Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Pohod po poteh roparskih vitezov 

24. junij 2015 8:09:00

Pot roparskih vitezovVabljeni na tradicionalni Pohod po poteh roparskih vitezov, ki se odvija v vasi Žlebe. Vsako leto se ga udeleži več in več pohodnikov. Na izhodišču, po poti, ter na cilju pohodnike ves čas spremljajo Roparski vitezi ki  kažejo pot. Pot je srednje zahtevna, primerna tako za otroke kot za odrasle in starejše. Traja približno tri ure in vodi po urejenih pohodnih poteh. Na cilju je poskrbljeno za pijačo, zabavo in hrano.

Kdaj: 25. junij 2015

Kje: Vas Žlebe

Kdaj: 8.00 izpred OŠ Preska



Organizator: TD Žlebe-Marjeta
T: 041 602 218
E: vidmar.stoke@gmail.com

Pohod po Svarunovi poti 

18. junij 2015 10:43:00

Svarunova pot

Če bi  se radi odpočili v naravnem okolju in čudovitem razgledu ter uživali  »Svobodno sonce«,  vas Turistično društvo Škofljica vabi na pohod po Svarunovi poti.

Kdaj: 25. Junija 2015

Kje: Škofljica (v neposredni bližini končne postaje LPP 3B)

Start: 6.30 ure naprej,  izpod Ruskovega kozolca, ob 7.00 uri voden pohod.

Na Svarunovi poti boste spoznali gričevnato, kraško pokrajino, dolino  Želimeljščice in  Ljubljansko barje. V bližnji okolici Ljubljane si boste lahko ogledali zaščitene rastline (rezika, Loeselova grezovka, močvirska logarica, širokolistni rogoz) kulturni spomenik državnega pomena (cerkev sv. Simona in Jude na Pijavi Gorici) ter  z gostoljubnimi  krajani in vaščani.

Na poti se boste lahko ustavili na naslednjih postojankah:

1. ZALOG:  KUD Škofljica -  predstavitev Janeza Nepomuka Primica,

2. DRENIK: Društvo upokojencev Škofljica in Oldtimer club Škofljica – nekaj lanenega   in mini razstava starodobnikov

3. SMRJENJE: Pogostitev v »hiši«

4. GRADIŠČE: Nekaj sladkega  pod lipo

5. VRH: ogled gotske cerkve sv. Petra

6. ŽELIMLJE: Kava in izvirska voda ter  praktični prikaz Gasilske  zveze  Škofljica ob 20-letnici

7. PIJAVA GORICA:  krof

8. ŠKOFLJICA:  Svarunova juha

 

Celotna pot je krožna in je  dolga 23 km  (približno 5 ur).

Iz Želimlja  bo organiziran prevoz s kombijem ob 11.00 in 12.00 uri.

Namig za izlet: Pot na Katarino 

9. junij 2015 7:51:00

Pot na KatarinoTokrat vam predstavljamo pot, ki je zanimiva in prijetna v vseh letnih časih, še posebej pa v zgodnjem poletju. Poteka po eni najlepših gričevnatih pokrajin v Sloveniji. Edinstvena je zaradi čudovitih razgledov, še posebno v popoldanskem času. Pot predstavlja značilnosti krajinske podobe Polhograjskih Dolomitov, ki so območje izjemne biotske pestrosti, kjer so nahajališča nekaterih endemičnih rastlin, prav tako pa tudi klasična nahajališča kranjskega petoprstnika in blagajevega volčina. Zaradi dolžine pot spada med srednje zahtevnejše, zato se nanjo podajmo kondicijsko pripravljeni. 

Pohodniki boste uživali v naravnih lepotah in poskušanju kulinaričnih dobrote, ki jih ponujajo gostilne ob poti. 
Pot je po gozdovih pretežno ustrezno (po planinsko) označena z markacijami in tablicami, med Toškim čelom in Topolom ter med Slavkovim domom in Bormesom pa poteka po peščenih in deloma asfaltiranih cestah. 

Potek: Šentvid – Šentviški hrib - Toško Čelo – Topol – Katarina – Jeterbenk – Slavkov dom (Golo Brdo) – Bormes – Dvorski hrib – Trata – Šentvid

Več informacij: Pot na Katarino

Pohod po Velikolaški kulturni poti 

4. junij 2015 7:38:00

Velikolaška kulturna potVelikolaška kulturna pot povezuje rojstne kraje naših treh velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Je krožna, označena s posebnimi markacijami in dolga približno 15 km. Trasa pohoda s startom v Velikih Laščah in ciljem na Rašici pa je dolga približno 13,5 km. Pot je razgibana, z nekaj vzponi in spusti in je primerna tudi za družine in osnovnošolsko mladino. Z Rašice v Velike Lašče se lahko vrnete peš po markirani poti (50 min), na voljo pa bo tudi brezplačen prevoz. 

Kdaj: v nedeljo, 7. 6. 2015

Start: v Laščah na trgu med 7.00 in 10.00 uro

Cilj: Trubarjeva domačija na Rašici, kjer bo družabna prireditev

Več informacij:  PD Velike Lašče 

Dan pohodništva in planinstva ter Dan vodnih športov pred Hišo športa v Ljubljani 

3. junij 2015 8:58:00


Hisa sportaPrva sobota v juniju je dan za športni spektakel. Namenjena bo predstavitvi različnim oblikam hoje (pohodništvu, gorništvu oziroma planinstvu, alpinizmu, športnemu plezanju, nordijski hoji) ter različnim vodnim športov.

Potekale bodo različne delavnice za otroke ter predstavitve urbanih športov, ob tem pa bo posebna pozornost namenjena predvsem varnosti. Za najmlajše bodo poleg napihljivega mesta pripravljene tudi kreativne delavnice.

Predstavitev bo potekala v okviru projekta Razgibajmo Ljubljano, med 10. in 13. uro, na Bregu, pred Hišo športa. Vabljeni tudi na stojnico portala Gremo na pot!

Ker v tem času poteka finale Lige prvakov se bodo dogodka udeležili tudi znani športniki in predstavniki TOP6 ljubljanskih klubov.  V večernih urah bo sledil ogled finala Lige prvakov pod zvezdami. Poseben gost in komentator srečanja bo Sebastjan Cimerotič - CIME.

Prenos finala Lige prvakov bo ob 20.45.

 

 

 

 

 

Gremo v Hribe – Planina nad Vrhniko 

20. maj 2015 8:41:00

Planina nad VrhnikoZlatorogova Transverzala bo tokrat krenila na 733 metrov visoko Planino nad Vrhniko.

Kdaj: 23. 5. 2015

Izhodišče: Betajnova, »Štirna«

Trajanje pohoda: 60 min

Na Planino vodi množica markiranih poti in med njimi vsakdo najde svojim zmožnostim in rekreativnim potrebam primerno. Zlatorogova pot bo potekala po najbolj obiskani planinski poti, ki je primerna tako za mlado kot staro: avtocesto Ljubljana – Koper zapustite na izvozu Vrhnika, zavijte levo, pri tretjem semaforju desno, mimo zdravstvenega doma, približno 2 km po cesti naravnost dokler ne prispete do makadama, »Štirna« – to je izhodišče planinske poti, domačini ji pravijo Betajnova. Parkirajte in sledite kažipotu, ki vas usmeri na Storžev grič. Makadam cesta vas hitro pripelje do skupine hiš; za njimi pri opuščeni sušilnici  sadja sledite dobro vidnim planinskim markacijam dokler se pot v začetku gozda ob Županovi klopi ne razcepi. Izberite levo pot, ki vas zložno popelje do Bukve in odcepa proti Blatnem dolu, Zaplani, desno pa se zasuka proti cilju, zavetišču na Planini in razglednem stolpu.

Planina nad Vrhniko je izredno priljubljena izletniška točka, ki vsak vikend na svoj vrh privabi pohodnike iz vse Slovenije.  Ponaša se z 21,53 m visokim razglednim stolpom, s katerega pogled zaobjame skoraj celotno Slovenijo od Triglava vse do Snežnika. 

Za vsakega udeleženca bo Pivovarna Laško Planinskemu društvu Vrhnika donirala 1 EUR za ureditev mini plezalne stene za otroke ali zamenjavo dotrajanih zunanjih lesenih miz in klopi pred kočo.

Več informacij in program: www.gremovhribe.si 

Foto: Rado Krasnik

Dan doživetij v Županovi jami pri Grosuplju 

19. maj 2015 15:41:00

Zupanova jamaSte se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? Vas zanima, kako lahko (ali težko) je hoditi po vrvi, morebiti s hoduljami? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom ali s samostrelom, kot so to znali v starih časih?

V soboto, 6. junija 2015 od 13. ure naprej pri Županovi jami pripravljajo adrenalinsko obarvano popoldne. Vrsta zanimivih dejavnosti se bo odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni, ravnotežje boste preizkusili s hojo po vrvi in na sprehodu s hoduljami. Streljali boste z lokom in samostrelom, preizkusili srednjeveške družabne igre, se udeležili tematskih ustvarjalnih delavnic. Zanimivo okolico boste raziskovali v orientacijskem pohodu. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev.

Posebej za to priložnost pa bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 89 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto. Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si ali www.facebook.com/zupanovajama, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705. Za obisk jame, ki je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Gremo na pohod - Pot na Grmado 

11. maj 2015 14:25:00


Pot na GrmadoPot na Grmado lahko imenujemo tudi pot prekrasnih razgledov, saj se nam z vrhov polhograjskih hribov na poti odpirajo čudoviti razgledi na vse strani. S Sorškega polja se hitro vzpnemo na Hom, od koder nas pot po grebenih in prek vrhov povede v osrčje Polhograjskega hribovja. Predalpsko hribovje se tu najbolj približa osrednjemu urbanemu delu Slovenije.  Rastlinski svet na poti je zelo pester, prevladuje pa mešani gozd. Maja na skalnih pobočjih Grmade cveti blagajev volčin (Daphne blagayana), ki spada med zavarovane vrste.

Trasa večinoma poteka po gozdnih poteh, travnikih in pašnikih med hribovskimi kmetijam, nekaj pa je na poti tudi asfaltiranih in makadamskih cest. Pot je zanimiva in prehodna v vseh letnih časih, pozimi pa je treba upoštevati zimske razmere in dan bo takrat za celo pot verjetno prekratek. V hladnejši polovici leta se zaradi toplotnega obrata pogosto zgodi, da so nižine zavite v hlad, meglo in oblake, Polhograjsko hribovje pa se sonči v toplem soncu. Pot je večinoma dobro (po planinsko) označena z markacijami in tablicami. Zaradi razgibanosti in dolžine je zahtevna, zato se nanjo odpravimo dobro telesno pripravljeni. 

Poleg naravnih lepot lahko poskusite tudi kulinarične dobrote, ki jih ponujajo gostilne in turistične kmetije ob poti.

Potek:
Sora – Hom – Osolnik – Govejek – Veliki Babnik – Gonte – Grmada – Topol – Brezovica – Sv. Jakob – Tehovec – Studenčice – Sora

Več informacij: Pot na Grmado

Koncert z odmevom (in Nasmehom) v Županovi jami 

8. maj 2015 8:24:00

Koncert z nasmehom in odmevomObiščite Županovo jamo v nedeljo, 10. maja, ob 15. uri ter prisluhnite koncertu, bo združen z ogledom sedmih podzemeljskih dvoran, ki so med seboj povezane z urejeno potjo (stopnice, utrjen gramoz) in električno osvetljene. Edinstvena naravna akustika v podzemni dvorani, ki je dolga približno 60 in široka 25 m, na najvišjem delu pa ima blizu 15 m visok strop, daje kakovostnim pevskim nastopom poseben pridih, ki ga ni mogoče izkusiti na površju ali v »klasičnih« koncertnih dvoranah.

V kraškem podzemlju običajno vlada tišina, ki jo moti le kapljanje vode. Zato je prav posebno doživetje v takem ambientu prisluhniti ubranim glasovom. 

Članice Ženskega pevskega zbora Nasmeh druži prijateljstvo, ljubezen do petja in veliko pozitivne energije, kar se odraža tudi v izboru pesmi, ki so večinoma pozitivne, vesele, polne upanja in ljudskih modrosti, poslušljive, a tudi zahtevne. Pred kratkim so se občinstvu predstavile na uspešnem letnem koncertu v Kulturnem domu Grosuplje.

 

Izkoristite še prav posebno ugodnost: v nedeljo, 10. maja, je koncertni nastop vključen v redno ceno vodenega ogleda Županove jame.

Vabljeni!

Več informacij: www.zupanovajama.si

Urbani sprehod po Tehnološkem parku 

5. maj 2015 9:55:00

Pavza v Tehnološkem parkuRegionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) se je letos pridružila projektu »Urbani sprehodi Jane's Walk«, v okviru katerega organizira urbani sprehod "Pavza" v Tehnološkem parku.

Kdaj: petek, 8. maja 2015 ob 14h

Zbirno mesto: Tehnološki park 19, pri ribniku ob stavbi D

Organizator: RRA LUR (Gaja Trbižan in Aidan Cerar) v sodelovanju s TP Lj in društvom Pazi!park


Sprehod bo potekal po Tehnološkem parku na Brdu, ki je znan predvsem po modernih poslovnih prostorih za visokotehnološka podjetja, ponaša pa se tudi s prijetnim zelenim okoljem. Na sprehodu si boste ogledali odprte javne prostore, ki se raztezajo ob poslovnih stavbah ter se o njih in možnostih, ki jih nudijo tudi pogovorili. Kakšen je Tehnološki park za pešačenje, kakšen za malicanje, druženje in sprostitev med napornim delavnikom? Kje spoznavamo sodelavce? In kako pravzaprav vsakodnevno prihajamo na delo?

Več informacij: www.rralur.si

Stran 38 od 48 << < 20 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 > >>