TURJAK
Dolžina poti
49,6
Dolžina poti 49,6 km
Časovni obseg poti
03:30
Časovni obseg poti 03:30
Največja strmina vzpona[%]
4
Največja strmina vzpona: 4 %
Največja strmina spusta: 8 %
Povprečna strmina vzpona: 4 %
Dolžina vzponov nad 5%: 3,10 km
Najnižja točka poti: 568 m
Najvišja točka poti: 290 m
Višinska razlika: 618 m
Poraba energije
7122
Poraba energije za moške: 7122 kJ (1701 kcal)
Poraba energije za ženske: 5803 kJ (1386 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Asfalt
Primerno kolo: Cestno kolo
Kratek opis

Razgibana pot, namenjena bolj utrjenim kolesarjem, se začne z ravninskim ogrevanjem na obrobju Barja, nadaljuje z zahtevnim vzponom na Turjak in dirkaškim spustom v Grosuplje ter se na koncu sproščeno izteče nazaj v izhodišče na obrobju Ljubljanskega barja. Izlet začnemo na robu mestnega živžava in vsevprek švigajočih vozil na Rudniku, se nato umaknemo v spokojno dolino Želimeljščice in okrepimo telo z vzponom na Turjak ter med vrtenjem pedalov v hrib premišljujemo o slavnih in nepremagljivihTurjačanih. Od Turjaka naprej počivamo, saj nas gravitacija ponese do ravnega Grosupeljskega polja, od koder se, spet obkroženi s prometnim živžavom, vrnemo na izhodišče.
Pot poteka po asfaltiranih poteh, nekatere od njih so včasih zaradi barjanskih tal izzivalnih oblik, krajši odsek trase (800 metrov) pod Pijavo Gorico pa je makadamski. Pot ni orientacijsko zahtevna, ker pa deloma poteka tudi po prometnih cestah, moramo voziti previdno.

Potek

Nakupovalno središče Rudnik – Škofljica – Želimlje – Turjak – Grosuplje – Šmarje-Sap – Škofljica – Nakupovalno središče Rudnik

Turjaški grofi so bili eni najpogumnejših in najbolj znanih vojščakov v naši zgodovini, saj Turkom niso pustili dihati, pa tudi marsikatera grajska gospodična je vzdihovala za njimi. Oboroženi s kolesom in železno voljo se torej podajmo na pot proti njihovemu gradu na Turjaku.

Za izhodišče smo izbrali lahko dostopno nakupovalno središče na Rudniku, kamor lahko prikolesarimo po Dolenjski ali Jurčkovi cesti, se pripeljemo z jeklenim konjičkom (ki ga parkiramo k njegovim brezštevilnim sorodnikom), lahko pa pripotujemo tudi z vlakom in izstopimo na bližnji železniški postaji na Galjevici. Skozi labirint cest se prebijemo na skrajni južni rob nakupovalnega središča, prečkamo železniško progo in zavijemo na desno na glavno cesto proti Škofljici.

Škofljica
Zaradi gostega prometa se držimo desnega roba in poskušamo čim bolj varno preživeti bližnja srečanja z avtomobili(sti). Najprej pridemo v Lavrico, kjer je izhodišče Čemšeniške grajske pešpoti (kdaj drugič morda?), od tam kolesarimo do Škofljice, kjer je sedež Pečjakove pekarne in kjer se lahko oskrbimo z dovoljšnjo količino ogljikovih hidratov za na pot. Na Škofljici moramo zaviti na cesto proti Kočevju , zato gremo na glavnih križiščih vedno naravnost oziroma rahlo v desno. Desno ob križiščih pa si le oglejmo zadnji ostanek nekdanjega vaškega jedra Škofljice – domačijo Španček, ki je bila v furmanskih časih gostilna, sejmišče in furmanska postojanka obenem. V gostilni so poskrbeli tudi za konje, ki so jih privezovali pod znameniti Robežnikom kozolec toplar. Ponosni domačini pravijo, da je to morda najdaljši kozolec v Evropi. Zaradi širitve glavne ceste ga je lastnik premaknil nekaj metrov stran od ceste, da ga je ohranil za prihodnje rodove, saj je njegov pomen za identiteto kraja izjemen. Na koncu Škofljice prečkamo železniško progo, nato pa kmalu zavijemo na desno proti Igu, da se čim prej izognemo gostemu prometu na glavni cesti. Znajdemo se na prijetno prazni barjanski cesti in na koncu gozdiča na naši levi strani zavijemo v levo proti Pijavi Gorici. Zdaj smo na stari cesti Ljubljana–Kočevje, ki ji družbo dela brezov drevored , čeprav so bile v času Marije Terezije ob robu ceste posajene jablane. Tako so vojaki in pohodniki jeseni dobili zastonj živež med dolgimi pohodi po njim neznanih deželah. Ta cesta je včasih povezovala Dravsko banovino s Sušakom pri Reki na Hrvaškem, saj je Slovensko primorje pred drugo svetovno vojno pripadalo kraljevini Italiji in je bilo morje veliko bolj daleč, kot so danes lahko predstavljamo. Cesta je zaradi barjanskih tal vegasta, vožnja po njej pa prijetna in brezskrbna, polna pravega barjanskega »flaira« in lepih ravninskih panoram . Ko pridemo do bencinske črpalke ob glavni cesti, zavijemo na desno in po ravninskem delu obidemo Pijavo Gorico in Pijavški hrib. Asfaltirano cesto takoj za hišami zamenja okoli 800 metrov dolg odsek makadama, zato morajo kolesarji s cestnimi kolesi ta del odpeljati bolj na »mehko«. Po tej cesti delno poteka tudi Pijavška barjanska pot, krožna pohodna pot, ki vodi iz Pijave Gorice na Barje. Pot je opremljena s tablami, ki opisujejo kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti tega območja, in se združi s cesto, ki gre od Pijave gorice proti Želimljam . Cesta je speljana po samem robu Želimeljske doline, ozke doline v izteku Ljubljanskega barja in vršaju Želimeljščice z obdelovalnimi površinami. Dolino na vzhodni strani proti Turjaku obdajajo strma gozdnata kraška pobočja, zahodna stran proti Kureščku pa je gričevnata in prepletena z grapami in zaselki.

Pod svobodnim soncem v Želimljah
Cesta nas pripelje do Želimelj, kraju, znanem po cerkvi sv. Vida. V začetku prejšnjega stoletja je bil želimeljski župnik Fran Saleški Finžgar. Prav med službovanjem v Želimljah je Finžgar napisal monumentalni zgodovinski roman Pod svobodnim soncem. Roman opisuje slavno obdobje Slovenov iz časov, ko se je začela njihova naselitev na tem območju in ko so še živeli pod svobodnim soncem, nikomur podložni ter brez vrhovnega vodje, v demokratični ureditvi, kjer je v imenu ljudstva odločal le zbor starešin. Kako lepo se to sliši v današnjih dneh. Starešini Svarunu v čast je urejena Svarunova pot. Pot povezuje kraje, ki so bili pomembni za nastanek zgodbe. Začne se v Škofljici, se dvigne prek hribovitega zaledja do Vrha nad Želimljami, spusti po dolini Želimeljščice in se vrne nazaj na Škofljico. Del Svarunove poti med Škofljico in Pijavo Gorico smo že bili prevozili. Pri kapelici gremo na levo v dolino Želimeljščice , kjer se po novo asfaltirani in prijetno vijugasti cesti ob gozdu in Želimeljščici odpeljemo proti Turjaku. Za prvimi hišami v Podturjaku se cesta že položno dviguje. Pri odcepu za naselje Ščurki in nekaj drugih vasi zavijemo na levo v dolino Bajdinca, proti Turjaku.

Bajdinc
Potok Bajdinc izvira pod Goro (Sv. Ahac), ki se ji bomo približali med spustom s Turjaka, in je desni pritok Želimeljščice. Bajdinc na svoji poti zaradi velike višinske razlike ustvari štiri lepe slapove in njihov ogled nam lahko prijetno popestri izlet. Do slapov vodita dve pot: daljša vodi iz doline, kjer jo pri mostu čez potok mahnemo ob desnem bregu v hrib, po krajši (in tudi bolj varni) pa se spustimo od pokopališča pri hišah pod gradom Turjak. Ker je pot ob potoku na nekaterih delih strma, za ogled bajdinških slapov potrebujemo nekaj alpinistične spretnost in primerno obutev.

Turjak
Cesta se z nekaj serpentinami strmo (za več kot 200 metrov) dvigne proti gradu Turjak in pogled na njegova mogočna obzidja je lepo plačilo za ves trud, ki smo ga vložili v vzpon . Grad je dobil ime po že zdavnaj izumrlem močnem in napadalnem divjem govedu – turu −, ki je nekdaj živel v teh krajih in je tudi upodobljen na grajskem grbu . Turjak je (bil) eden najpomembnejših gradov na Kranjskem, njegova največja moč in sijaj sta sovpadala s časom reformacije, turških vojn in kmečkih uporov. Turjaški gospodje Auerspergi, ki so bili protestantske vere, so podpirali Trubarja in Dalmatina v njunih prizadevanjih za širitev protestantizma in pri zavzemanju za slovenski jezik, v 16. stoletju pa so kot pogumni branilci vere in domovine bili dolge, več desetletij trajajoče bitke proti Turkom na širšem območju nekdanje avstrijske monarhije.
Pred gradom kot nema opazovalka dogodkov stoji mogočna stoletna lipa , ki jo je sicer Prešeren v pesnitvi o lepi Rozamundi, prevzetni in košati turjaški gospodični, spremenil v hrast. S tem se je ponorčeval iz lastnikov Auerspergov, saj jim ni želel pripisati simbola slovenstva – lipe. Ob gradu so še danes vidni ostanki drevoreda , kjer so včasih prirejali viteške igre. Med hišami pod gradom se odcepi pot proti približno 400 metrov oddaljenemu pokopališču s cerkvico , ki stoji sredi gozda in kjer je že omenjeno izhodišče za desetminutni spust do potoka Bajdinca oziroma Bajdinških slapov. Na glavni cesti Ljubljana–Kočevje se še zadnjič ozremo proti gradu , zatem prečkamo cesto in zavijemo proti Grosuplju. Na naši levi strani lahko vidimo stožčasto Goro , imenovano tudi Sv. Ahac po cerkvi na vrhu. Gora je bila naseljena že v davni preteklosti, v času turških vpadov pa je bila stražna gora, neposredno povezana z gradom Turjak in njegovimi branitelji. Sicer pa je območje od Škofljice proti Dolenjski eno samo arheološko najdišče z izjemnim številom ostankov iz obdobja prazgodovine ter železne in bronaste dobe, da o kasnejših obdobjih niti ne govorimo. Širše območje je znano po bogatih najdbah iz obdobja halštatske kulture,stare tri tisoč let. Takrat se je začela tudi stalna poselitev teh območij, ki priča o pomembni vlogi tega območja v slovenski zgodovini. Nič čudnega, da je Fran Saleški Finžgar ravno v teh krajih dobil navdih za pisanje zgodovinskega romana. Cesta se še naprej rahlo dviguje do drugega dela naselja Turjak, kjer dosežemo najvišjo točko našega izleta, nato pa se spusti proti Grosuplju. Najprej se peljemo mimo vasi Škocjan s cerkvijo sv. Kancijana (Kocjana), ki stoji na mestu nekdanje kapelice, zgrajene v zahvalo za srečno rešitev iz gozda. Poleg tega, da je bil v tej cerkvi krščen Primož Trubar, je v njej kot protestantski duhovnik deloval Jurij Dalmatin. Kolesarimo skozi Velike Lipljene; v vasi zavijemo na levo na asfaltirano cesto ; desni odcep bi nas po makadamski cesti pripeljal do Županove jame, urejene kraške jame (pred skoraj 100 leti jo je odkril in za turistični obisk uredil župan bližnje vasi) in Tabora nad Cerovim, protiturške utrdbe, ki zaradi bližine Turjaka in njegovih oboroženih braniteljev ni bila nikoli osvojena in je danes izjemno lepo obnovljena. Morda pa si ti dve lokalni turistični znamenitosti prihranimo za katerega od prihodnjih izletov.

Od vitezov do Rimljanov
Kmalu se skozi Št. Jurij, Malo vas in Ponovo vas spustimo v dolino do Grosupljega, kjer prečkamo železniško progo, zavijemo na levo proti centru mesta ter pri stekleni upravni občinski zgradbi spet zavijemo na glavno cesto, ki pelje proti Šmarju - Sapu oziroma proti avtocesti. Na tej cesti si lahko ogledamo moderne kipe oziroma skulpture , ki že postajajo zaščitni znak Grosuplja. Pred avtocestnim priključkom zavijemo na levo proti Cikavi in Šmarju - Sapu, kjer je nekoč, v času rimskega imperija tekla cesta med severno Italijo in Panonsko nižino (Oglej–Ljubljana–Sisak–Sremska Mitrovica) . Ta cesta je imela sicer bolj tranzitni značaj, vendar jo lahko štejemo za prapredhodnico avtoceste Ljubljana–Zagreb–Beograd. V Šmarju - Sapu je urejena Pot kulturne dediščine Šmarja - Sapa, katere del je tudi nekdanja rimska cesta. Iz Šmarja - Sapa se nato dvignemo na Mali vrh in spet spustimo proti Škofljici. Na glavnem križišču na Škofljici zavijemo na desno, na naslednjem križišču čez nekaj metrov pa v levo na Dolenjsko cesto in po njej odkolesarimo proti Ljubljani oziroma nazaj do izhodišča v nakupovalnem centru na Rudniku.

Sklepna misel
Začeli smo z spominom na pogumne viteze in boje s Turki pred 500 leti, se vozili po gričevnati pokrajini, bogati z zgodovinskimi najdišči izpred 3000 let, na koncu pa smo se seznanili še s starimi Rimljani, ki so tu živeli pred 2000 leti. Ali našo pot lahko zaključimo kje drugje in bolj simbolično kot v nakupovalnem centru, novodobnem svetišču, ki za svoj oltarček ne potrebuje hriba, griča ali čarobnega izvira, saj ga ima kar v banki? Ali nismo, glede na zgodovinsko izpričane napore naših prednikov, nekje zgrešili poti?

Pri Špančku na Škofljici
Kmetija in gostilna je bila središče življenja na vasi v času furmanstva in je služila kot postojanka, gostilna in sejmišče.

Bajdinški slapovi ,
Potok Bajdinc izvira pod Goro pri Malem Ločniku in se, potem ko prečka glavno cesto, v soteski strmo spusti proti dolini Želimeljščice. Zaradi velike višinske razlike so v srednjem delu potoka štirje slapovi. Voda potoka se ob mahovih, ki rastejo na steni, upočasni in izloča kalcijev karbonat, ki se nabira v obliki luknjičave prhke skorje in nato otrdi. Tako pred našimi očmi nastaja lehnjak, kamnina, ki povzroča, da se slapovi venomer višajo. Ob potoku so bili nekdaj mlini, danes pa ostaja le še pot, ki je na nekaterih predelih strma in spolzka.

Grad Turjak ,
Grad z burno zgodovino se prvič omenja že leta 1220, čeprav naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju. Prvotni grad je stal nižje od današnjega in danes nanj spominjajo le še ruševine. Grad, kot ga poznamo sedaj, je bil obnovljen in povečan po rušilnem potresu leta 1511. Njegovi edini gospodarji so bili ves čas Auerspergi, nekdaj zelo vplivna družina na Kranjskem. Turjačani so podpirali protestante, na Turjaku je Jurij Dalmatin prevajal Sveto pismo, Primožu Trubarju pa so Turjačani omogočili šolanje. Bili so pogumni borci proti Turkom, Andrej Turjaški je bil celo poveljnik vojske, ki je premagala Turke v bitki pri Sisku leta 1593. V spomin na to zmago je bila pred gradom posajena znamenita lipa in poimenovana cerkev na bližnji Gori nad Ločnikom (Sv. Ahac). Turjaški grad v času gospostva Auerspergov ni bil nikdar osvojen, šele med drugo svetovno vojno je bil s porušitvijo najšibkejšega dela obzidja v bitki med partizani in domobranci grad osvojen in kasneje žal tudi izropan. Danes je delno obnovljen, o njem pa obstaja toliko zanimivih zgodovinskih dejstev in zgodb, da je obisk gradu tako rekoč obvezen.

Gora – Sv. Ahac
Gora nad Ločnikom s cerkvijo sv. Ahaca obvladuje širšo okolico med Barjem in gričevnatim svetom Dolenjske in je priljubljena izletniška točka. Cerkev sv. Ahaca je bila prvotno posvečena Mariji, po zmagi Andreja Turjaškega nad Turki pri Sisku, ki je končala stoletno nevarnost turških vpadov, pa je bila prezidana in v zahvalo za zmago preimenovana po sv. Ahacu, ki ima god na dan zmage v bitki (22. junija 1593). V cerkvi so hranili mašni plašč, narejen iz rdečega žametnega ogrinjala, zaseženega premaganemu turškemu poveljniku Hasanu paši. Posebnost cerkve je kip še Matere Božje, ki drži nogo na glavi turškega vojščaka. V zvoniku, ki je ločen od cerkve, je urejena razstava z naslovom Po sledovih Andreja Turjaškega; za ogled razstave se je potrebno dogovoriti vnaprej.

Gostilna pri Špančku, Škofljica, Dolenjska cesta 474
Klasična gostilna s prijetnim domačim ambientom in zanimivo zgodovino.

Gostilna Čot, Pijava Gorica, Kočevska cesta 140
Gostilna s tradicionalno slovensko kuhinjo. Na dobrem glasu so zaradi krofov, vedno lahko dobite domače koline z različnimi prilogami, znani pa so tudi po domačih skutnih štrukljih in pijavških žlikrofih.

Picerija ONA, Škofljica, Šmarska cesta 54 a
Klasična picerija, skuhajo pa tudi večino ostalih jedi.

Picerija Arkada, Škofljica, Ob pošti 6
Klasična picerija, postrežejo pa tudi večino ostalih jedi.

Gostilna Strah, Škofljica, Dolenjska cesta 427
Klasična slovenska gostilna.

Gostilna Petkovšek, Škofljica, Dolenjska cesta 446
Nekdanja furmanska gostilna danes ponuja vse, kar mora ponuditi dobra slovenska gostilna.

Pod svobodnim soncem
Zgodovinski roman Frana Saleškega Finžgarja pripoveduje o bojih poganskih Slovenov proti zavojevalcem ter o spretnosti in pogumu naših prednikov. Glavni junak Iztok, pogumni bojevnik, ve, da je za preživetje njegovega ljudstva pomembno znanje o bojevanju, zato se po spletu okoliščin znajde v Bizancu, hitro napreduje, se zaradi ljubezni do lepe dvorjanke sporeče s cesarico Teodoro, pristane v ječi in po mnogih zapletih na koncu popelje svoje ljudstvo do končne zmage, sebe pa v srečni zakon z zvesto izvoljenko.

Tur-jak
V časih, ko so se roparski vitezi, predniki grofov Turjaških, naselili v naših krajih, so se po neskončnih gozdovih okoli njihovega gradu klatili divji biki ali turi in napadali zidarje, ki so gradili grad. Davni ded turjaških grofov se je zato odločil, da bo izkoreninil nadležne in divje živali. Sčasoma mu je to uspelo, ostal je le še en tur in turjaški graščak je prisegel, da bo našel tudi tega zadnjega tura in ga ubil. Odšel je v prostrani gozd v bližini svojega gradu in res se mu je posrečilo, da je že prvi dan lova ujel divjo žival. Uplenil je mladega tura, a med lovom za njim se je izgubil v gozdu. Poti domov ni našel in skupaj z ujeto živaljo je pet dni taval po gozdu. V obupu se je zaobljubil, da bo dal sezidati kapelo na mestu, kjer bo našel pot iz gozda in da bo posvečena svetniku, ki bo godoval na dan njegove rešitve. Šesti dan je graščak z ukročenim turom prišel na gozdno jaso in spoznal, kje je. To je bilo ravno na god sv. Kancijana in na tistem mestu je dal grof sezidati kapelico, posvečeno temu svetniku. Danes na tem mestu stoji cerkev sv. Kancijana oz. Kocjana in vas okoli cerkve se imenuje Škocjan. Takrat so grofu menda prerokovali, da bo turjaški rod močan in da čeprav njegovi potomci ne bodo več krotili divjih turov, ker jih ne bo več, bodo Turjačani za vedno ostali junaki. Zanimivo, kako podobno ime imata govedo tur in Turek! V gradu pa je medtem rasel mladi tur in graščak je bil nanj zelo ponosen, tako da ga je dal upodobiti v svojem rodbinskem grbu in po njem imenoval grad in okoliško vas za Tur-jak, kar naj bi pomenilo tur-močni.

Turjaška Rozamunda
France Prešeren je napisal romanco o košati Rozamundi, grajski gospodični s Turjaškega gradu, ki je bila najlepše dekle daleč naokoli. Med množico snubcev je izbrala pogumnega Ostrovrharja iz družine slavnih vitezov. Ob praznovanju zaroke je od potujočega pevca slišala, da je v Bosni črnooka lepotica Lejla, ki je še lepša od nje. Nečimrnost in prevzetnost Rozamundi nista dali miru, zato je prisilila svojega zaročenca, da je šel v Bosno in ji pripeljal to nezaslišano lepotico. Pogumni Ostrovrhar je res premagal vse turške nadloge in dobil lepo dekle, vendar ga je njena lepota tako prevzela, da je pozabil na Rozamundo in se raje poročil z Lejlo, Rozamunda pa se je užaloščena umaknila v samostan.

Herbert Turjaški
Hervard Turjaški se je rodil leta 1528 na Dunaju, kamor so se Turjaški začasno preselili po potresu leta 1511. Pri osemnajstih letih se je vrnil domov in nastopil vojaško službo v takratni Vojni krajini. Zaradi izrednega poguma v bojih proti Turkom, odločnosti in izvrstnega občutka za poveljevanje pa tudi zaradi svojega visokega stanu je kmalu postal namestnik glavnega poveljnika Vojne krajine, leta 1566, po zmagi v dolini reke Une, pa je bil imenovan tudi za deželnega glavarja Kranjske. V letih od 1566 do 1575 je kot kranjski deželni glavar močno podpiral protestantsko gibanje na Kranjskem. Padel je v bitki pri Donji Budački na Hrvaškem. Njegovo glavo so Turki odnesli na sultanov dvor v Carigrad, od koder so jo Turjačani po plačilu odkupnine prenesli na grad Turjak. S kupnino je bila v Banja Luki postavljena džamija Ferhadija.

Čemšeniška grajska pot
Tradicionalni pohod na prvo soboto v oktobru.

Pohod po Pijavški barjanski poti
Vsakoletni pohod po Pijavški barjanski poti je 1. maja, kolesarsko srečanje pa na prvo soboto v septembru.

Pohod po Svarunovi poti
Vsako leto v juniju poteka pohod po Svarunovi poti.

Prešernova pot
Pohod po Prešernovi poti je vsako leto na kulturni praznik 8. februarja. Na Kopanju je kulturni program z mašo.

Kolesarski maraton treh občin
Maraton na vsako prvo nedeljo v juniju z začetkom in ciljem v Grosupljem poteka prek občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje in ponuja več različnih tras za vse kategorije kolesarjev. V sklopu maratona poteka tudi pohod na Magdalensko goro.

Pot kulturne dediščine Šmarja - Sapa
Vsako leto v septembru pripravijo pohod po Poti kulturne dediščine Šmarja - Sapa.

Čemšeniška grajska pot
Na razgibani, 12 kilometrov dolgi krožni poti po hribovitem zaledju Lavrice se prelivata preteklost in sedanjost. Pot vodi z Lavrice po gozdu do Lisičja, kjer stoji prekrasen dvorec, nato prečka avtocestne useke in se skozi gozd vzpne na Molnik, se nadaljuje na Orlah ter po ovinku skozi gozd spet vrne na Lavrico.

Pijavška barjanska pot
Krožna pohodna pot iz Pijave Gorice do Barja in nazaj. Na poti se srečamo z zgodovinskimi in kulturnimi spomeniki, bogatim rastlinjem in živalstvom, značilnim za vlažna barjanska območja. Pot je opremljena s tablami, ki opisujejo kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti.

Svarunova pot
Pohodna pot, nas vodi po krajih, ki jih je Fran Saleški Finžgar vključil v svoj zgodovinski roman Pod svobodnim soncem. Pot se začne v središču Škofljice pri Ruskovem kozolcu pri osnovni šoli, nato poteka po gričevnatem svetu do Vrha nad Želimljami, kjer se spusti do Želimelj v dolino Želimeljščice, po kateri se spet vrne na svoje izhodišče. Celotna pot je dolga 23 kilometrov.

Turjaška turistična pot
Krožna pot, dolga 15 kilometrov, je primerna za vse generacije. Začne se na Turjaku pred Domom krajanov in poteka skozi gozd Smrečje, prečka regionalno cesto Kočevje–Ljubljana, se nadaljuje mimo vasi Laporje do vasi Gradež. Od tam vodi pot naprej na Sloko Goro, do gradišča, potem pa naprej v dolino Malega Ločnika, od tam gre ponovno navzgor na Goro s cerkvijo sv. Ahaca. Potem se spusti skozi vas Mali Ločnik do avtobusne postaje, spet prečka regionalno cesto ter se po gozdu nadaljuje do Bajdinških slapov, mimo grajskega ribnika, do rudniških rovov in naprej do grobnice Turjaških na pokopališču. Po grofovi poti nas pripelje do starega gradu in do turjaškega gradu ter se izteče na izhodišču.

Prešernova pot
Pred dvesto leti je hodil mladi France peš iz Vrbe k svojemu prastricu na obisk na Kopanj in v njegov spomin je urejena pot od Grosupljega skozi Spodnjo Slivnico, Predole in Veliko Račno na Kopanj. Pot delno poteka po asfaltiranih, delno po makadamskih cestah pa tudi po kolovozih in gozdnih poteh.

Pot kulturne dediščine Šmarja - Sapa
Desetkilometrska krožna pot po kulturnih znamenitostih v Šmarju - Sapu.