Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Urbani sprehodi Jane’s Walk 

7. maj 2019 10:26:00

Urbani sprehodi_foto: Marko PeterlinVsako leto v mesecu maju po vsem svetu potekajo urbani sprehodi Jane’s Walk. Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. V Sloveniji, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, bodo letos oganizirani že devetič, napovedani pa so v 18 mestih.

Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. So enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja.

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

Letos bo globalna akcija Jane’s Walk potekala od 3. do 5. maja 2019, v Sloveniji pa bodo nekateri sprehodi potekali vse do konca meseca. Doslej so napovedani sprehodi v 18 mestih: Celju, Črnomlju, Domžalah, Dravogradu, Kamniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Slovenj Gradcu, Sežani, Škofji Loki in Tolminu. 

Seznam sprehodov se sproti dopolnjuje in je na voljo na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Več o sprehodih najdete na spletni strani IPoP.

Namig za izlet – Zbiljsko jezero 

23. april 2019 10:24:00

Zbilje-foto Obcina MedvodeV Ljubljanski urbani regiji je veliko manjših jezer, ki so v toplih dneh še posebej prijetna za obisk. Eno izmed njih je Zbiljsko jezero v Občini Medvode. Jezero je priljubljena turistična točka in pomemben življenjski prostor mnogim vrstam ptic.

Zbiljsko jezero je umetno jezero, ki je nastalo leta 1953 po zajezitvi Save ob izgradnji hidroelektrarne Medvode. Okrog jezera so urejene rekreacijske površine, ki omogočajo mnogo športnih aktivnosti od odbojke na mivki do kolesarjenja. V poletnih mesecih pa je Zbiljsko jezero tudi lokacija mnogih zabavnih, glasbenih, kulturnih in kulinaričnih festivalov. Po jezeru lahko tudi veslate s svojim vodnim plovilom ali pa si ga izposodite v čolnarni tamkajšnjega Turističnega društva Zbilje, ki organizira tudi panoramske vožnje z električnim čolnom. Ob jezeru lahko najdemo še zelo lepo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike. V bližini je tudi bar in gostilna, kjer se lahko okrepčate.

 

Bolj podrobno o jezeru in kako do njega si lahko preberete na strani Občine Medvode: https://www.medvode.si/objava/112949.

Pohod po Krpanovi poti 

23. april 2019 10:07:00

Krpanova potVsako zadnjo nedeljo v aprilu je na Blokah v vasi Volčje sedaj že tradicionalni Krpanov pohod, ki vas bo popeljal čez bisere neokrnjene narave in našo bogato kulturno dediščino. Pohod je primeren za vse generacije, saj je pot dobro označena in vsak si po svojih zmožnostih izbere dolžino poti in težavnost.

Dolžina poti je 19 km, dolžina poti s povirjem Iške pa 23 km. Navadno se jo prehodi v štirih do sedmih urah in ni zahtevna. Udeleženec ob prijavi dobi prospekt z zemljevidom in označenimi znamenitostmi ob poti ter posebno darilo organizatorjev. Ob poti sta po navadi dve okrepčevalnici z domačimi prigrizki in napitki. Na koncu pa si svoje želodčke pogrejete s toplim obrokom tradicionalne bloške kulinarike in se odpočijete ob pogledu na čudovito Bloško jezero. Vsako leto se lahko srečate z Martinom Krpanom in njegovo kobilico, ki vas bosta popeljala v davne čase.

 

Več informacij: Pohod po Krpanovi poti

Pustolovščina Krvavec – Pot pastirskih škratov 

16. april 2019 13:45:00

Pustolovscina Krvavec: foto RTC KrvavecPotrebujete idejo kako preživeti podaljšan velikonočni vikend? Če ste pripravljeni na zabavno pustolovščino, vas vabimo, da obiščete Krvavec, goro številnih skrivnosti. Tri urejene pohodne poti vas bodo popeljale po znanih in manj znanih kotičkih Krvavca in vam pričarale pravo družinsko pustovlovščino. Povzpeli se boste na kraljevski Zvoh, cvetočo Kriško planino in idilično Dolgo njivo, na vsaki od teh poti pa poiščite GPS točke, na katerih se skrivajo škratorunski simboli, ki so vklesani v skale. 

Prva Pustolovščina Krvavec vodi do najvišje točke na planini: na Zvoh. Pot se začne v Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, nadaljuje po Poti pastirskih škratov na Krvavcu proti Plaži in od tam naprej po cesti do Doma na Krvavcu in RTV stolpu. Od tam pelje cesta naprej proti Zvohu. Pred zadnjim strmim vzponom do vrha se odpre pogled proti Kamniškemu vrhu, Veliki planini in veličasten razgled na Ljubljansko kotlino ter Julijce. Pot nazaj proti hotelu Krvavec vodi po desni strani smučišča, prav tako po utrjeni cesti. Pot je nezahtevna in razen zadnjih nekaj sto metrov pod vrhom so tudi vzponi zmerni. Zvoh se dviga 1971 m nad morje in ponuja slikovite razglede proti Kalškemu grebenu, Julijcem in Storžiču. Zanimiv je tudi zato, ker se tik pod njegovim vrhom nahaja umetno jezero kot nalašč za počitek. Zvoh je kralj Krvavca, vstopite v njegovo kraljestvo!

Pustolovščina Krvavec vas nato popelje v spokojnost prostrane Kriške planine. Krožna pot se prične pri Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, sledi Poti pastirskih škratov na Krvavcu, le da v obratni smer, navzgor proti Gori zvokovin nato desno proti Bleku. Od tam se pot spusti do Kriške planine, vodi mimo dveh gorskih kmetij, Viženčarja in Florjana, za njima se dvigne proti Domu na Krvavcu, od tam pa navzdol po makadamski cesti do Plaže in nato do zaključka pri Brunarici Sonček.

Kriška planina je široka planota med Krvavcem in Križiščem, poleti je polna živine in bogata s planinskim cvetjem. Ker je dostopna tudi z avtomobilom preko Ambroža, služi kot odlično izhodišče za gorska pohajkovanja. Če vam bo Pustolovščina Krvavec premajhen izziv, bo pravo odkritje planina Koren. Krenete lahko bodisi do uro oddaljene pastirske koče bodisi do vrha planine Koren, ki za en sam meter zgreši višino dva tisoč metrov. Tako kot Blek in Dolga njiva so tudi tu arheološka izkopavanja potrdila starodavno navzočnost pastirjev. Prava posebnost pa so dobro vidni odtisi fosilov školjk v skalah tik ob poti, ki jih ne boste zgrešili. Zdi se tako neverjetno, a vse do tu je nekoč segalo morje! S Kriške planine vodi pot tudi do druge znamenitosti: Mokriške ali Medvedove jame, pomembne postaje ledenodobnih lovcev, kjer so že leta 1839 našli ostanke jamskega medveda. Kriška planina je kraj, kamor se boste radi vrnili!

Najlepša in tudi najzahtevnejša izmed treh poti v Pustolovščini Krvavec je pot na Dolgo njivo. To ni nobena njiva, pač pa najbolj slikovita in idilična planina daleč naokoli!

Pot se pričenja pri Brunarici Sonček ob zgornji postaji kabinske žičnice, vodi po Poti pastirskih škratov na Krvavcu do Plaže Krvavec in naprej mimo Doma na Krvavcu in RTV stolpa proti Zvohu. Pod vrhom Zvoha se pot usmeri levo proti planini po imenu Dolga njiva. Preči pobočja, se spusti in nato spet dvigne navzgor po planini. Vodi mimo opuščene planinske koče, pri leseni lovski koči pa zavije na desni rob planine do Studenca kreposti in se nato obrne nazaj. Del poti po pobočju je nato enak, na vrhu pobočja pa se držite desne vse do priključka na kolovoz, ki vodi po smučišču do Hotela Krvavec in od tod nazaj do izhodišča poti pri Brunarici Sonček.

Dolga njiva je skrita in skrivnostna, zdi se, kot da se je čas sploh ne bi dotaknil. Pastirji so jo poseljevali že v rimskem času, črede ovac in konj pa se še danes mirno pasejo na prostranih zelenih pašnih pobočjih. Bele stene Velikega Zvoha, dehtenje gorskega pašnika in žuborenje Studenca kreposti … je to pravljica ali resničnost? Napni oči, tu se pasejo tudi gamsi! Pot na Dolgo njivo je srednje zahtevna pohodna pot, od pohodnika pa zahteva ustrezno pohodno obutev in nekaj telesne kondicije. Dolga njiva je kraj, ki vas začara!

Več o Pustolovščini Krvavec najdete na spletni strani rekreacijsko-turističnega centra Krvavec.

10 priporočil za varno pohodništvo 

9. april 2019 10:47:00

Pohodnistvo gorePrihajajoči lepi dnevi kar kličejo po izletih na prostem. Pohodništvo in planinarjenje sta odličen način za izboljšanje kondicije in zabavno preživljanje prostega časa, pri čemer pa ne smemo pozabiti na varnost. Združenja planinskih organizacij Alpskega loka (CAA) so za varno in prijetno pohodništvo pripravila naslednja priporočila.

1. Nabiranje kondicije: Pohodništvo in planinarjenje sta vzdržljivostna športa, ki obremenita srce in pospešita prekrvavitev, zato morate biti pohodniki in planinci zdravi in morate znati realno oceniti svoje sposobnosti. Nikar ne hitite, za hojo izberite tak tempo, da nihče v skupini ne omaga.

2. Skrbno načrtovanje: Zemljevidi, vodniki, internet in poznavalci vas lahko poučijo o dolžini, višinski razliki, težavnosti ture in o trenutnih razmerah. Ture vedno izberite glede na sposobnosti skupine. Posebej bodite pozorni na vremensko napoved, saj veter, dež in mraz povečajo nevarnost nezgod.

3. Popolna oprema: Svojo opremo ustrezno prilagodite načrtovanemu pohodu, vaš nahrbtnik pa naj ne bo pretežak. Vedno imejte v nahrbtniku zaščito pred dežjem, mrazom in soncem, prav tako imejte s seboj tudi komplet za prvo pomoč in mobilni telefon (številka za klic v sili v Evropi: 112). Pri orientaciji si pomagajte z zemljevidi in GPS-om.

4. Primerna obutev: Dobri pohodniški oziroma planinski čevlji ščitijo stopalo in ublažijo obremenitev nanj ter izboljšajo oprijem pri stopanju. Pri izbiri obutve se prepričajte, da se čevlji odlično prilegajo, imajo podplat z dobrim oprijemom, so vodoodporni in lahki.

5. Zanesljiv korak je ključnega pomena: Padci zaradi zdrsa ali spotikanja so najpogostejši vzroki nezgod. Upoštevajte, da prehiter tempo hoje ali utrujenost zelo vplivata na gotovost vašega koraka in na vašo zbranost. Prav tako pazite na padajoče kamenje, s previdno hojo pa se boste izognili proženju kamenja.

6. Ostanite na označenih poteh: Na neoznačenih poteh obstaja večja nevarnost, da zaidete s poti, poveča se tudi nevarnost padcev in podora kamenja. Izogibajte se bližnjic. Če ugotovite, da ste zašli, se vrnite nazaj na zadnje mesto, kjer se še znajdete. Strma pobočja s starim snegom se pogosto podcenjuje, a so zelo nevarna in nam na njih zlahka zdrsne.

7. Redni odmori: Redni počitki pohodnikom in planincem omogočajo, da si opomorejo ter uživajo v pokrajini in druženju. Redno jejte in pijte, da ohranite svojo moč in zbranost. Izotonični napitki so idealni za pogasitev žeje, žitne ploščice, suho sadje in piškoti pa potešijo lakoto med hojo.

8. Odgovornost za otroke: Za otroke je zelo pomembno, da pokrajino odkrivajo na zabaven in raznolik način. Na odsekih poti, kjer obstaja nevarnost padca, naj za vsakega otroka skrbi ena izkušena odrasla oseba. Zelo zahtevni pohodi, kjer je potrebna dolgotrajna koncentracija, niso primerni za otroke.

9. Manjše skupine: Manjše skupine so bolj prilagodljive in članom omogočijo, da si med seboj pomagajo. Vsi v skupini naj bodo seznanjeni s podatki o cilju pohoda in poti v obe smeri. Skupina naj se drži skupaj. Samohodci, pozor: tudi manjša nezgoda lahko zahteva resno reševanje.

10. Spoštovanje narave in okolja: Varujte naravno okolje. Za sabo ne puščajte smeti, ostanite na poti, ne motite divjih ali domačih živali, ne dotikajte se rastlin in spoštujte zavarovana območja. Uporabljajte javni prevoz ali skrbite za čim bolj optimalno izkoriščenost osebnih vozil.

Namig za izlet - Koseški bajer  

3. april 2019 9:47:00

Koseski bajer_Visit LjubljanaTopli in dolgi pomladni vikendi so kot nalašč za prijetne izlete v naravo. Če nimate ideje kam se odpraviti, vas vabimo, da obiščete Koseški bajer, majhno jezero na obrobju Ljubljane.   

Koseški bajer je umetno jezerce na obrobju Ljubljane, ki je nastalo na nekdanjem izkopu gline. Danes predstavlja primer močvirnega naravnega okolja, v katerem živijo redke in ogrožene živalske ter rastlinske vrste.

Med živalmi, ki naseljujejo bajer, so posebej značilne žabe, številne dvoživke, več vrst rib, kačji pastirji, labodi in druge vrste ptic. Rastlinstvo zaznamujejo predvsem črne jelše, vrbe in nekaj vrst trsta na obrežju jezera.

Okrog Koseškega bajerja je urejena sprehajalna pot s klopmi. Ob jezeru je tudi nekaj lesenih ploščadi in razglednih pomolov. V neposredni bližini je Pot spominov in tovarištva, ki poteka okrog Ljubljane.

 

Na Koseškem bajerju je mogoč ribolov na krape, some, rdečeperke, ostriže, smuče in nekaj drugih vrst. Ribolovne dovolilnice so na prodaj v bližnji Gostilni pri Cvičku.

Ob bajerju najdete kar nekaj kavarnic, kjer si lahko privoščite pijačo ali posladek. Otroci pa se bodo prav gotovo razveselili prostornega igrišča z veliko igrali.

Bajer se nahaja na obrobju Ljubljane, natančneje na zahodni strani Šišenskega hriba vzhodno od soseske Mostec.

Več o bajerju najdete na strani Visit Ljubljana.

 

 

Z gibanjem do zdravja - preizkus hoje na 2 km 

28. marec 2019 8:55:00

Tudi v letošnjem letu bodo zdravstveni domovi po Sloveniji v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvajali teste hoje na 2 kilometra.

Preizkus hoje na 2 km je enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, strokovnjaki izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo.

Primeren je za vse med 20. in 65. letom, ki ste telesno nedejavni ali zmerno telesno dejavni. Test lahko opravite večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev) in tako sledite izboljšanju svoje telesne zmogljivosti.

Več o preizkusu hoje, datumih in lokacijah testov si lahko preberete v knjižici z Gibanjem do zdravja 2019. Naredite nekaj za svoje zdravje in preverite kakšno stanje svoje telesne pripravljenosti. 
 

31. pohod po nagelj na Limbarsko goro 

28. marec 2019 8:47:00

V nedeljo, 31. marca, vabljeni na tradicionalni Pohod po nagelj, ki ga krajani Limbarske gore organizirajo vsako leto marca, ko praznujemo dan žena in materinski dan.  

Prireditev je namenjena tako rekreaciji in druženju kot izkazovanju drobne pozornosti in simbolne zahvale vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu. Že po običaju so namreč vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Tako bo tudi letos ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejela nagelj, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem.

Ob 9.00 bo potekala maša v cerkvi svetega Valentina, ob 11.00 sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Na stojnicah pa se boste lahko seznanili s turistično in drugo lokalno ponudbo.

Letos vas bo zabavala skupina Gamsi.  

Več informacij: 31. Pohod po nagelj na Limbarsko goro

Pohod na Tošč  

28. marec 2019 8:36:00

To soboto, 30. 3. 2019, ste vljudno vabljeni, da se udeležite pohoda na Tošč, v organizaciji Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana.

Tošč je 1021 metrov visok hrib Polhograjskih dolomitov, ki spominja na visokogorje. Pohodniki boste nagrajeni z razgledi na celotno Ljubljansko barje, notranjske, škofjeloške, bohinjske gore in v daljavi tudi Triglav, Karavanke in Kamniško hribovje.

Pohod je nezahteven in bo trajal 4 do 5 ur, udeležite se je v obutvi in obleki primerni vremenskim razmeram in s pohodnimi palicami. Zbirno mesto je ob 8. uri na zadnji postaji mestnega prometa št.1 Vižmarje (pri Merkurju). Cena udeležbe je 5 eur. Prijave zbirajo v društveni pisarni do torka, 26.3.2019.

Več informacij o pohodu najdete tukaj.

 

Namig za izlet: Rašica – Vrh Staneta Kosca 

12. marec 2019 7:56:00

Rašica - Vrh Staneta KoscaVrh Staneta Kosca oziroma Rašica je poleg Šmarne gore zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih vrhov v bližnji okolici Ljubljane. To niti ne čudi. Tik pod sicer nerazglednim vrhom je planinski dom, na samem vrhu pa visok razgledni stolp. Iz njega se nam odprejo razgledi na vse strani neba. Še posebej izstopa zahodni del Kamniško-Savinjski Alp, Savska ravan in Pohograjsko in Škofjeloško hribovje. Proti vzhodu se lepo vidi Posavsko hribovje s svojimi najvišjimi vrhovi kot sta Kum in Čemšeniška planina. Krožni izlet je primeren tudi kot družinski izlet za otroke.

Kako priti do doma na Rašici?

Lahke poti:

Trzin –  Dobeno – dom na Rašici (2 uri 30 min)

Foto: Kraji.eu

Dobeno – dom na Rašici (30 min)

vas Rašica – dom na Rašici (po cesti in kolovozu) (30 min)

končna avtobusna postaja LPP št. 8 Gameljne – dom na Rašici (1 uro 30 min)

Povodje – dom na Rašici (1 uro 15 min)

Črnuški most (avtobusna postaja LPP št. 6) – vas Rašica – dom na Rašici (2 uri)

Zahtevna pot:

vas Rašica – dom na Rašici (čez Reber) (30 min)

Do izhodišča z avtomobilom ali avtobusom:

Priporočamo, da obiskovalci svoje osebne avtomobile puščate pred vasjo, saj pri domačinih parkiranje ni zaželjeno, na javnih površinah pa ni prostora. Priporočamo uporabo LPP št. 8 ali pa, da avtomobil pustite pri parkirišču tovarne Rašica v Gameljnah in nadaljujete peš po markirani planinski poti do doma (izognemo se vasi in kolovozov).

S turističnim avtobusom je možno pripeljati v vas Rašica, vendar ga je možno parkirati le na začetku vasi pred prvo hišo na desni strani.

Poldnevni izlet z obiskom Rašice:

Z osebnim avtomobilom se peljemo v vas Rašica in nadaljujemo peš po kolovozu ali za bolj izkušene po poti čez Reber do doma na Rašici, kjer si privoščimo hrano in pijačo. Z novega razglednega stolpa si pogledamo Ljubljano s ptičje perspektive in Kamniške Alpe, katere so kot na dlani. Nadaljujemo v razgledno vas Dobeno in se po krožni poti vrnemo nazaj v vas Rašica. Hoje je za 2 uri, višinska razlika 250 m.

 Vir: TIC Medvode

Stran 14 od 48 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 > >>