39. POHOD NA TISJE

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

2. december 2019 9:39:00

LitijaPlaninsko društvo Litija vsako leto na drugo nedeljo v decembru organizira pohod na Tisje. Pohod je organiziran v počastitev obletnice bitke II. štajerskega bataljona na Tisju, dne 24.12.1941.

Start pohoda je v nedeljo, 8. decembra med 7. in 10. uro pri Plečnikovem spomeniku NOB v Litiji.

Udeležencem je na Jelši, Tisju in v Kostrevnici zagotovljen brezplačni čaj. Pohodniki bodo na štartu prejeli tudi oštevilčeni kontrolni kartonček, ki jim ga bodo organizatorji potrdili na Tisju.

Smer pohoda je takšna kot jo zvesti udeleženci že dobro poznajo. Od spomenika bomo udeleženci preko Rozmanovega trga in Ježe prispeli do Zagorice, kjer se povzpnemo na sleme nad Jablaniškim potokom. Pri kapelici nad Bajernikom prečkamo cesto Šmartno - Cerovica, se dvignemo do Jelše ter nato nad naselji Rodni vrh, Bič in Liberga prispemo na Tisje, kjer je tradicionlano rorganizirana tudi krajša spominska slovesnost. Sledi še sestop v Veliko Kostrevnico (čez Presko, Libergo in Lupinico), kjer bo zaključek pohoda.

Na voljo je tudi daljša pot preko Ježnega vrha. Pri križu, ki stoji pri odcepu proti vasi zavijete desno proti Grmadi. Vendar že po dobrih stotih metrih pri prvi kmetiji (Triglar) znova zavte desno in mimo kmetij Lauden in Puščar do Ježnega vrha. Tu stoji prva zasebna cerkvica na Slovenskem, ki jo je zgradil Vinko Zadražnik s pomočjo svojih bratov. Pogled sega od Gorjancev, Snežnika, Julijskih Alp s Triglavom do Kamniških Alp. Z Ježnega vrha do Razbur sledi hoja po asfaltu, vendar je odsek kratek. Sledi še pot čez Višnji Grm do vinogradov v Jagodniku in nato še sestop do zadružnega doma v Veliki Kostrevnici.

Udeleženci prejmejo za večkratno udeležbo posebna priznanja: za drugi pohod bronasto značko, za četrti srebrno in za sedmi zlato ter za deseti pohod posebno plaketo.

Iz Velike Kostrevnice bo med 11. in 14. uro do železniške postaje v Litiji organiziran posebni prevoz.

 

Več informacij o dogodku najdete TUKAJ.

Komentarji na to objavo so zaprti.