PO TIVOLIJU
Dolžina poti
4,1
Dolžina poti 4,1 km
Časovni obseg poti
00:25
Časovni obseg poti 00:25
Največja strmina vzpona[%]
30
Največja strmina vzpona: 30 %
Največja strmina spusta: 32 %
Povprečna strmina vzpona: 8 %
Dolžina vzponov nad 5%: 0,70 km
Najnižja točka poti: 398 m
Najvišja točka poti: 344 m
Višinska razlika: 123 m
Poraba energije
1340
Poraba energije za moške: 1340 kJ (320 kcal)
Poraba energije za ženske: 1101 kJ (263 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zelo lahka
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerna obutev: Ni pomembno
Kratek opis

Pot nas vodi po parku Tivoli, pretečemo ga malo počez in malo naokoli.
Tako se dodobra seznanimo z njim in njegovimi značilnostmi.

Potek

Parkirišče pri bazenu – Cekinov grad – Hala Tivoli – Bellevue – Jesenkova učna pot – Trim steza - Tivolski grad – pod Rožnikom – okoli ribnika – Jakopičev drevored - parkirišče

Tivoli , ,
Tivoli je najprimernejše izhodišče sprehajalnih in tekaških poti po Rožniku in Šišenskem hribu. Dostopen je s kolesom, javnim prevozom in z avtom.
S parkirišča pri kopališču zavijemo na pot , ki pelje do gradu Tivoli, a se takoj, ko pritečemo na travnik, obrnemo desno proti balinišču. Dosežemo ga na mestu, kjer se park prelevi v gozd. Na desni za nami ostajajo odbojkarsko igrišče, balinišče, igrišče za nogomet na odbojko , teniška igrišča , kotalkališče Cekinov grad in Hala Tivoli . Za Halo se začne prvi del vzpona mimo nekdanjega hotela Bellevue , ki že dolgo čaka na lepše čase.

Jesenkova pot ,
Po kratkem vzponu po poti sedmih mostičkov , (tudi Jesenkova pot) tečemo nazaj proti jugu do njenega začetka in začetka tivolske trimsteze . Od tu so najlepši pogledi na Ljubljano , . Nato nadaljujemo do gradu Tivoli , in naravnost naprej skozi gozd proti študentskemu naselju po poti Pod turnom.

Pod Rožnikom
Ko pritečemo do Podrožniške poti, se obrnemo za 180° , in tečemo nazaj v Tivoli. Pri botaničnem vrtu zavijemo proti jugu in obkrožimo vrt , S08], ribnik in otroško igrišče. Skoraj pri koncu igrišča zavijemo spet desno, prečkamo Jakopičevo sprehajališče in tečemo mimo fontane v okroglo urejenem parku do parkirišča.

 

Tivoli
ParkTivoli z vzpetinami, poraščenimi z gozdom, Rožnik in Šišenski hrib tvorijo Krajinski park Tivoli. Načrti za Park Tivoli so bili izdelani v obdobju Ilirskih provinc. Zdajšnjo podobo je park dobil med letoma 1921 in 1939, preureditev je delo Jožeta Plečnika, in v drugi polovici 20. stol., ko so bili v parku zgrajeni različni športni objekti (Hala Tivoli, pokrito kopališče s fitnesom in igriščem za bovling, balinišče, kotalkališče, minigolf, tenis in košarko.
Za sprostitev v parku poskrbijo kostanjevi in drugi drevoredi , , , , Jakopičev drevored (sprehajališče), ribnik, botanični vrt, rastlinjak, otroško igrišče, veliko vodnjakov , in kipov , , . Seveda pa ne smemo pozabiti na živali in rastline, ki nas spremljajo na vsakem koraku , , , .
V parku sta tudi poletno kopališče (1929) in telovadišče Ilirija, ki sta zaradi železnice nekoliko odmaknjena.
V parku sta tudi dva gradova (Tivolski in Cekinov grad), ki se danes uporabljata za druge namene. V Cekinovem gradu je muzej novejše zgodovine, v Tivolskem pa Mednarodni grafični likovni center in kavarna.

Hala Tivoli
Športno dvorano Tivoli sestavljata dve dvorani:
- Večja ledena dvorana za hokej in drsanje, za izvajanje drugih športov ledeno ploskev prekrijejo s parketom (košarka, rokomet, odbojka, gimnastika, namizni tenis itd.). Včasih dvorano uporabijo tudi za različne druge prireditve (koncerti).
- V manjši dvorani potekajo igre z žogo.
Včasih je pred dvorano delovalo tudi odprto drsališče, ki se zdaj namenjeno drugačnemu razvedrilu .
V sklop Hale Tivoli spada tudi diskoteka.

Cekinov grad
Grad stoji na mestu nekdanjega dvorca iz 17.stol., ki ga je nadomestil zdajšnji baročni grad. Po drugi svetovni vojni so bila v gradu stanovanja, od leta 1955 naprej pa je v njem muzejska dejavnost. Leta 1992 je bil obnovljen, dodan pa mu je bil še jekleni prizidek.
Cekinov grad ali Leopoldsruhe je bil v 17. stoletju šišenski dvor ljubljanskega kastelana Pavla Koniga. Med lastniki prvotnega skromnega dvora so bili tudi baroni Raumschussli in Stroblhoffi, ki so v lasti imeli tudi grad Bokalce. V začetku 18. stoletja je dvorec kupil grof Leopold Karl Lamberg in leta 1720 zgradil današnji baročni dvorec. Leta 1787 ga je za doto dobila Ivana Lamberg, ki se je poročila z Lovrencem Szogyneyjem. Ker je ljudstvo poenostavilo ime lastnika (Zegini) je iz tega nastalo tudi današnje poimenovanje Cekinov grad.
Grad je potem imel še veliko lastnikov, zadnji je bil Peter Kozler, avtor Zemljevida Slovenske dežele in pokrajin. Po drugi svetovni vojni pa je bil grad podržavljen in v njem je bila šola. Leta 1951 so vanj preselili Muzej novejše zgodovine.

Grad Tivoli
Starejši kot Cekinov grad je Grad Tivoli. Začetki gradu segajo v 13. stol., ko je malo višje stal stolp. Nadomestil ga je dvor. V 17. stol. Se je zamenjal njegov lastnik, takrat so ga podrli in zgradili na novo. Danes temu rečemo nadomestna gradnja. V svoji pestri zgodovini je bil samostan, bolnišnica, skladišče, vojašnica, rezidenca ljubljanskega škofa in domovanje maršala Radetzkega, po drugi svetovni vojni pa so v njem prebivali različni mestni uradniki in najemniki. Po celoviti prenovi se je vanj preseli Mednarodni grafični likovni center.

Jakopičev drevored
V svojih načrtih za prenovo Parka Tivoli je Plečnik predvidel tudi rekonstrukcijo Lattermanovega drevoreda, ki je bil zgrajen med gradnjo Parka Tivoli in je povezoval center Ljubljane z gradom Tivoli. Ko je železnica presekala Tivoli na dva dela, se je del južno od nje počasi pozidal, drevored pa se je spremenil v Cankarjevo cesto. Severni del drevoreda je uredil Plečnik kot sprehajališče in ga po sredini osvetlil s svetilkami iz umetnega kamna v slogu jonskih stebrov. Po dograditvi podhoda pod Tivolsko cesto in železnico se drevored začne že pri Moderni galeriji z Jakopičevim spomenikom na mestu, kjer je bila nekoč Jakopičeva galerija.

Jesenkova učna pot
Poteka v celoti po krajinskem parku. Naj njej si sprehajalec lahko ogleda 30 vrst dreves.

 

Art Caffe v tivolskem gradu
Čudovite poglede na Ljubljano še popestri velika ponudba sladic in pijač. Privoščite si lahko tudi zajtrk.

 

Kip pastirčka – deček s piščalko
Deček s piščalko je delo kiparja Kalina in ima svojega dvojnika tudi pred zgradbo RTV in še »trojnika« na travniku gradu na Brdu pri Kranju. Kip je bil izdelan leta 1942 in postavljen v Tivoli leta 1946 ob prvi obletnici osvoboditve. Postal je sinonim nove tehnološke dobe, ko je bil leta 1973 izbran za začetno špico prve slovenske televizijske oddaje.

 

Galerija na prostem
S postavitvijo razstavnih panojev v Jakopičevem drevoredu je drevored postal svojevrstna galerija na prostem, kjer se predstavljajo fotografi s celega sveta, predvsem z raznimi tematskimi razstavami. Galerija pomeni dodatno turistično ponudbo Ljubljane.