Pohodniške novice

Osvežujoče temperature vabijo na Veliko planino 

1. avgust 2017 13:58:00

Velika planinaMedtem ko vremenoslovci napovedujejo temperature po Sloveniji vse do 37°c, pa je vremenska napoved za Veliko planino zelo osvežujoča! V dopoldanskih urah se bodo temperature gibale od 16°c do 19°c, popoldan pa bodo dosegle od 24°c do 27°c. Zato vabljeni, da se na planino odpravite že v dopoldanskih urah! Prva nihalka prične obratovati vsak dan ob 8.30 uri.

V soboto, 5. avgusta, vabljeni na Vodeni ogled Velike planine - Pričetek vodenega ogleda je ob 10.30 uri na najvišji točki Velike planine - Gradišču. Zaključek bo ob 13.30 pred gostiščem Zeleni rob. Cena vodenega ogleda je 6€, vstopnico pa lahko kupite ob nakupu vozovnice za nihalko. 

V nedeljo pa bo na Veliki planini Dan trniča, v okviru katerega bodo pred Preskarjevim muzejem potekale različne delavnice. Vse od prikaza molže, sirjenja po starem, izdelovanje trniča ter rezljanja pisav si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro!

Več informacij: Velika planina

Naj planinska koča 2017 

11. julij 2017 17:02:00

Naj planinska koča 2017Tudi letos v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije na Siol.net poteka glasovanje za Naj planinsko kočo. Sodelujoče čaka več kot 100 bogatih planinskih nagrad. Ste že oddali svoj glas?

V prvem krogu glasovanja, ki bo potekalo vse do 31. 7. 2017, bodo sodelovale koče, ki so opremljene s certifikati Družinam prijazna planinska koča, Certifikatom okolju prijazna koča ali imajo vgrajene čistilne naprave.

Izbirate lahko kar med 72 kandidati. Prvih deset koč, ki bodo prejele največ glasov, se bo podalo v drugi krog, kjer boste bralci od 1. 8. 2017 pa vse do 12. 9. 2017 glasovali za zmagovalno kočo. Naj planinska koča leta 2017 bo postala tista, ki bo zbrala največ glasov.

Izmed vseh prispelih glasov bodo organizatorji v prvem krogu glasovanja vsak teden izžrebali praktične nagrade:

Izmed vseh prispelih glasov bodo v prvem krogu glasovanja vsak teden podeljene naslednje nagrade:

2-krat flaška TSmedia

1-krat družabna igra Spomin s planin

1-krat Planinski dnevnik

1-krat zemljevid Storžič–Košuta 1 : 25.000

1-krat vodnik Posavsko hribovje

1-krat učbenik Prehrana v gorah

 

V drugem krogu pa:

2-krat flaška TSmedia

1-krat Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti

1-krat vodnik Kako na triglav

1-krat zemljevid Stol 1 : 25.000

1-krat vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije

1-krat učbenik Planinska orientacijska tekmovanja

 

Vsi sodelujoči v prvem in drugem krogu boste sodelovali tudi v žrebanju za glavne nagrade:

1-krat vikend paket za dve osebi s polpenzionom v hotelu Park**** na Bledu (2 prenočitvi za 2 osebi), vrednost 284 evrov

1-krat pohodni čevlji Adidas

1-krat darilni bon za kopanje Sava Hotels Resorts 

1-krat palica za fotografiranje Siol.net

 

Več informacij in glasovnica: Naj planinska koča 2017


21. Pohod po Svarunovi poti 

20. junij 2017 8:58:00

Svarunova potČe bi  radi preživeli nekaj ur v naravnem okolju in čudovitem razgledu ter "Svobodno sonce", vas vabimo na21. pohod po Svarunovi  poti v nedeljo, 25. junija 2017.

Start vodenega pohoda ob 6.30,  izpod Ruskovega kozolca od koder se pot vzpne do Zaloga, mimo Gumnišča, čez Gorenje Blato na Drenik, Smrjenje, Gradišče na najvišjo točko Vrh nad Želimljami, v Želimlje ter preko Pijave Gorice nazaj na Škofljico.

Celotna pot je krožna in je  dolga 23 km. Ob  14.00 sledi bogat kulturni program.

Na poti se boste lahko ustavili na naslednjih postojankah, kjer bodo domačini za vas pripravili pester program in lokalno pogostitev:

1. Zalog  KUD Škofljica -  predstavitev Janeza Nepomuka Primica,

2. Zgornje Blato:  bio prigrizki,

3. Drenik: Društvo upokojencev Škofljica in Oldtimer club Škofljica – nekaj lanenega   in mini razstava starodobnikov,

4. Smrjene: pogostitev v "hiši", vodnjak želja,

5. Gradišče: nekaj sladkega  pod lipo  in pozdrav Svaruna,

6. Vrh nad Želimljami: ogled gotske cerkve sv. Petra,

7. Želimlje: kava in izvirska voda, predstavitev F.S. Finžgarja,

8. Pijava Gorica:  krof,

9. ŠKOFLJICA:  Svarunova telečja obara.

Ob 11.00 in 12.00 bo iz Želimelj na Škofljico vozil kombi. Prevoz je po dogovoru možen iz vsake postojanke.

Tradicionalni dvodnevni pohod po mejah občine Ig 

14. junij 2017 8:58:00

Občina IgSte si kdaj zaželeli, da bi v enem dnevu obiskali Krim in Mokrc? Zdaj imate priložnost. Pa ne le oba najvišja vrhova občine Ig, tudi stezice in poti občine, po katerih sicer verjetno na bi nikoli hodili.

Društvo Fran Govekar Ig v sodelovanju s Planinskim društvom Krim v soboto, 17. in nedeljo, 18.  junija, vabi na tradicionalni  dvodnevni pohod po mejah Občine Ig. Start bo ob 7.00 na Hipodromu Vrbljene.

Iz Vrbljen bo pot vodila na Krim, se spustila do Iškega vintgarja, in se spet povzpela na desni breg Iške do Sivih dolin. Nadaljevala se bo po zgornjem robu Kozlovih sten do Petelinovih dolin, od tam pa usmerila na Mokrc, kjer se bo spustila do gozdarske hiše in po trasi nekdanje žičnice za spravilo lesa, nato do Doma na Kureščku, koder bo organizirana večerja in nočitev.

Po zajtrku sledi spust do Visokega in Rogatca nad Želimljami ter Želimlja. Po vzponu na Klado sledi spust do do Sarskega in Kremenice. Pod se bo nadaljevala  po Barju do Maha, od tam pa do bencinske črpalke, ter po kolovoznih poteh med njivami  do Bresta, po Koščevi učni poti in mimo Barjanskih oken. Iz Podkraja bo ponovno sledil vzpon po gozdni poti do kamionske poti, katera skoraj vodoravno vodi nad hipodrom v Vrbljenu, kjer je tudi cilj pohoda.

Sobotna trasa je dolga štiriindvajset kilometrov s 1700 m vzpona in 1200 m spusta, nedeljska pa trideset kilometrov s 400 m vzpona in 900 m spusta.

Prijave z osnovnimi podatki (ime in priimek, datum rojstva, el. naslov in GSM) posredujte na e-naslov info@dfg.si ali GSM 051-374-475 (Alenka).

Prijavnina znaša 20 evrov in vključuje organizacijo in vodenje pohoda, spominsko majico, večerjo, zajtrk in nočitev.

Več informacij in prijave: 14. pohod po mejah občine Ig

S skupnimi močmi za varnejše poletje v gorah 

13. junij 2017 13:32:00

PZS za varnejše poletje v gorahZ Dnem slovenskih planinskih doživetij, ki 17. junija s celodnevnim planinskim dogajanjem vabi na Dom pod Storžičem odrasle, mlade in najmlajše planince ter turne kolesarje, se uradno začenja poletna planinska sezona, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ planincev. Za varnejši obisk gora so moči združile Planinska zveza Slovenije (PZS), Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Policija in Slovenska vojska, ki so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavile trenutne razmere v gorah in napotke za obisk gora, informacije o odprtosti planinskih koč in helikopterskem reševanju v gorah, strip o gorski medicini in inovativen projekt v iskalno-reševalnih intervencijah.

foto: Manca Čujež

Planinska zveza Slovenije že 35 let praznuje dan slovenskih planincev, šesto leto pa bo pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila z brezplačnim celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij. Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 v soboto, 17. junija 2017, na Domu pod Storžičem skupaj s partnerji pripravljajo PZS, Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič, medijski partner je Val 202. "Planinci bodo lahko za pot do Doma pod Storžičem izbirali med več vodenimi planinskimi in turnokolesarskimi izleti, medtem ko doživetja za mlade in odrasle planince obsegajo plezanje na plezalni steni v družbi nekdanjega državnega prvaka Jureta Bečana, ustvarjalne delavnice, geolov na zaklad, različne zabavne športne izzive in spoznavanje zaščitenih gorskih rastlin, teh tudi na naravoslovnem pohodu. Svoje delo bodo predstavili gorski reševalci, ustaviti se velja tudi v Tržiču in si ga ogledati,” je napovedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

V soboto obeležujejo svoj dan tudi gorski reševalci. Vsakoletno tradicionalno srečanje gorskih reševalcev bo 17. junija pri učnem centru GRZS na Virnikovi planini. "Dogodek bodo popestrili tekmovanje iz prve pomoči med ekipami gorskih reševalcev in simulacije različnih nesreč, ki se lahko pripetijo v gorah. Sledila bo podelitev diplom novopečenim gorskim reševalcem in reševalkam, ki so v letu 2017 končali dolgotrajno in zahtevno usposabljanje za gorske reševalce. Srečanje se bo nadaljevalo v sproščenem vzdušju, izmenjavi mnenj in ob različnih zgodbah iz sveta gorskega reševanja," je dejal predsednik GRZS Igor Potočnik.

Sredina junija pomeni začetek poletne planinske sezone, ko obiskovalce gora odprtih vrat pričakujejo tudi višje ležeče planinske koče. "Od 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov je že danes odprtih 161, preostalih 20 koč bo večina odprtih prihajajoči konec tedna, 17. in 18. junija, oziroma do konca junija," je s trenutno odprtostjo planinskih koč novinarje seznanil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Zaprt ostaja Dom Petra Skalarja na Kaninu in bo pripravljen za naslednjo sezono. Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč lahko planinci preverijo na spletni strani PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php. Rabič je priporočil, naj si planinci za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, in ob tem opozoril, naj planinci z rezervacijo, ki ne bodo prišli prespat v kočo, o tem pravočasno obvestijo osebje. Planinska zveza priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo posteljnino, ki jo prinesejo s seboj. Rabič je še omenil, da je PZS v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled letos drugič zapored izvedla seminar za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah, s čimer želi želi povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih. V letu 2017 PZS izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Ekosklad, Slovenski okoljski sklad. Ena od aktivnosti bo dan odprtih vrat 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru, kjer si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali in se informirali o okoljskih naložbah. Konec tedna se začenja tudi tradicionalna poletna akcija Naj planinska koča 2017, že tretje leto v sodelovanju PZS in Siol.net.

Celotno sporočilo za javnost si lahko ogledate TUKAJ.

25. pohod po Velikolaški kulturni poti 

8. junij 2017 8:47:00

pohod po velikolaski kulturni potiPlaninsko društvo Velike Lašče vabi na pohod, ki povezuje rojstne kraje Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja. Start bo med 7. in 10. uro v Velikih Laščah, cilj pa na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Trinajst in pol kilometrov dolgo razgibano, a lahko in tudi za družine primerno pot, boste prehodili v treh do štirih urah.

Startnina za odrasle je  3 €, otroci se pohoda lahko udeležijo brezplačno. Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, načrt poti, čaj in prevoz z Rašice v Velike Lašče.

 Več informacij: 25. pohod po Velikolaški kulturni poti

Pohod ob reki, ki povezuje 2017 

7. junij 2017 8:24:00

Pohod ob reki, ki povezujeObčini Kamnik in Domžale se bosta v soboto, 10. junija, ponovno povezali v okviru rekreativno-turističnega in kulturnega pohoda ob Kamniški Bistrici, katerega posebnost je ta, da se pohod začne v eni ali drugi občini ter tako ob prijetni rekreaciji v čudoviti naravi, ki jo ponujata bregova reke Kamniške Bistrice, v enem dopoldnevu pohodniki obiščejo kar dva sejemska dogodka. Začetna točka v Domžalah je v parku pri Občini Domžale, začetna točka v Kamniku pa je na Glavnem trgu.

Začetek pohoda: med 7.00 in 9.00

Lokaciji: Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem) / Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika)

Zaključek pohoda: med 11.00 in 13.00

Lokaciji: Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika) / Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem)

Dolžina celotne poti: 14 kilometrov (odločite se lahko tudi za krajšo traso, ki obsega manj kontrolnih točk, važno je sodelovati)

Organizatorja: Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik.

Vsi udeleženci prejmejo spominske kartončke na katerih zbirajo žige na sedmih označenih postajah ob Kamniški Bistrici med Domžalami in Kamnikom. Prvih 300, ki prehodi celotno pot (14 kilometrov) prejme spominsko priponko.

Več informacij:  Pohod ob reki, ki povezuje

Pohod ob rimski dediščini 

31. maj 2017 10:06:00

Pohod ob rimski dedisciniZavod Zeleni žep v soboto, 3. junija, ob 9. uri vabi na Pohod ob rimski dediščini. Zbirno mesto je na križišču v Kalcah pri odcepu za Podkraj-Hrušico (občina Logatec).

Pomembne kulturno zgodovinske objekte in točke na trasi pohoda bo predstavil lokalni turistični vodnik. Na lokaciji bivšega vojaškega objekta bo postrežena rimska malica, odvijali se bosta tudi keramična in otroška delavnica. Predstavljeno bo orožje in oprema rimskega legionarja. Vsak pohodnik prejme priložnostni spominek pohoda.

Prispevek za izvedbo pohoda in malico je 7 €.

Več informacij in prijave: Zavod Zeleni žep


Foto: Matjaž Kurent

Tradicionalni Dan doživetij v Županovi jami 

23. maj 2017 11:54:00

zupanova jama spustV soboto, 27. maja 2017, vas Županova jama vabi na že tradicionalno prireditev Dan doživetij. Vstopiti (oziroma varno se spustiti skozi 10 m globoko brezno s pomočjo jamarjev) naravnost v osrčje za turistični ogled urejene jame je v Sloveniji mogoče samo na tem dogodku in samo v Županovi jami! Tudi pred jamo se bo od 10. ure naprej dogajalo veliko bolj ali manj pustolovskih aktivnosti.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 91 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Za pustolovsko bivanje v naravi ni dovolj le bivak, s pomočjo inštruktorjev Šole preživetja Laris (http://sola-prezivetja.si/) boste spoznali tudi pravila iskanja hrane in vode v naravi in se naučili nekaterih spretnosti, ki vedno pridejo prav – od vezanja vozlov do pravil gibanja v gozdu.

V spretnostih športnega plezanja po naravni skalni steni se boste lahko preizkusili pod budnim očesom članov plezalne sekcije Ascendo Planinskega društva Grosuplje. Da bo dan res poln dogajanja, bo na voljo še streljanje z lokom in srednjeveške družabne igre, ob pripovedovanju pravljic bomo iskali zaklad v gozdu in ustvarjali v delavnicah za otroke in odrasle. V sodelovanju s Turističnim društvom Tabor iz Št. Jurija bo mogoč tudi ogled bližnjega Tabora, cerkvice, utrjene z obrambnim obzidjem.

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Več informacij: Županova jama

Pohod bo Barju 2017 

17. maj 2017 11:04:00

TD Barje v sodelovanju s KP Ljubljansko barje in Turizmom Ljubljana vabi na pohod po Barju. Pohod po Ljubljanskem barju bo leta 2017 že trinajsti po vrsti.

Zborno mesto
Med 8.30h in 9.00h na Sejmišču Barje pri vhodu iz Peruzzijeve ulice.

Štartnina
Štartnine NI! Dobrodošli pa so prostovoljni prispevki!

Parkiranje
Na Sejmišču Barje za staro šolo Barje Ižanska cesta 303; vhod iz Peruzzijeve ceste.

Opozorilo
Del poti poteka po močvirju, zato je potrebna primerna obutev. Udeležba na lastno odgovornost.

Več informacij in Trasa pohoda.

Stran 10 od 33 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 30 > >>