Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

10 priporočil za varno pohodništvo 

9. april 2019 10:47:00

Pohodnistvo gorePrihajajoči lepi dnevi kar kličejo po izletih na prostem. Pohodništvo in planinarjenje sta odličen način za izboljšanje kondicije in zabavno preživljanje prostega časa, pri čemer pa ne smemo pozabiti na varnost. Združenja planinskih organizacij Alpskega loka (CAA) so za varno in prijetno pohodništvo pripravila naslednja priporočila.

1. Nabiranje kondicije: Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.

2. Skrbno načrtovanje: Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.

3. Popolna oprema: Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.

4. Primerna obutev: Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplat z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.

5. Zanesljiv korak je ključnega pomena: Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.

6. Ostanite na označenih poteh: Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto, kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.

7. Redni odmori: Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.

8. Odgovornost za otroke: Za otroke je zelo pomembno, da pokrajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.

9. Manjše skupine: Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda in poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci, pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.

10. Spoštovanje narave in okolja: Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.

Namig za izlet - Koseški bajer  

3. april 2019 9:47:00

Koseski bajer_Visit LjubljanaTopli in dolgi pomladni vikendi so kot nalašč za prijetne izlete v naravo. Če nimate ideje kam se odpraviti, vas vabimo, da obiščete Koseški bajer, majhno jezero na obrobju Ljubljane.   

Koseški bajer je umetno jezerce na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Danes predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste.

Med živalmi, ki naseljujejo bajer, so posebej značilne žabe, številne dvoživke, več vrst rib, kačji pastirji, labodi in druge vrste ptic. Rastlinstvo zaznamujejo predvsem črne jelše, vrbe in nekaj vrst trsta na obrežju jezera.

Okrog Koseškega bajerja je urejena sprehajalna pot s klopmi. Ob jezeru je tudi nekaj lesenih ploščadi in razglednih pomolov. V neposredni bližini je Pot spominov in tovarištva, ki poteka okrog Ljubljane.

 

Na Koseškem bajerju je mogoč ribolov na krape, some, rdečeperke, ostriže, smuče in nekaj drugih vrst. Ribolovne dovolilnice so na prodaj v bližnji Gostilni pri Cvičku.

Ob bajerju najdete kar nekaj kavarnic, kjer si lahko privoščite pijačo ali posladek. Otroci pa se bodo prav gotovo razveselili prostornega igrišča z veliko igrali.

Bajer se nahaja na obrobju Ljubljane, natančneje na zahodni strani Šišenskega hriba vzhodno od soseske Mostec.

Več o bajerju najdete na strani Visit Ljubljana.

 

 

Z gibanjem do zdravja - preizkus hoje na 2 km 

28. marec 2019 8:55:00

Tudi v letošnjem letu bodo zdravstveni domovi po Sloveniji v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvajali teste hoje na 2 kilometra.

Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, strokovnjaki izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki ste telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti.

Več o preizkusu hoje, datumih in lokacijah testov si lahko preberete v knjižici z Gibanjem do zdravja 2019. Naredite nekaj za svoje zdravje in preverite kakšno stanje svoje telesne pripravljenosti. 








 

31. pohod po nagelj na Limbarsko goro 

28. marec 2019 8:47:00

V nedeljo, 31. marca, vabljeni na tradicionalni Pohod po nagelj, ki ga krajani Limbarske gore organizirajo vsako leto marca, ko praznujemo dan žena in materinski dan.  

Prireditev je namenjena tako rekreaciji in druženju kot izkazovanju drobne pozornosti in simbolne zahvale vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu. Že po običaju so namreč vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Tako bo tudi letos ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejela nagelj, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem.

Ob 9.00 bo potekala maša v cerkvi svetega Valentina, ob 11.00 sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Na stojnicah pa se boste lahko seznanili s turistično in drugo lokalno ponudbo.

Letos vas bo zabavala skupina Gamsi.  

Več informacij: 31. Pohod po nagelj na Limbarsko goro

Pohod na Tošč  

28. marec 2019 8:36:00

To soboto, 30. 3. 2019, ste vljudno vabljeni, da se udeležite pohoda na Tošč, v organizaciji Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana.

Tošč je 1021 metrov visok hrib Polhograjskih dolomitov, ki spominja na visokogorje. Pohodniki boste nagrajeni z razgledi na celotno Ljubljansko barje, notranjske, škofjeloške, bohinjske gore in v daljavi tudi Triglav, Karavanke in Kamniško hribovje.

Pohod je nezahteven in bo trajal 4 do 5 ur, udeležite se je v obutvi in obleki primerni vremenskim razmeram in s pohodnimi palicami. Zbirno mesto je ob 8. uri na zadnji postaji mestnega prometa št.1 Vižmarje (pri Merkurju). Cena udeležbe je 5 eur. Prijave zbirajo v društveni pisarni do torka, 26.3.2019.

Več informacij o pohodu najdete tukaj.

 

Namig za izlet: Rašica – Vrh Staneta Kosca 

12. marec 2019 7:56:00

Rašica - Vrh Staneta KoscaVrh Staneta Kosca oziroma Rašica je poleg Šmarne gore zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih vrhov v bližnji okolici Ljubljane. To niti ne čudi. Tik pod sicer nerazglednim vrhom je planinski dom, na samem vrhu pa visok razgledni stolp. Iz njega se nam odprejo razgledi na vse strani neba. Še posebej izstopa zahodni del Kamniško-Savinjski Alp, Savska ravan in Pohograjsko in Škofjeloško hribovje. Proti vzhodu se lepo vidi Posavsko hribovje s svojimi najvišjimi vrhovi kot sta Kum in Čemšeniška planina. Krožni izlet je primeren tudi kot družinski izlet za otroke.

Kako priti do doma na Rašici?

Lahke poti:

Trzin –  Dobeno – dom na Rašici (2 uri 30 min)

Foto: Kraji.eu

Dobeno – dom na Rašici (30 min)

vas Rašica – dom na Rašici (po cesti in kolovozu) (30 min)

končna avtobusna postaja LPP št. 8 Gameljne – dom na Rašici (1 uro 30 min)

Povodje – dom na Rašici (1 uro 15 min)

Črnuški most (avtobusna postaja LPP št. 6) – vas Rašica – dom na Rašici (2 uri)

Zahtevna pot:

vas Rašica – dom na Rašici (čez Reber) (30 min)

Do izhodišča z avtomobilom ali avtobusom:

Priporočamo, da obiskovalci svoje osebne avtomobile puščate pred vasjo, saj pri domačinih parkiranje ni zaželjeno, na javnih površinah pa ni prostora. Priporočamo uporabo LPP št. 8 ali pa, da avtomobil pustite pri parkirišču tovarne Rašica v Gameljnah in nadaljujete peš po markirani planinski poti do doma (izognemo se vasi in kolovozov).

S turističnim avtobusom je možno pripeljati v vas Rašica, vendar ga je možno parkirati le na začetku vasi pred prvo hišo na desni strani.

Poldnevni izlet z obiskom Rašice:

Z osebnim avtomobilom se peljemo v vas Rašica in nadaljujemo peš po kolovozu ali za bolj izkušene po poti čez Reber do doma na Rašici, kjer si privoščimo hrano in pijačo. Z novega razglednega stolpa si pogledamo Ljubljano s ptičje perspektive in Kamniške Alpe, katere so kot na dlani. Nadaljujemo v razgledno vas Dobeno in se po krožni poti vrnemo nazaj v vas Rašica. Hoje je za 2 uri, višinska razlika 250 m.

 Vir: TIC Medvode

Sobotni gozdni sprehod na Rožnik 

6. marec 2019 13:35:00

Sobotni gozdni sprehod na RožnikJavni zavod Mala ulica vsako soboto organizira  gozdni sprehod na Rožnik, kjer lahko vaši otroci na zabaven način spoznavajo gozd in ustvarjajo iz gozdnih materialov.

Pohod bo potekal tudi to soboto, 9. 3. 2019. Zbirno mesto je vsakokrat Informacijska točka HROŠČ ROGAČ poleg vile Marija Vera (, Ljubljana), kjer se boste zjutraj ob 10h dobili in ob 12h poslovili.

Gozdne urice bodo potekale v vseh vremenskih razmerah, le program bodo organizatorji prilagodili vremenu. Otroci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo nahrbtnik z rezervno obleko in polno plastenko vode. V času druženja ni predvidenih obrokov, zato naj otroci pojejo zajtrk doma in s seboj ne nosijo hrane.

Obvezne prijave sprejemajo na elektronski pošti info@malaulica.si.

Več informacij o sprehodu najdete tukaj.  

Pohod na Mali plac in Sveto Ano 

26. februar 2019 11:04:00

Pohod na Mali plac in Sveto Ano_foto Visit LjubljanaVabljeni na pohod  na Mali plac in Sveto Ano, ki ga to nedeljo, 3. marca 2019, organizira Planinsko društvo Logatec.

Mali plac pri Bevkah je naravni rezervat še edinega visokega barja na Barju. Po ogledu rezervata boste pot nadaljevali do Podpeškega jezera, od koder se boste povzpeli v vasico Planina in si ogledali Ledeno jamo, ki so jo nekoč uporabljali za hladilnico. Nato se boste vrnili v vas Preserje in se povzpeli na Sveto Ano, razgledni hrib nad barjem. Ko se boste naužili čudovitih razgledov, se boste ponovno spustili do Podpeškega jezera, kjer se bo pohod tudi zaključil.

Pot je nezahtevna. Pohod se bo pričel ob 8. uri, trajal pa bo 4 do 5 ur. 

Prijave zbirajo do četrtka 28.2.2019 na telefonski številki 041 564 757. Udeležijo se ga lahko člani Planinske zveze Slovenije.

 Več informacij najdete tukaj

26. Pohod po Jurčičevi poti  

26. februar 2019 10:31:00

26. Pohod po Jurčičevi potiV soboto, 2. marca 2019, vabljeni na že 26. Pohod po Jurčičevi poti, katerega tema bo Beremo domače. Start pohoda bo med 7. in 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer bo pred Mestno hišo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Cena startnine znaša 3 evre.

V Višnji Gori so urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča so dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z redno avtobusno linijo ali vlakom.

Opis poti

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek inokrepčilo. Na voljo je tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov.Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika.Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Prevoz je vštet v plačilo startnine na začetku poti v Višnji Gori. Možno je tudi plačilo avtobusne vozovnice na Muljavi ali na Krki, vendar je tam cena nekoliko višja.

V letošnjem letu je prihod v Višnjo Goro zopet mogoč tudi z brezplačnim izrednim Jurčičevim vlakom Prijetno domače! Poseben brezplačni vlak pohodnike v Višnjo Goro pripelje tako iz Ljubljane, kot iz Novega mesta – postaja Bršljin. Iz Ljubljane in Novega mesta je načrtovan odhod v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro okrog 8,00 ure zjutraj. Vožnja vlaka je za udeležence Jurčičevega pohoda brezplačna! Obvezne prijave na elektronski naslov turizem@ivancna-gorica.si. Vsi potniki morajo na prodajnem okencu svoje postaje navesti, da potujejo na Jurčičev pohod in dvigniti brezplačno vozovnico!

 

Dodatne informacije so vam na voljo:

-          na telefonski številkah: 041 746 825, 041 376 662,

-          na elektronskih naslovih info@prijetnodomace.sipd.polz@gmail.com in turizem@ivancna-gorica.si,

-          na spletu https://prijetnodomace.si/jurcicev-pohod/.

 

Brezplačni pohodi in ogledi ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov  

19. februar 2019 16:38:00

Cistercijanski  samostan StičnaTurizem Grosuplje ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov vabi na brezplačne pohode in oglede po občini Grosuplje in Cistercijanskem samostanu Stična


Četrtek, 21. 2. 2019 ob 10.30 uri, Krožna učna pot Po sledeh vodomca, vaško jedro Cerovo in Log

Zbirno mesto: vas Cerovo, izhodiščna točka NUP

Informacije: A. Grablovic, 040 389 742, M. Kavšek, 041 761 216

 

Četrtek, 21.02. 2019 ob 15. uri, Županova jama, ogled zimske Ledenice

Zbirno mesto: vhod v Županovo jamo

Informacije: Lučka Jere, 040 645 341

 

Sobota, 23. 2.  2019 ob 10. uri, Šmarje Sap, zgodovina in kraj

Zbirno mesto: pred cerkvijo

Informacije: David Tomažin, 041 979 044

 

Sobota, 23. 2. 2019 ob 15. uri, Protiturški tabor Cerovo s cerkvico sv. Nikolaja

Zbirno mesto: informativna tabla ob cesti

Informacije: Janez Kozlevčar, 031 660 028

 

Vodenja bodo trajala 1 uro. Priporočena je primerna obutev in pohodne palice.  

 

Več informacij: https://www.grosuplje.si/objava/171940

Stran 15 od 48 << < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>