricikli, ampak so pripomoček lahko tudi ročno ali ležeče kolo, monocikel in velociped. Medtem ko si vse, od prvega do tretjega, lahko privoščite v kakšni kolesarski ali spletni trgovini, so starodobna kolesa, značilna za 19. stoletje, običajno le na ogled, včasih pa se kakšen znajde tudi na sejmu starin.

V preteklosti so za velocipede, katerih prednje kolo je lahko doseglo celo višino odraslega moškega, skovali šaljivo ime "boneshaker", kar bi pomenilo "kostotresci". Razlog za nadimek je Dunlopov izum pnevmatike leta 1888, ki je bila narejena iz trde gume, zato je bila vožnja z njimi precej groba in je avanturistom na kolesu pretresla vse kosti.

Pravijo, da se je učiti voziti velociped prav zabavna izkušnja. Že samo zlesti na kolo je prvovrsten podvig, vznemirljiv pa naj  bi bil tudi občutek, ki voznika preplavi med vožnjo, a tudi nenavaden sestop s kolesa. Vendar z malo vaje ne traja dolgo, da osvojimo način, kako sesti na kolo in se prepustiti svojevrstnemu užitku v vožnji.

V desetih dneh, med četrtkom 10. julija in petkom 25. julija, bo v stari Ljubljani potekal brezplačni tečaj vožnje z velocipedom, na katerem se boste lahko naučili voziti s starodobnim vozilom z velikim sprednjim in majhnim zadnjim kolesom na nožni pogon. Trase bodo tri:

1. od Prešernovega trga po Hribarjevem nabrežju, mimo Dvornega trga do Zlate ladjice,

2. od Prešernovega trga po Stritarjevi ulici, na Ciril-Metodov trg do Vodnikovega spomenika,

3. po poteh Zvezda parka.
 
 

Več preberite na ljubljana-velociped.blogspot.com.

Poletni rekreativni izziv 

27. maj 2014 8:16:00

poletni izziv myzonePred začetkom poletja nas večino v službah in šolah čaka le še ciljni sprint, potem pa se nam bo življenje upajmo začasno malo upočasnilo. Vseeno ne zanemarjajte vsakodnevnega gibanja, ki je pravzaprav eden temeljev za kolikor toliko uspešno funkcioniranje vašega telesa in uma. Verjamemo, da boste motivacijo našli sami, če pa ne bo šlo drugače, jo morda najdete tudi pri nas.

Tudi čez poletje se boste zagotovo znašli, v pomoč pa vam bo morda tudi trimesečni izziv, ki ga med 5. junijem in 30. avgustom pripravljajo v ljubljanskem FitCityju na Dolgem mostu, ob tem pa za udeležence obljubljajo celo bogate nagrade. In da ne bo pomote in diskriminacije: šteje trening pri njih in na prostem, kjer koli in kar koli, tudi hoja po stopnicah. Edini pogoj je uporaba merilnega pasu MyZone.

 

Več o izzivu preberite na www.fit-city.com.

 

Ne glede na možnost samostojne vadbe pa bodo pripravili nekaj skupnih druženj in prvo bo dobrodelni športni izziv, ki bo na Tržaški 132 potekal v soboto, 7. junija. Med drugim se ves dan obetajo tudi sobni kolesarski maraton, vodena tekaška vadba in nordijska hoja. Poskrbljeno bo tudi za varstvo in animacijo otrok in zabavo.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena otrokom s cerebralno paralizo in terapijam, ki omogočijo lepše življenje.

 

Več o dogodku preberite na www.sportnidan-nogice.com, kjer se lahko tudi prijavite.

Kolesarski izleti s KD Rajd, za gorske in cestne kolesarje 

18. maj 2014 9:28:00

kd rajdV letošnji kolesarski sezoni si privoščite udeležbo na (vsaj) enem izmed brezplačnih kolesarskih izletov Kolesarskega društva Rajd, ki bodo potekali v okolici Ljubljane. Potekali bodo od maja do oktobra, razdeljeni pa bodo v štiri kategorije.

 

  • MTB napredna stopnja - Izleti, na katerih bomo izbirali nekoliko težji teren, še vedno pa bo to zabavna vožnja z normalnim tempom in nikakor ne dirkanje po gozdu. V dobrih dveh urah bomo skupaj odkrili kakšno dobro pot in se dobro nadihali svežega zraka.
  • MTB začetniška stopnja - Izlet po manj zahtevnem terenu, večinoma po makadamih, gozdnih cestah in gozdnih vlakah. Tudi vzponi ne bodo prezahtevni. Izlet je primeren za vse rekreativne gorske kolesarje. Trajanje posameznega izleta: približno 2 uri.
  • MTB z delavnico - Klasičen kolesarski izlet bo popestren z delavnico, katere tema bo servisiranje oz. vzdrževanje kolesa ali opreme, ali pa se bomo posvetili tehniki vožnje in varnosti v naravi. Skupen čas izleta bo znašal približno 3 ure.
  • Cestni - V letošnji sezoni se bomo skupaj vozili tudi s cestnimi kolesi, vsak izmed izletov pa bo trajal približno 2,5 uri. Ker bomo vozili na javnih cestah bodo to resnično izleti in ne dirkanje, kot vedno pa bo poudarek na druženju in spoznavanju različnih kolesarjev. Enega od izletov bomo popestrili tudi z delavnico na temo varnosti kolesarjev v prometu.
 
Podrobnosti so na www.kd-rajd.si.

Sezonska akcija na Pance 

14. maj 2014 12:24:00

PanceKolesarski navdušenci iz vzhodnega dela naše regije imajo prav poseben privilegij, saj tam naokoli vodi precej prometno manj obljudenih cest in poti. Nekaj jih vodi tudi na Pance, ki ležijo na dobrih petsto metrih nad morjem. Kraj in vrh nad Ljubljano in Grosupljiem sodi med najbolj oblegane, a lepe in nenaporne (čeprav vemo, da je napor odvisen od telesne pripravljenosti) kolesarske (tudi pohodne, skajkerske...) ture v okolici Ljubljane.

Na vrhu stoji tudi priljubljena okrepčevalnica Pance - top, ki dolgoletni organizator sezonske akcije Vzponi na Pance, ki tudi letos uradno poteka do začetka septembra.

Akcija je brezplačna, vprašanja pa jim zastavite po e-pošti pance.top@siol.net.

 

Vzemite si čas in jih obiščite.

Kolesarski festival Ljubljana 2014 

9. maj 2014 12:25:00
Festival kolesarstva 2014Med 23. in 25. majem bo, v organizaciji REC Slovenija, v okviru kampanje »S kolesom se daleč pride«, potekal Kolesarski festival 2014. Obeta se bogat spored, tule je nekaj za pokušino, ostalo pa so preberite na na strani REC Slovenija.
 
V petek, 23. maja bo v Mestni hiši potekal seminar o kolesarjenju v slovenskih mestih, ki mu bosta popoldan sledila voden kolesarski ogled kolesarske infrastrukture ter parada kolesarjev starodobnikov, ob 19.00 pa v Kinoteki ogled filma »Praznični dan«.
 
Na osrednji prireditvi si bo v soboto, 24. maja na Kongresnem trgu, mogoče ogledati različna kolesa, kolesarsko opremo, literaturo, pripomočke, turistično ponudbo itd. ter preizkusiti različna kolesa. Preizkusiti se bo mogoče na poligonu spretnostne vožnje t in na nagradnih kvizih o kolesu in kolesarstvu ter se udeležiti različnih delavnic in vodenega kolesarskega izleta po industrijski dediščini Ljubljane. Prispevali boste lahko v kolesarski sklad za izgradnjo porodnišnice na Madagaskarju. V popoldanskih urah se bo festival s podobnim programom nadaljeval v BTC. Ob 19h bo na Eipprovi ulici potekala »odprta kolesarska kavarna« o kolesu kot poslovni priložnosti.
 
V nedeljo, 25. maja bo ob 12. uri, v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, organiziran voden ogled kolesarske zbirke, kamor se bodo člani društev LKM, Muslauf in TD Rekreatur podali na izlet. Festival se bo zaključil ob 19. uri z ogledom filma Zeleno kolo v Kinodvor in z ogledom filmov o kolesarjenju v mestih v Kino Šiška.
 
Vabljeni!

Maja kolesarimo v troje 

7. maj 2014 9:27:00

v trojeNa delo se po vsej Sloveniji vsak dan prevaža veliko ljudi. Kar tri četrtine vseh osebnih prevozov običajno naredimo na razdaljah do pet kilometrov, okoli eno petino pa na razdaljah manjših kot kilometer in pol. To se kaže tudi pri izpustih emisij toplogrednih plinov, saj je dobrih 20 odstotkov emisij v Sloveniji posledica cestnega prometa, od tega okoli 40 odstotkov emisij nastaja prav z mestno vožnjo.

S projektom »V troje« želijo organizatorji spodbujati kolesarjenje na delo v skupinah po tri, pridružijo pa se lahko po trije sodelavci, sošolci, prijatelji, družinski člani, skratka vsi, ki sodelujejo kot ekipa in bodo za pot na delo, v šolo, ipd. v času trajanja akcije uporabljali kolesa. Iz enega podjetja ali organizacije lahko sodeluje tudi več ekip. Pomembno je, da je ekipa združena v skupnem prizadevanju, da za svojo obliko mobilnosti uporablja kolo namesto avtomobila.

Vsaka ekipa trojk, ki izpolnjuje pogoje, se uvrsti v žreb z enim koledarjem in posameznik lahko sodeluje v največ eni ekipi. Razdelili bodo nekaj lepih praktičnih nagrad, med njimi tudi zložljivo kolo.

Prijavite se in sodelujte!

Podrobnosti preberite na www.vtroje.si.

Vadba s Felixi 

22. april 2014 9:29:00

felixiVodeno in varneje lahko čez sezono skupinsko kolesarite v spremstvu članov Kolesarskega društva Felixi iz Trzina.

Njihova cilja sta ob druženju, predvsem doseči čim bolj množično rekreativno angažiranje krajanov Občine Trzin in širše ter usposobiti udeležence za varno kolesarjenje, kar se še posebej nanaša na nove člane in na mladoletne kolesarje.

 

 

Kdaj in kje se srečujejo, sproti objavljajo na njihovi spletni strani med obvestili.

Nastavite svoje kolo 

22. april 2014 8:45:00

bike fittingKot za udoben tek potrebujete udobne tekaške copate, za kolo potrebujete pravilne nastavitve čevljev, sedeža, krmila in pedalk, seveda pa tudi udobno oblazinjene kolesarske hlače. A hlače so že stvar izbire s polic in odločitve glede cene (zelo dobre menda dobite že za okoli 150 evrov), je s z nastavitvami razmerij malo težje.

Seveda jih lahko iščete in najdete sami in to vas ne bo stalo ni. A najhitreje in največkrat tudi najzanesljiveje, ne pa ravno poceni, jih najdejo strokovnjaki za nastavitve koles. V Ljubljani so vsaj trije:

- v Maxisportu d.o.o. vam nastavitve opravijo na njihovem servisu na Šmartinski cesti 211 (www.maxisport.si);

- S2P, Znanost v Prakso, d.o.o. ima svoj laboratorij v Tehnološkem parku 19 (www.s2p-cycling.si);

- VO2 Optima, ki ga vodi Aleksej Dolinšek, na meritvah pa se boste oglasili na naslovu Cestna v Mestni Log 55 (vo2optima.si).

 
Primerjajte ali jih za odgovore na vaša vprašanja pokličite.

Vadba s Fitcity-jem 

14. april 2014 10:01:00

fitcity logoPomlad se je začela tudi v fitnes Fitcity centru na Dolgem mostu v Ljubljani, kje do jeseni, ko se bo začela nova vadbena sezona v zaprtih prostorih, ne bodo počivali. Tudi vam ne bo treba, saj že po velikonočnih praznikih začenjajo z zunanjimi aktivnostmi.

Šolo in redno vadbo kolesarjenja bo vodil Primož Štrancar, šola teka Miro Mavec, delavnice in vadbo nordijske hoje ob ponedeljkih in sredah popoldne oziroma zvečer Lili Dačar in Teja Zaletel.

V primeru dežja, bodo treningi pod streho v centru. Vse aktivnosti so seveda vključene v ceno mesečne karte.

 

Več na www.fit-city.com.

Stran 18 od 22 << < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>