Pohodniške novice

-september 2020+
ptsčpsn
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
 • RSS
 • Add To My MSN
 • Add To Windows Live
 • Add To My Yahoo
 • Add To Google

Statistika

 • Vnosi (467)
 • Komentarji (1)

Arhivi

Himalajski vodja Aleš Kunaver 

5. november 2014 12:54:00

kunaverPohodništvo in planinstvo nista le gibalni športni panogi, pomembna je tudi njuna druga plat medalje. Tja sodijo mnogotere vsebine in zagotovo je med njimi tudi odkrivanje zgodovine. Nekaj se je bosta naužili lahko v Muzeju novejše zgodovine, kjer so v torek, 4. novembra, odprli fotografsko razstavo ob 30. obletnici tragične smrti Aleša Kunaverja, vodje šestih odprav v Hindukuš in Himalajo.

Razstava želi obuditi spomin na Aleša Kunaverja, ki je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja šestih himalajskih odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh. Od leta 1960, ko so šli prvič v Himalajo,  do 1975 (le v petnajstih letih) so naši alpinisti dozoreli v najboljše alpinistično moštvo na svetu. Odprava na Makalu leta 1975 je preplezala do tedaj najtežjo veliko himalajsko steno, na vrh pa je stopilo kar sedem alpinistov. Leta 1981 so preplezali južno steno Lhotseja in mednarodna alpinistična zveza UIAA je dosežek ocenila kot najtežji poseg v Himalaji dotlej.

Razstava bo na ogled do 12. januarja 2015, podrobnosti o njej si preberite na www.muzej-nz.si, seveda pa bo najbolje, če jo boste obiskali.

Gorniški večer z Iztokom Tomazinom 

1. november 2014 7:44:00

Gorniški večeriIztok Tomazin (1960) iz Tržiča, doktor znanosti (2011), zdravnik (1983) specialist družinske in urgentne medicine – primarij (2005), zaposlen v Zdravstvenem domu Tržič. Alpinist (1975), gorski reševalec (1977), alpinistični inštruktor (1982), gorski vodnik (1988), publicist, fotograf in predavatelj. Pleza od leta 1974, ukvarja se z vsemi zvrstmi alpinizma, opravil je več kot 4000 plezalnih vzponov in smučarskih spustov v slovenskih in svetovnih gorah, med njimi številne prvenstvene. Sodeloval je na petindvajsetih alpinističnih odpravah, povzpel se je na pet osemtisočakov – Daulagiri (1987), Čo Oju (1988), Šiša Pangma (1993), Gašerbrum 1 (1995) in Gašerbrum 2 (2004). Ukvarja se z zmajarstvom, klasičnim in jadralnim padalstvom. V prostem času sodeluje pri Helikopterski nujni medicinski pomoči, je zelo aktiven zdravnik gorski reševalec. Doslej je opravil več kot 500 gorsko reševalnih intervencij v domačih in tujih gorah. Knjige Storžič (1985), Korak do sanj (1989), Čo Oju (1993), Nebo nad Afriko (1993), Pustolovščina v Tibetu (1994), Iskanje Šambale (1998) in Tragedija v Turski gori (2007). (So)avtor številnih literarnih in strokovnih publikacij, avtor več kot 200 znanstvenih, strokovnih, poljudnih in leposlovnih člankov. Avtor koledarja Prelesti (1997–), s katerim zbira sredstva za humanitarni sklad Okrešelj. Prejel je zlati znak Civilne zaščite, priznanje Ministrstva za notranje zadeve in častni znak svobode Republike Slovenije (1999).

Zanimivega gosta bosta v torek, 4. novembra gostila Planinsko društvo Domžale in Knjižnica Domžale.

Gorniški večer se bo dogajal v Knjižnici Domžale, Cesta talcev 4, z začetkom ob 19. uri, po uvodni predstavitvi pa se bo z Iztokom pogovarjal Borut Peršolja.

Vstopnine ni.

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah 

9. oktober 2014 9:28:00

grzsO vsem kar morate vedeti, če se pozimi odpravljate na planinsko turo, kakšno opremo potrebujete, na kaj je potrebno še posebej paziti, kakšno težavnost izbrati, če niste vešči hoje v gorah pozimi... boste 13. decembra izvedeli od tistih, ki to najbolj eobvladajo - gorskih reševalcev.

Društvo GRS Ljubljana orgarnizira dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki bo v soboto, 13. decembra 2014 ob 9. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, Zabrv 12.

 

Program:

Teoretična predavanja (predavalnica Avditorij)

 • osebna in tehnična oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah
 • plazovi
 • druge nevarnosti v gorah pozimi
 • prva pomoč pri poškodbah pozimi in oskrba ponesrečenih v plazu.
Praktične vaje
 • uporaba pohodnih palic, cepina in derez
 • ugotavljanje trdnosti snežne odeje
 • iskanje zasutih v plazu s plazovno sondo in žolno
 • nudenje prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza
 

Tečaj bo zaključen okoli 16. ure.

Delo na terenu bo potekalo na več delovnih točkah, zato naj imajo udeleženci s seboj primerno osebno in tehnično opremo, s katero razpolagajo.

Tečaj je brezplačen. Število udeležencev je omejeno. Prijave zbirajo po telefonu in na naslov:

Jani Bele, 041 428 924  ali janibele1@gmail.com.

Letošnji tradicionalni pohod po Čemšeniški grajski poti odpade 

3. oktober 2014 14:36:00

S poti od Lisičja proti Molniku 20. Septembra 2014

Obveščamo vas, da letošnji tradicionalni pohod po Čemšeniški grajski poti, ki ga na prvo soboto v oktobru pripravlja Krajevna skupnost Lavrica v sodelovanju z društvi, ki delujejo na Lavrici, odpade. Večji del poti je namreč zaradi februarskega žleda še vedno neprehoden, podrtega drevja pa je toliko, da ga člani društev sami ne moremo in ne smemo odstranjevati. Zato smo se odločili, da zaradi varnosti udeležencev letošnji pohod odpovemo. Z upanjem, da bo pot ustrezno očiščena, vas vabimo na pohod prihodnje leto.

Krajevna skupnost Lavrica

 

 

S poti od Lisičja proti Molniku 20. Septembra 2014. (Foto: I. Petrič)

Zaprta pot na sv. Jakoba nad Medvodami 

24. september 2014 18:13:00

klicajPlaninsko društvo Medvode sporoča, da je zaradi spravila lesa in padlih dreves, zaprt gozdi del poti, ki vodi od gasilskega doma v Preski do Studenčic.

Še vedno se markacisti spopadajo s posledicami žledoloma. Padlo je kar nekaj novih dreves. Lastniki gozdov so se lotili omenjenega področja in zaradi priročnosti terena spravilo lesa poteka prav na mestih kjer je označena planinska pot.

 

 

 

 

Zaradi del, ki bi bila za planince potencialno nevarna, pot je do nadaljnjega ZAPRTA!

Motivacijski vzponi na Krim 

23. september 2014 9:30:00

krimkoPlaninski dom na vrhu Krima, poleg čudovitega razgleda na Ljubljansko barje, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in del Julijskih Alp, ponuja tudi odlične planinske dobrote iz lonca, za spodbudo rekreativcem k obisku izven uradne planinske sezone pa že več let zapored pripravlja jesensko-zimsko-pomladansko akcijo z medvedkom Krimkom.

Letošnji začetek je bil 13. septembra, po en vzpon na dan pa bo štel do 13. aprila 2015. Odrasli bodo priznanje prejeli za deset do petdeset vzponov, otroci pa že za pet do dvajset. Nagradili bodo tudi skupine z največ vpisi.

 

 

Več na www.domnakrimu.si.

Tečaji in vadba hoje po smučarsko 

17. september 2014 9:13:00

nordijska hojaŽe od spomladi v Ljubljani poteka kar nekaj plačljivih in brezplačnih možnosti, da se seznanimo z nordijsko hojo. Za brezplačno bo tudi septembra in vse do zime, ob sodelovanju Smučarske zveze Slovenije, skrbelo Športno rekrativno društvo Tacen. Tečaji mesečno potekajo v parku Tivoli, z zborom v Čolnarni, to je ob bajerju. Po krajši teoretični predstavitvi dejavnosti, primete za palice in odidete na učno uro po parku in poteh po Rožniku. Vaditelja oziroma trenerja sta Liki in Mirko, ki znata dobro poskrbeti tudi za pravo vzdušje.

Za spremembo pa bo v soboto, 27. septembra en tečaj potekal v središču Ljubljane, ko bo v dopoldanskem času na Bregu in Novem trgu predstavljen ljubljanski šport. 

Termine tekačev sproti preverjajte v našem Koledarju dogodkov.

Dan varnejšega gibanja v gorah v kopnih razmerah 

17. september 2014 8:54:00
GRZSŠtevilne nesreče v hribih nas vsako leto bolj opozarjajo na pomembnost lastne varnosti in nujnost ustreznega znanja in ocenjevanja vremenskih in drugih razmer v gorah. Za to skrbijo v planinskih društvih, na Planinski zvezi Slovenije, v preventivo pa vlagajo tudi gorski reševalci. Tudi v Gorski reševalni službi - društvu Ljubljana, ki še letos pripravlja dva tečaja varne hoje.
 
Prvi bo namenjen tistim, ki želijo varneje hoditi v letnih oziroma kopnih razmerah. V soboto, 27. septembra ga bo v Tacnu pod Šmarno goro pripravila Gorska reševalna služba Ljubljana. Začeli bodo ob 9.uri v predavalnici Policijske akademije, program pa vključuje teoretična predavanja in praktični del v Turncu pod Šmarnogorsko Grmado.


 
 
 
 
 
 
Tečaj je brezplačen, več pa na www.grzs.si.
 

Z gibanjem do zdravja 

12. september 2014 13:24:00

z gibanjem do zdravja 2014Projekt »Z gibanjem do zdravja« nas skuša spodbuditi, da bo naše življenje bolj aktivno oziroma dejavno. Za to ne potrebujemo drage opreme in veliko časa, saj nam bo koristilo že samo trideset  minut telesne dejavnosti na dan in nam prineslo več energije. Ne pozabite pa vsaj še na zdrave obroke.

Za začetek, za spodbudo in za morda prvi stik z gibanjem, premalo aktivni in nedejavni lahko opravite s pomočjo lahkega in ponovljivega preizkusa hoje na dva kilometra, ki je mednarodno priznan test ocene zmogljivosti. Gre za enostaven, dovolj natančen in varen test, najbolj primeren za ljudi stare od 20-65 let, ki so telesno manj aktivni in prekomerno prehranjeni. 

Dejavniki, ki vplivajo na izid testa so: spol, starost, telesna teža in višina, čas hoje in pa srčni utrip. Na osnovi ugotovitve telesne zmogljivosti vam bodo zdravstveni in športni strokovnjaki svetovali ustrezno telesno dejavnost in športno vadbo, ki bo izboljšala vaše zdravje in dobro počutje.

Spisek vseh letošnjih ljubljanskih preizkusov dobite na www.zd-lj.si.

 

 

 

 

 

 

 

 

Simbioza giba 

14. avgust 2014 8:47:00

simbioza gibaLetos bo Slovenija gibala! Starejši bodo lahko spoznavali nove športe in se udeležili različnih vadb od 13. do 19. oktobra 2014. Tak je načrt Simbioze, ki jo večina pozna kot socialno inovacijo, ki od leta 2011 združuje modrost in mladost in do danes dokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti. Njena zgodba računalništva je dobila trajnostno obliko preko Medgeneracijskega centra, Simbioza šol in projekta Simbioza mojstri. Simbioza se širi tudi mednarodno in nosi dobro ime Slovenije v širni svet.

Z novim projektom SIMBIOZA GIBA želijo organizatorji postaviti nov zgled. Na noge želijo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek. To bo teden, ki bo lahko marsikomu spremenil življenje. To bo teden, ki bo predramil mlajše generacije in spomnil starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravim gibanje.

Za zdaj vabijo k sodelovanju predvsem ponudnike vadbenih programov, udeležencem pa bomo tudi tule namenili dovolj pozornosti že ob koncu septembra.

Podrobnosti so na www.simbioza.eu.

Stran 40 od 47 << < 20 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > >>