Kolesarske novice

Ljubljana bo gostila svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev 

13. avgust 2014 7:55:00

dres SPKonec avgusta bo Ljubljana gostila več kot tisoč kolesarskih amaterjev s celega sveta, kolesarska dirka pa bo potekala po progi odmevnega Maraton Franja.

Gre za zaključek serije petnajstih rekreativnih kolesarskih dogodkov, na katerih si lahko udeleženci prislužijo vstopnico za UWCT Finale, uradnem UCI Master svetovnem prvenstvu v različnih starostnih skupinah. Kvalifikacije potekajo tako v cestni dirki kot vožnji na čas, zmagovalec pa prejme mavrično majico.

Organizatorji prvenstva bodo v Ljubljani tekmovalcem ponudili nekaj novosti, ena izmed njih oa bo tudi dirka štafet, ki bo s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala v petek, 29. avgusta.

Svetovno prvenstvo bo v Ljubljani sicer potekalo med 28. in 31. avgustom.

 

Podrobnejši program si poglejte na uwct.franja.org.

Prekolesarimo 40.075 kilometrov in povežimo svet 

12. avgust 2014 13:37:00

Prekolesarimo svetNacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in združenje OZARA Slovenija vabijo, da sodelujete v akciji »Prekolesarimo svet«, ki jo prirejajo ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

Cilj akcije je skupno prekolesariti 40.075 km, kolikor znaša obseg Zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav. Sodelovanje je brezplačno, potrebujete le kolo, lahko tudi sobno. Kolesarite lahko doma ali na prostem, v naravi, sami ali v družbi. Aktivnost bo pri nas potekala od 11. avgusta do 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

 

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna so za udeležence pripravili uradne etikete, ki se lahko pripnete na oblačila ali kolo, ter certifikat o sodelovanju oziroma udeležbi. Uradna etiketa za udeležence akcije je dostopna na www.nijz.si, kjer najdete tudi podrobnejše podatke o akciji.

 

 

Osnutek Slovenske turnokolesarske poti 

12. avgust 2014 13:26:00

SKTPKomisija za turno kolesarstvo poziva vso zainteresirano javnost, da sodeluje v razpravi o pripravi Slovenske turnokolesarske poti (STKP). STKP je eden izmed večjih projektov na področju kolesarjenja in planinskih poti na slovenskem, zato se pripravljavca, to je Komisija za turno kolesarstvo in Komisija za planinske poti (oba pri Planinski zvezi Slovenije), zavedata, da brez tesnega sodelovanja z lokalnimi planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi ter ostalimi organizacijami na področju planinstva, turizma in gostinstva, projekt ne bo uresničen na nivoju kakršnega si vsi želimo.

Na podlagi kritik, predlogov in komentarjev bo KTK PZS pripravila izhodišča ter predlog Slovenske turnokolesarske poti, ter ga predložila Upravnemu odboru PZS v odločanje na prvi naslednji seji, kar bo predvidoma v jesenskem času.

Pripombe, predloge in konstruktivne kritike sprejemajo na elektronskem naslovu turno.kolesarstvo@pzs.si in sicer do ponedeljka 15. septembra 2014.

Kot zanimivost naj zapišemo, da predvidena trasa vodi tudi čez del osrednje Slovenije in celo čez naše glavno mesto.

Dokumentacijo najdete na www.pzs.si.

Nova pot za kolesarje v Ljubljani 

23. julij 2014 10:08:00

Kolesarska tivoliPot ob jugovzhodnem robu parka Tivoli, ki je bila doslej namenjena le pešcem, bo od septembra prevozna tudi za kolesarje. Na ljubljanski mestni občini so namreč začeli uresničevati projekt ureditve kolesarske steze, ki bo potekala od parkirišča pri bazenu, do nadvoza nad cesto 27. aprila.

Steza bo potekala vzporedno z obstoječo potjo za pešce, na delu, kjer bo sekala Jakopičevo sprehajališče pa ni predvidenih posebnih posegov, razen zaris steze s črtami in piktogrami. Steza bo asfaltirana, široka tri in dolga šesto metrov. Od parkovne površine bo ločena z granitnimi kockami.

Potek steze si lahko ogledate na www.ljubljana.si.

Dva milijona voženj s kolesi BicikeLJ 

22. julij 2014 8:09:00

bicikeljV prejšnji novici smo omenili sistem izposoje koles v Ljubljani, dodajamo pa še eno spodbudno novičko na to temo. Po dobrih treh letih delovanja so v sistemu Bicikelj namreč zabeležili kar dva milijona izposoj. To v povprečju pomeni, da je bilo vsako od tristo koles v povprečju izposojenih šestkrat na dan.

 

V tem času je kolesa uporabljalo okrog 55.000 Ljubljančanov in obiskovalcev mesta.

BicikeLj tudi v BTC Cityju 

22. julij 2014 7:51:00

bicikelj koloKolesarjenje ne pomeni le biti gibalno dejaven in s tem vplivati na lastno zdravje, ampak tudi narediti nekaj za čistejše okolje in zmanjševanje prometa v mestu. V Ljubljani za to skrbi tudi družba BicileLJ, ki nam je, skupaj z Mestno občino Ljubljana, omogočila ugodno izposojo koles na številnih točkah, razpršenih po mestu. Statistika pravi, da ima BicikeLJ že 25.000 aktivnih uporabnikov, kar pomeni, da skoraj desetina prebivalcev Ljubljane uporablja ta kolesa.

Dosedanjim dvaintridesetim postajališčem pa so se pridružila še tri, ki so jih postavili v nakupovalnem središču BTC City: pri Cityparku, Vodnem mestu Atlantis in tržnici BTC City. Postajališča s širitvijo v vzhodni del Ljubljane pomembno dopolnjujejo mrežo samopostrežne izposoje koles, ki je bila doslej v tem delu Ljubljane skromna.

Nova postajališča utrjujejo povezavo BTC Cityja in Cityparka z mestno prometno infrastrukturo ter pomembno prispevajo k razvoju trajnostne urbane mobilnosti in priljubljenosti kolesarstva v mestu.

Kolesarjenje po okolici Medvod 

17. julij 2014 7:56:00

Kolesarske poti po medvodahTuristična zveza Medvode je, v sodelovanju z Občino Medvode in Kolesarskim društvom Medvode, pripravila zemljevid desetih kolesarskih poti, ki so speljane v Občini Medvode. Zemljevid je opremljen z opisi poti in fotografijami, dobite pa ga v medvoškem TIC-u.

 

Več o poteh lahko preberete tudi na spletnem mestu www.medvode.si.

 

Po območju Medvod pa vodita tudi dve poti, o katerih lahko več izveste z nekaj brskanja po našem portalu: POLHOGRAJSKA NOGA in OB ZORI NA SORI.

Kolesarjenje po ižanskem koncu 

7. julij 2014 16:10:00

ig koloČeprav skupna dolžina javnih poti za kolesarje v Občini Ig znaša le 959 metrov, ponujata okolica dela Ljubljanskega barja in razgibano hribovito zaledje s Krimom ter Mokercom, vmes pa seveda še z Iškim vintgarjem, za skoraj dvesto kilometrov priporočenih kolesarskih povezav.

 

Vse skupaj so opisane v zloženki "Po kolesarskih poteh občine”, v kateri boste našli šest idej. Papirnato zloženko lahko dobite na Občini Ig, v papirnici in galeriji Margala v Centru Ig in v TIC v Ljubljani, lahko pa si jo tudi snamete s spleta.

 

Teden aktivnosti za večjo varnost kolesarjev 

10. junij 2014 18:56:00

stop policijaKolesarji s(m)o velikokrat žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Pogosto njihovo vožnjo ovirajo tudi nepravilno parkirana vozila. V najhujših prometnih nesrečah pa so kolesarji, v več kot polovici primerov, povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji »stop« znak ali znak »križišče s prednostno cesto« velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil), pogosto pa tudi hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Do 15. junija zato pri nas potekajo policijske aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti kolesarjev. V tem času bodo pozorni na kršitve voznikov motornih vozil, s katerimi ogrožajo kolesarje, preverjali pa bodo tudi, ali kolesarji spoštujejo predpise.

Previdno, torej in po predpisih. Vedno!

Litijski šport skozi čas 

8. junij 2014 15:30:00

LitijaTale novica morda ne sodi ravno v to rubriko... Ali pač! Kdo ve, kaj in koliko kolesarskega boste odkrili na fotografski razstavi o razvoju in spominih športa v Litiji, ki jo bodo 9. junija, ob 19. uri odprli v Kulturnem centru Litija. Zagotovo pa bo veliko telovadnega v najrazličnejših oblikah in dejanjih.

Otvoritev bo spremljalo predavanje, ki bo osvetlilo bogato in dinamično športno življenje v Litiji do povojnega obdobja. Predavanje je pripravila Helena Hauptman.

Razstava bo uvod v ponovno obujeno, prireditev Litijski tek, ki jo najdete tudi med našimi dogodki.

 

Več preberite na jzk.si.

 

Stran 17 od 22 << < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>