Odprtost planinskih koč pozimi

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

5. januar 2017 8:35:00

Koca na kamniskem sedluZ zimskim časom se planinska dejavnost ne zaključi, zato ostaja precej planinskih koč odprtih tudi v tem času. Ima pa zimski čas svoje posebnosti in prinaša drugačen režim obratovanja planinskih koč. Med 164 oskrbovanimi kočami jih je v zimskih mesecih odprtih 121, večinoma nižje ležečih in lažje dostopnih, nekaj pa tudi v visokogorju

Med 164 oskrbovanimi kočami (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 121.

Stalno odprtih planinskih koč je v zimskem času 58, od tega 25 vse dni v tednu, ostalih 33 koč pa vse dni razen ob ponedeljkih ali/in torkih.

Foto: Manca Čujež

 


11 koč v visokogorju (I. kategorija) je odprtih tudi pozimi, od tega

- stalno: Dom na Komni,

- konec tedna s petkom in prazniki: Orožnova koča na Planini za LiscemKoča na Kriški gori,

- konec tedna in prazniki: Krekova koča na RatitovcuFrischaufov dom na OkrešljuKamniška koča na Kamniškem sedluKoča na Klemenči jami pod OjstricoPlaninski dom na KališčuRoblekov dom na BegunjščiciKoča Draga Karolina na Velikem Snežniku in Zavetišče v Hudičevem borštu.

Od ostalih višje ležečih in bolj obiskanih planinskih koč so stalno odprte Blejska koča na LipanciDomžalski dom na Mali planiniErjavčeva koča na VršičuKoča na planini KuhinjaMozirska koča na Golteh in Valvasorjev dom pod Stolom.

Poseben status ima Triglavski dom na Kredarici. V zimskih mesecih je uradno zaprt, vendar tisti, ki pridejo do njega, ne ostanejo zunaj. Meteorologi, ki so stalno v domu, vsakogar sprejmejo in mu omogočijo prenočevanje, sicer v neogrevanih prostorih. Dom pa ta čas ne nudi druge oskrbe.

Zimske sobe

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere postojanke, med drugimi v osrednjem delu Julijskih Alp Pogačnikov dom na Kriških podihZavetišče pod ŠpičkomZasavska koča na PrehodavcihPlaninski dom pri Krnskih jezerihKoča pri Triglavskih jezerihKoča na Planini pri Jezeru, v Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma, v Kamniško-Savinjskih Alpah ima zimsko sobo Kocbekov dom na Korošici.

 

Bivaki

Bivaki se od planinskih koč precej razlikujejo, saj so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in po napornih plezalnih turah za prenočevanje alpinistov. V Sloveniji je 15 bivakov, ki so stalno odprti. Pomembna novost je letos ponovno postavljen Bivak 2 na Jezerih ter na novo postavljen bivak na Kaninu (bivak je zaklenjen, ključ je možno prevzeti v Bovcu), ki leži v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu. Vsi bivaki so prosto dostopni, bivak pod Špikom pa je zaklenjen, ključ je na voljo pri oskrbnici.

Pred obiskom planinskih koč preverite, ali so odprte

Ko govorimo o kočah v zimskih mesecih, je treba poudariti, da pride tudi do odstopanj glede obratovalnih časov. Odvisno je od slabega vremena, novega snega, nevarnostih na poteh (predvsem plazov) in zmožnosti oskrbovanja. V primeru slabih pogojev je najbolje počakati s turo. V vsakem pa si je potrebno pridobiti informacije, tako o stanju poti kot odprtosti koč, predvsem pri planinskih društvih, ki upravljajo s posameznimi kočami in poznajo tudi stanje poti do samih koč.

Vse informacije o odprtosti planinskih koč, bivakov in zimskih sob v zimskih mesecih so na voljo na spletnih straneh PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php, kjer se odgovorni za to trudijo, da so podatki čim bolj sveži in pravilni.

Janko Rabič, načelnik Gospodarske komisije PZS

Vir: www.pzs.si

Komentarji na to objavo so zaprti.