Kolesarske novice

Oglejte si svet s kolesa 

17. marec 2014 12:45:00

Kolesarske akcije LjubljanePomladno vreme je na ceste in utrjene poti že privabilo tudi kolesarje, ki jim tudi pri nas ponujamo sezonske spodbude osvajanja turističnih ali planinskih točk. Do varnih kolesarskih stez, ki bi bile namenjene le rekreativcem nam v Ljubljani in njeni širši okolici še ni uspelo priti in žal tudi v prihodnje ne kaže najbolje. Zato se moramo zadovoljiti s priporočenimi povezavami, se malo znajti in dosledno upoštevati cestnoprometne predpise.

Pomembna spodbuda kolesarjem širše ljubljanske regije pa je tudi pet akcij, ki jih razpisuje Mestna občina Ljubljana:

  • Vzponi na Mali Lipoglav,
  • S kolesom na 10 vrhov v okolici Ljubljane,
  • vzponi na Koreno, Kolesarjenje okoli Šmarne gore,
  • S kolesom okoli Ljubljane.

Kontrolne kartončke lahko po desetaka kupite na kontrolni točki na Malem Lipoglavu ali na Timingu Ljubljana.

Podrobnosti objavljajo na www.timingljubljana.si (pa naj vas ne moti, ker so datumi še za lani - vse je enako tudi letos).

Moški so z Marsa, ženske pa z Venere 

26. februar 2014 10:37:00

FitCityPriljubljenost sobnega kolesarjenja narašča. Tako za vadbo doma v sobi ali v garaži, polnijo pa se tudi programi tovrstne skupinske vadbe v fitnesih. Nič čudnega torej, če se veča tudi število dogodkov na to temo in naslednji bo za dober namen potekal na ljubljanskem Dolgem mostu.

Povezan je s prihajajočimi dnevi za dame in gospode in v FIT CITY centru so se odločili, da ga oba praznika poživijo s SPINNING maraton z razlogom. Čaka vas 4-urna zabava na kolesih in druženju.

Kdaj? 8. marca, pedala pa boste vrteli od 16. do 20. ure (seveda lahko tudi manj). Prispevek 20 € bo šel v dobrodelne namene.

 Kje? Tržaška cesta 132, Ljubljana.

 

Rezervacija kolesa je obvezna na info@fit-city.com, podrobnosti o dogodku in spremljevalnim dejavnostim pa najdete na www.fit-city.com.

Nadaljevanje zgodbe o prepovedi vožnje s kolesom v naravnem okolju 

26. februar 2014 9:03:00

sestanek Dandanes je več kot očitno, da naravno okolje ne more prenesti vseh dejavnosti, ki si jih je izmislil človek. Nujnost ohranitve – ne samo naravnega okolja, tudi človeka – zato zahteva določene samoomejitve, ki jim morajo biti podrejene tudi človekove dejavnosti v naravi…

Zato so se predstavniki Lovske zveze Slovenije, Planinske zveze Slovenije, Ribiške zveze Slovenije in Zveze tabornikov Slovenije, ki v okviru Nevladne skupine za okoljsko in društveno zakonodajo že nekaj let pristojne institucije kot tudi širšo javnost opozarjajo na nujnost ureditev voženj v naravnem okolju, sestali in sprejeli skupna stališča in pripombe glede sprememb in dopolnitev Zakona o ohranjanju narave ter Zakona o vodah ter jih posredovali Ministrstvu za kmetijstvo in okolje RS.

Člani nevladne skupine, ki združujejo preko 100.000 članov, sicer pozdravljajo dolgo pričakovano pripravo osnutka Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave ter se z večino predlaganih rešitev strinjajo, a so si enotni, da je treba z zakonom urediti tako problematiko voženj z motornimi vozili kot tudi s kolesi, pri čemer vožnja s kolesi ne more biti obravnavana enako kot vožnja z motornimi vozili, ki povzroča dejansko škodo v naravnem okolju, in mora biti obravnavana z večjimi omejitvami in sankcionirana s strožjimi kaznimi. Poleg tega se strinjajo, da je treba vožnjo s kolesi urejati na način, da se prepreči konflikte med različnimi uporabniki in da se jim nameni površine, ki so že v osnovi grajene za vožnjo z vozili. Nasprotujejo pa vsakršnim vožnjam vseh oblik motornih vozil in koles v prosti naravi. Opozarjajo, da je treba v praksi zagotoviti jasen in učinkovit sistem nadzora uzakonjene ureditve in državo naprošajo, da poenostavi postopke za gradnjo namenskih športnih poligonov za gorske kolesarje in različna motorna vozila, kar bi razbremenilo pritiske na ceste v naravi. Ob tem pa državi ponujajo rešitev in ponovno predlagajo, da rekreacijo v naravi in njena pravila ureja v sodelovanju z nevladnimi organizacijami. V tem okviru lahko v sistem neposrednega nadzora vključi lovske in ribiške čuvaje, taborniške prostovoljce ter strokovno usposobljene varuhe gorske narave, ki že sedaj opravljajo določene naloge, za katere jih je pooblastila država; z ustrezno prilagoditvijo pooblastil pa bi lahko izvajali tudi tovrstni nadzor. To bi za državo pomenilo finančno razbremenitev oziroma brezplačno izvajanje nadzora.

Več na www.pzs.si.

Iz novele zakona o ohranjanju narave bodo umaknili kolesarstvo v naravi 

6. februar 2014 13:00:00

minister za prometMinister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan se je sestal s predstavniki kolesarskih organizacij in društev na temo celovite ureditve vožnje v naravi, ki se nanaša na predlog spremembe Zakona o ohranjanju narave. Minister mag. Židan je povedal, »s predstavniki kolesarjev smo dosegli zelo razumen dogovor, da iz osnutka zakona v celoti umaknemo kolesarstvo v naravi. Zakon bo dal samo podlago, da se to področje ureja z uredbo, ki ne bo prepovedovala ampak urejala vožnjo v naravi.

Predstavniki kolesarskih organizacij in društev so ministru predstavili svoja stališča na trenutno opredeljeno ureditev vožnje v naravi, ki je zapisana v Zakonu o ohranjanju narave.

Minister mag. Židan je pojasnil, da je imelo ministrstvo pri urejanju vožnje v naravnem okolju v mislih motorna vozila, zato, je povedal: »S predstavniki kolesarjev smo dosegli zelo razumen dogovor, da iz osnutka zakona v celoti umaknemo kolesarstvo v naravi. Zakon bo dal samo podlago, da se to področje ureja z uredbo, ki ne bo prepovedovala, ampak urejala vožnjo v naravi«. Usklajevanje besedila uredbe z nevladnimi organizacijami, strokovno in drugo javnostjo bo potekalo z namenom varovanja narave, hkrati pa, da se ne škodi sami rekreativni dejavnosti in turistični aktivnosti.

Na dobrodelnem kolesarjenju zbrali denarja za tristo svetlobnih teles 

4. februar 2014 7:50:00

MilleniumMarku Balohu se je minuli petek in soboto, v Športnem centru Millenium pridružilo skoraj sto kolesarjev, ki so na sobnih kolesih skupaj poganjali pedala kar 24 ur. Med njimi so bili tudi znani obrazi, kot so gimnastičarji Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic, Žiga Šilc in štiri članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana. Dogodka se je udeležil tudi Robert Štaba, strokovnjak za varnost v cestnem prometu, saj je bil cilj dobrodelnega kolesarjenja med drugim izboljšanje varnosti kolesarjev v cestnem prometu.

Zbrana sredstva bodo namenili nakupu svetlobnih teles Wheel Bee, ki izboljšajo vidnost kolesarjev na cesti. Miha Rakar, direktor Športnega centra Millenium BTC, je po dogodku povedal: »Zahvaljujem sem vsem za udeležbo in prispevek. Veseli me, da smo med 24-urnim kolesarjenjem zbrali preko 300 svetlobnih teles, ki jih bomo namenili otrokom na otroškem kolesarskem Maratonu Franja BTC City. Na ta način bomo poskrbeli za večjo vidnost najmlajših udeležencev v prometu.«

BTC je v okviru svojih družbeno odgovornih prizadevanj tudi sicer velik podpornik kolesarstva. Med drugim sodelujejo pri organizaciji Maratona Franja BTC City, svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje, ki bo letos prvič potekalo v Sloveniji, in sicer med 28. in 31. avgustom. V ta namen so ustanovili tudi prvo žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana s profesionalno licenco. Ekipa 11 kolesark bo prvič nastopila v Sloveniji, potem pa na večini svetovnih tekem. Poleg tega v BTC-ju sodelujejo pri razvoju trajnostne urbane mobilnosti v mestu Ljubljana in pri projektih, ki ozaveščajo o varnosti otrok v prometu. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana bodo spomladi v BTC Cityju dobili tudi prvo postajo BicikeLJ. Večletna sponzorska podpora Marku Balohu tako ni naključje.

S kolesom ali MMC-jev izbor kolesarskih tur 

30. januar 2014 9:24:00

s kolesom na MMCTole je sicer čisto pomladansko-poletna tema, a sanje so vendarle dovoljene, kajne.

Za razliko od našega portala, kjer objavljamo izbor zanimivih kolesarskih (in drugih) izletov v Osrednjeslovenski regiji, ki so dosegljivi tudi po službi ali na hitro med vikendom, so se na spletnem portalu nacionalke lotili opisov in orisov poti, ki segajo krepko čez meje širše ljubljanske okolice. Predlogi za vzdržljivejše ali tiste, ki si za kolesarjenje lahko vzamete več časa, tudi za kakšen ogled in doživetje več.


Za lažje čakanje na suho in toplejše vreme si jih oglejte in naredite načrt za prihajajočo sezono.

 

Več na www.rtvslo.si.

PST laktatni test na spinerju 

29. januar 2014 10:49:00

Fit city logoV preteklosti so se vadbena območja določala glede na največji srčni utrip, ker pa je ta genetsko pogojen in nanj vpliva več različnih dejavnikov (zdravila, kava, temperatura, bolezen, stres…), je tako določanje lahko le groba ocena energijskih območij. Veliko bolj natančno je določanje območij glede na napor.

Najbolj natančnega izvajajo na Institutu za šport, ki deluje v okviru Fakultete za šport, a je cena kar zasoljena. Izvedete pa ga lahko tudi ceneje, s pomočjo individualnega Spinning® laktatnega testa, ki določa mejo, ko telo ni več sposobno porabiti – razgaraditi mlečne kisline, ki se tekom vadbe nabira v mišicah. Gre za kislino, zaradi katere pri kolesarjenju ne moremo več vztrajati pri določeni hitrosti vrtenja pedal.

Tak preizkus, ki traja do eno uro, pri nas izvajajo le v športnem centru Fit city v Ljubljani, na Tržaški 132.

Za podrobnosti in prijavo pokličite na 040 160 056.

Dobrodelno kolesarjenje z Markom Balohom 

27. januar 2014 11:59:00

Dobrodelno kolesarjenjeMarko Baloh, eden najboljših ultra-kolesarjev na svetu, tudi v letu 2014 nadaljuje tradicijo organiziranja zimskih sobnih kolesarskih srečanj, ki imajo dobrodelen ali vsaj osveščevalen namen. Pedala boste vrteli v Športnem centru Millenium v ljubljanskem BTC-ju, z začetkom v petek, 31. Januarja, ob 19. uri ter zaključkom v soboto, 1. februarja, ob 19. uri.

“Ker šteje namen, se mi lahko na desetih kolesih in petih tekaških stezah v ŠC Millenium pridruži vsak. Čas kolesarjenja ali teka ni pomemben. S svojo prisotnostjo in donacijo izkažete svojo podporo,” je pred letošnjo dobrodelno akcijo povedal Marko Baloh.

Kolesarjenje bo potekalo pod sloganom »Kolesarjenje je zdravo, naj bo tudi varno«, cilj pa je izboljšati varnost kolesarjev v cestnem prometu. Baloh se je zato povezal z zavodom Varna pot, zbrana sredstva pa bodo namenjena nakupu svetlobnih teles Wheel Bee, ki opozarjajo na pomen boljše vidnosti kolesarjev v cestnem prometu. Svetlobne lučke bodo poklonili otrokom na otroškem maratonu Maratona Franja, saj je prav, da se z ozaveščanjem kolesarjev in udeležencev v prometu začne pri najmlajši in najranljivejši skupini.

Informacije: 01 585 15 00, www.btc-city.com

 

Prijave na Maraton Franja bodo odprte 1. februarja 

23. januar 2014 15:58:00

Maraton Franja logoLetos se v Ljubljani s širšo okolico obeta bogata kolesarska sezona. Če začnemo od zadaj le z nekaterimi dogodki: vrača se septembrski Maraton prijateljstva v Lonjer, konec avgusta bo po trasi Franje kolesaril cel rekreativni svet, že junija pa bo spet na vrsti tradicionalna Franja.

O vseh bomo posebej tule še pisali, za zdaj pa le informacija, da se spletna prijavnica za MARATON FRANJA BTC CITY, ki bo od 6. do 8. junija, odpira na prvi februar. Prijavili se boste lahko na vožnjo na čas, družinski in otroški maraton ter nedeljskima klasičnima razdaljama na 156 in 97 km, ki bosta hkrati tudi kvalifikacijski tekmi za avgustovsko svetovno amatersko prvenstvo v Ljubljani.

Še tole: čez nekaj let naj bi v Ljubljani gostili tudi najboljše profesionalne kolesarje sveta in Mestna občina Ljubljane že pospešeno išče lokacijo, kjer bi postavili velodrom. Imate kakšno idejo?

Zimska vadba kolesarjenja 

23. januar 2014 9:44:00

spinningSte se kdaj vprašali, kaj počnejo kolesarji pozimi? Nekateri verjetno smučajo, drugi tečejo po suhem ali po snegu (če ga je kaj), tretji morda več hodijo... Pa ste kdaj pomislili, da se da tudi kolesariti?

Pa ne mislimo na kolesarjenje zunaj, čeprav so bile dosedanje temperature, ob malo debelejših oblačilih, tudi za to skoraj primerne. Mislimo na sobna kolesa, to je tista, ki jih za sto in še malo evrov lahko kupimo v bližnjem diskontu, za vadbo lahko izkoristite tudi lastno kolo, ki ga postavite na za to kupljen kolesarski trenažer (zanj boste odšteli okoli dvesto in več evrov), lahko pa se na take vrste prosto ali vodeno vadbo odpravite v fitnes.

Da torej ne bi le nestrpno pogledovali na koledar in čakali na pomlad, se raje odločite iza vadbo že zdaj. Našli jo boste, če boste sledili angleškemu imenu vadbe spinning. Gre za vodeno vadbo, ki jo lahko (priporočamo!) izvajate dvakrat na teden in ko kombinirate še z vadbo na fitnes trenežerjih.

Spinning ali sobno-kolesarska vadba omogoča individualno obremenitev in nezahteven trening. Pudarek je na aerobni vadbi in predvsem izboljšanju srčno-žilne kapacitete ter izgorevanju maščob.

Seveda si bo vadbeno mesto zbral vsak sam, kjer mu najbolj ustreza. Doma ali v fitnesu.

Stran 20 od 23 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >>