Tekaške novice

-februar 2021+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
1234567
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (376)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Bela dama ali Življenje tekačice Helene Žigon 

15. oktober 2014 23:27:00

Helena ŽigonNekoč je Urban Praprotnik zapisal: "Helena je izjemna ženska. Pri svojih letih pravi, da bo nehala teči šele takrat, ko bo stara. In res, še vedno prav mladostno teče in nas iz leta v leto spremlja na različnih tekih po Sloveniji. Lahko nam je za dober zgled." O njej je bil posnet dokumentarni film; o njej je bilo (ne zaman) prelitega črnila... Zdaj je o njen napisana tudi knjiga, pravzaprav kar roman v 42 tisoč korakih.

Tokrat Urban pravi o knjigi: "Ko berem knjige o drugih ljudeh, ne spoznavam le njihovih življenj, ampak tudi samega sebe skozi oči drugih. In včasih me kaka življenjska zgodba tako prevzame, da vidim celo v prihodnost. Ja, ko bom velik, bom Helena Žigon."

Predstavitev knjige bo v sredo, 22. oktobra, ob 18.30 v Hiši športa na Bregu 2 v Ljubljani, tam pa bosta tudi junakinja Heleno in avtorica Jasmina.

 

Več o knjigi na www.bukla.si, kjer jo lahko tudi kupite.

Tekaška delavnica: Tek, šport in prehrana 

14. oktober 2014 13:47:00

tek.siVabimo vas, da se 17. oktobra udeležite brezplačne tekaške delavnice, ki jo pripravlja Akademsko atletsko društvo Slovan, v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Športno zvezo Ljubljane. 

V delavnici tek, šport in prehrano vam bodo predstavili osnovna izhodišča zdrave prehrane ter predvsem pojasnili kaj in kako jesti pred, med in po tekaškem naporu – treningom ali tekmovanju. Pojasnili vam bomo tudi principe varovanja pred dehidracijo telesa med tekaškim naporom.

Začetek bo ob petih popoldne, pridite pa na Fakulteto za šport v Bazensko predavalnico. Zaradi omejenega prostora obvezna predprijava.

 

Podrobnosti preberite na www.tek.si.

Izberite pravo pot 

14. oktober 2014 11:52:00

izberi pravo potKer so pri našem rekreativnem udejstvovanju v ospredju pridobitev ali ohranjanje lastnega zdravja, druženje in zabava, nas velika večina ob tem ne pomisli na doping, kot se z eno besedo reče uporabi prepovedanih snovi ali postopkov. A nekateri vendarle posegajo po različnih dodatkih k prehrani, ki morda vsebujejo nedovoljene in nezdrave snovi, ob tem pa se morda ne zavedajo vseh morebitnih negativnih posledic.

Slovenska antidopinška organizacija bo zato pred in med Ljubljanskim maratonom prvič poskrbela za ozaveščanje tudi na področju rekreacije pri nas.

Ob tem bodo tudi splošno javnost opozorili, da goljufanje in iskanje bližnjic ni prava izbira v športu in življenju nasploh.

 

 

 

O kampanji in prepovedanih snoveh in postopkih v športu več preberite na vw-ljubljanskimaraton.si.

Vabljeni v tekaško šolo Tomas sporta 

11. oktober 2014 21:04:00

tomas sport vadbaPrecej možnosti za redno tekaško vadbo, seveda pod bolj ali manj strokovnim vodstvom, smo omenili že v minulih novicah, ki so objavljene v preteklih mesecih. Najnovejšo ponudbo pa so predstavili pri Tomas sportu, trgovcu ki slovi po najkakovostnejši ponudbi tekaških copat in strokovnemu svetovanju. Povezali so se s kranjskim vrhunskim atletom in olimpijcem Rožletom Prezljem in ustanovili tekaško šolo.

V njej ponujajo tri različne programe, od tedenskih tekaških tečajev, do skupinske in individualne vadbe. Ob tem pa boste udeleženci lahko koristili popuste pri obisku ortopeda, pa pri nakupih v Tomas sportu, imeli pa boste tudi možnost brezplačnih testiranj opreme in telesne pripravljenosti.

Vadba poteka tudi v Ljubljani.

 

 

Podrobnosti si preberite na www.superge.si.

Na Sportalu so objavili vse tri daljše trase Ljubljanskega maratona 

7. oktober 2014 13:15:00

sportalSpremembe trase si je dobro ogledati tudi v živo. Tako se je lažje pripraviti in odteči izbrano razdaljo. A vsi si tega ne boste mogli ali utegnili privoščiti, zato je portal Siol.net pripravil vožnjo, tek ali sprehod čez vse tri preizkušnje Volkseagen 19. Ljubljanskega maratona. Na 10, 21 in 42 kilometrov.

 

 

Kje boste torej tekli ali navijali, si poglejte na www.siol.net/sportal.

Letošnje novosti na Ljubljanskem maratonu 

7. oktober 2014 9:26:00

helena žigonŠe boljši tekaški sejem in njegova nova lokacija, novo mesto za start, maraton v enem krogu, spremenjena smer teka, spremenjeni vhodi v cilj... Vse našteto so novosti, ki jih bo večina tekačev, navijačev in drugih obiskovalcev Ljubljanskega maratona zagotovo vesela.

Tekaški sejem

Sejem bo postavljen v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča (nekdanja Hala B), potekal pa bo med 23. in 26. oktobrom. Večja in bolj uporabna dvorana tokrat pomeni tudi lažjo dostopnost, večjo ponudbo, večji pa bosta tudi preglednost in pretočnost. Vstopnine ne bo!

Starti in trase

Medtem, ko bo sobotni spored startov (pred Konzorcijem za Lumpi maraton ter pred Pošto na vse ostale) in tras tekov za otroke in mladino ter na koncu tudi za odrasle enak lanskemu, se spreminja nedeljski popolnoma spreminja. Vsi starti (startne cone) bodo postavljeni pri Drami, smer teka pa bo Slovenska proti Dunajski. Cone (pet con bo postavljenih do Aškerčeve ceste) bodo označene glede na pričakovan čas oziroma ritem teka posameznega tekača, vsak pa naj pri sebi oceni svoje potenciale in možnosti. Vstop v cone bo IZKLJUČNO iz zadnjega dela cone (levo, desno). Cone bodo sodniki zaprli takoj, ko se bodo te napolnile oziroma najkasneje ob vnaprej določenem času pred startom. Po zaprtju vstop v cono ne bo več mogoč, zamudniki pa bodo lahko startali iz "počasnejših" con.

Starti bodo potekali v valovih, z zadržkom: najprej starta prva cona, nazadnje pa peta. Na koncu seveda šteje neto dosežen čas teka.

Proge

Trase si seveda lahko ogledate na spletni strani maratona, izpostaviti pa je treba najpočasnejše tekače, ki bodo morda za prihod v cilj potrebovali več kot uro in pol. Ker bodo v tem času potekale zadnje priprave za start polmaratona in velikega maratona, bo zadnje od 10. ure odprt pomožen cilj pri kavarni Evropa, na Gosposvetski cesti.

Tudi daljša dva teka bosta tokrat drugačna. Prvi del bo skupen, tekli pa boste v smeri, ki bo nasprotna lanski, torej najprej za Bežigrad, nato v Šiško, naprej na Vič, kretnica pa bo na križišču Aškerčeve in Slovenske. Polmaratonci bodo tam zavili levo na Slovensko v cilj, maratonci pa pot nadaljevali čez Vič, Trnovo, Rudnik, Moste in Center, v cilj pa bodo pritekli po Slovenski cesti iz smeri Metalke.

Še več o Ljubljanskem maratonu 

1. oktober 2014 12:13:00

lmSeveda je v zadnjih tednih glavna tema, ne le v naši regiji - najbolj množičen tekaški dogodek pri nas in širše. Lahko rečemo, da gre za najdražji in najbolje organiziran dogodek pri nas, pa naj nam drugi ne zamerijo te ocene. Skratka: glede Ljubljanskega maratona je od začetka oktobra marsikaj znanega.

Zagotovo je to, da so prijave za udeležbo na 10, 21 ali 42 kilometrov nepreklicno zaključene, kar pomeni, da bo v nedeljo, 26. oktobra po Ljubljani teklo rekordnih 17.674 tekačic in tekačev, od tega skoraj dvatisoč moških in skoraj petsto žensk na najdaljši preizkušnji.

Že nekaj mesecev je tudi jasno, da bodo maratonci tekli le en (nekateri častnega) krog po mestu, kar pomeni tudi večji del mesta, ki bo zaprt za motorni promet, več sodelavcev (kar tristo več od lanskih 1100 volonterjev, honorarcev in profesionalcev), rekordno pa bo tudi število postavljenih ograj - kar 4 kilometri, kar pomeni 2000 ograj!

Ostale odrobnosti, ki bodo v pomoč predvsem tekačem pa sledijo v naslednjih novicah, zato jih ne zamudite.

 

Več pa izveste tudi na www.ljubljanskimaraton.si.

Umerite svoj ritem 

1. oktober 2014 11:55:00

dan tekaLjubljanski maraton je vse bližje in večina med (spet) rekordnim številom prijavljenih, v zadnjih treh tednih že pili svojo formo. Ta četrtek, 2. oktobra popoldne jo lahko preverite v Ljubljani, kjer bodo v Športnem parku Kodeljevo in na Fakulteti za šport, od 15. ure dalje potekali različni brezplačni dogodki:

  • Cooperjevi tekaški preizkusi (1600 in 2400 metrov),
  • tekaške delavnice za začetnike in nadaljevalce s piljenjem tehnike teka, kjer boste izvedeli vse trike, kako pravilno in varno nadaljevati,
  • za tiste, ki pa še lovijo svoj pravi ritem - pomembno je teči ne prehitro, a tudi ne prepočasi - pripravljajo posebno štiri-kilometrsko tekaško (netekmovalno) preizkušnjo s tako imenovanimi zajčki.

Pripravljajo tudi pogovore s strokovnjaki, meritve pritiska, teže, testiranja tekaških copat, energijskih napitkov in ploščic… Zaradi omejenega števila mest so za vse dogodke obvezne prijave, prijavnine pa ne bo.

 

Več preberite na www.tek.si.

Jesenski tekaški tabor v Puli 

23. september 2014 9:18:00

aad slovanTudi letošnjo jesen Akademsko atletsko društvo Slovan, ki deluje pod strokovnim vodstvom znanega tekaškega in atletskega strokovnjaka dr. Braneta Škofa, pripravlja izjemen in nepozaben tekaški konec tedna. Preživeli ga boste lahko aktivno v prelepem naravnem okolju in v družbi vrhunskih strokovnjakov in trenerjev ter dobili boste številne odgovore na vprašanja o varnem teku - o tistem za srečo in o tistem za boljši rezultat. 

Vsebine programa bodo izbrane in naravnane tako, da boste izvedeli čim več o varni in učinkoviti tekaški vadbi in o potrebnih ravnanjih, da bo vaša športna vadba pripomogla k kakovostnejšemu življenju.

Posebno vabilo na tabor velja tekačem začetnikom oziroma tistim, ki bi se želeli pod strokovnim vodstvom podati v svet vzdržljivosti in narediti prve tekaške korake. Prav tako bomo z vadbo in nasveti poskušali pomagati tudi vsem, ki se pripravljate za nastop na Ljubljanskem maratonu.

Pomembni cilji tabora so tudi spoznavanje, druženje in skupna vadba ljubiteljev teka v prekrasnih naravnih okoljih »Puljske šumice« in Kamenjaka.

Tekaški tabor bo potekal v Puli (bivanje v hotelu Pula) od petka, 10. do nedelje 12. oktobra 2014.

 

Več preberite na www.tek.si in se prijavite.

BMWfest v Arboretumu 

17. september 2014 7:48:00

bmw 2014V nedeljo, 21. septembra bo v Arboretumu Volčji Potok potekal festival teka in zabave. Poleg občudovanja vozil BMW, se boste lahko zabavali v družbi Čukov in Perpetuum Jazzile ali pa se udeležili družinskega teka oziroma teka na 6 ali 12 km. Otroci bodo lahko uživali na ustvarjalnih delavnicah, napihljivih gradovih ter številnih športnih aktivnostih.

 

Prijavite se in si zagotovite brezplačen vstop v Arboretum Volčji Potok in številne druge ugodnosti.

Sodeluje lahko vsak!

 

Program in podrobnosti najdete na www.bmw-fest.si.

Stran 30 od 38 << < 20 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 > >>