Z velocipedom po Stari Ljubljani

28. maj 2014 8:31:00

VelocipedKolesarjenje ne pomeni le vožnja z bicikli in tricikli, ampak so pripomoček lahko tudi ročno ali ležeče kolo, monocikel in velociped. Medtem ko si vse, od prvega do tretjega, lahko privoščite v kakšni kolesarski ali spletni trgovini, so starodobna kolesa, značilna za 19. stoletje, običajno le na ogled, včasih pa se kakšen znajde tudi na sejmu starin.

V preteklosti so za velocipede, katerih prednje kolo je lahko doseglo celo višino odraslega moškega, skovali šaljivo ime "boneshaker", kar bi pomenilo "kostotresci". Razlog za nadimek je Dunlopov izum pnevmatike leta 1888, ki je bila narejena iz trde gume, zato je bila vožnja z njimi precej groba in je avanturistom na kolesu pretresla vse kosti.

Pravijo, da se je učiti voziti velociped prav zabavna izkušnja. Že samo zlesti na kolo je prvovrsten podvig, vznemirljiv pa naj  bi bil tudi občutek, ki voznika preplavi med vožnjo, a tudi nenavaden sestop s kolesa. Vendar z malo vaje ne traja dolgo, da osvojimo način, kako sesti na kolo in se prepustiti svojevrstnemu užitku v vožnji.

V desetih dneh, med četrtkom 10. julija in petkom 25. julija, bo v stari Ljubljani potekal brezplačni tečaj vožnje z velocipedom, na katerem se boste lahko naučili voziti s starodobnim vozilom z velikim sprednjim in majhnim zadnjim kolesom na nožni pogon. Trase bodo tri:

1. od Prešernovega trga po Hribarjevem nabrežju, mimo Dvornega trga do Zlate ladjice,

2. od Prešernovega trga po Stritarjevi ulici, na Ciril-Metodov trg do Vodnikovega spomenika,

3. po poteh Zvezda parka.
 
 

Več preberite na ljubljana-velociped.blogspot.com.

Komentarji na to objavo so zaprti.