Tekaške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (381)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Minimalistični tekaški copati, DA ali NE? 

9. avgust 2016 10:22:00

tekacNekateri tekači so sveto prepričani, da bodo z minimalističnimi tekaškimi copati tekli lažje, bolje in predvsem bolj kakovostno. Takšni copati omogočajo približek bosemu teku, s katerim okrepimo stopala, spodbujamo pravilno tekaško tehniko, zmanjšamo možnosti za poškodbe in tečemo učinkoviteje. Minimalistična tekaška obutev je postala zaščitni znak za boljši tek.

Naokoli kroži tudi mišljenje, da bodo z minimalističnimi copati avtomatično tekli po srednjem delu stopala ali po domače: po prstih. Copati te vrste naj bi namreč spodbujali prav takšno tehniko teka kot jo imamo pri bosonogem teku. Raziskava Univerze v Severni Karolini pa je ugotovila, da vseeno 33% tekačev, ki so trdili, da tečejo po prstih, v minimalističnih copatih tečejo po petah. Tako ne velja, da nas minimalistični tekaški copati avtomatično silijo v tek po srednjem delu stopala. 


Navkljub temu pa nam minimalistični copati pomagajo razviti zavedanje o drugačnem pristanku stopala v primerjavi z običajnimi sodobnimi tekaškimi copati. Z minimalističnimi copati skušamo stopala ob pristanku s tlemi poravnati s točko pod našim težiščem, zato da zmanjšamo udarec stopala s tlemi. 

Res je, da primerna tekaška obutev igra kar veliko vlogo pri mehaniki teka in ko želimo izboljšati našo tehniko, ni pa vse odvisno le od obutve.

Avtor: Blaž Kavčič, Pulz šport, tekač, triatlonec, vodja trenerjev

Na Ljubljanskem maratonu tecite pametneje 

18. julij 2016 10:37:00

tekPretecite 10 km, 21 km ali 42 km na Ljubljanskem maratonu.

Datum Ljubljanskega maratona se počasi, a vztrajno bliža, letos bo potekal že 21., odvijal pa se bo 30. oktobra, zato vas Pulz Šport vabi na organizirane priprave, ki se bodo začele s 1. avgustom 2016. Tekaški treningi Pulz Šport potekajo v zelo majhnih skupinah in so prilagojeni posamezniku ter njegovim zmožnostim. Izkušeni trenerji se tako lahko individualno posvetijo vsakemu tekaču posebej in mu pomagajo do želenega cilja.

Vsaka vadbena ura je malce drugačna. Da tek ne postane monoton, so v vadbo vključene tudi vaje za moč, s katerimi krepimo naše telo, veliko pozornosti pa je namenjene tudi raztezanju. Ker se pri Pulz športu zavedajo, da je tehnika teka ključ do uspeha, se na vsakem treningu posvečajo tudi slednji, povedo kaj o zdravi prehrani in pravilni tekaški opremi.

 

Program:

26 vodenih treningov ( 2 x tedensko, 3 mesece).

3 daljši nedeljski treningi.

Plan treningov (ki vključuje tudi dodatne “nedeljske” treninge in vaje za moč).

Trening v zelo majhnih skupinah. Do največ 8 tekačev!

Video analiza teka.

Individualen pristop, ki omogoča najhitrejši in zdrav napredek.

Več težavnostnih skupin v vsakem terminu, s svojim trenerjem.

 

Lokacija in termini:

Ponedeljek ob 19ih (Tivoli)

Torek  ob 19ih (Kodeljevo)

Četrtek ob 19ih (Tivoli)

 

Za več podrobnosti in prijavo na priprave kliknite TUKAJ.

Odprte prijave na Alive Step Up 2016 

6. julij 2016 8:04:00

AliveSetUp2016Odprte so prijave na Alive Step Up - edinstven tek po stopnicah na najvišjo palačo v Sloveniji, ki bo 19. novembra 2016 že tretjič zapored potekal v Ljubljani. Kristalna palača v ljubljanskem BTC-ju bo tako tudi letos za en dan postala izziv vsem, ki jo bodo želeli čim hitreje premagati. Pohitite s prijavo, saj bo na teku lahko sodelovalo le prvih 600 prijavljenih! 

Za štafete letos velja posebna akcija 3 za 2 - v štafeti lahko za ceno dveh tečejo trije udeleženci. Letošnja novost bo tudi tek za mlajše tekače. V jesenskih mesecih bodite pozorni, saj bodo takrat odprte prijave za kategorije od U12 dalje.

21 nadstropij in 479 stopnic bo predstavljalo nepremostljivo oviro za vse tekače, gorske tekače, kolesarje, pohodnike in ostale željne adrenalina. Tekmovalo se bo v dveh kategorijah. Lahka, tako imenovana Step Up kategorija (1x osvoji vrh in premagaj 459 stopnic) in ekstremna kategorija, imenovana Ekstremni Step Up (3x osvoji vrh in premagaj 1377 stopnic). Posebno kategorijo pa bo predstavljala kategorija Alive Step Up štafeta, namenjena ekipam: podjetja, gasilska društva, športna društva, itd. (3 tekmovalci si predajajo štafetno “palico”, vsak v ekipi osvoji vrh).

Več informacij in prijave: Alive Step Up 2016


Tušev tek v barvah – dogodek za vse generacije 

21. junij 2016 9:03:00

Tusev tek barv 24. junija 2016 bo potekal Tušev tek barv, dogodek, ki je namenjen vsem generacijam in nosi sporočilo "živi zdravo skozi zabavo". Namen cca. 5km dolgega teka je združiti profesionalne športnike, rekreativce in ljudi, ki drugače niso športno aktivni, ampak si želijo gibanja skozi zabavo. Ni merjenja časa in zmagovalcev ampak so zmagovalci vsi. Med tekom tekmovalce pričaka več barvnih postaj z magičnimi organskimi »HOLI BARVAMI«, ki jih v Indiji že dolga leta uporabljajo za različna praznovanja. Na cilju bo poskrbljeno za bogat program s številnimi razstavljavci, animacijami za vse generacije ter končno zabavo z vrhunskimi glasbenimi izvajalci.

Kje: Ljubljana, Kardeljeva ploščad

Kdaj: Začetek teka bo 17.00, začetek zabavnega programa ob 20.00

Prijave in več informacij: Tušev tek barv


35. Gozdni tek po Rašici 

7. junij 2016 7:58:00

tek na rasicoLjubitelji teka, ponovno, že petintridesetič, vabljeni na tradicionalni Gozdni tek po Rašici, ki bo 10. junija 2016 s startom v Selu pri Vodicah, ki ga organizira Smučarsko društvo Stahovica.

Proge so speljane po severnem pobočju Rašice, pretežno po gozdnih in makadamskih poteh.

Prijave: do 30 minut pred startom kategorije (do 17.00 dalje) pri domu SD STRAHOVICA.

Startnina 5 EUR, za osnovnošolske kategorije startnine ni!

Posebna letošnja novost: tek šteje tudi za JUNIJSKI TEKAŠKI POKAL, ki ga prvič letos pripravljajo organizatorji tekov na Rašico (SD Strahovica), na Šmarno goro (TK Šmarnogorska naveza) in Šentviški hrib (Društvo BPČ Šentvid).

Več informacij: Gozdni tek po Rašici 

 

14. Tek Bevke 

31. maj 2016 8:50:00

14 tek bevkeV soboto, 4. 6. 2016, Športno društvo Bevke organizira že 14. Tek Bevke in sicer za odrasle na 7, 14 in 21 kilometrov ter kros za otroke na 500 metrov in 1 kilometer.  

Prijave:

Prek spleta do 1. 6.  do polnoči www.sportno-drustvo-bevke.si

2. 6. od 19.00 do 21.00 v  pisarni Športnega društva, ko bo možen tudi prevzem štartnih številk.

Na dan prireditve od 8:00 do 9:00 Odrasli: od 8:00 do 9:40.

Prijavnina:

Pred prijava 7 € (otroci), 15 €  (odrasli), na dan prireditve 10 € (otroci),  18 € (odrasli).

Ob vplačilu prijavnine prejme vsak tekmovalec kupon za brezplačen topel obrok hrane in brezalkoholni napitek ter tekaško majico prireditve.

Start:

Otroci ob 9.30.

Odrasli ob 10.15.

Trasa:

Kros proga je speljana okoli Športnega parka Bevke (500m-1krog,

1km-2 kroga).

Krožna proga dolžine 7 km je speljana po obronkih vasi Bevke in poteka po asfaltu, makadamu, kolovozu, travniku in gozdni poti. Proga je v celoti označena s puščicami, trakovi in oznakami, ki označujejo razdaljo do cilja. Na progi bo 5 okrepčevalnic in zdravniška oskrba v pripravljenosti.

Dodatni program:

Glasbena animacija za otroke s čarovnikom Gregom, predstavitev šole rolanja za otroke, tobogan za otroke, plesno navijaško akrobatska skupina Žabice, predstavitev vzpona na Krim za pokal ‘’Krimko’’ ogled piknik prostora pod kozolcem toplarjem, degustacija naravnega jabolčnega soka ‘’zdrava malca’’

Več informacij: 14. Tek Bevke



23. Študentski tek na grad 2016 

24. maj 2016 12:49:00

Študentski tek na gradV torek, 31. maja 2016, ob 19.00 vabljeni na tradicionalni študentski tek po ljubljanskih ulicah od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu. Traso dolgo 2,5 km je v 22-ih tekaških izvedbah preteklo že več kot 20.000 tekačic in tekačev. Prvih 1.800 udeležencev prejme spominsko majico 23. Študentskega teka na grad.

Študentski tek na grad je množična športno rekreativna prireditev, katere cilj je promocija gibanja, kot ene izmed pomembnih sestavin kakovostnega življenje. Prireditev Študentski tek na grad spodbuja gibanje za zdravje – spodbuja tek, kot najbolj dostopno oblik športno gibalne aktivnosti. Študentski tek na grad je prispevek študentskega športa Ljubljani, kot univerzitetnemu mestu in prispevek športnemu utripu Ljubljane. 

Letos bo Študentski tek na grad tudi dobrodelen. Pod geslom „Sem študent in pomagam” bodo organizatorji v sodelovanju Slovensko Karitas zbirali prehrambne izdelke za slovenske družine v stiski.

Več informacij: Študentski tek na grad

Wings for Life World Run Ljubljana 2016 

3. maj 2016 11:11:00

wingsforlifeV nedeljo, 8. maja 2016, vabljeni na tradicionalni Wings for Life World Run,  inovativen, zabaven in dobrodelen tekmovalni tekaški dogodek, ki bo v Ljubljani potekal že tretjič.

Gre za posebno tekmovanje, kjer tekači in tekmovalci na invalidskih vozičkih, od začetnikov do poklicnih športnikov, tekmujejo drug od drugem in skušajo čim dlje ostati pred zasledovalnim vozilom, ki jih lovi. Udeleženci na vseh 34 lokacijah po vsem svetu bodo štartali natanko ob istem času in sicer ob 11.00 po UTC. 30 minut za njimi bo štartalo zasledovalno vozilo, ki jih bo lovilo, vse do zadnjega tekmovalca.

Slovenska trasa teka Wings for Life World Run se bo že tretje leto zapored pričela v Ljubljani, kjer bodo tekmovalci štartali s Kongresnega trga ter pot nadaljevali do nakupovalnega središča BTC.

Vsa sredstva zbrana na tekmovanju bodo tudi tokrat namenjena raziskavam namenjenim iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače.

Več informacij: www.wingsforlifeworldrun.com/si/sl

Tek na Rajturn - lov na »Ponikovskega zmajčka« 

19. april 2016 8:40:00

tekTD Dobrepolje v sodelovanju s Športnim društvom Dobrepolje organizira novo tekaško prireditev v Ponikvah, poimenovano »LOV NA PONIKOVSKEGA ZMAJČKA«.

Tekaška preizkušnja na 500 dolžinskih in 90 višinskih metrih bo v soboto, 23. aprila 2016, od 9.30 dalje. Start bo pri kažipotu, 100 m od gostišča Adam, cilj pa na vrhu Rajturna. Proga je očiščena in markirana.

Na osnovi vrstnega reda prijav bo tudi vrstni red starta prijavljenih tekmovalcev. Vsaki dve minuti bo startal nov tekač, ki se bo na osnovni predhodno zadanih časovnih limitov, sam odločil kateri lesk medalje želi doseči. Tisti, ki bo dosegel rekord proge, bo poleg zlate medalje prejel še »zlati njošček«, tradicionalni nožek, s katerim so včasih mnogi Dobrepoljci izdelovali zobotrebce, in vpis na posebno mesto najhitrejših, ki bo stalno na ogled v gostišču Pizzerija Adam.

Štoparice bodo merile čas od starta do udarca s kladivom na gong, ki bo postavljen na vrhu Rajturna. Udarec na gong opravi vsak tekmovalec zase.

Več informacij: Tek na Rajturn - lov na "Ponikovskega zmajčka"

Formaraton, tek za dober namen 

13. april 2016 7:29:00

Formaraton2016V soboto, 16. 4. 2016, se lahko v Tivoliju pridružite Juretu Koširju in še nekaterim trenutnim in nekdanjim znanim športnikom ter skupaj z njimi že osmo sezono tečete za dobrodelni namen. Start bo odprt od 9. do 16. ure, vsak pa si po svojih  zmožnostih izbere uro in dolžino. Tek bo namenjen posameznikom in ekipam (od 2 do 8 udeležencev), največ pa boste lahko tekli osem ur. Prav tako kot vsako leto, bodo organizatorji del sredstev zbranih s prijavnino namenili v dobrodelne namene.

Poskrbljeno bo tudi za privlačne nagrade. Prvi trije tekmovalci in tekmovalke, ki bodo pretekli največ kilometrov v posamičnem delu bodo prejeli pokal in medaljo ter praktične nagrade.

V ekipnem tekmovanju prve tri uvrščene ekipe prejmejo pokal in bon, ki ga lahko koristijo v trgovini FORMA F+. Zmagovalna ekipa pa prejme še prehodni pokal, ki ga namenja Jure Košir iz svoje bogate športne zbirke pokalov. Pokal preide v trajno last ekipe po treh osvojitvah prvega mesta.

Več informacij in prijave: Formaraton

Stran 23 od 38 << < 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >>