Tekaške novice

-februar 2021+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
1234567
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (376)
  • Komentarji (1)

Arhivi

9. festival gorniškega filma Domžale 

12. februar 2015 12:32:00

gorniški filmZgodbe o zmagah in porazih, prvenstvenih dosežkih velikanov in smelih korakih malih junakov, uresničenih sanjah in zanesenjaških načrtih. Alpinizem, plezanje, avantura, gorska narava in kultura na filmskem platnu. Na 9. festivalu gorniškega filma Domžale, ki bo med 23. in 27. februarjem povabil v Ljubljano, Domžale, Celje in na Ptuj.

Že odštevamo dneve do začetka 9. festivala gorniškega filma Domžale, edinega tovrstnega festivala v Sloveniji, ki ga od leta 2007 organizira Društvo za gorsko kulturo in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF). Osrednja slovenska kulturno-gorniška prireditev bo med 23. in 27. februarjem 2015 potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj.

Na festivalski razpis se je prijavilo 93 filmov, v tekmovalni program letošnjega festivala pa je bilo izbranih 50 filmov z vsega sveta o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter gorah, športu in avanturi. V kategoriji alpinizem si bodo gledalci lahko ogledali 10 filmov, v kategoriji plezanje 13, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, 15 pa jih bo o gorski naravi in kulturi. Na festivalu bo premiero doživel film Boštjana Slatenška Tone, javi se!, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje.

V za obiskovalce brezplačnem spremljevalnem programu bo Bojan Meden predstavil znamenito pohodniško pot Alpe Adria, na alpinistično-plezalnem večeru pa bo Planinska zveza Slovenije razglasila najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2014. Na festivalu bo na ogled trojica razstav: Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ob 120-letnici simbola slovenstva, Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob jubileju najstarejše slovenske revije in razstava ilustracij Jelke Godec Schmidt iz knjige Polonce Kovač Gorski vrt, za vse odprt.

Podroben program najdete na imffd.com.

Urejene so nekatere smučarske tekaške poti v Ljubljani 

11. februar 2015 12:04:00

ratrakNekaj novic nazaj smo vas povabili na tekaške smučine pri Medvodah, tokrat pa se posvečamo ljubljanskim. Zadnje obilnejše snežne padavine so namreč omogočile urejanje dela predvidenih smučin, kjer se lahko prepustite naravi, soncu, zraku in svobodi.

Ljubljanske tekaške smučine so v uporabi brezplačno. Prosto in klasično lahko do odjuge ali novega snega hodite ali tečete v Kosezah, Zadvoru in v Zajčji dobravi.
 

Aktualne razmere bomo objavljali tudi na naši strani.
 
 
Zemljevid prog, parkirišča in fotografije so dostopni na www.geopedia.si.

Veliko možnosti za gibanje na prostem v Ljubljani 

27. januar 2015 9:54:00

Trim otok gradŠporta željnim prebivalcem našega glavnega mesta, predvsem pa tistim, ki so bili doslej premalo gibalno dejavni, so v mestu in na njegovem obrobju na voljo tako imenovani Trim otoki. Gre za nekakšna središča in stičišča rekreacije in ljubiteljskih športnikov, ki jim ni potrebno prav daleč od doma, da bi si vsak dan privoščili vsaj pol ure gibanja in vaj. Brezplačno! Vse kar morate narediti je ustrezno umestiti vadbo v svoj prosti čas in vedeti kam.

Trim otoki se nahajajo v Murglah, v bližini Žal, ob Koseškem bajerju, na Grajskem griču, v Mostecu in v Tomačevem ob Savi, pripravlja pa se nov otok na Golovcu.

Ne le Trim otoki, v Ljubljani je na prostem na voljo tudi 43 brezplačno dostopnih fitnes naprav. Te so postavljene v četrtnih skupnostih Moste, Polje, Bežigrad, Center, Šiška, Golovec, Dravlje, Vič in Posavje.

V Ljubljani so urejene tudi tri trimske steze: Tivoli, Zadvor in Mostec.
 
Pohodnih poti je v Ljubljani precej, tudi označenih s Knafljevo markacijo. Če omenimo le nekatere poti: na Šmarno goro, Rašico, Janče, čez Golovec (ta bo letos prenovljena), čez Ljubljanski grad, na Toško Čelo...
 
Vse našteto pa seveda še zdaleč ni vse: tu so še kolesarske povezave in poti, nekaj je urejenih tekaških, med zunanje in brezplačno dostopne pa lahko štejemo vsaj še eno novo površino za disk golf v Tomačevem (ena se pa obeta ob izvozu Center na južni obvoznici).
 
Vabljeni na rekreacijo v naravo!

Priprave na 15. Mali kraški maraton 

12. januar 2015 21:41:00

pulz športNe, ne! Malega kraškega maratona sežanski organizatorji ne bodo preselili v osrednjo Slovenijo, vseeno pa boste delček tega velikega tekaškega dogodka lahko do njegove izvedbe, občutili tudi v Ljubljani - s pripravo nanj. Ponujajo vam jo vaditelji iz Pulz športa.

Napočil je torej čas, da planete nazaj v tekaško akcijo (nekateri je sploh niste prekinili) in se pripravite na enega izmed najlepših tekaških dogodkov pri nas. Z 2. februarjem se začnejo priprave, ki bodo potekale dvakrat tedensko v parku Tivoli in na Kodeljevem.

 

Več o pripravah najdete na www.treningteka.com, na tek pa se prijavite preko strani www.kraskimaraton.com.

Bi tekli na smučeh? 

7. januar 2015 10:14:00

bonovecSicer v osnovah zelo različni gibalni dejavnosti tek in tek na smučeh (oziroma smučarski tek), sta nadvse primerni alternativi, vsaka seveda v svojem letnem času. Pa veste kjer je vse mogoče teči na smučeh v naši regiji? Trenutno je bolj malo možnosti, saj je umetno zasnežen le poligon pri Preski pri Medvodah.

Nordijski center Bonovec je z obratovanjem začel 2. januarja. Gre za moderen športni center za tek na smučeh, ki ponuja urejene proge za tek na smučeh ter osvetlitev prog v večernih urah. Pogoji za tek na smučeh so zaradi konfiguracije terena zelo različne oziroma razgibane. Na voljo so proge različnih težavnostnih stopenj, ki ustrezajo vadbenim kriterijem začetnikov in tudi zahtevnejših rekreativcev.

Podrobnosti o dogodkih in tečajih boste našli v našem koledarju prireditev, o možnostih izposoje smuči ter urniku obratovanja pa preberite več na centerbonovec.wix.com. Lahko jih tudi pokličete, saj imajo svoj snežni telefon: 040 612 818.

Zima ni čas za počitek! Vabljeni na Novoletni tek! 

23. december 2014 12:33:00

Tek na ljubljanski gradNajbolj zaprisežene tekače, ki si želijo prvi dan novega leta izkorisititi za tekaško druženje, storiti nekaj zase in dan po najdaljši noči v letu preživeti na drugačen način, organizator Ljubljanskega maratona vabi na 2.Novoletni tek na Ljubljanski grad, ki se bo izpred Mestne hiše v Ljubljani začel ob 12. uri.

Novoletni tek na Ljubljanski grad bo organiziran v obliki kronometra, kar pomeni, da bo vsak tekač imel dodeljeno uro starta, startni interval pa se bo določili glede na število prijavljenih udeležencev. Seveda tudi hoja ni prepovedana.

 

To bo priložnost, da si zaželimo zdravo in tekaških uspehov polno leto 2015.

 

Razpis najdete na www.timingljubljana.si, prijave pa so možne tudi na dan dogodka, do pol ure pred startom.

Vse dobro v novem letu in božični trening Urbanih tekačev 

23. december 2014 10:24:00

Urban P."Čas je tako neoprijemljiv, pa vendar, brez njega ni oprijemljivo prav nič. Novo leto je praznik našega časa. Stopimo v novo leto pokončno!"

Tako pravi tekaški trener Urban Praprotnik in mi se mu pridružujemo tudi v dobrih željah za vas, ki jih pošilja.

 

V četrtek, 25. decembra pa vabi na brezplačni božični trening. Dobili se boste ob 10. uri na Špici na Prulah ob Ljubljanici. Tekli boste po Golovcu. Če vam ostane kakšna sladica od božične večerje, jo prinesite s seboj. Topel čaj in kavica vas bosta čakala.

Če imate božičkovo kapico, si jo nadenite.

Vabljeni vsi!

Kandidatka za Delovo osebnost leta 2014 je tudi Helena Žigon  

18. december 2014 13:17:00

DeloKoga smo si v tem letu najbolj zapomnili in zakaj? Kdo nam je bil v navdih, v ponos, za zgled. Delovo uredništvo je izbralo deseterico izbrancev, zmagovalca – Delovo osebnost 2014, pa boste lahko pomagali izbrati tudi vi, s pomočjo javnomnenjske raziskave in spletne ankete, ki bo odprta od 20. decembra. Razglasitev bo 5. januarja 2015, ob 12. uri, v Viteški dvorani Križank.

Kot rečeno pa je med izbranci tudi znana rekreativna tekačica Helena Žigon. Ikona ljubljanskega maratona in praktično vseh večjih in manjših tekaških prireditev po Sloveniji.

Njeno zgodbo si preberite v knjigi Bela dama, predstavitev za Delovo osebnost leta pa na strani www.delo.si.

Mi bomo glasovali za Heleno!

Skupina za zimsko vadbo teka - za dekleta, punce in žene 

17. december 2014 13:27:00

vadba cekinčiceTekaška skupina "Cekinčice". Njihov cilj je zdrava rekreacija z veliko zabave in sprostitve. Pod strokovnim vodstvom izpopolnjujejo tekaško tehniko, delajo vaje za moč in se pripravljajo na kakšno tekmo s skupinskim pristopom ali samo uživajo skupinski duh. Lahko se nam pridružiš! Brez obveznosti, brez evrov, le dobro voljo prinesi s seboj!

Namen: narediti nekaj zase in se pri tem super imet in včasih nasmejat do solz. Vadnina? Vadnine NI! Za vse punce/ženske dobre volje! Kratkoročni cilj je prvih 5 pretečenih km, dolgoročni cilj najmanj 10km, mogoče tudi 21km, morda nekoč celo 42km. Sekundarni cilj: nekoč bi rade imele tako izklesane noge kot jih ima trener Andrej Bivic.

Kako postati Cekinčica? Pošlješ pošto trenerju in prideš na trening. DOBRODOŠLA!


Več o vadbi na www.andrejbivic.com.

Dobrodelni tek - tokrat za Nika 

17. december 2014 13:10:00

cekinčičeV petek za dober namen lahko tečete na že najavljenem Teku Božičkov v Tivoliju, v soboto pa na Cekinčkovem dobrodelnem teku na tacenskem stadionu, kjer bo štel vsak pretečeni krog in tudi vsak zamašek, pločevinka ali evro.

Na dobrodelno rekreacijo vabi tekaška skupina Cekinčic, kjer vadi tudi Helena Čampa, mama 12 in pol letnega Nika, ki je ob rojstvu utrpel hujše možganske poškodbe. posledica le-te pa je mtorični in umski zaostanek, ki ga spremlja huda epilepsija, zaradi česar Nik ne more samostojno sedeti, hoditi in govoriti. Helena je zaradi potreb Nika in njegovega starejšega brata ostala doma in se popolnoma posvetila negi in skrbi. Vendar ni lahko... Četudi z veliko voljo in odrekanjem, otrok z večjimi potrebami pomeni tudi več sredstev in pripomočkov, ki pa so žal strogo odmerjeni. Cenimo Helenino samoiniciativo, saj za kritje stroškov manualnih terapij in medicinskotehničnih pripomočkov zbira plastične zamaške, pločevinke ter star papir. Na pomoč priskočijo tudi vrli gasilci z Loga pri Brezovici, ki ji pomagajo pri organizaciji.

Ko ji čas dopušča je Helena torej tudi Cekinčica, tekačica. Njena do sedaj najdaljša osvojena razdalja je 21 kilometrov. Včasih teče tudi z Nikom v vozičku. Zanj lahko 20. decembra vsaj en krog odtečete tudi vi, na tacenskem policijskem stadionu, med 10. in 14. uro.

Lahko boste zakupili in odtekli poljubno število krogov (1 krog=400m=1 EUR). Bolj zagnanim, bomo kak krog tudi podarili "za povrh". Ne zamudite tudi akcijske družinske ponudbe :)

V kolikor v vas ni niti kančka tekaškega duha, bi pa vseeno želeli prispevati, lahko svoj 1 eur Niku podarite tudi preko SMS sporočila 1919 NIK.

 

Več na www.andrejbivic.com.

Stran 28 od 38 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >>