Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Motivacijski vzponi na Krim 

23. september 2014 9:30:00

krimkoPlaninski dom na vrhu Krima, poleg čudovitega razgleda na Ljubljansko barje, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe in del Julijskih Alp, ponuja tudi odlične planinske dobrote iz lonca, za spodbudo rekreativcem k obisku izven uradne planinske sezone pa že več let zapored pripravlja jesensko-zimsko-pomladansko akcijo z medvedkom Krimkom.

Letošnji začetek je bil 13. septembra, po en vzpon na dan pa bo štel do 13. aprila 2015. Odrasli bodo priznanje prejeli za deset do petdeset vzponov, otroci pa že za pet do dvajset. Nagradili bodo tudi skupine z največ vpisi.

 

 

Več na www.domnakrimu.si.

Tečaji in vadba hoje po smučarsko 

17. september 2014 9:13:00

nordijska hojaŽe od spomladi v Ljubljani poteka kar nekaj plačljivih in brezplačnih možnosti, da se seznanimo z nordijsko hojo. Za brezplačno bo tudi septembra in vse do zime, ob sodelovanju Smučarske zveze Slovenije, skrbelo Športno rekrativno društvo Tacen. Tečaji mesečno potekajo v parku Tivoli, z zborom v Čolnarni, to je ob bajerju. Po krajši teoretični predstavitvi dejavnosti, primete za palice in odidete na učno uro po parku in poteh po Rožniku. Vaditelja oziroma trenerja sta Liki in Mirko, ki znata dobro poskrbeti tudi za pravo vzdušje.

Za spremembo pa bo v soboto, 27. septembra en tečaj potekal v središču Ljubljane, ko bo v dopoldanskem času na Bregu in Novem trgu predstavljen ljubljanski šport. 

Termine tekačev sproti preverjajte v našem Koledarju dogodkov.

Dan varnejšega gibanja v gorah v kopnih razmerah 

17. september 2014 8:54:00
GRZSŠtevilne nesreče v hribih nas vsako leto bolj opozarjajo na pomembnost lastne varnosti in nujnost ustreznega znanja in ocenjevanja vremenskih in drugih razmer v gorah. Za to skrbijo v planinskih društvih, na Planinski zvezi Slovenije, v preventivo pa vlagajo tudi gorski reševalci. Tudi v Gorski reševalni službi - društvu Ljubljana, ki še letos pripravlja dva tečaja varne hoje.
 
Prvi bo namenjen tistim, ki želijo varneje hoditi v letnih oziroma kopnih razmerah. V soboto, 27. septembra ga bo v Tacnu pod Šmarno goro pripravila Gorska reševalna služba Ljubljana. Začeli bodo ob 9.uri v predavalnici Policijske akademije, program pa vključuje teoretična predavanja in praktični del v Turncu pod Šmarnogorsko Grmado.


 
 
 
 
 
 
Tečaj je brezplačen, več pa na www.grzs.si.
 

Z gibanjem do zdravja 

12. september 2014 13:24:00

z gibanjem do zdravja 2014Projekt »Z gibanjem do zdravja« nas skuša spodbuditi, da bo naše življenje bolj aktivno oziroma dejavno. Za to ne potrebujemo drage opreme in veliko časa, saj nam bo koristilo že samo trideset  minut telesne dejavnosti na dan in nam prineslo več energije. Ne pozabite pa vsaj še na zdrave obroke.

Za začetek, za spodbudo in za morda prvi stik z gibanjem, premalo aktivni in nedejavni lahko opravite s pomočjo lahkega in ponovljivega preizkusa hoje na dva kilometra, ki je mednarodno priznan test ocene zmogljivosti. Gre za enostaven, dovolj natančen in varen test, najbolj primeren za ljudi stare od 20-65 let, ki so telesno manj aktivni in prekomerno prehranjeni. 

Dejavniki, ki vplivajo na izid testa so: spol, starost, telesna teža in višina, čas hoje in pa srčni utrip. Na osnovi ugotovitve telesne zmogljivosti vam bodo zdravstveni in športni strokovnjaki svetovali ustrezno telesno dejavnost in športno vadbo, ki bo izboljšala vaše zdravje in dobro počutje.

Spisek vseh letošnjih ljubljanskih preizkusov dobite na www.zd-lj.si.

 

 

 

 

 

 

 

 

Simbioza giba 

14. avgust 2014 8:47:00

simbioza gibaLetos bo Slovenija gibala! Starejši bodo lahko spoznavali nove športe in se udeležili različnih vadb od 13. do 19. oktobra 2014. Tak je načrt Simbioze, ki jo večina pozna kot socialno inovacijo, ki od leta 2011 združuje modrost in mladost in do danes dokazala, da je medgeneracijsko sodelovanje prava smer prihodnosti. Njena zgodba računalništva je dobila trajnostno obliko preko Medgeneracijskega centra, Simbioza šol in projekta Simbioza mojstri. Simbioza se širi tudi mednarodno in nosi dobro ime Slovenije v širni svet.

Z novim projektom SIMBIOZA GIBA želijo organizatorji postaviti nov zgled. Na noge želijo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek. To bo teden, ki bo lahko marsikomu spremenil življenje. To bo teden, ki bo predramil mlajše generacije in spomnil starejše, da obstaja tisto nekaj, kar jih združuje. Da vedno in povsod lahko govorijo isti jezik. Jezik zdravja, pravega načina življenja, sreče, trenutkov in funkcionalnih teles, ki ne poznajo in priznavajo let. Jezik, ki za svoje izražanje in sporazumevanje ne potrebuje besed. Jezik, ki mu pravim gibanje.

Za zdaj vabijo k sodelovanju predvsem ponudnike vadbenih programov, udeležencem pa bomo tudi tule namenili dovolj pozornosti že ob koncu septembra.

Podrobnosti so na www.simbioza.eu.

Razgibajmo Ljubljano - Teden športa 2014 

12. avgust 2014 13:48:00

Teden športa 2014V naši regiji od maja do oktobra poteka kar nekaj promocijskih aktivnosti, s katerimi želijo občine, športne zveze ali neposredni ponudniki športne in gibalne redne vadbe spodbuditi prebivalce, da (p)ostanejo aktivni in da se jim pridružijo. Zaradi začetka nove vadbene sezone je razumljivo, da je takih promocij največ septembra. Po naših informacijah največja, se bo od 8. do 13. septembra dogajala v Ljubljani.

Teden bodo začeli s petimi dnevi predstavitev športnih programov društev po šolah, 13. septembra pa se bo program zaključil v centru mesta s športno, gibalno in še kakšno ponudbo različnih organizacij. Za šport bodo na ta dan na voljo celoten Kongresni trg in park Zvezda, Dvorni in Novi trg ter del Hribarjevega nabrežja in Brega, vodnim športom pa bo namenjena gladina Ljubljanice. Športna pot bo odprta med 9. in 16. uro, kasneje in do poznih večernih ur pa se bo dogajalo pred in ob Hiši športa na Bregu.

 

Spremljate jih lahko tudi na Facebook strani akcije Razgibajmo Ljubljano.

 

 

Vodnik po regionalnih pešpoteh v Ljubljanski urbani regiji 

17. julij 2014 7:48:00

pešpoti lurŽe kar nekaj vode je preteklo, od kar je Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije izdala publikacijo o pešpoteh na našem koncu, vseeno pa ne bo odveč, če jo spet malce izpostavimo. Morda vam pa pride prav.

V knjižici je predstavljenih 17 pešpoti, ki povezujejo območja nekaterih občin v regiji. Poti vključujejo večino priljubljenih izletniških točk in zanimivosti ter pestro turistično in gostinsko ponudbo. Opisi poti vsebujejo podatke o dolžini poti, težavnostni stopnji, zanimivostih ob poteh, o možnostih dostopa do izhodišča poti, dodane pa so tudi fotografije, s pomočjo katerih dobimo prvi vtis o poti, ki nas čaka.

 

Knjižica je dostopna tudi v e-verziji na spletni strani Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Akcija: Iščemo najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014 

15. julij 2014 8:37:00

Naj koča 2014Konec junija se je z novo planinsko sezono začela tudi letošnja akcija izbora najbolj priljubljene planinske koče, ki jo vodita časnik Nedelo in Planinska zveza Slovenije. Sodelujte tudi vi!

V Nedelu enkrat na teden objavijo nagradni kupon, na katerega lahko vpišete kočo, ki je po vašem mnenju do planincev najbolj prijazna, in ga pošljete v uredništvo Nedela. Prav tako pa je možno že glasovati preko spleta. Letos se za priznanje in nagrado poteguje 53 planinskih koč, ki so pridobile certifikat Družinam prijazna planinska koča ali imajo vgrajene čistilne naprave.

Med glasovalce bo Nedelo vsak teden z žrebom razdelil štiri privlačne nagrade. 14. septembra bodo objavili ime planinske koče, ki bo prejela največ glasov, 21. septembra pa bo v Nedelu objavljena reportaža o izbrani koči.

 

Planinska koča, ki bo prejela največ glasov, bo prejela naziv naj planinska koča Nedelo 2014 in lepo nagrado.

 

Glasovanje poteka do 12. septembra.

Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo 

11. julij 2014 11:08:00

Aljažev stolp žigAljažev stolp stoji vrh Triglava od leta 1895. Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj Slovencem ta simbol predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev?

 

Narodni muzej Slovenije in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vabita na odprtje razstave o najvišje ležečem gorskem zavetišču pri nas in projekcijo filma o njem.

 

Razstava, ki jo bo odprl Tone Škarja, bo na ogled do 10. avgusta 2014.

 

Povabilo preberite na www.pzs.si.

 

Zaradi letošnjega žledoloma in snegoloma je precej poti še vedno neprehodnih 

10. julij 2014 15:54:00

prometni znak nevarnost

V Sloveniji je 1661 planinskih poti v skupni dolžini 9616 kilometrov, zanje pa skrbi, jih ureja in markira 661 registriranih markacistov PZS, ki delujejo v 195 planinskih društvih (od 280, kolikor jih je v Sloveniji).

V mesecu februarju so društva, skrbniki planinskih poti, zaradi posledic žledoloma in snegoloma za uporabnike zaprla kar 376 planinskih poti. V naravni nesreči je bilo po takrat zbranih ocenah poškodovanih okoli 40 % vseh planinskih poti izven visokogorja, kar je največja škoda na planinskih poteh, ki jo beležijo v planinski organizaciji v več kot 120-letni zgodovini.

 

Največ neprehodnih poti je še vedno v naši regiji, sproti pa njihovo odpiranje lahko spremljate na stanje-poti.pzs.si.

 

Vse poti bodo predvidoma prehodne do konca letošnjega leta.

Stran 42 od 48 << < 20 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>