Uvod

PohodnikiPred vami je nov portal pohodniških poti, ki je zastavljen malo drugače kot smo navajeni. Z njim želimo povečati zanimanje za pohodništvo po poteh ljubljanske urbane regije in širše. Vsebina je namenjena vsem ljubiteljem rekreacije v naravi, še posebej pa tistim, ki bodo to šele postali. Upamo, da tudi zaradi zanimivosti, ki jih bodo spoznavali ob brskanju po teh straneh.

Opisi pohodniških poti, ki jih lahko najdete na teh internetnih straneh so šele začetek projekta, ki bo v prihodnje dopolnjevan z novimi pohodniškimi potmi. Trenutno vam je na voljo že 35 poti v skupni dolžini skoraj 430 km.

Vsaka sprememba bo objavljena med novicami, kjer boste lahko seznanjeni tudi z drugimi spremembami glede organizacije in vsebine portala.

Veseli bomo vaših pripomb, predlogov in pobud, ki jih prosimo sporočite po elektronski pošljite na naslov info@gremonapot.si.

 

 

 

Pohodniške novice

5. dobrodelni pohod na Sv. Primoža 

22. september 2017 8:10:00

5. dobrodelni pohod na sv. primozDobra volja, dobra družba, dober namen. V soboto, 23. 9. 2017, Revija MODRE NOVICE organizira 5. dobrodelni pohod na Sv. Primoža.  Celotni izkupiček prijavnin bo šel v dobrodelne namene.

Start bo pri domu Vegrad na začetku poti na Sv. Primož (uporabite lahko parkirišče pri Calcitu), kjer plačate simbolično prijavnino 5 evrov (otroci brezplačno), ki bo letos namenjena pomoči Šolskemu skladu OŠ Trzin in Vrtca Žabica Trzin.

Start bo od 8. ure dalje, na začetku poti pri stojnici vas bo pospremila Godba Stranje, pred uradnim delom vas bo na vrhu zazibal Grajski Oktet, kasneje pa se boste lahko zavrteli ob zvokih Ansambla Skrivnost.

Ob 11.30 bo krajši uradni del, ki se bo zaključil s torto velikanko.

Tudi letos bo za pestro dogajanje za otroke poskrbela ekipa Otoka Športa.

Prvih 500 pohodnikov bo prejelo darilo in bon za malico.

Tradicionalni družinski pohod na Krim 

19. september 2017 13:23:00

Pohod na KrimV nedeljo, 24. septembra 2017 bo potekal 37. tradicionalni družinski pohod na Krim, na goro s čudovitim razgledom na vso Slovenijo.

Ob 10.30 uri bo pri planinskem domu začetek družabnega srečanja z zabavnim tekmovanjem. Čaka vas prijetno vzdušje, nagrade zmagovalcem in dobra družba. Poskrbljeno bo za animacijo otrok.

Možna izhodišča za vzpon na Krim: Preserje, Podpeč, Jezero, Rakitna, Iška, Iški vintgar in Lovska koča nad Gorenjo Brezovico. Po potrebi bo med 7. in 8. uro zagotovljeno vodenje iz parkirišča pod Sveto Ano.

Pohod in srečanje bo ob vsakem vremenu.

Več informacij: Tradicionalni družinski pohod na Krim

Tradicionalni pohod okoli Brezoviškega hriba 

13. september 2017 10:20:00

Pohod okoli Brezoviškega hribaKrajevna skupnost Brezovica v soboto, 16. septembra, ob 9. uri organizira tradicionalni pohod okoli Brezoviškega hriba. 

Zbor je pri vrtcu v Radni, prijetna gozdna pot pa je primerna za vse generacije, tudi za družine z majhnimi otroki.

Po zaključenem pohodu sledi druženje na BŠK v Radni. Za hrano in pijačo bodo poskrbeli člani KS.

V primeru slabega vremena se pohod prestavi na 23. 9. 2017.

Več informacij: Tradicionalni pohod okoli Brezoviškega hriba

Dan nordijske hoje s Petro Majdič 

12. september 2017 7:57:00

Nordijska hoja s Petro Majdič

Čas dopustov se počasi izteka in že razmišljamo, kako se bomo jeseni spravili nazaj v formo. Zato 16. septembra vabljeni na Alpinin dan nordijske hoje s Petro Majdič na Krvavcu.

Program dogodka:

  • 10:00 zbor udeležencev in ogrevanje
  • 10:30  tečaj nordijske hoje s Petro Majdič in učitelji
  • 11:30  voden pohod /nordijska hoja po pašnikih Krvavca
  • 11:30  otroški pohod po Poti pastirskih škratov na Krvavcu
  • 13:00  Krvavška malica na Plaži Krvavec, družabni program z glasbo in žrebanjem nagrad, predstavitev športne opreme za nordijsko hojo ALPINA in ONEWAY

Več o dogodku: Alpinin dan nordijske hoje s Petro Majdič

 

Z Zavodom za šport in rekreacijo Domžale na Veliko planino 

8. september 2017 8:07:00

Velika planinaZavod za šport in rekreacijo Domžale vabi na izlet na Veliko planino. Izlet bo v nedeljo, 17. septembra 2017, z začetkom ob 7.30 uri. Organiziran je prevoz, prav tako pa je organizirano vodenje pohoda na Veliko planino pod vodstvom vodnika Planinske zveze Slovenije

Zbirno mesto bo na makadamskem parkirišču pri tržnici v Domžalah, od koder bo avtobus pohodnike odpeljal do Planine Kisovec. Od tam bo sledil vzpon po markirani poti na Malo planino, ogled Pastirskega stanu in muzejske Preskarjeve bajte, Gradišča - najvišjega vrha planine, opcijsko bo možen tudi ogled cerkve Marije Snežne, Vetrnice in ostalih zanimivostih, ki jih razkriva čudovito okolje pod in na Veliki planini. Postanek bo tudi pri Domžalskem domu. 

Prihod domov je predviden med 16. in 17. uro. 

Pohod je primeren za vse generacije, še posebej lepo vabljene družine. 

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca, ki se nahaja TUKAJ.

Rok za prijavo je 11. september 2017 oziroma do zasedbe prostih mest. 

Strošek izleta je 6 evrov, za pokritje stroškov organiziranega avtobusnega prevoza. Plačate jih ob prejemu računa, ki vam ga pošljemo po elektronski ali klasični pošti.  

Za vse informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@sport-domzale.si.

Teden športa 2017 

5. september 2017 7:51:00

Razgibajmo Ljubljano - Teden športaOd 9. do 15. septembra boste v okviru projekta Razgibajmo Ljubljano na Kongresnem trgu, Stritarjevi ulici, v parku Zvezda, Kopališču Kolezija in Športnem centru Triglav spoznali bogato ponudbo športnih priložnosti v našem glavnem mestu.

Športna tržnica, 9. september, Kongresni trg

Sobota bo v znamenju predstavitve programov športnih organizacij na Športni tržnici. Med 9. in 16. uro se boste na Kongresnem trgu in v parku Zvezda lahko seznanili s športnimi panogami od A do Ž in se pozanimali o lokacijah ter urnikih vadbe. Medtem bosta na istem mestu potekala zaključna prireditev Ulične košarke 2017.

Plavalni preizkus in vadba na otokih športa, 10. september

V nedeljo, 10. septembra bo skoraj hkrati živahno na kopališču Kolezija, kjer se boste lahko preizkusili predvsem v nekaterih plavalnih disciplinah, svojo vzdržljivost pa preverili na Cooperjevem plavalnem preizkusu (ob 10. uri, 12 minut plavanja, 1 in 2 km maraton, prijave na licu mesta, informacije barbara@riba-drustvo.si ali 031 742-782, www.riba-drustvo.si).

Ves dan bodo na ljubljanskih otokih športa, to je na trim stezah in otokih ter zunanjih fitnes napravah, potekala svetovanja športnih strokovnjakov o primernosti in učinkovitosti vadbe na teh napravah.

Vadba na otokih športa, 11. september

Tudi ponedeljek, 11. septembra, bo gibalni del namenjen vadbi na otokih športa.

Ali sem fit, 12. september, Stritarjeva ulica

Torek, 12. septembra, bo namenjen predstavitvi programov, ki so namenjeni predvsem starejšim in manj telesno dejavnim. Na Stritarjevi ulici se bodo z različnimi meritvami in nasveti predstavili strokovnjaki s področja zdravstva, prehrane in športa.

Miniolimpijada, 13. in 14. september, Kongresni trg

13. in 14. septembra se bo devetsto osnovnošolcev seznanilo in preizkusilo v okoli petdesetih športnih panogah. Miniolimpijada bo med 9. in 12. uro potekala na Kongresnem trgu, pokrovitelj pa je Olimpijski komite Slovenije. Še dvesto srednješolcev pa se bo pomerilo v orientacijskem teku. Vabljeni na ogled in spodbude.

Igraj se z mano - Bodi športnik, 15. september, ŠC Triglav

Petek, 15. September, pa bo posebej pomemben dan za okoli petsto šolarjev, ki sodelujejo v prilagojenem programu. Mednarodni športno - družabni dogodek, bo pravzaprav združen športni dan za učence s posebnimi potrebami in vse ostale otroke in učence. Pri Športnem centru Triglav in na nogometnih igriščih v Jami ob Vodovodni cesti, se bodo med 9. in 12. uro preizkušali v različnih običajnih ali prilagojenih športih, ob tem pa jih bodo spodbujali tudi nekateri znani Ljubljančani.

Program sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport.

Več informacij: Razgibajmo Ljubljano 

Spoznajte netopirje v Županovi jami pri Grosupljem 

4. september 2017 12:22:00

Županova jamaV soboto, 9. septembra, boste netopirje lahko spoznali na poseben, zanimiv način. V sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bo Županova jama gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.

V Županovi jami, ki leži le 27 km od Ljubljane v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od tridesetih vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.

Program Mednarodne noči netopirjev se bo pričel ob 16. uri z ustvarjalnimi delavnicami. Tako mlajši kot starejši bodo lahko našli izziv v izdelavi netopirnice, lesenega “zabojčka”, ki ga pritrdimo na drevo v bližini doma ali v gozdu in s tem netopirjem omogočimo zavetje

Voden ogled Županove jame ob 17. uri bo priložnost za doživetje sedmih podzemeljskih dvoran, bogato okrašenih s kapniki, spoznali bomo tudi, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se pravzaprav vanjo zatekajo.

Ob 18:30 se bo program nadaljeval na površju, pred jamo, s strokovnim predavanjem “Netopirji - skupina, ki preseneča”, ki ga pripravlja dr. Klemen Koselj iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Najmlajši bodo netopirje spoznavali ob pripovedovanju "netopirskih" zgodb in pravljic, ali pa bodo likovno ustvarjali.

Ob mraku, okrog 19:30, boste lahko s pomočjo detektorjev ultrazvoka prisluhnili glasovom netopirjev, ki bodo izletali iz jame.

Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, so priporočena pohodna obutev in primerna oblačila, saj v notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,6°C. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR šolski otroci, za predšolske otroke v spremstvu staršev je vstop brezplačen. Material za izdelavo netopirnice bo na voljo po 5 eur, ostali dogodki Mednarodne noči netopirjev so brezplačni.

Več o Županovi jami najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705, več o netopirjih pa na http://www.sdpvn-drustvo.si/.

 

Urbani gladiator Ljubljana 2017 

4. september 2017 11:55:00

Urbani gladiator Ljubljana 2017V okviru Športnega vikenda Ljubljanica bo pestro v soboto, ko bodo gladiatorji in gladiatorke ob 17. uri zavzeli slovensko prestolnico.

Tri prenovljene trase v dolžini 8 do 15 kilometrov s startom na Kongresnem trgu in zanimive ovire so odličen teambuilding in dobra zabava.

Več informacij in prijave: Urbani gladiator Ljubljana
Akcija Očistimo naše gore prihaja v Kamniško Bistrico 

25. avgust 2017 7:38:00

Očistimo naše gore - Kamniška BistricaKako čim bolj varno in odgovorno v gore, se na vrhuncu pohodniške sezone sprašujejo številni planinci. To je hkrati tudi glavno vodilo vseslovenske planinsko-ekološke akcije Očistimo naše gore, ki v nedeljo, 27. avgusta, prihaja v Kamniško Bistrico.

Pri planinskem domu v slikoviti alpski dolini je zbor ob 9. uri. Najprej bodo v družbi planinskih vodnikov očistili okoliške planinske poti - družine in manj izkušeni pohodniki nezahtevne poti, izkušenejši pa tiste zahtevnejše.

Planinski dan se bo po malici in razglasitvi najboljših čistilcev nadaljeval z ustvarjalnimi delavnicami za otroke ter s čisto posebnim biatlonom, pri katerem se bodo tekmovalcem pridružili tudi člani slovenske biatlonske reprezentance na čelu z Jakovom Fakom, Klemnom Bauerjem in Tejo Gregorin. Da bo hoja v hribe varna in odgovorna, bodo z nasveti (po)skrbeli člani Gorsko reševalne zveze Slovenije. Ti bodo na orientacijskem pohodu za otroke prikazali, kako v praksi deluje njihov nov sistem za reševanje ponesrečencev v gorah, poučna pa bo tudi delavnica prve pomoči z oživljanjem in uporabo defibrilatorja. Seveda pa ne bosta manjkali niti atraktivna tirolska žičnica in plezalna stena. Športno popoldne bo popestril gost, skakalec Cene Prevc.

Kako omenjeni program pomaga gorskim reševalcem in katere nasvete naj planinci upoštevajo pri pripravah na gorski pohod, prikazuje tudi zanimiv video posnetek V gorah šteje vsaka minuta, ki je nastal v sodelovanju Gorske zveze Slovenije in akcije Očistimo naše gore.

Več informacij: Očistimo naše gore - Kamniška Bistrica 

Domžalski dom na Mali planini vabi na 2. srečanje rogistov 

23. avgust 2017 8:09:00

Velika planina 26.-27. 8. 2017Tudi ta vikend bo na Veliki planini pestro dogajanje, predvsem pri Domžalskem domu na Mali planini.

V soboto, 26. 8., ob 11. uri vabljeni na 2. srečanje rogistov «Ko planina zadoni«, v nedeljo pa bo potekalo 25. tradicionalno srečanje domžalskih planincev.

Po nagovoru bo zapel moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, zaigral bo narodno zabavni Ansambel Pr’jatlji in Domžalska godba.

Letošnje srečanje bo potekalo pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

Več informacij: FB Visit Domžale
Stran 1 od 26 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>