Uvod

PohodnikiPred vami je nov portal pohodniških poti, ki je zastavljen malo drugače kot smo navajeni. Z njim želimo povečati zanimanje za pohodništvo po poteh ljubljanske urbane regije in širše. Vsebina je namenjena vsem ljubiteljem rekreacije v naravi, še posebej pa tistim, ki bodo to šele postali. Upamo, da tudi zaradi zanimivosti, ki jih bodo spoznavali ob brskanju po teh straneh.

Opisi pohodniških poti, ki jih lahko najdete na teh internetnih straneh so šele začetek projekta, ki bo v prihodnje dopolnjevan z novimi pohodniškimi potmi. Trenutno vam je na voljo že 35 poti v skupni dolžini skoraj 430 km.

Vsaka sprememba bo objavljena med novicami, kjer boste lahko seznanjeni tudi z drugimi spremembami glede organizacije in vsebine portala.

Veseli bomo vaših pripomb, predlogov in pobud, ki jih prosimo sporočite po elektronski pošljite na naslov info@gremonapot.si.

 

 

 

Pohodniške novice

Brezplačni pohodi in ogledi ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov  

19. februar 2019 16:38:00

Cistercijanski  samostan StičnaTurizem Grosuplje ob svetovnem dnevu turističnih vodnikov vabi na brezplačne pohode in oglede po občini Grosuplje in Cistercijanskem samostanu Stična


Četrtek, 21. 2. 2019 ob 10.30 uri, Krožna učna pot Po sledeh vodomca, vaško jedro Cerovo in Log

Zbirno mesto: vas Cerovo, izhodiščna točka NUP

Informacije: A. Grablovic, 040 389 742, M. Kavšek, 041 761 216

 

Četrtek, 21.02. 2019 ob 15. uri, Županova jama, ogled zimske Ledenice

Zbirno mesto: vhod v Županovo jamo

Informacije: Lučka Jere, 040 645 341

 

Sobota, 23. 2.  2019 ob 10. uri, Šmarje Sap, zgodovina in kraj

Zbirno mesto: pred cerkvijo

Informacije: David Tomažin, 041 979 044

 

Sobota, 23. 2. 2019 ob 15. uri, Protiturški tabor Cerovo s cerkvico sv. Nikolaja

Zbirno mesto: informativna tabla ob cesti

Informacije: Janez Kozlevčar, 031 660 028

 

Vodenja bodo trajala 1 uro. Priporočena je primerna obutev in pohodne palice.  

 

Več informacij: https://www.grosuplje.si/objava/171940

Nočno sankanje na Veliki planini 

12. februar 2019 10:58:00

Nočno sankanje na Veliki planiniSte ljubitelji sankanja? Morda pa to še postanete po doživetju nočnega sankanja na idilični Veliki planini. Nočno sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17.00 in 20.00 po urejeni in osvetljeni sankaški progi, do katere vas pripelje sedežnica. Proga poteka od vmesne postaje pa vse do spodnje postaje sedežnice ter je primerna tako za mlade kot tudi za starejše. Še posebej lepo vabljene družine.

Po prihodu v cilj, se boste lahko ponovno zapeljali na vrh proge s sedežnico ali pa se okrepčali v gostišču Zeleni rob ali v okrepčevalnici Skodla. V času obratovanja se po progi lahko spustite neomejeno krat.

V kolikor svojih sani nimate, je možna tudi izposoja po predhodni rezervaciji. Priporočena so topla oblačila, obutev in čelada.

V primeru slabega vremena nočno sankanje odpade, zato je priporočljivo, da se predhodno pozanimate o razmerah na Veliki planini.

Obvezne predhodne najave na info@velikaplanina.si ali 01/8327 258

Več informacij: Nočno sankanje na Veliki planini

Na kulturni praznik izžrebajte popust na vozovnico! 

5. februar 2019 8:44:00

Velika planina - kulturni danŽe razmišljate, kako bi letos preživeli praznični dan? Izkoristite ga aktivno, na Veliki planini vas čakajo številne aktivnosti! Ker je tudi Velika planina s svojo bogato zgodovino in ohranjanjem pastirske in kulturne dediščine del slovenske kulture, bodo tudi tam počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Poznavanje njegovih verzov vam tokrat lahko prinese cenejšo vozovnico. Kako? Na blagajni nihalke zrecitirajte verz Franceta Prešerna in izžrebajte od 10 do 30 odstotkov popusta na vozovnico!*

Vremenska napoved za podaljšan konec tedna je sončna. Sprehod med idilo pastirskih koč, domača kulinarika, razgledi na sosednje vršace, krpljanje, sankanje in druge zimske aktivnosti vabijo na Veliko planino. Od petka do nedelje najmlajši obiskovalci vabljeni v otroški zimski park na spust s snežnimi tubami, smučarski poligon za prve smučarske zavoje, kepanje ter druge aktivnosti, ki jih premore otroška domišljija. Od petka do nedelje bodo otroci lahko smučali na vlečnici Jurček, od petka dalje pa bo urejena tudi krožna tekaška proga od gostišča Zeleni rob čez pastirsko naselje in nazaj. Proga bo primerno označena, dolga pa bo dva kilometra. Uporaba tekaške proge je za vse uporabnike brezplačna.

Posebna vikend akcija - s povratno vozovnico lahko sedežnico koristite cel dan neomejeno, od petka do nedelje!

Ker smučišče pod sedežnico ostaja zaprto, bo obiskovalcem ob nakupu povratne vozovnice  omogočeno neomejeno število voženj s sedežnico. Tako se lahko sankate vse od Zelenega roba do zgornje postaje nihalke tudi čez dan in se nato nazaj na vrh peljete s sedežnico brez, da bi vsakič znova potrebovali novo vozovnico. Obratovala bo tudi otroška vlečnica Jurček, odprt bo otroški zimski park.

Popust velja na dnevne povratne vozovnice. Ne velja na družinske in letne karte, karte za nočno sankanje ter tiste, ki že vključujejo akcijske popuste.

Več informacij: Velika planina


Pohod Preska - Jeterbenk - Slavkov dom 

30. januar 2019 15:43:00

Pohod Preska - Jeterbenk - Slavkov domTo soboto, 2 februarja 2019, se lahko udeležite pohoda na Jetrbenk, ki ga organizira Planinsko društvo Kamnik.

Pohod se bo začel v Preski pri Medvodah. Pot bo vodila po krožni markirani poti mimo cerkvice Sv. Marjete do vrha Jeterbenka, Ljubljani najbližje Polhograjske gore (774 m) in nato do Slavkovega doma na Golem brdu. Med potjo bomo spoznali tudi nekaj legend in zgodovine.

Več informacij o pohodu TUKAJna tel:  01 839 13 45 in preko e-pošte: pdkamnik@siol.net.

 

Pohod na Osolnik 

21. januar 2019 10:26:00

Planinsko društvo Ljubljana-Matica to soboto, 26. 1. 2019, organizira pohod na Osolnik.

Osolnik je 858 m visoka gora, ki se nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod. Z vrha, kjer stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se odpirajo razgledi na Kamniško Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje.

Gre za lahko, snežno turo, ki bo potekala na relaciji Podutik, Sveti Jakob, Osolnik, Škofja Loka in bo trajala okvirno 6 ur. Vse ostale informacije so vam na voljo na spletni strani društva.

 

 

 

Usposabljanje za zahtevne zimske ture 

9. januar 2019 13:41:00

Usposabljanje za zahtevne zimske tureVodniški odsek Planinskega društva Ljubljana Matica vas vabi, da se udeležite usposabljanja za zahtevne zimske ture, ki bo potekal v soboto, 12. januarja 2019.

Na tečaju vam bodo predstavili teoretično in praktično varno gibanje na zahtevnih snežnih turah v gorah. Spoznali boste ustrezno tehnično opremo za zimske ture in se jo naučili uporabljati.

Prijave sprejemajo v društveni pisarni na Miklošičevi 17 v Ljubljani (tel. 01-2312-645) do srede, 9. januarja oz. do zasedenosti mest. Kotizacija tečaja znaša 30 evrov za člane društva in 35 evrov za člane drugih društev.

Več informacij o tečaju lahko dobite na strani društva.

 

 

Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah 

9. januar 2019 13:36:00

Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerahDruštvo gorska reševalna služba Kamnik, organizira Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah, ki bo potekal 18. in 19. januarja 2019 na Mali planini. Tečaj je primeren tako za popolne začetnike, kot tudi za izkušene gornike, ki bi radi ponovili in obnovili svoje znanje.

Zaradi omejenih možnosti nastanitve, se tečaja lahko udeleži največ petindvajset (25) oseb. Cena tečaja za člane je 20,00 evrov, za nečlane pa 60,00 evrov. V kotizacijo je všteto povračilo stroškov predavateljev in inštruktorjev, morebitno gradivo. Bivanje in prehrano v koči plača vsak udeleženec sam. Cena polnega penziona (prenočitev, večerja, zajtrk in kosilo) je 32 €. Prijave sprejemajo do zasedenosti.
Program tečaja:

Petek 18. 1. 2019

- 17.00 - zbor in prijava udeležencev.

- 17.30 do 22.00 - teoretični del (predavanja o plazovih, opremi, prvi pomoči), večerja.

Sobota 19. 1. 2019

- 7.30 - zajtrk.

- 8.45 do 13.30 - praktični del (delo na deloviščih - uporaba in hoja z derezami in cepinom, iskanje z lavinsko žolno, izkopavanje, sondiranje, lavinski nahrbtnik, zaustavljanje zdrsa s pomočjo cepina ...).

- 13.30 do 15.00 - kosilo, analiza, zaključek tečaja.


Praktični del bo potekal na terenu, zato se od udeležencev zahtevajo primerna oblačila in obutev ter ostala oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah (cepin, dereze, čelada, lavinski trojček).


Dodatne informacije lahko dobite po telefonu 041/663-446 (Matjaž Šerkezi, vodja tečaja) in na spletni strani www.grs-kamnik.si.

 

Pohod na Rašico 

9. januar 2019 13:34:00

RašicaV soboto, 12. januarja 2019, se lahko udeležite pohoda na Rašico, ki ga organizira Planinsko društvo Ljubljana Matica.

Pot je lahka, vendar je zaradi morebitnega snega potrebna primerna oprema. Okvirni čas hoje je 4 ure.

Dodatne informacije so vam na voljo tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. tradicionalni pohod z baklami na Kamen vrh 

19. december 2018 13:55:00

Tradicionalni pohod z baklamiTuristično društvo PODGORA in Planinsko društvo DOBREPOLJE vabita vse pohodniške navdušence, da se udeležijo 25. tradicionalnega pohoda z baklami na Kamen vrh, ki bo potekal v torek, 25. decembra 2018.

Udeležite se lahko dnevnega pohoda, start iz Podgore ob 14. uri ali nočnega pohoda, start iz Podgore ob 18. uri.

Oba pohoda bodo vodili vodiči. Dnevni pohod bo prilagojen tudi za najmlajše, saj bo na njem več postankov s pripovedovanjem dobrepoljskih zanimivosti.Na cilju bo poskrbljeno za pijačo, hrano in dobro razpoloženje. Organizatorji pa opozarjajo, da se na pohod odpravite v primerni obutvi in oblačilih.

Pridite z veliko dobre volje, baklo ali svetilko.

Več informacij dobite pri organizatorjih (pddobrepolje@pzs.si ali td.podgora@gmail.com).

Najvišji vrhovi celin, nova knjiga Vikija Grošlja 

19. december 2018 8:32:00

Vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj izdal novo knjigo, v kateri opiše svoje vzpone na najvišje vrhove sveta. »Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami - celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.«Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin, pleza pa že od leta 1967. Je tudi planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog. Cena knjige je 19 eur, na voljo pa je v info pisarni Planinskega društva Matica in vseh bolje založenih knjigarnah.  

 

Vabljeni k ogledu in nakupu.

 


Stran 1 od 34 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 30 > >>