Dan doživetij v Županovi jami

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

10. avgust 2016 8:16:00

Zupanova jama spustV soboto, 13. avgusta bodo v Županovi jami svojo okroglo obletnico proslavili na poseben, pustolovski način. Pridružite se lahko Dnevu doživetij, ko se bo s pomočjo jamarjev mogoče v jamo spustiti po vrvi! Doživljajsko bo obarvano cel dan, od 10. ure naprej. Vrsta zanimivih dejavnosti se bo odvijala tudi na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni, streljali boste s športnim lokom, se udeležili tematskih ustvarjalnih delavnic. S pomočjo skrivnostih Podlomarjev boste raziskovali zanimivo okolico in iskali pravljice v gozdu. Naučili se boste postaviti zavetje in zakuriti ogenj na starodaven način. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev.

Posebej za to priložnost pa bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi  Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 90 leti. In da, s krajšim kulturnim programom se bodo spomnili tudi te obletnice! Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledil bo ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Za obisk jame, ki je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočajo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

V sodelovanju s Turističnim društvom Št. Jurij bo možen tudi ogled bližnjega Tabora, srednjeveške cerkvice z odlično ohranjenim obrambnim obzidjem.


Komentarji na to objavo so zaprti.