Kolesarske novice

Kolesarjenje po okolici Medvod 

17. julij 2014 7:56:00

Kolesarske poti po medvodahTuristična zveza Medvode je, v sodelovanju z Občino Medvode in Kolesarskim društvom Medvode, pripravila zemljevid desetih kolesarskih poti, ki so speljane v Občini Medvode. Zemljevid je opremljen z opisi poti in fotografijami, dobite pa ga v medvoškem TIC-u.

 

Več o poteh lahko preberete tudi na spletnem mestu www.medvode.si.

 

Po območju Medvod pa vodita tudi dve poti, o katerih lahko več izveste z nekaj brskanja po našem portalu: POLHOGRAJSKA NOGA in OB ZORI NA SORI.

Kolesarjenje po ižanskem koncu 

7. julij 2014 16:10:00

ig koloČeprav skupna dolžina javnih poti za kolesarje v Občini Ig znaša le 959 metrov, ponujata okolica dela Ljubljanskega barja in razgibano hribovito zaledje s Krimom ter Mokercom, vmes pa seveda še z Iškim vintgarjem, za skoraj dvesto kilometrov priporočenih kolesarskih povezav.

 

Vse skupaj so opisane v zloženki "Po kolesarskih poteh občine”, v kateri boste našli šest idej. Papirnato zloženko lahko dobite na Občini Ig, v papirnici in galeriji Margala v Centru Ig in v TIC v Ljubljani, lahko pa si jo tudi snamete s spleta.

 

Teden aktivnosti za večjo varnost kolesarjev 

10. junij 2014 18:56:00

stop policijaKolesarji s(m)o velikokrat žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto njihovo vožnjo ovirajo tudi nepravilno parkirana vozila. V najhujših prometnih nesrečah pa so kolesarji, v več kot polovici primerov, povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji »stop« znak ali znak »križišče s prednostno cesto« velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil), pogosto pa tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Do 15. junija zato pri nas potekajo policijske aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti kolesarjev. V tem času bodo pozorni na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo kolesarje, preverjali pa bodo tudi, ali kolesarji spoštujejo predpise.

Previdno, torej in po predpisih. Vedno!

Litijski šport skozi čas 

8. junij 2014 15:30:00

LitijaTale novica morda ne sodi ravno v to rubriko... Ali pač! Kdo ve, kaj in koliko kolesarskega boste odkrili na fotografski razstavi o razvoju in spominih športa v Litiji, ki jo bodo 9. junija, ob 19. uri odprli v Kulturnem centru Litija. Zagotovo pa bo veliko telovadnega v najrazličnejših oblikah in dejanjih.

Otvoritev bo spremljalo predavanje, ki bo osvetlilo bogato in dinamično športno življenje v Litiji do povojnega obdobja. Predavanje je pripravila Helena Hauptman.

Razstava bo uvod v ponovno obujeno, prireditev Litijski tek, ki jo najdete tudi med našimi dogodki.

 

Več preberite na jzk.si.

 

Sezonska akcija vzpenjanja na Sveto Katarino 

4. junij 2014 13:12:00

kk medvodeMedvoški kolesarji vabijo na "zbiranje žigov" ob cestnih ali makadamskih vzponih do vasi Topol, ki mu pogosto rečemo kar Katarina nad Ljubljano in je prljubljena izletniška - pohodniška in kolesarska točka poleti in pozimi.

Sezona nabiranja vzponov ter izgubljanja kalorij in kilogramov je odprta do oktobra, vpisna knjiga pa se nahaja v gostišču Vihra, vpisnina pa je 15 evrov.

 

Več na www.kkmedvode.com.

Z velocipedom po Stari Ljubljani 

28. maj 2014 8:31:00

VelocipedKolesarjenje ne pomeni le vožnja z bicikli in tricikli, ampak so pripomoček lahko tudi ročno ali ležeče kolo, monocikel in velociped. Medtem ko si vse, od prvega do tretjega, lahko privoščite v kakšni kolesarski ali spletni trgovini, so starodobna kolesa, značilna za 19. stoletje, običajno le na ogled, včasih pa se kakšen znajde tudi na sejmu starin.

V preteklosti so za velocipede, katerih prednje kolo je lahko doseglo celo višino odraslega moškega, skovali šaljivo ime "boneshaker", kar bi pomenilo "kostotresci". Razlog za nadimek je Dunlopov izum pnevmatike leta 1888, ki je bila narejena iz trde gume, zato je bila vožnja z njimi precej groba in je avanturistom na kolesu pretresla vse kosti.

Pravijo, da se je učiti voziti velociped prav zabavna izkušnja. Že samo zlesti na kolo je prvovrsten podvig, vznemirljiv pa naj  bi bil tudi občutek, ki voznika preplavi med vožnjo, a tudi nenavaden sestop s kolesa. Vendar z malo vaje ne traja dolgo, da osvojimo način, kako sesti na kolo in se prepustiti svojevrstnemu užitku v vožnji.

V desetih dneh, med četrtkom 10. julija in petkom 25. julija, bo v stari Ljubljani potekal brezplačni tečaj vožnje z velocipedom, na katerem se boste lahko naučili voziti s starodobnim vozilom z velikim sprednjim in majhnim zadnjim kolesom na nožni pogon. Trase bodo tri:

1. od Prešernovega trga po Hribarjevem nabrežju, mimo Dvornega trga do Zlate ladjice,

2. od Prešernovega trga po Stritarjevi ulici, na Ciril-Metodov trg do Vodnikovega spomenika,

3. po poteh Zvezda parka.
 
 

Več preberite na ljubljana-velociped.blogspot.com.

Poletni rekreativni izziv 

27. maj 2014 8:16:00

poletni izziv myzonePred začetkom poletja nas večino v službah in šolah čaka le še ciljni sprint, potem pa se nam bo življenje upajmo začasno malo upočasnilo. Vseeno ne zanemarjajte vsakodnevnega gibanja, ki je pravzaprav eden temeljev za kolikor toliko uspešno funkcioniranje vašega telesa in uma. Verjamemo, da boste motivacijo našli sami, če pa ne bo šlo drugače, jo morda najdete tudi pri nas.

Tudi čez poletje se boste zagotovo znašli, v pomoč pa vam bo morda tudi trimesečni izziv, ki ga med 5. junijem in 30. avgustom pripravljajo v ljubljanskem FitCityju na Dolgem mostu, ob tem pa za udeležence obljubljajo celo bogate nagrade. In da ne bo pomote in diskriminacije: šteje trening pri njih in na prostem, kjer koli in kar koli, tudi hoja po stopnicah. Edini pogoj je uporaba merilnega pasu MyZone.

 

Več o izzivu preberite na www.fit-city.com.

 

Ne glede na možnost samostojne vadbe pa bodo pripravili nekaj skupnih druženj in prvo bo dobrodelni športni izziv, ki bo na Tržaški 132 potekal v soboto, 7. junija. Med drugim se ves dan obetajo tudi sobni kolesarski maraton, vodena tekaška vadba in nordijska hoja. Poskrbljeno bo tudi za varstvo in animacijo otrok in zabavo.

Vsa zbrana sredstva bodo namenjena otrokom s cerebralno paralizo in terapijam, ki omogočijo lepše življenje.

 

Več o dogodku preberite na www.sportnidan-nogice.com, kjer se lahko tudi prijavite.

Kolesarski izleti s KD Rajd, za gorske in cestne kolesarje 

18. maj 2014 9:28:00

kd rajdV letošnji kolesarski sezoni si privoščite udeležbo na (vsaj) enem izmed brezplačnih kolesarskih izletov Kolesarskega društva Rajd, ki bodo potekali v okolici Ljubljane. Potekali bodo od maja do oktobra, razdeljeni pa bodo v štiri kategorije.

 

  • MTB napredna stopnja - Izleti, na katerih bomo izbirali nekoliko težji teren, še vedno pa bo to zabavna vožnja z normalnim tempom in nikakor ne dirkanje po gozdu. V dobrih dveh urah bomo skupaj odkrili kakšno dobro pot in se dobro nadihali svežega zraka.
  • MTB začetniška stopnja - Izlet po manj zahtevnem terenu, večinoma po makadamih, gozdnih cestah in gozdnih vlakah. Tudi vzponi ne bodo prezahtevni. Izlet je primeren za vse rekreativne gorske kolesarje. Trajanje posameznega izleta: približno 2 uri.
  • MTB z delavnico - Klasičen kolesarski izlet bo popestren z delavnico, katere tema bo servisiranje oz. vzdrževanje kolesa ali opreme, ali pa se bomo posvetili tehniki vožnje in varnosti v naravi. Skupen čas izleta bo znašal približno 3 ure.
  • Cestni - V letošnji sezoni se bomo skupaj vozili tudi s cestnimi kolesi, vsak izmed izletov pa bo trajal približno 2,5 uri. Ker bomo vozili na javnih cestah bodo to resnično izleti in ne dirkanje, kot vedno pa bo poudarek na druženju in spoznavanju različnih kolesarjev. Enega od izletov bomo popestrili tudi z delavnico na temo varnosti kolesarjev v prometu.
 
Podrobnosti so na www.kd-rajd.si.

Sezonska akcija na Pance 

14. maj 2014 12:24:00

PanceKolesarski navdušenci iz vzhodnega dela naše regije imajo prav poseben privilegij, saj tam naokoli vodi precej prometno manj obljudenih cest in poti. Nekaj jih vodi tudi na Pance, ki ležijo na dobrih petsto metrih nad morjem. Kraj in vrh nad Ljubljano in Grosupljiem sodi med najbolj oblegane, a lepe in nenaporne (čeprav vemo, da je napor odvisen od telesne pripravljenosti) kolesarske (tudi pohodne, skajkerske...) ture v okolici Ljubljane.

Na vrhu stoji tudi priljubljena okrepčevalnica Pance - top, ki dolgoletni organizator sezonske akcije Vzponi na Pance, ki tudi letos uradno poteka do začetka septembra.

Akcija je brezplačna, vprašanja pa jim zastavite po e-pošti pance.top@siol.net.

 

Vzemite si čas in jih obiščite.

Kolesarski festival Ljubljana 2014 

9. maj 2014 12:25:00
Festival kolesarstva 2014Med 23. in 25. majem bo, v organizaciji REC Slovenija, v okviru kampanje »S kolesom se daleč pride«, potekal Kolesarski festival 2014. Obeta se bogat spored, tule je nekaj za pokušino, ostalo pa so preberite na na strani REC Slovenija.
 
V petek, 23. maja bo v Mestni hiši potekal seminar o kolesarjenju v slovenskih mestih, ki mu bosta popoldan sledila voden kolesarski ogled kolesarske infrastrukture ter parada kolesarjev starodobnikov, ob 19.00 pa v Kinoteki ogled filma »Praznični dan«.
 
Na osrednji prireditvi si bo v soboto, 24. maja na Kongresnem trgu, mogoče ogledati različna kolesa, kolesarsko opremo, literaturo, pripomočke, turistično ponudbo itd. ter preizkusiti različna kolesa. Preizkusiti se bo mogoče na poligonu spretnostne vožnje t in na nagradnih kvizih o kolesu in kolesarstvu ter se udeležiti različnih delavnic in vodenega kolesarskega izleta po industrijski dediščini Ljubljane. Prispevali boste lahko v kolesarski sklad za izgradnjo porodnišnice na Madagaskarju. V popoldanskih urah se bo festival s podobnim programom nadaljeval v BTC. Ob 19h bo na Eipprovi ulici potekala »odprta kolesarska kavarna« o kolesu kot poslovni priložnosti.
 
V nedeljo, 25. maja bo ob 12. uri, v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri, organiziran voden ogled kolesarske zbirke, kamor se bodo člani društev LKM, Muslauf in TD Rekreatur podali na izlet. Festival se bo zaključil ob 19. uri z ogledom filma Zeleno kolo v Kinodvor in z ogledom filmov o kolesarjenju v mestih v Kino Šiška.
 
Vabljeni!
Stran 18 od 23 << < 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >>