Združite pohod in obisk kraškega podzemlja

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

18. april 2017 9:19:00

Zupanova jama napisDvanajsti pohod z Grosupljega k Županovi jami po Evropski pešpoti E6 in otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami

V soboto, 22. aprila, se lahko organizirano podate po Evropski pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, in sicer z Grosupljega k Županovi jami.

Dogodek je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki boste lahko v spremstvu vodnika obiskali  naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate in se sprehodili mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Letos pa bo ob Županovi jami še posebej zanimivo. V sodelovanju z Občino Grosuplje Županova jama –  turistično in okoljsko društvo Grosuplje že nekaj let oživlja prazno stavbo gostišča. V stalni razstavi bodo  za “prvi okus in občutek” obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, v prostoru je fotografska razstava, prvič pa bodo na ogled tudi fosili školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Zanimivost: fosile je razkril žled, ki je februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Otvoritev razstave s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri. Sledi ogled jame s posebnim, 15-odstotnim popustom (odrasli 7 EUR, šolski otroci 5 EUR).

Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroci. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, v jami je 10°C. Štart pohoda je ob 8. uri na železniški postaji Grosuplje. 

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama  oz. 041/407-705, info@zupanovajama.si

Komentarji na to objavo so zaprti.