Pohodniške novice

Grem, greva, gremo na Orle 2018 

15. januar 2018 11:08:00

Pogled z Orel na Ljubljansko barjeV mesecu januarju se je pričela tradicionalna akcija Grem, greva, gremo na Orle, ki že peto leto zapored vabi k rednemu pohodništvu po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle. Akcija, ki se je pričela 1. januarja in bo trajala vse do konca leta 2018, je namenjena tudi spodbujanju redne in zdrave rekreacije v neposredni bližini vašega doma.

Orle ležijo na 453 metrov visokem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika, dostopne iz številnih smeri in izhodišč: praktično iz centra Ljubljane po grebenu Golovca, z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice, s severa prek Urha, iz Zadvora, Podmolnika, Bizovika ali Hrušice, za iznajdljive in radovedne pa še po raznih drugih poteh. Iz katerekoli smeri se že povzpnete do cilja, vas čaka svežina na krajšem, ne več kot dvournem, pohodu. Čas vzpona lahko pohodnik poljubno skrajša ali podaljša, saj si smer vzpona in sestopa izbere vsak pohodnik sam, ŠD Zadvor pa na tem mestu dodaja, da so vse pohodniške poti, ki peljejo na Orle primerne za rekreativce vseh starosti. Poleg žiga vas v Gostilnici Orle lahko pričaka okrepčilo ter razgled v vse smeri na okoliške hribe, Barje in del mesta, v jasnem pa do oddaljenih vršacev Kamniških, Karavank in Julijcev.

Do Orel se lahko pride peš iz več smeri :

iz Brunarice Zadvor po TRIM stezi in naprej do Orel,

iz Urha po lepi gozdni poti,

iz Bizovika,

iz Hrušice,

iz Centra preko Golovca,

iz Rudnika,

iz Podmolnika.

Več informacij: www.sportnodrustvozadvor.si

8. Stojkov nočni pohod 

4. januar 2018 8:16:00

Stojkov nočni pohodV soboto, 6. januarja 2018, vabljeni na tradicionalni 8. Stojkov nočni pohod, Želimlje - Zapotok - Želimlje. Start je ob 18. uri izpred Gasilskega doma v Želimljah.

Za skupino, ki gre iz Zapotoka, je start ob 16. uri izpred RTC Zapotok. Pohodniška oprema naj bo vremenu primerna (pohodne palice, baterijska svetilka). Pohod se izvede v vsakem vremenu.

Pot je srednje zahtevna, v trajanju cca 2 uri v eno stran. Je označena, v skupini vodena, za individualno podajanje na pot na lastno odgovornost.  V RTC Zapotok se boste okrepčali z joto in toplim čajem ter se poveselili ob živi glasbi.

Startnina je 7 €. Vabljeni na nočno pohodniško avanturo.

Več informacij: 8. Stojkov nočni pohod


27. Nočni pohod na Polhograjsko Grmado  

4. januar 2018 8:13:00

Nočni pohod na Polhograjsko GrmadoPlaninsko društvo Blagajana Polhov Gradec vabi na 27. »Nočni pohod na Grmado«, ki tradicionalno poteke prvi januarski petek po polni luni. Tokrat bo to v petek, 5. januarja 2018.

Vpis in začetek pohoda je pri gostilni Pratkar v Polhovem Gradcu od 18. do 22. ure. Pohodniška oprema naj bo prilagojena vremenskim razmeram (čelna svetilka, palice in dereze po potrebi).

Vabljeni!

Več informacij: 27. Nočni pohod na Polhograjsko GrmadoNovoletni pohod do gobarskega doma na Šentrumarju 

3. januar 2018 8:15:00

Pohod do gobarskega doma na ŠentrumarjuDruštvo gobarjev Štorovke Šentrumar Hočevje v soboto, 6. 1. 2018, vabi na tradicionalni novoletni pohod do gobarskega doma na Šentrumarju.

Pohod bo potekal v spremstvu vodnikov, ki bodo pohodnike ob 9.00 čakali na treh zbirnih mestih:


pri gasilskem domu v Hočevju,
pri Jakličevem domu na Vidmu in 
pri trgovini Miša na Krki. 

Pri gobarskem domu na Šentrumarju bodo članice in člani DGŠŠ Hočevje poskrbeli za dobro razpoloženje in okrepčilo. 

Pohod je nezahteven in je primeren tudi za družine z mlajšimi otroki. 

Več informacij: www.dobrepolje.si  

 

24. tradicionalni pohod z baklami na Kamen vrh  

21. december 2017 8:02:00

Pohod z baklami na Kamen vrhTuristično društvo Podgora in Planinsko društvo Dobrepolje vabita na 24. tradicionalni pohod z baklami na Kamen vrh, ki bo potekal v ponedeljek, 25. decembra 2017. Start izpred cerkve Sv. Miklavža v Podgori, kjer si boste pred odhodom lahko ogledali tudi razstavo likovnih del na temo Križev pot ter kupili bakle.

Dnevni pohod: ob 14. uri

Nočni pohod: ob 18. uri

Zaključek nočnega pohoda bo v koči pri Koritu, v Podgori.

Oba pohoda sta iz Podgore vodena z vodiči. Dnevni je prilagojen tudi za najmlajše, saj je organiziranih več postankov s pripovedovanjem dobrepoljskih zanimivosti. Pohod predvidoma traja 1 uro do cilja - Kamen vrh.

V Podgori in na Kamen vrhu bo poskrbljeno za pijačo, hrano in dobro razpoloženje. Na pohod se odpravite v primerni obutvi in oblačilih. Zaključek pohoda bo v koči pri Koritu ob klobasah, kuhančku in prijetnih ritmih.  

Nočni pohod na Planino nad Vrhniko 

19. december 2017 8:21:00

Nočni pohod na Planino - foto Matjaž ŠkerjancVabljeni na tradicionalni nočni pohod na Planino nad Vrhniko, ki bo v petek, 22. decembra 2017. Start ob 18. uri pri Štirni na Betajnovi, kjer vas bodo pričakali vodniki Vodniškega odseka PD Vrhnika. Pohod bo tudi letos popestrila legendarna glasbena skupina Obvezna Smer!

Tudi letos po poskrbljeno ogrevane šotore, palačinke, čaj in klobase.

Izhodišče: Štirna (310 m)

Višinska razlika: 423 m

Trajanje: 2 uri

Zahtevnost: Lahka označena pot

Oprema: Pohodniška obutev, čelne svetilke ali baterija so obvezni

Opis poti: Pohod na Planino

Vodstvo po razstavi Moja Ljubljanica 

14. december 2017 8:02:00

Moja Ljubljanica - foto Jaka BabnikVsako soboto do konca meseca decembra se lahko ob 11. uri udeležite vodenega ogleda razstave Moja Ljubljanica, ki je na ogled na vrhniškem razstavišču na Tržaški cesti 32.

Spoznali boste Ljubljanico, reko sedmerih imen, njeno skrivnostno kraško zaledje, številne arheološke najdbe iz njene struge ter zgodovino razvoja Vrhnike, na katero je imela reka velik vpliv. Ogledali si boste več kot 300 najdb iz Potočnikove zbirke, repliko najstarejšega lesenega kolesa na svetu, staro kar 5.200 let, ter spoznali zgodovino preko številnih taktilov in zgodovinskih virov.

Z vsakim korakom skozi razstavo boste bližje sedanjosti in letom, ki se jih bodo/boste marsikateri obiskovalci lahko spominjali z nostalgijo. Potovali boste vse do današnjega dne, ko je Vrhnika ena najbolj ''zelenih'' občin v državi (prva slovenska Zero waste občina, Zelena občina 2011), ki obiskovalce in turiste vabi s številnimi možnostmi za odkrivanje narave in kulture na stiku Barja in Krasa. 

Razstava je zastavljena na sodoben in interaktiven način, ki bo zadovoljil različne okuse. Starejše in mlajše obiskovalce. Tako širšo kot tudi strokovno javnost. Obiskovalci se lahko javnemu vodstvu brezplačno pridružite vsako soboto z nakupom vstopnice.

Več informacij: Razstava Moja Ljubljanica

Razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža 

13. december 2017 8:55:00

Jaslice na GradežuVsak dan od 17. decembra 2017 do 7. januarja 2018 vabljeni na ogled jaslic pri sušilnici sadja v vasici Gradež nad Turjakom.  

Vaščani, gostujoči izdelovalci in lastniki starih jaslic ponovno vabijo na razstavo jaslic iz različnih materialov v skritih kotičkih vasi, ki jih označujejo bakle. Ob otvoritvi in dan po božiču bo mali pevski božični koncert ter praznična tržnica.

Otvoritev razstave bo v nedeljo ob 17. uri pri Sušilnici sadja Gradež. Ob tej priložnosti bo tudi mali pevski božični koncert pevskega zbora. Na ogled bodo stare jaslice, v vasi izdelane jaslice, gostovali pa bodo tudi izdelovalci od drugod. Dogodek bo spremljala tudi božična tržnica, na voljo pa bodo tudi darila in okrepčila ter možnost ogleda jaslic v spremstvu vodnikov.

Več informacij: http://www.gradez.si/Ogled barjanskih oken 

7. december 2017 8:09:00

BarjePlaninsko društvo RTV vabi na ogled barjanskih oken v nedeljo, 10. decembra 2017. Odhod bo ob 7.40 z mestnim avtobusom 19B, z Bavarskega dvora, povratek ob 14.30. Pohod je lahek in primeren za vse starostne skupine, tudi za otroke.

Avtobus bo udeležence popeljal do končne postaje na Jezero. V bližnjem gostišču ob Podpeškem jezeru bo čas za jutranjo kavico. Od tam bo pot potekala do Podkraja ob robu Krimskega pogorja. Po treh kilometrih hoje (dolžina pešpoti je dobrih šest kilometrov)  se bo pot usmerila na učno pot čez barje. Lokalni vodnik  bo pokazal in pripovedoval o barjanskih oknih, ki so pomemben kazalec stanja podzemnih voda. Pešpot se bo zaključila v Lipah pri bifeju »Kolišče«, kjer je tudi avtobusna postaja  19B za Ljubljano, (odpelje ob 12.30 in 14.30). Obljubljamo zanimivo in enkratno doživetje.

Izlet bo vodila Marija Miklič. Tel 040 567 847.

Udeleženci plačajo le strošek lokalnega avtobusnega prevoza.    

Več informacij: PD RTV


Po Turjaški turistični poti 

6. december 2017 8:26:00

Sv. AhacPlaninsko društvo Velike Lašče, v soboto, 9 decembra, vabi na pohod po Turjaški turistični poti. Zbirno mesto bo na Turjaku, na parkirišču pri gasilskem domu, ob 9. uri. Pot je lahka in primerna tako za starejše kot mlajše pohodnike.

V štirih urah bodo pohodniki opravili 370 m višinske razlike, Iz turjaka bo pot vodila na Gradeš, Sloko Goro in mali Ločnik od koder bo vzpon na Sv. Ahaca. Ob povratku bo sledil obisk Bajdinških slapov in zaključek na Turjaku.

Poleg primerne obutve in oblačil udeleženci potrebujejo tudi veljavno planinsko izkaznico za leto 2017, osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Priporočene so tudi pohodniške palice.

V primeru slabega vremena tura odpade!

Izlet bo vodil Stanko Levstek. Tel.:  031 313 152

Več informacij: PD Velke Lašče

Stran 10 od 37 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 > >>