Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Napotki PZS in GRZS za varnejše obiskovanje gora pozimi 

14. december 2015 12:01:00

NK PZSPred začetkom zimske planinske sezone sta Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Planinska zveza Slovenije (PZS) predstavili napotke za varnejši obisk gora pozimi, novosti pri članarini PZS z letom 2016 ter obratovanje planinskih koč pozimi.

Trenutno je v gorah zelo malo snega, planinske poti so večinoma kopne, ponekod poledenele, predvsem zjutraj in zvečer, zato poleg preostale opreme ne smemo pozabiti na dereze in cepin, ki so lahko ključnega pomena za varnejše prečenje posameznih predelov. Pred prvo uporabo moramo preveriti stanje opreme, preveriti odprtost koč, spremljati vremenske in snežne razmere, opozarja Inštruktor GRZS in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi. Pozimi v nahrbtnik poleg tehnične opreme, ki jo moramo znati uporabljati, sodi tudi lavinski trojček: lavinska žolna, ki mora biti nameščena na telesu pod zgornjim slojem oblačil, lavinska sonda in aluminijasta lavinska lopata. Krajša navodila za varnejše obiskovanje gora v zimskem času prinaša brezplačna zgibanka Pozor, snežni plaz, dosegljiva na PZS, GRZS, planinskih društvih in na drugih lokacijah, obširnejše napotke za varnejši obisk gora v letošnji zimi pa najdete na tej povezavi.

Da bi izboljšali lavinsko ozaveščenost in zmanjšali število posredovanj, je pod okriljem odbora Gore in varnost, skupnega odbora PZS in GRZS, zaživela anonimna spletna anketa Snežni plaz, kratek vprašalnik o dogodku, ki se je obiskovalcu gora zgodil ali skoraj zgodil v snežnem plazu. Posredovanje reševalne službe ni bilo potrebno, zato o tem dogodku nimajo podatkov, na osnovi katerih bi vsi, ki se ukvarjajo z izobraževanjem ali reševanjem, lahko izboljšali svoje delo, zato potrebujejo povratne informacije o splošni gorniški usposobljenosti, opremi in poznavanju opreme ter lavinskih razmerah ob dogodku, je poudaril predsednik Komisije za reševanje iz snežnih plazov GRZS Klemen Volontar. Spletna anketa oz. obrazec o prijavi nesreče je na voljo tudi za mobilne telefone.

Pred obiskom gorskega sveta pozimi je treba preveriti tudi odprtost planinskih koč. Med 163 oskrbovanimi kočami (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 123, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56, od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih, je povedal načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič ter poudaril, da so obratovalni časi različni, društva jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh. Planinske koče v visokogorju so pozimi večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč I. kategorije, med katerimi je stalno odprt Dom na Komni. Odprte so predvsem nižje ležeče koče, pozimi pa je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekateri planinski domovi, bivaki pa so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju. Aktualni podatki o odprtosti planinskih kočso ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS.

Da je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih in naj bo to povabilo obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 287 planinskih društev in klubov, je dejal generalni sekretar PZS Matej Planko, ki je predstavil prednosti članstva v planinski organizaciji. Poleg številnih popustov pri nakupih in storitvah PZS in njenih partnerjev (Slovenski planinski muzej, gorska središča, dobavitelji planinske opreme in drugi) ter urejenega nezgodnega zavarovanja za stroške reševanja in zdravljenja v tujini z vključeno 24-urno asistenco letošnje novosti za člane planinskih društev med drugim prinašajo znižano članarino A z največjim paketom ugodnosti, novo kategorijo B/zamejci, namenjeno zamejskim društvom, povišan popust za člane v Planinski založbi PZS ter več novih partnerjev, ki članom nudijo popuste. Podrobnosti o članarini PZS si lahko preberete na spletnem mestu PZS.

Foto: Manca Čujež

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah 

8. december 2015 8:05:00

Varna hojaGorska reševalna služba Ljubljana v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljana prireja Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki bo v soboto, 12. decembra 2015, ob 9. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, Zabrv 12.

Program:

Teoretična predavanja (predavalnica Avditorij):

-           osebna in tehnična oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah

-           plazovi

-           druge nevarnosti v gorah pozimi

-           prva pomoč pri poškodbah pozimi in oskrba ponesrečenih v plazu.

 

Praktične vaje:

-           uporaba pohodnih palic, cepina in derez

-           ugotavljanje trdnosti snežne odeje

-           iskanje zasutih v plazu s plazovno sondo in žolno

-           nudenje prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza

Tečaj bo zaključen okoli 16. ure.

Delo na terenu bo potekalo na več delovnih točkah, zato naj imajo udeleženci s seboj primerno osebno in tehnično opremo, s katero razpolagajo. Manjkajočo opremo priskrbi organizator.

Tečaj je brezplačen. Število udeležencev je omejeno.

Prijave na naslov: Jani Bele, 041 428 924 ali janibele1@gmail.com.

Več informacij: www.pzs.si

Foto: Zdenka Mihelič

Po ugodnejše zemljevide PZS na 31. knjižni sejem 

26. november 2015 10:53:00

zalozba pzsVčeraj je svoja vrata odprl že 31. knjižni sejem, kjer boste našli tudi Planinsko založbo PZS, ki je za vse obiskovalce pripravila dodatno sejemsko ugodnost - akcijo planinskih zemljevidov 1 + 1.

Največji knjižni dogodek na sončni strani Alp bo potekal vse do  nedelje, 29. novembra. Vsak dan je odprt od 9. do 20. ure (le v nedeljo do 18. ure), v četrtek in petek celo do 22. ure.

Vstopnine ni!

Planinska trgovina vam poleg vznemirljivega sejemskega vzdušja ponuja vse na sejmu predstavljene izdelke za vsaj 20 % nižjo ceno (glede na redne cene), posamezne knjižne izdaje pa bodo na voljo celo s 40 ali 60 % popustom.

Za petino bodo znižane tudi letošnje novosti – enciklopedični vodnik Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše, Najmlajše obiskovalce - pa tudi starejše, saj je izjemno lepo darilo - bo razveselil Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in (planinsko) vzgojo.

Vse zgoraj našteto je znižano le v času knjižnega sejma, saj je njihova cena še nekaj časa omejena z zakonskimi določili.

Poleg vseh ugodnosti v obliki popustov, pa so sodelavke planinske trgovine za vas pripravile še sejemsko akcijo planinskih zemljevidov 1+1.

Akcija velja za naslednje zemljevide:


Ob nakupu enega izmed naštetih zemljevidov si boste lahko izbrali še en, popolnoma brezplačen planinski zemljevid iz spodnje zbirke:

Več o 31. Knjižnem sejmu najdete TUKAJ.

Foto: Manca Čujež

Razpis za planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016 

12. november 2015 10:26:00

zlatorogova transverzalaPivovarna Laško d.d. in Planinska zveza Slovenije objavljata razpis za »Planinsko kočo Zlatorogove transverzale ponosa 2016.« Komisija bo izmed vseh prijavljenih planinskih koč izbrala devet tistih, ki bodo v letu 2016 gostile dogodke Zlatorogove transverzale ponosa ter s tem sodelovale v zbiranju sredstev za lokalno planinsko društvo, ki upravlja s kočo.

Prijavitelj je lahko planinsko društvo, ki upravlja oziroma je lastnik planinske koče. Prav tako se lahko v njihovem imenu prijavi najemnik koče, ki mora obvezno priložiti soglasje planinskega društva.

Glavni kriteriji izbora:

•              nahaja se v slovenskem sredogorju in je planinska koča II. ali III. Kategorije,

•              družinam in/ali okolju prijazne (certifikat ni potreben),

•              deružinam prijazna planinska pot do koče,

•              omogočen dostop s prevoznim sredstvom za potrebe prevoza potrebne opreme in rekvizitov,

•              obogatitev programa dogodkov ZTP 2016 s predstavitvijo lokalnih turističnih posebnosti,

•              transparenten namen porabe zbranih sredstev.

 

Prijave so možne do petka, 27. novembra 2015, do 14. ure.

Več informacij in pogoji prijave na www.pzs.si  

Martinov pohod s kostanjevim piknikom 

4. november 2015 13:00:00

Martinov pohod KamnikVabljeni na tradicionalni Martinov pohod iz Puba Pod skalo (Maistrova ulica 32, 1240 Kamnik) do Budnarjeve domačije, ki bo v nedeljo, 8. 11. 2015, ob 15. uri.

Pri Pubu Pod skalo se boste lahko okrepčali s šilcem žganja, nato pa se sprehodili po prijetni stezi, ki poteka po grebenu vse do vrha Tolste gore (734 m). Po manjšem spustu do gozdne ceste ter lažjem vzponu boste prispeli do naselja Zgornje Palovče, kjer v začetku zaselka stoji Budnarjeva domačija. Tam se boste ob prijetnem ognju posladkali s pečenim kostanjem ter domačim mladim vinom. Vračali se boste po krajši poti, mimo Bergantove gore oziroma Starega gradu od koder se boste spustili nazaj v dolino do Puba Pod skalo. Za celotno hojo po omenjeni krožni poti boste porabili približno 2,5 ure.


Več informacij:

Turistično društvo Kamnik

telefon: 031 706 771
e-pošta: info@td-kamnik.si

www.td-kamnik.si

 

Kongres športa za vse  

4. november 2015 10:49:00

Kongres sporta za vseOlimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi športnimi organizacijami pripravlja kongres športa za vse, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v petek, 6. novembra 2015, v okviru sejma Narava-zdravje.

Organizatorji želijo s kongresom dvigniti zavest o pomembnosti športa za vse, kot ključnega in najpomembnejšega elementa pri ohranjanju in promociji zdravja ter pripeljati šport za vse v izvajalska okolja in s tem oplemenititi ponudbo društev.

Glavna tema letošnjega kongresa je Vloga športa za vse v slovenski družbi ter pomen športnih društev, s fokusom na gibalni dejavnosti starejših. Teme kongresa bodo predstavljene v okviru plenarnega dela s primeri dobrih praks in aplikativnega dela. Ob robu kongresa in sejma Narava-zdravje organizatorji pripravljajo promocijske »gibalne točke« po Ljubljani, katerih cilj je promocija zdravega življenjskega sloga.

 

Obiskali boste lahko naslednje gibalne točke:

Organizatorji kongresa športa za vse: Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Planinska zveza Slovenije, Športna unija Slovenije, Fitnes zveza Slovenije in Sokolska zveza Slovenije. 

Več informacij: Kongres športa za vse

Vikend odprtih vrat na Veliki planini 

22. oktober 2015 10:06:00

Dan odprtih vrat Velika planinaV jesenskih dneh se velikokrat v dolini zadržuje megla, medtem ko sonce že zgodaj zjutraj obsveti hribe in gore. Zato vam ne bo žal, da se takrat povzpnete na planino in uživate ob pogledu nad puhasto meglico, ki prekriva doline.

Ta vikend se obetajo odprta vrata ponudnikov v občini Kamnik in začetek krompirjevih počitnic, za nameček pa nas bo razveselilo tudi jesensko toplo sonce. Planino je te dni že pobelil sneg, vendar se ob napovedanem soncu, ne bo obdržal prav dolgo. Izkoristite lepo vreme in ugodno ponudbo, ki jo pripravljamo za vas, saj bodo od 3. novembra naprej na planini potekala redna vzdrževalna dela in bo dostop na planino omejen.

Za vikend odprtih vrat v Kamniku od 23. do 25. oktobra, vam na Veliki planini ponujajo super popuste:

Z nihalko na Veliko planino: plača 1, peljeta se 2 (ob nakupu povratnih kart druga karta GRATIS).

V Gostilni Pod žičnico v Kamniški Bistrici pri spodnji postaji nihalke na planino vam bomo podarili 10 % popust za vse a la carte jedi!           

V času krompirjevih počitnic od 26.10 do 1.11. na Veliki planini ob nakupu katerekoli vozovnice, obiskovalec povrnjeno 50% zneska vozovnice v obliki kupona, ki ga lahko koristi za hrano v gostišču Zeleni rob na vrhu Velike planine ali v Gostilni Pod žičnico pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino.

Več informacij: www.velikaplanina.si

Kostanjeva nedelja na Jančah 

16. oktober 2015 8:06:00

kostanjeva nedelja janceKostanjeva nedelja na Jančah

Vabljeni na tradicionalno Kostanjevo nedeljo, ki bo potekala v nedeljo, 18. 10. 2015, med 10.00 in 19.00 pred planinskim domom na Jančah. Posladkali se boste lahko z vročimi sladkimi kostanji, jesenskim sadjem in dobrotami  domačij Sadne ceste.

Prireditev bo spremljala prodaja na stojnicah Sadne ceste, kjer bodo na prodaj domače sadje in ostali jesenski pridelki ter izdelki, mogoče pa bo poskusiti tudi domačo hrano in pecivo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi žganjekuho in prešanje mošta na tradicionalen način.

 

 

Program:

11.00    začetek  prireditve  pred  planinskim  domom  na  Jančah  z  ansamblom  Toplar,

12.00    prikaz  žganjekuhe   in  prešanje   mošta  ter  peke  kostanja,

13.00    iskanje  skritega  zaklada,

13.30    ugotavljanje  teže  jabolka,

15.00    nagrajevanje najtežjega in najlepšega jabolka,  ki  je   zraslo  na  območju  sadne   ceste,

18.00    zaključek  prireditve.

Vabljeni na učno pot Žlebe – Jeterbenk 

13. oktober 2015 10:15:00

Zlebe JeterbenkTuristično društvo Žlebe – Marjeta vas vabi, da se podate po novi učni poti Žlebe – Jeterbenk, v Medvodah.

Vas Žlebe, ljudsko poznana pod imenom Marjeta, leži v občini Medvode, v zavetju Jeterbenka. Zaradi pestrosti živalskega sveta in raznolikosti rastlin in dreves so se po desetih letih dela Turističnega društva Žlebe - Marjeta odločili po gozdnih poteh in stezah speljati učno pot. 

Učna pot, ki vas vodi po stezicah gozda, je dolga 4800 m in se dvigne za 290 m. Ob poti je 22 tabel, ki so opremljene s slikami dreves, živali in rastlin ter njihovimi slovenskimi imeni. Za boljše prepoznavanje teh je na voljo tudi vodnik, kjer boste izvedeli veliko podrobnosti. Del vodnika je namenjen spoznavanju vasi Žlebe, etnoloških posebnosti, bivanjske kulture, arhitekture in kmečkih opravil, ki so značilna za ta kraj.

Vodnik lahko po simbolični ceni 5 €, kupite v Turistično informacijskem centru Medvode.  

6. Dobrepoljsko vandranje 2015 

6. oktober 2015 9:29:00

dobrepoljsko vandranjeDa bi ustregli raznolikim potrebam in zahtevam številnih pohodnikov, ljubiteljev neokrnjene narave in rekreativnih tekačev, Turistično društvo Dobrepolje že šesto leto organizira festival pohodov in tekov za vse generacije.

Kdaj: sobota, 10. 10. 2015 od 7.30 dalje

Kje: Jakličev dom, Videm 34, Dobrepolje

Prijavnina: 5€ - cena vključuje čaj in enolončnico (predšolska in osnovnošolska mladina brezplačno)

Prijave: do 8. oktobra 2015 na TIC Dobrepolje (e-mail: td.dobrepolje@gmail.com ali na številko 041 96 28 23) ali pred startom na prireditvenem prostoru.

V okviru tradicionalnega 6. Dobrepoljskega vandranja se tako lahko udeležite pohodov in tekov različnih težavnostnih stopenj:

Najzahtevnejši pohodniki se boste lahko že ob 7.30 odpravili na pohod po Grajski poti. 18 km dolga pot, na kateri se boste povzpeli na 680 m nadmorske višine,  je primerna za dobro pripravljene in ustrezno opremljene pohodnike.

Ob 8.00 se lahko podate na 9 rimskih milj oz. 13333 metrov dolgo Pot po rimski cesti Jerneja Pečnika, ki bo potekala pod strokovnim vodstvom. Pot, do katere vas  popelje avtobus (strošek prevoza je že vključen v prijavnino), se začne pri Velikolaški železniški postaji od koder se peš podate po trasi nekdanje rimske ceste, ki je potekala skozi Dobrepoljsko dolino. Ob poti se boste  seznanili s številnimi zanimivostmi iz rimske in krajevne zgodovine, ob povratku na Videm pa vas bo čakala rimska stojnica s hrano in izdelki ter toplim obrokom.

Ob 9.00 boste lahko krenili na 9 ali 13 kilometrov dolgo Dobrepoljsko pot, kjer boste lahko spoznali veliko zanimivosti o Dobrepoljski dolini ter ob tem uživali ob prigrizkih in pijači ob poti, za kar vsako leto poskrbijo prijazni domačini.

Družine se lahko udeležite tudi ene izmed sprehajalnih poti, katerih start bo ob 10 uri in sicer Zajčkove poti (4km), ki pelje z Vidma v Zdensko vas ter na Reber do Lipovega gaja, Konjičkove poti (3 km), ki vas bo popeljala v Zagorico do kmetije pri Erčuljevih, kjer lahko sedete na konja in se v spremstvu gospodarja sprehodite po zeleni pokrajini, ter Račkine poti (1 km), ki vodi do Stare luže (mlake), kjer lahko v pristnem naravnem okolju opazujete dogajanje ob luži.

Tekači vabljeni na  Dobrepoljski tek na 10km (start ob 11.00) ali družinski tek v dolžini 1,7km (start družinskega tek za predšolske otroke bo ob 11.05, start družinskega tek za šolsko mladino pa ob 11.15). Proga za Dobrepoljski tek poteka delno po makadamu, delno po asfaltu, proga družinskega teka pa poteka v celoti po asfaltu.

Po koncu pohodov in tekov se boste pred Jakličevim domom na Vidmu lahko okrepčali s toplim obrokom, na voljo bodo tudi domače dobrote in izdelki ekotržnice.

Stran 35 od 48 << < 20 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > >>