Tekaške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (381)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Letošnje novosti na Ljubljanskem maratonu 

7. oktober 2014 9:26:00

helena žigonŠe boljši tekaški sejem in njegova nova lokacija, novo mesto za start, maraton v enem krogu, spremenjena smer teka, spremenjeni vhodi v cilj... Vse našteto so novosti, ki jih bo večina tekačev, navijačev in drugih obiskovalcev Ljubljanskega maratona zagotovo vesela.

Tekaški sejem

Sejem bo postavljen v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča (nekdanja Hala B), potekal pa bo med 23. in 26. oktobrom. Večja in bolj uporabna dvorana tokrat pomeni tudi lažjo dostopnost, večjo ponudbo, večji pa bosta tudi preglednost in pretočnost. Vstopnine ne bo!

Starti in trase

Medtem, ko bo sobotni spored startov (pred Konzorcijem za Lumpi maraton ter pred Pošto na vse ostale) in tras tekov za otroke in mladino ter na koncu tudi za odrasle enak lanskemu, se spreminja nedeljski popolnoma spreminja. Vsi starti (startne cone) bodo postavljeni pri Drami, smer teka pa bo Slovenska proti Dunajski. Cone (pet con bo postavljenih do Aškerčeve ceste) bodo označene glede na pričakovan čas oziroma ritem teka posameznega tekača, vsak pa naj pri sebi oceni svoje potenciale in možnosti. Vstop v cone bo IZKLJUČNO iz zadnjega dela cone (levo, desno). Cone bodo sodniki zaprli takoj, ko se bodo te napolnile oziroma najkasneje ob vnaprej določenem času pred startom. Po zaprtju vstop v cono ne bo več mogoč, zamudniki pa bodo lahko startali iz "počasnejših" con.

Starti bodo potekali v valovih, z zadržkom: najprej starta prva cona, nazadnje pa peta. Na koncu seveda šteje neto dosežen čas teka.

Proge

Trase si seveda lahko ogledate na spletni strani maratona, izpostaviti pa je treba najpočasnejše tekače, ki bodo morda za prihod v cilj potrebovali več kot uro in pol. Ker bodo v tem času potekale zadnje priprave za start polmaratona in velikega maratona, bo zadnje od 10. ure odprt pomožen cilj pri kavarni Evropa, na Gosposvetski cesti.

Tudi daljša dva teka bosta tokrat drugačna. Prvi del bo skupen, tekli pa boste v smeri, ki bo nasprotna lanski, torej najprej za Bežigrad, nato v Šiško, naprej na Vič, kretnica pa bo na križišču Aškerčeve in Slovenske. Polmaratonci bodo tam zavili levo na Slovensko v cilj, maratonci pa pot nadaljevali čez Vič, Trnovo, Rudnik, Moste in Center, v cilj pa bodo pritekli po Slovenski cesti iz smeri Metalke.

Še več o Ljubljanskem maratonu 

1. oktober 2014 12:13:00

lmSeveda je v zadnjih tednih glavna tema, ne le v naši regiji - najbolj množičen tekaški dogodek pri nas in širše. Lahko rečemo, da gre za najdražji in najbolje organiziran dogodek pri nas, pa naj nam drugi ne zamerijo te ocene. Skratka: glede Ljubljanskega maratona je od začetka oktobra marsikaj znanega.

Zagotovo je to, da so prijave za udeležbo na 10, 21 ali 42 kilometrov nepreklicno zaključene, kar pomeni, da bo v nedeljo, 26. oktobra po Ljubljani teklo rekordnih 17.674 tekačic in tekačev, od tega skoraj dvatisoč moških in skoraj petsto žensk na najdaljši preizkušnji.

Že nekaj mesecev je tudi jasno, da bodo maratonci tekli le en (nekateri častnega) krog po mestu, kar pomeni tudi večji del mesta, ki bo zaprt za motorni promet, več sodelavcev (kar tristo več od lanskih 1100 volonterjev, honorarcev in profesionalcev), rekordno pa bo tudi število postavljenih ograj - kar 4 kilometri, kar pomeni 2000 ograj!

Ostale odrobnosti, ki bodo v pomoč predvsem tekačem pa sledijo v naslednjih novicah, zato jih ne zamudite.

 

Več pa izveste tudi na www.ljubljanskimaraton.si.

Umerite svoj ritem 

1. oktober 2014 11:55:00

dan tekaLjubljanski maraton je vse bližje in večina med (spet) rekordnim številom prijavljenih, v zadnjih treh tednih že pili svojo formo. Ta četrtek, 2. oktobra popoldne jo lahko preverite v Ljubljani, kjer bodo v Športnem parku Kodeljevo in na Fakulteti za šport, od 15. ure dalje potekali različni brezplačni dogodki:

  • Cooperjevi tekaški preizkusi (1600 in 2400 metrov),
  • tekaške delavnice za začetnike in nadaljevalce s piljenjem tehnike teka, kjer boste izvedeli vse trike, kako pravilno in varno nadaljevati,
  • za tiste, ki pa še lovijo svoj pravi ritem - pomembno je teči ne prehitro, a tudi ne prepočasi - pripravljajo posebno štiri-kilometrsko tekaško (netekmovalno) preizkušnjo s tako imenovanimi zajčki.

Pripravljajo tudi pogovore s strokovnjaki, meritve pritiska, teže, testiranja tekaških copat, energijskih napitkov in ploščic… Zaradi omejenega števila mest so za vse dogodke obvezne prijave, prijavnine pa ne bo.

 

Več preberite na www.tek.si.

Jesenski tekaški tabor v Puli 

23. september 2014 9:18:00

aad slovanTudi letošnjo jesen Akademsko atletsko društvo Slovan, ki deluje pod strokovnim vodstvom znanega tekaškega in atletskega strokovnjaka dr. Braneta Škofa, pripravlja izjemen in nepozaben tekaški konec tedna. Preživeli ga boste lahko aktivno v prelepem naravnem okolju in v družbi vrhunskih strokovnjakov in trenerjev ter dobili boste številne odgovore na vprašanja o varnem teku - o tistem za srečo in o tistem za boljši rezultat. 

Vsebine programa bodo izbrane in naravnane tako, da boste izvedeli čim več o varni in učinkoviti tekaški vadbi in o potrebnih ravnanjih, da bo vaša športna vadba pripomogla k kakovostnejšemu življenju.

Posebno vabilo na tabor velja tekačem začetnikom oziroma tistim, ki bi se želeli pod strokovnim vodstvom podati v svet vzdržljivosti in narediti prve tekaške korake. Prav tako bomo z vadbo in nasveti poskušali pomagati tudi vsem, ki se pripravljate za nastop na Ljubljanskem maratonu.

Pomembni cilji tabora so tudi spoznavanje, druženje in skupna vadba ljubiteljev teka v prekrasnih naravnih okoljih »Puljske šumice« in Kamenjaka.

Tekaški tabor bo potekal v Puli (bivanje v hotelu Pula) od petka, 10. do nedelje 12. oktobra 2014.

 

Več preberite na www.tek.si in se prijavite.

BMWfest v Arboretumu 

17. september 2014 7:48:00

bmw 2014V nedeljo, 21. septembra bo v Arboretumu Volčji Potok potekal festival teka in zabave. Poleg občudovanja vozil BMW, se boste lahko zabavali v družbi Čukov in Perpetuum Jazzile ali pa se udeležili družinskega teka oziroma teka na 6 ali 12 km. Otroci bodo lahko uživali na ustvarjalnih delavnicah, napihljivih gradovih ter številnih športnih aktivnostih.

 

Prijavite se in si zagotovite brezplačen vstop v Arboretum Volčji Potok in številne druge ugodnosti.

Sodeluje lahko vsak!

 

Program in podrobnosti najdete na www.bmw-fest.si.

Ultrablues 

16. september 2014 11:03:00

Ultra

Pri založbi UMco je izšla še ena knjiga o teku. A tokrat nikakor ne gre za "še eno" klasično tekaško knjigo, Ultrablues ali Kako so se trije kompanjoni lotili ultramaratona je namreč zelo avtobiografska, potopisna in vsaj še iskrena zgodba treh mož, treh pisvec, treh tekačev, treh značajev... z malo skupne zgodovine in zajetnim kupčkom skupnih točk. In eno, osem mesecev dolgo skupna dogodivščina, ki je kriznega poročevalca (in »nogometaša«) Boštjana Videmška, publicista (in hribolazca) Sama Ruglja ter mladinskega pisatelja (in boksarja) Žigo X Gombača iz zagrizenih individualistov skušala spremeniti v kompanjone in ekipo. Ekipo tekaških navdušencev, ki so se sredi ameriške divjine spopadli s svojim prvim ultramaratonom v življenju. S stotimi kilometri gora in puščav, ki so sledili tisočim kilometrom »pripravljalne« podlage.

Ultrablues je potovanje od ultramaratonske ideje do njenega uresničenja. Je potovanje po tekaški in življenjski premici, ki se le na končnem cilju – pa še to samo za trenutek – spremeni v daljico. Je (dobesedno) potovanje po skoraj neskončnem številu tekaških in življenjskih destinacij. Je potovanje in oblikovanje osebnosti. Je potovanje daleč stran od množičnih in skomercializiranih tekaških prireditev; potovanje k jedru gibanja in bivanja. Je skupno in posamično potovanje privilegiranih, ki se zavedajo, da ni samoumevno prav nič, kaj šele preteči sto kilometrov v divjih in tako ali drugače pionirskih krajih indijanskih legend.

 

 

Več preberite na www.emka.si, kjer jo lahko tudi kupite, lahko pa za klasičen nakup zavijete tudi v najbližjo knjigarno.

 

 

Izteka se drugi rok prijav za Ljubljanski maraton 

14. september 2014 19:00:00

vwlmČe se pripravljate za udeležbo na letošnjem največjem tekaškem dogodku pri nas in se doslej še niste uspeli prijaviti ali ste še odlašali, vam priporočamo, da to storite do vključno 15. septembra opolnoči, saj vas bo od takrat naprej sodelovanja stalo še enkrat več. Do 15. septembra je startnina še po 35 EUR, od 16. do 30. septembra (po tem datumu prijava ne bo več mogoča!) pa 70 EUR.

Po neuradnih podatkih je za sodelovanje na 10 km prijavljenih 6200 tekačic in tekačev, na polmaratonu 7600, za najdaljšo razdaljo pa se je doslej pripravljalo skoraj 2300 tekačev.

 

Svojo prijavo oddajte na spletni strani vw-ljubljanskimaraton.si.

Svetovni dan srca 2014 

12. september 2014 17:26:00

srceNedolgo tega je novinar Gregor Šket v Poletu zapisal: »Srce je nekakšen telesni motor. Je neutrudna gonilna sila življenja, ki vsako minuto približno šestdesetkrat po žilah požene kri. Pri športnih aktivnostih seveda deluje na »višjih obratih« in od primera do primera je odvisno, kako se srce odziva na povečane obremenitve. Prav zato je pomembno, da ljudje, ki se ukvarjajo s športom, tako vrhunski asi kot navadni rekreativci, poznajo specifike svojega »motorja« in se ravnajo v skladu z njegovimi omejitvami.«

Srce je seveda pomembno tudi pri vseh treh dejavnostih, ki jih predstavljamo na tem portalu, torej pri pohodništvu, kolesarjenju in teku. In, če morda niste vedeli, svet in Slovenija praznujeta tudi dan srca. Ta čas že poteka vrsta aktivnosti srcu na čast, v Ljubljani pa se bo člani Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, tudi športno srce predstavili 27. septembra na Prešernovem trgu, Tromostovju in na Stritarjevi ulici.

Vse podrobnosti boste izvedeli tudi v naših novicah.

V prvem roku prijav ponovno rekordni! 

27. avgust 2014 14:03:00

LMPretekli teden se je iztekel prvi rok prijav za Ljubljanski maraton, kar pomeni, da boste za udeležbo odslej morali odšteti nekaj več - do 15. septembra je prijavnina po 35 EUR, kar je še vedno precej manj, kot vas stane udeležba na katerem koli velikem maratonu recimo po evropskih glavnih ali večjih mestih (če ne verjamete, kar preverite višino startnin tam, ob tem pa prištejte še stroške poti, hrane, tamkajšnje prevoze...).

Zato pohitite in se, če tega še niste storili, prijavite v družbo največje tekaške družine doslej. Že po prvem štetju je namreč preženih 2000 prijavljenih tekačev le na maratonski preizkušnji, skupaj pa je za tri nedeljske preizkušnje prijavljenih že 15.000 tekačic in tekačev. Če prištejemo lanskih skoraj sedemtisoč otrok in mladine (a verjamemo, da jih bo tudi v soboto več), smo že krepko presegli dosedanji rekord.

 

Svojo prijavo oddajte na spletni strani vw-ljubljanskimaraton.si.

Vadite lahko tudi na trim stezi 

26. avgust 2014 14:22:00

Trim mostecV preteklih novicah smo nekaj že zapisali tudi o trim stezah, ki so bile priljubljene predvsem v sedemdesetih letih preteklega stoletja, k sreči pa imajo nekatere občine, šole in morda še kdo zanje razumevanje še danes in jih ohranjajo ali celo postavljajo nove. V Ljubljani je na novo postavljena v Mostecu, nekaj pa je novejših tudi tako imenovanih trim otokov (mimogrede: najnovejši bo stal na Golovcu (o tem pa bomo že še kaj napisali ob priložnosti).

Redno trimsko vadbo, kar pomeni sestavljanko teka, vaj za moč in raztezanje, vabi Akademsko atletsko društvo Slovan, ki v okviru mestnega programa športa treninge za rekrativce pripravlja vsak petek. Zbiramo se v parku Tivoli, ta mesec še ob 19.00, do 24.10.2014 pa ob 18.00.
 
Več preberite na www.tek.si, kjer se lahko tudi prijavite.
Stran 31 od 38 << < 20 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 > >>