Varno v gore tudi pozimi

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

5. januar 2017 9:00:00

Varno v gore pozimiPrijetni zimski dnevi so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri, temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem.

Zato se je potrebno v gore odpraviti še posebej previdno, pripravljeno in odgovorno. Upoštevati je treba priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno. Na Planinski zvezi Slovenije so zato pripravili nekaj priporočil.

Uporaba cepina in derez v zimskem času (poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku), ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku. T. i. verige, derezice, žabice …, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah ter pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, niso primerna zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča.

Foto: Manca Čujež

Priporočljiva je uporabo čelade, predvsem tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja, po meliščih, kjer je povečana možnost proženja kamenja drugih obiskovalcev,čelada pa zaščiti glavo tudi v primeru padca.

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom.

Zdaj je tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oziroma jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme (informacije za pregled in nadgradnjo posameznih tipov žoln lahko dobite izključno pri pooblaščenih prodajalcih).

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 7. 1. 2017 na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 21. in 22. 1. 2017 na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 27. in 28. 1. 2017 na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11. in 12. 2. 2017 na Okrešlju: Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. V nasprotnem primeru na PZS svetujejo, da se v gore odpravite skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom oziroma da se vključite v enega izmed planinskih društev, kjer imajo usposobljen kader za varnejše obiskovanje gora. 

Več informacij: www.pzs.si

Komentarji na to objavo so zaprti.