Poletne novosti Planinske založbe PZS

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

8. julij 2015 9:20:00

Poletne novosti PZSPlaninska založba PZS je začela izdajati serijo vodnikov po Julijskih Alpah, ki kot prava enciklopedija v malem sistematično opisujejo vse na določenem območju, od najenostavnejših markiranih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Primerni so tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene špice. Odlikujeta jih sistematičnost in prenovljena grafična podoba, upoštevajo modernega uporabnika, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije za pomoč pri orientiranju.

Serija obsega naslednje vodnike:

Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca se osredotoča na severozahodni del Vzhodnih Julijskih Alp z opisi najbolj znanih slovenskih vrhov, pa tudi nekaterih najbolj cenjenih kotičkov za iskalce gorske samote.

Zahodne Julijske Alpe, v katerem so zbrani opisi mikavnega zahodnega dela Julijcev, ki so pretežno na italijanski strani meje.

Repov kot, Kamniška Bela, tretja, dopolnjena in popravljena izdaja plezalnega vodnika, ki je izšla po 22 letih.  

Založba je v sodelovanju z Geodetsko družbo, na osnovi zadnjega stanja iz katastra planinskih poti PZS izdala tudi prve tri v seriji plastificiranih planinskih zemljevidov v merilu 1 : 50.000, in sicer Triglavski narodni parkKamniško-Savinjske Alpe in Karavanke – osrednji del. Ti zemljevidi so obstojnejši od papirnatih, pri uporabi se ne trgajo, zlaganje je preprosto, po njih lahko pišemo in napisano tudi zbrišemo, največja prednost pa je njihova neobčutljivost na vlago in sonce, a je zaradi rež pri zgibanju z njimi težja orientacija z vrha, zato planinska zveza ostaja tudi pri klasičnih papirnatih zemljevidih. 

Prav tako je za letošnjo poletno sezono pripravila težko pričakovano novost za uporabnike, na katere se je pogosto pozabljalo. Najmlajše obiskovalce gora bo med počitnicami razveselil Planinski zabavnik, delovni zvezek o gorah z nalogami za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo. Raznovrstne naloge mladim planincem zabavno, a hkrati poučno približajo številna področja planinstva – planinsko opremo, gorske rastline in živali, nevarnosti v gorah, zgodovino, varstvo narave, planinsko organizacijo in koče.

Foto: Manca Čujež

Več informacij: PZS

Komentarji na to objavo so zaprti.