POHOD NA LIMBARSKO GORO
Dolžina poti
11,9
Dolžina poti 11,9 km
Časovni obseg poti
03:40
Časovni obseg poti 03:40
Največja strmina vzpona[%]
10
Največja strmina vzpona: 10 %
Največja strmina spusta: 12 %
Povprečna strmina vzpona: 8 %
Dolžina vzponov nad 5%: 3,10 km
Najnižja točka poti: 768 m
Najvišja točka poti: 366 m
Višinska razlika: 469 m
Poraba energije
3592
Poraba energije za moške: 3592 kJ (858 kcal)
Poraba energije za ženske: 2948 kJ (704 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerna obutev: Pohodniški čevlji
Kratek opis

Limbarska gora je izredno privlačna turistična točka na izjemni poziciji, saj stoji skoraj v središču Slovenije. V lepem vremenu se z vrha ponujajo prelepi razgledi na vse strani. Ni naključje, da preko Limbarske gore vodi Evropska pešpot In da je vključena tudi v Slovensko transverzalo. Gora je najlepša v dneh, ko je obsijana s soncem, dolina pa je potopljena v meglo.

Potek

Moravče – Soteska – Negastrn - Limbarska gora – Serjuče - Moravče

Vse poti vodijo v Moravče
Na pot krenemo iz središča Moravč, izpred pošte , ki stoji na jugovzhodni strani osrednjega trga. Krožni trg, na katerem je tudi cerkev sv. Martina , obdajajo trške stavbe in domačije . Parkiramo lahko na avtobusni postaji zahodno od trga. Gremo na asfaltno cesto in se odpravimo proti vzhodu. Pri knjižnici zavijemo levo proti sv. Mohorju, čeprav smerokaz za Limbarsko goro kaže desno [ S07]. Gremo mimo osnovne šole in kmalu zapustimo naselje. Valovita pokrajina nas prevzame in očara , . Po kratkem spustu prispemo do vasi Soteska pri Moravčah . Kmalu bomo videli, od kot je dobila ime.

Narobe svet
Nadaljujemo pohod proti Vinjam, mimo mosta za Serjuče , kamor se bomo vrnili ob povratku z Limbarske gore. Zdaj gremo vštric potoka Drtijščice . Že ime pove, da njegove vode pogosto »pokažejo zobe«. Nenavadno pa je, da potok teče proti hribom in ne obratno, kot smo navajeni. Če si je lahko ustvaril strugo med temi hribi, verjetno ni od muh. Dolina se močno zoži. Drug za drugim si sledita dva mostova. Nasproti kapelice stoji opuščen mlin . Poslovimo se od Drtijščice , čeprav nas malo mika, da bi šli raziskovat, kod si je utrla pot.

Bližnjica v Negastrn
Cesta pred nami se postavi pokonci. Nenavadno ime Negastrn bi lahko takole opisali: »Sem pa ne, je prestrmo.« Vzpenjamo se po asfaltirani cesti, ki je ves dan obsijana s soncem. Na levi vidimo cerkev sv. Mohorja . Sredi poti nas pozdravijo kapelica in prve hiše. Na eni od njih, ki je bila večkrat prezidana, je na portalu letnica 1813 , na drugi strani pa je mojstrsko izdelano leseno okrasje . V naselju zavijemo na plato proti Spodnji Loki. Na koncu vasi je lep čebelnjak . Po strmem in hitrem vzponu zdaj uživamo v lepi panorami .

V objem gozdov
Na sedlu zavijemo na kolovoz oz. planinsko pot . V zavetju gozdov nam ne bo primanjkovalo sence. Na naslednjem razpotju se držimo gozdne ceste . Po njej bomo hodili kar nekaj časa. Tabla pri zaraščajočem peskokopu usmerja na planinsko pot za Limbarsko goro, naša trasa pa sledi gozdni cesti . Pri belem znamenju gremo naravnost v gozd, kjer se kmalu priključimo planinski poti. Sredi travnika, s katerega je lep razgled, kaže smerokaz za Limbarsko goro levo, mi pa gremo naravnost naprej in kmalu pridemo do asfaltirane ceste . Lepi razgledi nas vabijo k postanku . Kako bo šele na vrhu? Po nekaj zavojih nas pozdravi zahodna kapelica .

Limbarska gora
Limbarska gora (773 metrov nad morjem) s cerkvijo sv. Valentina je ena najbolj razglednih gora v širši ljubljanski okolici. Z njenega vrha se vidijo Kamniške Alpe , zasavski , in posavski hribi . Na Limbarski gori se križa več pohodnih poti. Romarska cerkev sv. Valentina ima tudi zunanji oltar , ker je bilo za vse romarje v cerkvi premalo prostora. Zvonik stoji ločeno od cerkve . Ob cerkvi je Gostišče na Limbarski gori, nekdanja romarska hiša, kjer se lahko okrepčate.

V dolino po E6
Mimo zvonika in vzhodne kapelice se začnemo spuščati. Cesta lepo vijuga v daljavo, mi pa že na prvem odcepu zavijemo desno . Kmalu se cestišče spremeni v makadamsko, serpentine pa postajajo čedalje gostejše . Pot nas pripelje v naselje Limbarska Gora, ki ga danes tvorijo vikendi z urejenimi vrtovi. Mogočna lipa stoji sredi zaselka. Za kozolcem zavijemo desno skozi gozd in čez travnik ob strmi brežini. Nekoč je bila tu pot, ki danes ni več vidna. Pri kozolcu, kjer je označba poti E6 , pridemo na dvorišče Gotarjeve domačije. Od tu se spuščamo po asfaltirani cesti. Čez približno 250 metrov, ko se cesta začne strmo spuščati, zavijemo desno na makadamsko pot . Smerokaz za Limbarsko goro kaže v nasprotno smer. Takoj na razpotju gremo levo in se spuščamo po markirani trasi E6 (rdeč krog z rumenim poljem).

Serjuče
Spust po kamniti poti nas pripelje v Serjuče. Čez dvorišče nekoč premožne domačije pridemo pri kapelici na asfaltirano cesto . Zopet nenavadno ime za naše kraje, saj izvira iz ruščine. Skozi vas se spustimo do že omenjenega križišča pri mostu . V središče Moravč se vrnemo po isti poti. Kdor enkrat obišče Limbarsko goro, se bo vedno vračal nanjo.

Moravče
Moravče so staro naselje, ki je bilo prvič omenjeno že v 13. stoletju. Okrogla urbana zasnova naselja se je ohranila do danes, medtem ko se novi del razvija na vzhodni strani. Kraj je nastal na križišču šestih krajevnih cest, ki se stekajo proti župnijski cerkvi sv. Martina z dvema zvonikoma . V njej so zanimivi motivi moravške pokrajine. Daleč naokrog sta bila znana sejma na martinovo in matijevo. Na osrednjem trgu stoji velika gostilna (Jurkova) iz 1803, zanimiva mešanica podeželskega baroka in klasicizma . V parku stojijo spomeniki pomembnih mož, rojenih v teh krajih , .

Drtijščica
Drtijščica izvira pri Kandršah na skrajnem vzhodnem robu Moravške občine. Sprva teče proti zahodu ob severnem vznožju planote Slivno do vasi Drtija, kjer nenadoma zavije proti severu preko Moravške doline. Ker je potok pogosto poplavljal, so že v 16. stoletju, ko so gradili Zaloški grad, preusmerili njegovo strugo, staro strugo pa so regulirali. Na severni strani doline si je Drtijščica našla pot skozi ozke soteske med vzpetinami hribovja Svetega Mohorja do Črnega grabna, kjer se izliva v Radomljo. Leta 2002 so istočasno z avtocesto na Drtijščici zgradili umetni jez oziroma mokri zadrževalnik. Pred njim je nastalo Gradiško jezero.

Limbarska gora
Že Valvazor piše, da so Limbarski gospodje in njihov grad dobili ime po lilijah, ki rastejo po sosednjih hribih in na Limbarski gori. Limbarskega gradu ni več, daleč naokoli pa je znana Limbarska gora z romarsko cerkvijo sv. Valentina , ki je bila zelo obiskana že v Valvasorjevem času. Sedanjo cerkev je zgradil znani arhitekt Gregor Maček iz Ljubljane.

Gostilna in picerija Pri Jurku
V stari gostilni Pri Jurku v Moravčah lahko po koncu poti hitro povrnete izgubljene kalorije.

Gostilna Urankar na Limbarski gori
V Gostilni Urankar na Limbarski gori vam bodo po domače postregli in po romarsko pogostili.

Stoji tam gora Limbarska
Popotnika sv. Valentina in njegovega brata Peregrina je ujela noč v bližini Limbarske gore. Ker sta bila utrujena in lačna, sta stopila v najbližjo hišo, kjer je gospodarila mlada vdova, in jo poprosila za brezplačno prenočišče ali, kot se je včasih reklo, za božji lon. Mlada krčmarica ju je zavrnila in se pohvalila s svojim bogastvom. Kaj se zgodilo potem, izveste iz ljudske pesmi, ki se že stoletja prenaša iz roda v rod. Pesem najdete tudi na www.limbarskagora.com.

Prvi in zadnji del poti potekata po asfaltni cesti, ki sicer ni preveč prometna, vendar previdnost in hoja po levi strani nista odveč.

Pohod po nagelj na Limbarsko goro
Prireditev, ki poteka že od leta 1989, organizirajo na nedeljo med osmim marcem in materinskim dnevom. Zadnja leta pride na ta dan na Limbarsko goro okoli 15.000 obiskovalcev. Prireditev s kulturnim programom in stojnicami poteka ves dan.