ZADVORSKI TRIM
Dolžina poti
7,2
Dolžina poti 7,2 km
Časovni obseg poti
02:00
Časovni obseg poti 02:00
Največja strmina vzpona[%]
3
Največja strmina vzpona: 3 %
Največja strmina spusta: 5 %
Povprečna strmina vzpona: 5 %
Dolžina vzponov nad 5%: 1,50 km
Najnižja točka poti: 405 m
Najvišja točka poti: 283 m
Višinska razlika: 189 m
Poraba energije
1959
Poraba energije za moške: 1959 kJ (468 kcal)
Poraba energije za ženske: 1608 kJ (384 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Srednje zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Gozdna pot
Primerna obutev: Pohodniški čevlji
Kratek opis

Razgibana krožna gozdna pot po vzhodnem kraku Golovca, ki v začetku poteka kar po prvi polovici trim steze Zadvor. Pot se začne za brunarico Zadvor v Žabji vasi, teče po grebenu Zadvorskega hriba, kjer poteka tudi prva polovica trim steze, nato pa se usmeri proti Dobrunjskemu hribu, ki se konča na Sv. Urhu, od tam zavije v prekrasno dolino Konjščica in se po njenem robu pod vznožjem Dobrunjskega in Zadvorskega hriba vrne na izhodišče.
Pot je primerna prav za vse – od najmlajših do najstarejših. vendar se morate v mokrem vremenu po njej gibati previdno zaradi ponekod spolzkega terena (drevesne korenine!) in blata.
Na delu trim steze so informacijske table, ki obiskovalcem predstavljajo zanimivosti ob poti. Ker je speljana skozi gozd, je pot v pretežnem delu tudi prijetno senčna.

Potek

Brunarica Zadvor v Žabji vasi – Zadvorski hrib – Dobrunjski hrib – Sv. Urh – dolina Konjščica - Brunarica Zadvor v Žabji vasi

Trim je simpatična, a v zadnjem času malce pozabljena rekreacija, ki se izvaja v največji telovadnici – naravi. Pravzaprav je čudno, da ob v zadnjem desetletju ob vse večji priljubljenosti predvsem teka in naraščanju števila ljudi, ki se aktivno ukvarjajo z rekreacijo (tudi v naravi), ni prišlo do večjega razmaha uporabe trim stez, od obnove nekdanjih stez do gradnje novih. Predvsem za nekdanje steze večkrat slišimo, da so problem lastniki zemljišč oziroma gozdov, ki da preprečujejo ureditev tistega, kar je včasih obstajalo in delovalo. Morda pa tudi rekreacija postaja vse bolj tekmovalna in ambiciozna, pač v skladu s hitrimi in divjimi časi, ki kar bežijo mimo nas.

Trim steze so se razmahnile v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so je v Sloveniji razširil sistem vadbe v naravi. K zavedanju o pomembnosti vadbe in rekreacije ter k popularnosti trim stez so izdatno pripomogle vsakodnevne radijske oddaje za jutranjo telovadbo s telovadcem Tomažem, ki jih je vodil Stane Urek, in predvsem televizijske oddaje Mita Trefalta na slovenski RTV o trimu (Televizijski trimski test in Jugoslovanska trimska televizija).
Na trim stezi tečemo, skačemo, se vzpenjamo, dvigujemo bremena, delamo vaje za gibčnost in spretnost, izboljšamo ravnotežje. Vse naštete vaje nas primerno kondicijsko utrdijo ter krepijo in ohranjajo naše psihofizične in motorične sposobnosti. Trim steza je primerna za razvijanje vzdržljivosti in moči, zraven opravimo tudi nekaj razteznih vaj, vse skupaj pa predstavlja idealno kombinacijo za zdravo rekreacijo v naravi.

Le ena trim steza v Ljubljani je kljubovala času in novim (lastniškim) razmerjem in zanjo z lastnimi sredstvi zgledno skrbijo člani Športnega društva Zadvor. Trim steza Zadvor poteka od Brunarice Zadvor v Žabji vasi po pobočju Zadobrovškega hriba, ki predstavlja skrajni vzhodni krak Golovca, nad Podmolnikom med Orlami in Zadvorom. Postavljena je bila davnega leta 1975, dolga je 3,3 kilometra in ima 20 vadbenih postaj s pripomočki za vadbo in označevalnimi tablami. Naša pot bo v začetnem delu potekala neposredno po trim stezi, zato lahko v tem delu med hojo opravimo še vaje, ki so predlagane na vadbenih postajah.

Izhodišče današnje poti je Brunarica Zadvor , ki leži v gozdičku neposredno ob cesti Zadvor–Podmolnik v Žabji vasi. Parkirišče za avtomobile ob brunarici je sicer namenjeno samo gostom brunarice − a saj se boste na koncu tudi vi ustavili v njej in se okrepčali. Vse probleme s parkiranjem pa rešite, če se na pohod pripeljete z ekološko neoporečnim vozilom – kolesom.

V gozd na trim
Pot začnemo ob informacijski tabli za trim , in desno od nje krenemo v gozd. Potem ko prečkamo majhen potoček , pot zavije na levo navzgor, se dviguje do grebena in v nadaljevanju poteka po vršnem grebenu. Ves čas nas spremljajo zeleno bele oznake za trim stezo in vadbene postaje . Trasa je prijetno ravninska , prav nič naporna, jeseni pa nas obilje gob in kostanja kar samo zvabi globlje v gozd. Malce naprej od vadbenih postaj 13 in 14 se trim steza obrne v levo in nazaj, mi pa zavijemo na dobro uhojeno pot, ki teče po grebenu. Levo pod grebenom pridemo tudi do mesta, kjer je bila v začetku druge svetovne vojne ustanovljena Molniška četa, prva partizanska četa v Sloveniji, sestavljena iz svobodomiselnih prebivalcev Zadvora in Sostrega, ki so bili že pred vojno aktivni člani društva Svoboda.

Pot se celo malce spusti in ko pridemo do izrazitega razpotja , kjer gresta dve široki poti ena na levo in druga na desno, ožja potka pa naravnost navzgor, izberemo desno (po levi poti bi prišli na Orle).

Med Orlami in Urhom
Pot, po kateri hodimo, je neke vrste gozdni kolovoz in po obilnem dežju je hoja po njej otežena zaradi blata. Ves čas teče na približno enaki višini nad nekaterimi manjšimi grapam pod nami. Z leve strani se ji nato priključi pot, ki pride z Orl, in ko malce naprej zaslišimo hrup z bližnje avtoceste severno od Malenc, se na izrazitem platoju usmerimo na desno proti Dobrunjskemu hribu. Dobrunsjki in Zadobrovški hrib sta vzhodna kraka Golovca, hriba, ki včasih sploh ni bil pokrit z gozdom in je bil še v 19. stoletju popolnoma gol. Na njem je rasla le trava – od tudi ime Golovec. Konec 19. stoletja so začeli hrib sistematično pogozdovati in dobrih 100 let kasneje nihče ne verjame, da je gozd na Golovcu zasadil človek in da ne raste tu že od nekdaj.

Pot se zlagoma spušča, tudi v nekaterih usekih, kjer si raje izberite desne obhode, saj so v deževnem vremenu poti v usekih blatne, mokre in spolzke. Ko se zravna, sledi le še kratek sprehod do konca gozda, in že smo na sv. Urhu.

Sv. Urh
Sv. Urh je kraj žalostnoh spominov, saj je bil med 2. svetovno vojno prizorišče tragične bratomorne vojne. S časom se tudi najstrašnejši spomini zameglijo, vendar nas celotno spominsko območje opozarja: nikdar več!

Tik ob spomeniku zavijemo na desno na peščeno pot na robu spominskega prostora, speljano ob gozdnem robu pod cerkvijo do parkirišča in asfaltne dostopne ceste. Na cesti gremo na desno in navzdol in na prvem odcepu takoj spet na desno na makadamsko pot v dolino Konjščica.

Konjščica
Dolina Konjščica je prekrasna in spokojna dolina med Zadvorskim in Dobrunjskim hribom, z izjemnimi razgledi, ki so prijeten kontrast hoji skozi gozd, kjer ni veliko razglednih točk. Dolina je še neodkrito, mirno in lepo zatočišče na robu mesta. Zanesenjaki iz Športnega društva Zadvor vsako leto organizirajo Molniški tek po dolini Konjščica, ki v ta neokrnejni biser vzhodnega dela Ljubljane privabi mlado in staro.

Makadamska cesta poteka po robu doline ob vznožju Dobrunjskega hriba. Malo preden se dolina konča, ob živici zavijemo na levo in jo prečkamo po travniškem kolovozu. Na drugi strani doline, torej že ob vznožju Zadvorskega hriba, zavijemo na levo v gozd in hodimo nato po poti, ki teče neposredno po gozdnem robu ob dolini. Pot obide hrib in se kmalu spremeni v kolovoz oziroma dostopno cesto do hiš v Žabji vasi. Ko pridemo do glavne ceste, se usmerimo v desno – pozor, cesta nima pločnika! − in dve hiši naprej se vrnemo na izhodišče pri Brunarici Zadvor. Tik pred brunarico na desni strani si lahko ogledamo še visok spomenik domačinom, ubitim v drugi svetovni vojni, in padlim borcem NOV .

Sv. Urh ,
Sveti Urh je hribček nad Dobrunjami; ime je dobil po cerkvi sv. Urha, ki stoji na njegovem temenu in je bila zgrajena že v srednjem veku. Urh je zaradi strahot, ki so se tu godile med NOB, eden izmed najbolj tragičnih krajev na Slovenskem. Med drugo svetovno vojno je bila tu najprej postojanka vaških straž, zatem je postal domobranska postojanka. V kleti mežnarije so mučili pripadnike NOB in aktiviste OF. Na Urhu je urejen spominski park, arhitekturna zasnova je delo arhitekta Borisa Kobeta. Spomenik je delo akademskih kiparjev Zdenka Kalina in Karla Putriha. Postavljen je bil 1955 in simbolizira trpljenje upornega ljudstva med NOB in njegovo vstajenje ob osvoboditvi. Nad veliko grobnico žrtev, oblikovano v krogu s premerom 20 metrov, se dviga kamnit kvader z odbitimi vogali. V vdolbinah so figuralne skupine, ki predstavljajo talce, begunce in ranjene borce. Nad kvadrom iz belega kamna stojijo bronaste figure, ki prikazujajo vse družbene sloje, kako sprejemajo osvoboditelje.

Brunarica Zadvor, Ljubljana Dobrunje, Cesta 13. julija 86
V brunarici postrežejo s pijačo in hitro hrano (sendviči in picami).

Molniški tek
V dolini Konjščica vsako leto v aprilu pripravijo tradicionalni Molniški tek za vse starostne kategorije na različnih razdaljah.

Dan športa v Četrtni skupnosti Sostro
Vsako leto v začetku oktobra se na Dnevu športa pri Brunarici Zadvor v Žabji vasi srečajo športni zanesenjaki, ki kolesarijo, se udeležijo pohoda, balinajo, igrajo nogomet in košarko in počnejo še marsikaj drugega. Na koncu se vsi poveselijo ob pečenem kostanju in praženem krompirju.