Nasveti fizioterapevtke Nežke Poljanšek za hitrejšo regeneracijo

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (381)
  • Komentarji (1)

Arhivi

6. oktober 2016 8:05:00

Nasveti za regeneracijoKo se boste pripravljali na največji tekaški spektakel v Sloveniji, ne pozabite na ogrevanje in regeneracijo vaših mišic in sklepov.

Nežka Poljanšek
, vrhunska fizioterapevtka in Pernaton ambasadorka svetuje:

Pred treningom se najprej ogrejemo z lahkotnim tekom, dinamičnim raztezanjem in stopnjevanji. Tako pripravimo telo na obremenitev in zmanjšamo mikro poškodbe mišic, s tem pa skrajšamo čas regeneracije.

Po treningu moramo vnesti v telo dovolj hranil, da omogočimo telesu, da se regenerira. Prvi dve uri po fizičnem naporu sta najpomembnejši, saj takrat v telesu potekajo metabolni procesi regeneracije. Čim prej po treningu si privoščimo regeneracijski napitek, smuti ali ploščico. Idealno razmerje ogljikovih hidratov in proteinov po telesni vadbi je 1 proti 4.

Po dveh urah se metabolni procesi v telesu, ki skrbijo za regeneracijo upočasnijo, telo pa se mora še naprej regenerirati. Takrat je zelo pomembna zadostna hidracija. Danes niste spili dovolj vode!

Valjčkanje! Z uporabo valjčka bomo sprostili napetost v mišicah.

Regenerativne aktivnosti po teku pričnimo nekje 30 min po teku. S pravilno prehrano in dodatnim 10-15 minutnim raztezanjem bomo poskrbeli za sprostitev mišic.

Ledena kopel močno pospeši regeneracijo. Če nimate te možnosti je dovolj že hladna kopel ali hladen tuš. Počutili se boste sveže in polni energije.

Pomembno je, da po težkem treningu ne presedite celega dneva. Pojdite na sprehod, ravno toliko, da pospešite pretok v telesu in omogočite hitrejšo regeneracijo.

Topla kopel s soljo pred spanjem in dovolj kvalitetnaga spanca.

Poslušajte svoje telo in z njim sodelujte. Ne borite se proti njemu. Zdravje zahteva celostni pristop. Toliko energije, kot jo vložite v trening, toliko jo vložite v regeneracijo.

Privoščite si masažo in hladilni gel Pernaton.

Vir: vw-ljubljanskimaraton.si

Komentarji na to objavo so zaprti.