VEVERIČJI SKOK
Dolžina poti
65,0
Dolžina poti 65,0 km
Časovni obseg poti
05:00
Časovni obseg poti 05:00
Največja strmina vzpona[%]
10
Največja strmina vzpona: 10 %
Največja strmina spusta: 8 %
Povprečna strmina vzpona: 7 %
Dolžina vzponov nad 5%: 14,10 km
Najnižja točka poti: 237 m
Najvišja točka poti: 787 m
Višinska razlika: 1793 m
Poraba energije
10174
Poraba energije za moške: 10174 kJ (2430 kcal)
Poraba energije za ženske: 8290 kJ (1980 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerno kolo: Treking kolo
Kratek opis

Že naslov pove, da se bo na tej poti treba vzpenjati, spuščati, sem ter tja malo poskočiti, opraviti relativno dolgo pot in ves čas oprezati kod in kam. Vendar nas vsak vzpon nagradi z nepopisno lepimi razgledi in po vsakem spustu si imamo kje oddahniti.

Potek

Sostro – Pečar – Besnica – Srednja Besnica – Gabrje – Janče – Zgornja Jevnica – Golišče – Kresnice – Litija – Zavrstnik – Štangarske Poljane – Veliko Trebeljevo – Zgornja Besnica – Javor – Podlipoglav – Sadinja vas – Sostro

Iz Sostrega
Res je, da začenjamo na dobro znanem izhodišču – pri avtobusnem obračališču mestnega potniškega prometa številka 13 v Sostrem , , a tokrat ne bomo zavili v priljubljeno smer proti Podlipoglavu, temveč v nasprotno. Preverimo, ali smo dobro opremljeni in oskrbljeni z vsem potrebnim. Pri cerkvi zavijemo desno. Na nasprotni strani ceste sta župnijski urad in minoritski samostan . Na naslednjem križišču zavijemo desno in peljemo po Litijski cesti.

Takoj čez prvi hrib
Niti dveh kilometrov še nimamo za seboj, ko se cesta že vzpne. Na prometnem znaku piše: 12 %, 2 km. Po veveričje torej! Ob četrtem kilometru dosežemo prvi vrh. Na levo se odpre lep pogled na Ljubljano . Pri kmetiji Pečar , se cesta prekucne. Če zavijemo desno, pridemo na Javor, a ta nas čaka šele domov grede. Čez dvesto metrov pridemo do serpentin in makadama, ki se vije skoraj celo pot skozi dolino potoka Besnice . Z leve pripelje cesta iz Podgrada, mi pa jo mahnemo desno za napajališčem z mlinčkom , in naprej po dolini ob potoku Besnici in rahlo navzgor skozi vas Besnica.

In že smo na drugem hribu, najvišjem v teh krajih
Pri približno devetem kilometru zavijemo levo navkreber . Pogledamo na smerokaz, ki vzpodbudno kaže: Janče, osem kilometrov. Prva dva kilometra – 12-odstotni klanec. Hitro se dvigujemo in odpirajo se nam novi pogledi . Juhuhu, že smo v Gabrju ! Ljubljana se vidi od tu . V vasi, ki leži ob Sadni cesti, prodajajo jabolka, med in še kaj. Mi pa gremo naprej skozi vas proti Jančam. Lepo počasi! Saj hitro tudi ne bi šlo. Strmina je tolikšna, da bi jo lahko pisali z veliko začetnico (20-odstotna). Še veverice so prestavile v najnižje prestave. Pod Jančami nas pozdravi kapela sv. Miklavža . Po 14 kilometrih vožnje smo prispeli do Janč . Planinski dom Janče stoji na najvišji točki v teh krajih in je obvezna kolesarska postojanka. Malo se razgledamo, res je lepo, v domu si natočimo sveže vode in odrinemo naprej! Kar precej poti je še pred nami.

Vijugast spust do Jevnice, potem pa zemljevid v roke
Na Jančah se križajo številne kolesarske in pohodniške poti. Naš načrt je vijuganje navzdol do Kresnic. Od planinskega doma zavrtimo pedale kakšnih 400 metrov in krenemo levo na makadam proti Lazam . Spuščamo se po vzdrževanem makadamu, na prvem razpotju zavijemo desno proti Jevnici . Pri Zgornji Jevnici se pot malo zravna, nato se ponovno spusti skozi gozd. Na 17,5 kilometra spet bolj sproščeno zapeljemo po asfaltirani cesti. A asfalta je le za kakšnih100 metrov. Naprej se spuščamo po makadamu. Ob poti nas preseneti nekaj trsov vinske trte , , ki so jeseni polni grozdja. V teh hribih? Za tiste, ki ne veste: tam, kjer raste pravi kostanj, uspeva tudi vinska trta. V Sloveniji je to nekako do 800 metrov nadmorske višine. Ti vinogradi pa so dobrih 600 metrov visoko. In še nekaj: za vsakim ovinkom se odpre nov pogled na pokrajino pod nami . Od Zgornje Jevnice smo zopet na asfaltu . Po približno 20 kilometrih vožnje smo v dolini, prečkamo manjši potok (z imenom Jevnica) in se ustavimo. Do naselja Jevnica levo od nas je le kakšen kilometer, a mi ne danes gremo tja . Na drugem odcepu čez 50 metrov, ne na prvem, zavijemo ostro desno – za skoraj 180 stopinj – proti Golišču.

Čez Golišče do Kresniškega vrha
Zagrizemo v novi klanec, kot veverica skoči na drugo drevo. Senca, asfalt in serpentine ter ena najnižjih prestav na kolesu. Vzpenjamo se mimo redko posajenih kmetij razloženega naselja Golišče. Po slabih štirih kilometrih vzpona smo na vrhu hriba , levo od nas, 30 metrov strmo navzgor je pravo pravcato balinišče. Zdaj si lahko malce oddahnemo. Nedaleč naprej se začne močno ovinkast asfaltirani spust proti Savi z lepimi razgledi , . Po slabih dveh kilometrih dosežemo Kresniški vrh , kjer za silo ohladimo pregrete zavore. Prevozimo ga v smeri proti Kresnicam in se spet spustimo po ovinkasti cesti skozi gozd do Kresnic. Na nasprotni strani Save vidimo velik kamnolom , ki je vir surovine za tovarno apna. Na razpotju na začetku Kresnic zavijemo desno, na bližnjico, ki teče mimo naselja. Na pregledni tabli v gozdu si lahko ogledamo karto krajevne skupnosti Kresnice . Ko se spust konča, se znajdemo na križišču z glavno cesto, kjer moramo zaviti desno proti Litiji . Oddahnemo si – zdaj bomo nekaj časa kolesarili več ali manj po ravnem. Tudi veverice si včasih malo oddahnejo ...

Po Savski dolini
Vozimo ob robu gozda in skozi gozd, prečkamo železniško progo (čez zavarovan prehod), deležni smo pogledov na reko Savo in ponovno nekaj makadama. Znova prečkamo železniško progo, a tokrat dobesedno strmo prepeljemo železniški predor z obupnim makadamom. Če kdo za tistih sto, dvesto metrov stopi s kolesa, mu ne bo nihče zameril. Ko dosežemo vrh vzpetine in smo spet na asfaltu, zavijemo ostro desno. Na levi stoji grad Pogonik in pred njim spomenik . Skozi gozd se spustimo v dolino in se spet znajdemo ob reki Savi. Peljemo se skozi Podšentjur in naprej proti Litiji.

Litija in Sitarjevec
Tik pred Litijo se Sava tako približa hribu Sitarjevcu, da gre cesta komaj vmes. Na tem delu opazimo ostanke gospodarskih objektov opuščenega rudnika Litija. Že smo v Litiji . Na desni nas pozdravi mogočen Plečnikov spomenik in kmalu se znajdemo na Valvasorjevem trgu. Če so nam pošle moči, lahko kaj prigriznemo v gostilni in pizzeriji Pergola . Zavijemo desno na Levstikovo ulico in zopet desno na Šmarsko cesto. Takoj za pokopališčem zavijemo še enkrat desno proti Zavrstniku in se poslovimo od Litije. Spotoma si ogledamo Sitarjevec še z južne strani (na vrhu ima oddajnik) . Imamo dovolj vode? Na križišču v Zavrstniku je okrepčevalnica, kjer lahko obnovimo zaloge vode. Od zdaj naprej bo nekaj časa bolj malo priložnosti za to. Zlagoma peljemo po lepi dolinici do Štangarskih Poljan . Kolesarska idila, ki je je kmalu konec. Saj ne, da ne bi bilo več lepo, le tisti mir se zgubi v pospešenem bitju srca. Veverice gredo zopet v akcijo. Klanci, kajpak. Dvignemo se za kakšnih 200 metrov, nato pa pri 45. kilometru od starta zagledamo smerokaz, ki kaže naravnost proti Ljubljani. Juhej! To je naša pot. Desno se gre na Prežganje.

Preko Trebeljevega v dolino Besnice
Najbrž je odveč zapisati, da spet kolesarimo v klanec, saj gre tako in tako ves čas gor in dol. A tako je. Klancev, vsaj tistih navzgor, na Trebeljevem vendarle zmanjka . Ampak zgolj začasno, zato se ne kaže veseliti prehitro. Tu je preval; cesta na koncu vasi se odloči za oster zavoj v desno. Sicer pa nam tako veleva tudi smerokaz, ki kaže proti Ljubljani. Če so nam pošle moči in tekoče zaloge, zavijemo levo mimo cerkve v Velikem Trebeljevem . Od tu je kilometer in pol do turistične kmetije Kamnikar. Sicer pa se spuščamo do Zgornje Besnice in med hišami zavijemo levo proti Javorju.

Zadnji veveričji skok
Pot na Javor je veveričja bližnjica do najtežje dosegljivih zalog hrane. Zato pozor! Prestaviti moramo krepko in pravočasno, saj se cesta kar »pokonci postavi«. Sovražim veverice. Naporno! Vzponov na tej turi se je že nekaj nabralo. Na vrhu, pri križišču s prednostno cesto, peljemo naravnost in končno spet malo navzdol. Na Javorju smo, za razpadajočo hišo, za katero slutimo, da je bila nekdaj lepa domačija , spet krepko zavijemo levo in potem dol, dol, dol ... Obljubim, da do cilja ne bo več vzponov. Spodaj teče potoček, reče se mu Javorska reka, in če kdo ne bi zdržal še tistih nekaj kilometrov, se lahko malo osveži. Vode je v njem bolj malo, zato se ime »reka« zdi čisto pretiravanje . Ampak to je lokalna posebnost, saj domačini na tem koncu vsaki tekoči vodi pravijo reka. V dolini nas pričaka križišče. V Selu pri Pancah smo in zdaj zavijemo desno, na glavno cesto. Cesta levo gre na Pance in do Grosupljega. Še parkrat (ni mišljeno ravno dvakrat) zavrtimo pedale in že smo v Podlipoglavu . Sredi vasi zavijemo desno. Ko prevozimo Sadinjo vas, zagledamo obcestno tablo z napisom Ljubljana. No, končno! To bo Sostro. Verjetno smo potrebni okrepčila. Lahko izberemo kar prvo gostilno Pri Kovaču pri avtobusnem obračališču . Samo veveric naj mi nihče več ne omenja!

Čebelja paša
Ko v dolini Besnice in po okoliških hribih v začetku poletja zacveti kostanj, vidimo ob cestah številne čebelje panje .

Janče
Z Janč (794 m), ki ležijo skoraj v središču Slovenije in so najvišje ležeče naselje v bližnji okolici, se odpirajo lepi razgledi na vse slovenske gore in hribovja , od Triglava , Karavank, Kamniških planin do Pohorja, Snežnika in Gorjancev . Sredi vasi je cerkev sv. Miklavža , , prvič omenjena leta 1526. Zraven cerkve stoji lepo urejeno vaško pokopališče, kjer se zmeraj najde kaj zanimivega.

Kresnice s tovarno apna
Kraj je poznan po industrijskem obratu Industrija apna Kresnice (IAK), kjer proizvajajo apno že od leta 1929. Surovino zanj pridobivajo v velikem kamnolomu na nasprotni strani reke pod hribom Slivne (880 m) in jo z žičnico prevažajo čez Savo. Odnesli so že pol hriba!

Grad Pogonik (30 m)
Grad Pogonik (tudi Poganek) leži na vzpetini nad ostrim zavojem reke Save. Zgrajen je bil v 16. Stoletju. Po Valvazorjevih virih so ga zgradili verneški gospodarji z materialom iz porušenega Verneka po močnem potresu leta 1511. Med drugo svetovno vojno je bil požgan, kasneje pa obnovljen in predelan, tako da le še od daleč spominja na svojo nekdanjo podobo.

Podšentjur (250 m)
V vasici ob Savi si lahko 250 metrov od poti ogledamo zanimivo baročno cerkev sv. Jurija z zanimivim zvonikom . Okolica cerkve je evidentirana kot arheološko območje, kar priča o poselitvi tega področja že v pradavnini.

Opuščeni rudnik pod Sitarjevcem in Litija
Tik pred Litijo se Sava tako približa hribu Sitarjevc, da je ostalo komaj kaj prostora za cesto. Opazimo ostanke gospodarskih objektov opuščenega rudnika Litija, kjer so kopali svinčevo, živosrebrovo, antimonovo in bakrovo rudo, našli pa so tudi samorodni svinec v obliki drobnih špagetov, kar je svetovna redkost. Na začetku Litije si lahko ogledamo Plečnikov spomenik padlim partizanom iz let 1950/51.

Cerkev sv. Križa v Velikem Trebeljevem (250 m)
Kraj se prvič omenja že leta 1145. Cerkev sv. Križa v Velikem Trebeljevem so postavili stiški menihi. Na zvoniku ima nenavadna okna in mogočna vhodna vrata .

Javor
Razloženo naselje po pobočjih Javorskega vrha obsega več zaselkov. Kraj se omenja že od leta 1252, cerkev sv. Ane pa od leta 1526. Sedanja cerkev je bila zgrajena v začetku 20. stoletja .

Planinski dom na Jančah
V planinskem domu na Jančah se lahko okrepčamo vsak dan. V hladnejših mesecih se lahko pri krušni peči tudi pogrejemo ali posušimo.

Gostilna in pizzerija Pergola
Na Valvazorjevem trgu v centru Litije si lahko vsak dan hitro povrnemo izgubljene kalorije. Izbiramo med pizzo ali jedmi po naročilu.

Turizem na kmetiji Kamnikar (1,5 km)
Kmetija je odprta od petka do nedelje, med tednom pa je potrebno skupino najaviti. Postregli vam bodo z domačimi dobrotami.

Gostilna Pri Kovaču
V stari gostilni Pri Kovaču lahko po koncu ture hitro nadomestite vse izgubljene kalorije. Njihova specialiteta so jedi iz krušne peči.

Kako so v Sitarjevcu kopali rudo?
Rudnik, ki je bil do prve svetovne vojne največji rudnik svinca in cinka v Avstro-Ogrski, je obratoval do leta 1965. Zanimivo je, da so, podobno kot v Kresnicah, tudi v Sitarjevcu rudo predelovali na enem bregu Save in jo z žičnico vozili na drugi breg. Rudno bogastvo Sitarjevca je (bilo) res veliko, saj so našli več kot 60 različnih mineralov. Svinčevi rudi je bilo primešano srebro, ki so ga pridobili kakšno tono. (Zaloga, ki bi zadoščala za kar nekaj časa, kajne? Zlato bi bilo sicer boljše, pa vendarle.) Zaradi srebra so prevrtali ves hrib, pri tem pa naredili kar 40 kilometrov rovov. Iz njih se še danes izceja strupena voda, onesnažena s težkimi kovinami , . Rudnik je zaradi dotrajanosti podpor in vdorov vode izjemno nevaren, zato je vstop vanj prepovedan . Pa tudi po Sitarjevcu se ni priporočljivo sprehajati, ker se nikoli ne ve, kje se bo pod nami zrušil strop kakega opuščenega rova. To se je v preteklosti že zgodilo!

Planinski dom na Jančah gosti številne obiskovalce, ki se udeležujejo tradicionalnih, vsakoletnih prireditev, kot sta Praznik jagod (Jagodna nedelja) in Kostanjeva nedelja. Kontaktni osebi: Srečko Birk 041 503 964 in Lili Maren 041 233 823; TD Besnica-Janče.

Kostanjeva nedelja (prva, druga in tretja nedelja v oktobru)
Domače dobrote, pečen kostanj, sveže stisnjen jabolčni sok, slaščice, kulinarična ponudba, razstava del udeležencev slikarske kolonije Ex-tempore, prikaz žganjekuhe in drugih kmečkih opravil. Prireditev spremljata zabavni program in bogata kulinarična ponudba. Otroci se lahko igrajo na Jagodnem igrišču in na Jagodožeru in se udeležijo iskanja skritega zaklada.

Jagodna nedelja (prva in druga nedelja v juniju)
Prodaja jagod, jagodnih slaščic, domačih likerjev in žganja, razstava domačih dobrot, bogata kulinarična ponudba in zabavni program, predstavitev tujih in domačih turističnih društev, ki so vključena v sorodne programe razvoja podeželja. Otroci se lahko igrajo na Jagodnem igrišču in na Jagodožeru.

Makadam na spustu od Pečarja v dolino Besnice je zlasti po hudih nalivih rad razbrazdan, zato vozite previdno in počasi.
Makadam v železniškem predoru med Kresnicami in Litijo je v obupnem stanju, pa še kakšen avto lahko pripelje nasproti. Previdno!