Tekaške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (381)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Prijave na Volkswagen 20. ljubljanski maraton so odprte!  

17. marec 2015 10:44:00

20LMNatanko 221 dni nas še loči do jubilejnega največjega in najbolj odmevnega rekreativnega dogodka pri nas in v širši regiji, od ponedeljka pa so ODPRTE tudi prijave. Pohitite in si zagotovite najcenejšo prijavnino.

Na lastnem koledarju rekreacije si označite čas med 22. in 25. oktobrom za obisk edinega tekaškega sejma pri nas ter za aktivno ali le navijaško udeležbo na Ljubljanskem maratonu. Sejem Tečem se bo na Gospodarskem razstavišču odvijal vse dni dogodka, tekaški del pa bo tradicionalno izveden na soboto za mladino in ljubiteljske oziroma manj vzdržljive takače, ki želijo biti tudi dobrodelni, v nedeljo, 25. oktobra pa bodo na sporedu vsi trije vzdržljivostni teki, dolgi 10, 21 in 42 kilometrov.

 

Več v razpisih na spletni strani.

Prvi Dan teka v Ljubljani bo prvega aprila. Čisto zares! 

7. marec 2015 8:45:00

rl

Pomlad se prebuja in z daljšanjem dnevov srečujemo vedno več tekačev na svojem jutranjem ali večernem treningu. Tek je v zadnjih letih postal način življenja marsikaterega človeka, neodvisno od starosti.
 
Nekateri si dneva brez teka ne znajo predstavljati, tako ne, kot si na drugi strani ostali ne znajo predstavljati, kaj žene »te norce« v dežju, mrazu in vročini, da vedno tečejo. Strogo oko tekaških strokovnjakov pa je ob teh tekačih tudi zaskrbljeno, saj nemalokrat tehnika teka ni pravilna in lahko vodi v trajnejšo poškodbo.
 
V Razgibajmo Ljubljano tokrat za vas pripravljamo DAN TEKA V LJUBLJANI. Namenjen je prav vsem, tistim, ki ste že aktivni, za tiste, ki vas teki zanimajo, pa nimate motivacije ali korajže z njim začeti, vse tiste, ki vas zanima tekaška ponudba v Ljubljani, lokacije in društva, kje se lahko priključite vadbi in ne nazadnje za vse, ki želite iz prve roke izvedeti vse o tekaških prireditvah v Ljubljani in tudi drugje. Še vedno pa je tudi čas, da se, kot ponudnik tekaških storitev priključite dogodku.
DAN TEKA V LJUBLJANI bo torej potekal 1. aprila, pred HIŠO ŠPORTA, na Bregu, od 13h do 18h. Vabljeni!
Dogodek pripravlja konzorcij Razgibajmo Ljubljano z društvi, zvezami in drugimi ponudniki tekaških storitev. Tekoče informacije lahko spremljate na facebooku Razgibajmo Ljubljano.
 

Več na www.facebook.com/razgibajmoljubljano.

Začetek novega štetja do Ljubljanskega maratona 

7. marec 2015 8:15:00

lmNatanko 232 dni nas loči do jubilejnega Volkswagen 20. Ljubljanskega maratona. Na prvi pogled se zdi časa dovolj, pa vendar je za uspešen maraton, priprava ključnega pomena. V topliejših in daljših marčevskih sneh si vzemite čas in načrtujte svoje tekaško leto. Možnosti za vodeno vadbo pod strokovnim vodstvom bo več kot dovolj tudi v naši regiji, vse pa bomo skupaj objavili v eni izmed prihodnjih novic.

Ljubljanski maraton je s tehničnimi in organizacijskimi pripravami začel že na dan po zadnjem maratonu, prijavnico za novega pa odpirajo 16. marca. Tudi o tem takrat več.

Za letos obljubljajo nekaj novosti (med drugim tudi delno prenovljeno spletno stran, jesensko razstavo zgodovine maratona na Krakovskem nasipu v Ljubljani, mobilno aplikacijo, novo celostno podobo, ki bopredstavljena na sejmu Tečem...), o podrobnostih in ostalih novostih pa vas bomo sproti obveščali, sami pa jih lahko spremljate tudi preko Facebooka.

3. maja bomo tekli za skupen cilj. Tekli bomo za tiste, ki tega ne morejo. 

22. februar 2015 13:10:00

wings for lifePeter Kauzer bo 3. maja svoje korake namenil Urošu. Uroš Žagar je pravi Tolminec – človek, zaljubljen v naravo in športne aktivnosti, ki jih okolica doline Soče ponuja. Kot strasten kolesar se je pred petimi leti s prijatelji odpravil na spust iz Kobariškega Stola. Med spustom se je zgodila nesreča, pri kateri si je Uroš poškodoval hrbtenjačo. Življenje se je spremenilo. Po nesreči je kolo zamenjal za kajak, pred dvema letoma pa si je kupil tudi hand bike, s katerim lahko ponovno kolesari po okolici Tolmina. Video si lahko ogledate na uradni strani strani dogodka www.wingsforlifeworldrun.com.

Z dogodkom Wings for Life World Run podpirate neprofitno organizacijo Wings for Life Foundation, ki financira projekte za raziskavo hrbtenjače po vsem svetu. Sto odstotkov startnin od dogodka Wings for Life World Run in vsa sredstva sponzorjev gredo neposredno v raziskave. Colin Jackson, ki je bil na vrhuncu svoje kariere eden najboljših tekačev čez ovire, je mednarodni športni direktor dogodka: “Poškodba hrbtenjače se lahko pripeti komur koli. Že samo neroden zdrs ali padec lahko privede do dogodka, ki ti spremeni življenje. V raziskave hrbtenjače se ne namenja dovolj sredstev. Zbrati jih moramo, zato da pridobimo najboljše znanstvenike, ki bodo z vztrajnostjo resnično pripomogli k izboljšanju življenj drugih.” Wings for Life World Run, eden najbolj inovativnih in zabavnih tekmovalnih tekaških dogodkov na svetu in se ponovno vrača v drugi izdaji 3. maja 2015. Udeleženci se bodo zbrali na več kot 35 lokacijah na kar šestih celinah, da začnejo teči točno ob 13.00. Kar je še pomembnejše, dogodek je odprt za vse tekače in netekače, za tiste, ki tečejo že leta ali pa so šele začeli teči. Vsak je dobrodošel!

Pridružite se nam tudi vi in tekli bomo skupaj!

Norma, tekaški roman Marjana Žiberne 

22. februar 2015 12:21:00

roman normaRoman Norma je prvoosebna pripoved atleta – tekača v zatonu, ki zaradi nenadne bolezni pristane v bolnišnici. Po odpustitvi spremeni način življenja in začne načrtno trenirati v želji, da bi dosegel olimpijsko normo. Zaradi ljubezni do ženske, ki jo je srečal med bivanjem v bolnišnici, se mu tudi maratonska olimpijska norma zazdi dosegljiva. Skozi pripoved se razkrije nenavadna ljubezenska zgodba, napajana z nerazčiščeno bolečino iz preteklosti, vprašanje, koliko smo pripravljeni tvegati, da bi dosegli, kar si želimo že od mladih nog, in navsezadnje junakov tek ne le skozi ciljno črto, ampak tudi skozi življenje.

 

Roman je pravkar izšel pri založbi Modrijan, nekaj podrobnosti o njem pa preberite na www.modrijan.si.

9. festival gorniškega filma Domžale 

12. februar 2015 12:32:00

gorniški filmZgodbe o zmagah in porazih, prvenstvenih dosežkih velikanov in smelih korakih malih junakov, uresničenih sanjah in zanesenjaških načrtih. Alpinizem, plezanje, avantura, gorska narava in kultura na filmskem platnu. Na 9. festivalu gorniškega filma Domžale, ki bo med 23. in 27. februarjem povabil v Ljubljano, Domžale, Celje in na Ptuj.

Že odštevamo dneve do začetka 9. festivala gorniškega filma Domžale, edinega tovrstnega festivala v Sloveniji, ki ga od leta 2007 organizira Društvo za gorsko kulturo in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF). Osrednja slovenska kulturno-gorniška prireditev bo med 23. in 27. februarjem 2015 potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj.

Na festivalski razpis se je prijavilo 93 filmov, v tekmovalni program letošnjega festivala pa je bilo izbranih 50 filmov z vsega sveta o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter gorah, športu in avanturi. V kategoriji alpinizem si bodo gledalci lahko ogledali 10 filmov, v kategoriji plezanje 13, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, 15 pa jih bo o gorski naravi in kulturi. Na festivalu bo premiero doživel film Boštjana Slatenška Tone, javi se!, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje.

V za obiskovalce brezplačnem spremljevalnem programu bo Bojan Meden predstavil znamenito pohodniško pot Alpe Adria, na alpinistično-plezalnem večeru pa bo Planinska zveza Slovenije razglasila najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2014. Na festivalu bo na ogled trojica razstav: Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ob 120-letnici simbola slovenstva, Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob jubileju najstarejše slovenske revije in razstava ilustracij Jelke Godec Schmidt iz knjige Polonce Kovač Gorski vrt, za vse odprt.

Podroben program najdete na imffd.com.

Urejene so nekatere smučarske tekaške poti v Ljubljani 

11. februar 2015 12:04:00

ratrakNekaj novic nazaj smo vas povabili na tekaške smučine pri Medvodah, tokrat pa se posvečamo ljubljanskim. Zadnje obilnejše snežne padavine so namreč omogočile urejanje dela predvidenih smučin, kjer se lahko prepustite naravi, soncu, zraku in svobodi.

Ljubljanske tekaške smučine so v uporabi brezplačno. Prosto in klasično lahko do odjuge ali novega snega hodite ali tečete v Kosezah, Zadvoru in v Zajčji dobravi.
 

Aktualne razmere bomo objavljali tudi na naši strani.
 
 
Zemljevid prog, parkirišča in fotografije so dostopni na www.geopedia.si.

Veliko možnosti za gibanje na prostem v Ljubljani 

27. januar 2015 9:54:00

Trim otok gradŠporta željnim prebivalcem našega glavnega mesta, predvsem pa tistim, ki so bili doslej premalo gibalno dejavni, so v mestu in na njegovem obrobju na voljo tako imenovani Trim otoki. Gre za nekakšna središča in stičišča rekreacije in ljubiteljskih športnikov, ki jim ni potrebno prav daleč od doma, da bi si vsak dan privoščili vsaj pol ure gibanja in vaj. Brezplačno! Vse kar morate narediti je ustrezno umestiti vadbo v svoj prosti čas in vedeti kam.

Trim otoki se nahajajo v Murglah, v bližini Žal, ob Koseškem bajerju, na Grajskem griču, v Mostecu in v Tomačevem ob Savi, pripravlja pa se nov otok na Golovcu.

Ne le Trim otoki, v Ljubljani je na prostem na voljo tudi 43 brezplačno dostopnih fitnes naprav. Te so postavljene v četrtnih skupnostih Moste, Polje, Bežigrad, Center, Šiška, Golovec, Dravlje, Vič in Posavje.

V Ljubljani so urejene tudi tri trimske steze: Tivoli, Zadvor in Mostec.
 
Pohodnih poti je v Ljubljani precej, tudi označenih s Knafljevo markacijo. Če omenimo le nekatere poti: na Šmarno goro, Rašico, Janče, čez Golovec (ta bo letos prenovljena), čez Ljubljanski grad, na Toško Čelo...
 
Vse našteto pa seveda še zdaleč ni vse: tu so še kolesarske povezave in poti, nekaj je urejenih tekaških, med zunanje in brezplačno dostopne pa lahko štejemo vsaj še eno novo površino za disk golf v Tomačevem (ena se pa obeta ob izvozu Center na južni obvoznici).
 
Vabljeni na rekreacijo v naravo!

Priprave na 15. Mali kraški maraton 

12. januar 2015 21:41:00

pulz športNe, ne! Malega kraškega maratona sežanski organizatorji ne bodo preselili v osrednjo Slovenijo, vseeno pa boste delček tega velikega tekaškega dogodka lahko do njegove izvedbe, občutili tudi v Ljubljani - s pripravo nanj. Ponujajo vam jo vaditelji iz Pulz športa.

Napočil je torej čas, da planete nazaj v tekaško akcijo (nekateri je sploh niste prekinili) in se pripravite na enega izmed najlepših tekaških dogodkov pri nas. Z 2. februarjem se začnejo priprave, ki bodo potekale dvakrat tedensko v parku Tivoli in na Kodeljevem.

 

Več o pripravah najdete na www.treningteka.com, na tek pa se prijavite preko strani www.kraskimaraton.com.

Bi tekli na smučeh? 

7. januar 2015 10:14:00

bonovecSicer v osnovah zelo različni gibalni dejavnosti tek in tek na smučeh (oziroma smučarski tek), sta nadvse primerni alternativi, vsaka seveda v svojem letnem času. Pa veste kjer je vse mogoče teči na smučeh v naši regiji? Trenutno je bolj malo možnosti, saj je umetno zasnežen le poligon pri Preski pri Medvodah.

Nordijski center Bonovec je z obratovanjem začel 2. januarja. Gre za moderen športni center za tek na smučeh, ki ponuja urejene proge za tek na smučeh ter osvetlitev prog v večernih urah. Pogoji za tek na smučeh so zaradi konfiguracije terena zelo različne oziroma razgibane. Na voljo so proge različnih težavnostnih stopenj, ki ustrezajo vadbenim kriterijem začetnikov in tudi zahtevnejših rekreativcev.

Podrobnosti o dogodkih in tečajih boste našli v našem koledarju prireditev, o možnostih izposoje smuči ter urniku obratovanja pa preberite več na centerbonovec.wix.com. Lahko jih tudi pokličete, saj imajo svoj snežni telefon: 040 612 818.

Stran 28 od 38 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >>