Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
 • RSS
 • Add To My MSN
 • Add To Windows Live
 • Add To My Yahoo
 • Add To Google

Statistika

 • Vnosi (476)
 • Komentarji (1)

Arhivi

Živeti z gorami 

12. februar 2014 10:33:00

Živeti z goramiPri Planinski založbi PZS je izpod peresa (pardon računalnika) izšla knjiga doživetij izkušenega publicista in urednika Vladimirja Habjana.

Knjiga raznolikih zgodb gornika, ki je do stanja, ko se pisec v gorah tudi na zahtevni turi počuti varno, prehodil dolgo pot. Pri tem je imel pogosto več sreče kot pameti in znanja, a je počasi le pridobival izkušnje, potrebne za vzpone na najzahtevnejše gore, za vstop v zimski in ledeniški svet. Predvsem pa za varno gibanje po kraljestvu brezpotij.

 

Vseh 34 zgodb se začne z (večinoma) avtorjevimi fotografijami, ki predstavljajo razpoloženjska vrata, skozi katera vstopimo v vsakokratno gorniško doživetje.

 

Cena knjige je 22,90 €, kupite pa jo lahko tudi v Planinski trgovini PZS, na Dvorakovi ulici 9 v Ljubljani ali jo naročite preko spletne trgovine PZS.

8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale 

11. februar 2014 12:24:00

Festival gorniškega filmaMed 24. in 28. februarjem boste v domžalskem Mestnem kinu, celjskem kinu Metropol, Mestnem kinu Ptuj in ljubljanskem Cankarjevem domu lahko spremljali navdihujoče zgodbe karizmatičnih posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, spoznavali skrivnostne gorske kulture in ogrožene živalske vrste, občudovali veličastne podobe gora, zadrževali dih ob neverjetnih avanturah, k premisleku pa jih bodo vabila tudi močna naravovarstvena sporočila iz zakladnice gorskega sveta.

Organizator festivala, Društvo za gorsko kulturo Domžale, z direktorjem Silvom Karom na čelu, znova pripravlja izjemno raznolik in kakovosten program, saj bodo na ogled številni najboljši gorniški filmi, ki so nastali v zadnjih dveh letih, zmagovalci in prejemniki nagrad na največjih tovrstnih festivalih po svetu. V petih festivalskih dneh se bo na filmskem platnu zvrstilo štiriinštirideset filmov iz petindvajsetih držav.

Podrobnosti o festivalu, sporedu in dodatnih dejavnostih boste našli na www.imffd.com.

Grem, greva, gremo na Orle - 2014 

7. februar 2014 11:19:00

Razgled z OrelZ namenom spodbujanja rednega gibanja je Športno društvo Zadvor pripravilo projekt, s katerim poziva vse ljudi zdravega koraka k rednemu pohajkovanju po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle.

Udeleženci naj v ritem rednega in zdravega pohajkovanja na Orle zakorakajo s klasičnim trikom zbiranja žigov v kartonček v obdobju enega leta. Kartonček za zbiranje žigov lahko dobite vsak prvi ponedeljek v mesecu na Uradnih urah ter vsako prvo sredo v mesecu v društvenih prostorih v Zadružnem domu ter v Gostilnici Orle. Žig se nahaja v Gostilnici Orle. Verjemite, večje kot je število odtisnjenih žigov, bolj motivacija narašča.

Vabljeni na vzpon iz katere koli smeri: od Brunarice Zadvor, z Urha, iz Bizovika, Hrušice, iz centra preko Golovca, z Rudnika ali iz Podmolnika.

Začetek akcije je bil 1.1.2014, zaključek pa bo 31.12.2014.

S plačilom članarine za pohodniški odsek (10 €) in prejemom prvega kartončka, ki vključuje pri vsakem obisku Gostilnice Orle tudi 10% popust na katerokoli pijačo, uradno vstopite v akcijo GREM, GREVA, GREMO NA ORLE.

Priznanja bodo podeljena:

 • za 30 vzponov - bronasta medalja (izpolnjen en kartonček)
 • za 60 vzponov - srebrna medalja (izpolnjena dva kartončka)
 • za več kot 60 vzponov - zlata medalja in darilo (pridobljenih za več kot dva kartončka žigov.

 

Podrobnosti in opisi so na www.sportnodrustvozadvor.si.

Popotovanje čez Polhograjsko hribovje 

7. februar 2014 10:36:00

Janez AlbertZ nič kaj dosti pompa in reklame, je Ljubljana že lani dobila svojo drugo celoletno pohodniško akcijo (prva so Vzponi na deset vrhov). Pravzaprav gre za vodeno celoletno akcijo, ki jo vsako zadnjo soboto v mesecu pripravlja zagnani planinski vodnik Janez Albert iz Planinskega društva Ljubljana-matica.

Gre za popotovanje od Podutika v Škofjo Loko in to ne kar po cesti in po ravnem, ampak malo bolj gor in dol. Izhodišče je vsakič v Podutiku, na končni avtobusni postaji, kar dolga, razgibana, a ne preveč zahtevna pot pa vas vodi preko Toškega Čela, Katarine, Jakoba, Legastje, Govejka, Osolnika in do cilja v Škofji Loki. Vmes je čas tudi za kakšen postanek z okrepčilom, saj so ob poti tako planinske koče, kot tudi kmečki turizmi in gostilne.

 

Naslednji pohod bo 22. februarja.

 

Podrobnosti bodo (so) objavljene na www.pd-ljmatica.si.

 

Planinska pot okoli Ljubljane 

5. februar 2014 12:05:00

Ljubljanska planinska potSte vedeli, da ima širša okolica Ljubljane svojo klasično planinsko obhodnico? Opremljena je čisto po pravilih: s planinskimi markacijami, žigi, vodnikom in dnevnikom…

Pri nas imamo 1661 planinskih poti, ki so skupaj dolge kar 9000 kilometrov. To je za polovico več, kot je vseh slovenskih državnih cest (avtocest, hitrih, glavnih in regionalnih cest). Neverjetno in osupljivo ob tem pa je njihovo vzdrževanje, ki je s strani planinskih društev in njihovih markacistov povsem prostovoljno in brezplačno.

Med vsemi temi kilometri je precej poti povezanih. Včasih smo jim rekli transverzale, danes pa jim po slovensko rečemo obhodnice. Če se lahko zanesemo na brošuro Planinske obhodnice in pohodi iz leta 2008, jih imamo pri nas osemdeset. Najstarejša je Slovenska planinska pot je tudi najstarejša na svetu, je lani praznovala 60 let, četrta najstarejša pa je Ljubljanska mladinska pot (LMP), ki jo je leta 1965 odprlo Planinsko društvo Ljubljana-Matica. Dolga je stopetdeset kilometrov in ima dvajset kontrolnih točk, posebne žige s Knafelčevo markacijo in zmajčkom.

Pokrajinsko je LMP zelo raznolika, saj poteka tudi čez manj hribovito Gorenjsko, precej razgibano Notranjsko, umirjeno Dolenjsko in v ljubljanski okolici najvišje Posavsko hribovje. Pot je primerna tudi za družine z otroki in celo turne kolesarje, ki želijo spoznavati hribe okoli Ljubljane.

 

Vodnik in dnevnik lahko kupite v Informacijski pisarni Planinskega društva Ljubljana-Matica na Miklošičevi 17 v Ljubljani.

 

Nekaj statističnih podatkov o obhodnici dobite na graph-srv.uni-mb.si/obhodnice.

Divje sile narave preprečile pohod na Rožnik 

4. februar 2014 9:19:00

Skalaši 2014Za nočni pohod ob obletnici ustanovitve Skale se je peščica pogumnih, na Svečnico zvečer, zbrala na dogovorjenem izhodišču, a pot na Rožnik žal ni bila varna. Led in žled, padajoča in podrta drevesa ter v krajinskem parku menda prisotnih nekaj divjih živali, ki jim je besna narava omogočila osvoboditev iz kletk in ograj Živalskega vrta Ljubljana.

 

Srečanje in pohod so zato izvedli nekoliko nižje, po Tivoliju, čeprav jih je tudi tam spremljalo pokanje, stokanje in hreščanje. Vseeno so varno prispeli na cilj in spominsko srečanje zaključili ob topli peči in vročem čaju.

 

Nekaj o pohodu pa naj povedo tudi fotografije...

Predstavitev na sejmu Turizem in prosti čas 

30. januar 2014 12:47:00

predstavitev na sejmu AA14Na največji sejemski promociji turizma v Sloveniji in sploh v regiji Alpe – Jadran, kjer se predstavlja 283 razstavljavcev iz dvanajstih držav, na njem pa pričakujejo več kot 400.000 obiskovalcev, se s svojo bogato ponudbo predstavlja tudi Osrednjeslovenska regija.

 

Na ogled je ponudba, namenjena različnim tipom turistov, od klasičnih počitniških gostov do tistih z avanturistično žilico, vse pa čakajo čisto konkretne informacije o možnostih za preživljanje prostega časa.

 

Program celotnega sejma poglejte na www.alpeadria-tip.si.

68% Ljubljančanov se s športom ukvarja vsaj enkrat tedensko 

28. januar 2014 9:04:00

Mediana logoMestna občina Ljubljana je lani naročila raziskavo, s katero je želela izmeriti percepcijo meščanov do športnorekreacijskih dejavnosti. Vzorec raziskave, ki je potekala septembra, je bil na 950 prebivalcih Ljubljane, starih od 15 do 65 let. Po mnenju prebivalcev Ljubljane, postaja mesto vse bolj športno. Tule pa je nekaj ugotovitev:

 • Najbolj priljubljene športne panoge so pohodništvo, kolesarjenje, fitnes, tek in jutranje domače razgibavanje.
 • Večina najraje prisega na samostojno ukvarjanje s športom, torej ne v društvih in klubih.
 • Za rekreacijo najraje koristijo športne in druge površine na prostem.
 • Ljubljanski maraton, Pot ob žici, Maraton Franja in DM tek za ženske so najbolj prepoznavne mestne športne prireditve.

Nočni skalaški pohod nad Ljubljano 

27. januar 2014 12:05:00

SGK Skala

Ali ste vedeli, da je ime Turistovskega kluba Skala nastalo leta 1919. Predlagal ga je France Rus: »Mi spadamo med skale, skala je taka, da je nobeden ne odnese.« Njegovi člani so se imenovali skalarji. (PV, 1961) Čeprav je bil izraz »alpinizem« že poznan, je bil klub imenovan »turistovski«. Vzpon na goro so imenovali »turo« in kdor dela ture je »turist«; organizacija, ki goji turistiko, je turistovska. Izraz se je v imenu kluba uporabljal vse do leta 1940. (vir: Slovenski planinski muzej)

Ob obletnici Turistovskega kluba Skala, ki je bil nato ustanovljen šele na svečnico, 2. februarja 1921, na mestu, kjer danes stoji ljubljanski hotel Lev in je v našem gorništvu pustil neizbrisen pečat, njegov današnji naslednik Slovenski gorniški klub Skala vabi na pohod na Rožnik.

Začetno srečanje bo ob 19. uri pred Muzejem novejše zgodovine v Tivoliju, pot do vrha pa je primerna za vse v vseh vremenskih pogojih.

Informacije: 041 557 029, www.sgk-skala.si

 

Izšla je knjiga Matica planinstva 

22. januar 2014 9:39:00

Ob 120-letnici Planinskega društva Ljubljana - Matica je v decembru 2013 izšla knjiga o bogati zgodovini našega največjega planinskega društva, ki je tudi zgodba slovenskega planinstva...

 

Zbornik je že v prodaji v Informacijski pisarni društva, Miklošičeva 17, Ljubljana, cena za izvod pa je 15 evrov.Zgodovina Planinskega društva Ljubljana - Matica sega tja daleč nazaj, v konec devetnajstega stoletja, ko so 27. februarja 1893, v gostišču Pri Maliču v Ljubljani, ustanovili Slovensko planinsko društvo. Na mestu ustanovitve danes stoji blagovnica Nama, nanj pa spominja spominska plošča. Spomin na stodvajset let društvenih dogajanj, pa bo odslej lahko ohranjen tudi na vaši knjižni polici. Že skoraj izgubljeno, a ne pozabljeno zgodovino, so združili v eno knjigo. Planinski navdušenci se bodo v njej srečali z opisi in orisi najbolj pomembnih in najlepših dogodkov v zadnjih stodvajsetih letih.

Več na www.pd-ljmatica.si.

Stran 45 od 48 << < 20 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>