ŠMARNOGORSKA TURCA
Dolžina poti
34,6
Dolžina poti 34,6 km
Časovni obseg poti
02:00
Časovni obseg poti 02:00
Največja strmina vzpona[%]
8
Največja strmina vzpona: 8 %
Največja strmina spusta: 8 %
Povprečna strmina vzpona: 3 %
Dolžina vzponov nad 5%: 2,40 km
Najnižja točka poti: 503 m
Najvišja točka poti: 302 m
Višinska razlika: 481 m
Poraba energije
4070
Poraba energije za moške: 4070 kJ (972 kcal)
Poraba energije za ženske: 3316 kJ (792 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerno kolo: Mestno kolo
Kratek opis

Zahtevna, a privlačna kolesarska tura okoli Šmarne gore, Smlednika in Vodic s čudovitimi razgledi na okoliško hribovje in planine ter z mnogimi zanimivostmi ob poti. Brez vzpona na Smledniški grad je pot manj zahtevna in priporočljiva tudi za telesno manj pripravljene kolesarje.

Potek

Tacen – Vikrče – Zavrh – Smlednik – Valburga – Zapoge - Dornice – Dobruša – Repnje – Vodice - Bukovica – Utik – Koseze – Šinkov Turn – Selo pri Vodicah – Vojsko – Povodje – Šmartno pod Šmarno goro – Tacen

Tacen in dacarji
Izhodišče kolesarske poti je v Tacnu, na znanem parkirišču, ki ga poznajo predvsem izletniki na Šmarno goro in do katerega se lahko pripeljemo z mestnim avtobusom številka 8 ali 15. Tacen je poznan tudi zaradi brzic na Savi in tekmovanj v kajaku in kanuju na divjih vodah, v poletni vročini pa se peščeni bregovi Save od tu naprej spremenijo v priložnostna kopališča, kjer številni Ljubljančani ob nizkem vodostaju Save v reki iščejo in najdejo osvežitev.
Ime Tacen morda izhaja iz dace in dacarjev (pobiralcev davkov), a brez strahu, mostnine nam v današnjih časih ni več potrebno plačevati, davek na kolo pa smo poravnali že ob nakupu.
Če ste kolesa v Tacen pripeljali z avtom in je prvo parkirišče zasedeno, boste avto verjetno lahko parkirali malo naprej v vasi na večjem parkirnem prostoru v bližini Policijske akademije.
Pot začnemo pri prvem parkirišču in nadaljujemo proti zahodu po Rocenski cesti proti Policijski akademiji, kjer si spotoma ogledamo od daleč zanimiv gradič Rocen . Niste vedeli zanj, kajne? Nič zato, sedaj imate priložnost, da napako popravite in se zamislite nad njegovo nekdanjo pomembnostjo. V Rocnu so namreč živeli graščaki, ki so nekoč pobirali mostnino.

Komandant Stane in Jakob Aljaž
Mimo Policijske akademije se spustimo do glavne ceste, kjer zavijemo desno proti Vikrčam. Sredi klanca je odcep ceste na levo proti Pirničam, mi pa nadaljujemo kar naravnost in na vrhu klanca za zadnjo hišo oz. delavnico zavijemo levo na peščeno pot, ki vodi proti vrtnarijam in rojstni hiši partizanskega komandanta »generallajtnanta« Franca Rozmana - Staneta . Pred tem prečkamo asfaltno cesto, kjer smo seveda pozorni na morebitni promet. Od hiše komandanta Staneta nadaljujemo pot proti rojstni hiši še enega znamenitega Slovenca iz teh krajev – Jakoba Aljaža. Vrnemo se za nekaj deset metrov nazaj do asfaltne ceste, kjer zavijemo levo proti Šmarni gori, kmalu zatem (previdno) prečkamo glavno cesto in kolesarimo še nekaj sto metrov med polji v rahel klanec. Na začetku vasi Zavrh pod Šmarno goro zavijemo desno v hrib in kmalu se pripeljemo do rojstne hiše legendarnega župnika, planinca in skladatelja Jakoba Aljaža, graditelja stolpa na Triglavu in avtorja ponarodele pesmi »Oj Triglav, moj dom«.

Skočimo za nekaj stoletij nazaj
Od rojstne hiše Jakoba Aljaža se vrnemo do glavne ceste in zavijemo desno proti Smledniku. Pot nadaljujemo skozi gozd in nato v rahlem vzponu mimo igrišča za golf . V daljavi na hribu že zagledamo ostanke smledniškega Starega gradu. Ko prikolesarimo do Smlednika , se držimo desno in sledimo smerokazom za Stari grad. Do vrha vzpetine vodi makadamska cesta, tako da se lahko zapeljemo prav do gor, vendar je strmina precej huda. Grad stoji čisto na vrhu hriba, na kraju, kjer je bilo nekoč prazgodovinsko gradišče, pozneje pa rimska utrdba
Ko bomo po nekajminutnem vzponu s pekočimi nogami prisopihali na vrh, bo naš trud poplačan s čudovitim razgledom na vse strani . Z gradu se ob lepem vremenu vidi Šmarna gora na jugovzhodu, Polhograjsko hribovje na jugozahodu, Lubnik, Ratitovec, Julijci s Triglavom na zahodu in Karavanke ter Kamniško-Savinjske Alpe na severu. Splačalo se je potruditi do vrha, vendar morda sploh ni potrebno, da gremo s kolesom, primerno celo priporočljivo je, da se odpravimo peš – mimo kapelic Križevega pota , . Pri gradu stoji gostillna Stari grad, v kateri si spotoma lahko pogasimo žejo in se okrepčamo.

Grofje in baroni
Zdaj pa pustimo starodavnim ruševinam, naj šepetajo napete zgodbe o nekdanjih graščakih, njihovih navadah in razvadah, ter se raje podajmo proti naslednjemu poglavju iz zgodovine. Skozi Smlednik se torej zapeljimo do glavne ceste, ki jo previdno prečkamo (smer Valburga), kakšnih 100 metrov zatem pa zavijemo blago desno na ožji asfalt, kjer bomo nadaljevali našo pot. A poprej se lahko še malo razgledamo po okolici.
Malo naprej od našega odcepa na stransko pot proti Hrašam in Vodicam stoji dvorec Valburga ali Lazarinijev grad, kot mu pravijo domačini . Lahko pa se zapeljemo še malo bolj proti jugu, mimo cerkve sv. Valburge, ter obiščemo Krvavo znamenje , kapelico iz 19. stoletja, postavljeno na mestu, kjer jo bilo nekoč morišče za hudodelce, od koder se lepo vidi Stari grad s Kalvarijo pod njim.

V Vodice skozi vasice
Kolesarimo proti Vodicam, po peščeni stranski cesti, ki vodi čez polja in nudi čudovite razglede na okoliško hribovje in Kamniško-Savinjske Alpe. Kmalu pridemo do dveh zamočvirjenih jezerc, bolje rečeno mlak, nastalih iz opuščenih glinokopov , . Bregovi so preraščeni z ločjem in drugim vodnim rastlinjem, zato so idealno skrivališče in gnezdišče za številne vodne ptice.
Cesta je speljana med obema mlakama in čez polja in mimo farme, za katero na levi strani pred gozdom zagledamo prikupno cerkvico sv. Jakoba, prvič omenjeno že davnega leta 1118 . Malo naprej se prijetna vožnja po poljski cesti konča in pred Zapogami moramo zaviti na glavno cesto. A ne za dolgo, le kakšnih 500 metrov se bomo trudili z ostalim prometom, nato pa med hišami pri smerokazu za Dornice zavijemo desno in spet smo na stranski cesti.
Napredujemo naravnost proti hribu, dokler nas pravokotni levi ovinek v zaselku Dornice ne preusmeri v levo na prečno pot. Peljemo proti Dobruši, kjer se lahko osvežimo s čisto vodo iz »Dobruškega studenca« tik ob cesti . Voda je pitna, kar dokazujejo izkazi o analizi vode, objavljeni na oglasni tabli, zato si z njo lahko napolnimo plastenke na kolesih, če smo jih zaradi žeje že izpraznili. Hiške ob cesti so lepo urejene in slikovite in malo spominjajo na hišice iz risank o Smrkcih. Ko se priključimo večji cesti, zavijemo desno in nadaljujemo vožnjo proti podvozu pod avtocesto, skozi katerega bomo šli do Vodic. Desno od nas je vas Repnje in predlagamo vam, da naredite manjši ovinek in jo obiščete. V Repnjah je namreč rojstna hiša Jerneja Kopitarja, našega velikega jezikoslovca, poznanega po sporu s Prešernom, ki mu je vrnil s tisto poznano: »Le čevlje sodi naj kopitar!« V trikotnem križišču (kapelica in spomenik) zavijemo desno in se skozi vas zapeljemo do hiše številka 34 s spominsko ploščo, posvečeno Kopitarju . Od tu se vrnemo do podvoza pod avtocesto in gremo naprej do medkrajevne ceste Ljubljana–Vodice, kjer zavijemo levo proti Vodicam.

Kuhano-pečene vodiške preste
Pred semaforjem v Vodicah zavijemo desno mimo knjižnice z zanimivim napisom na pročelju: »Vse za vero, dom, cesarja!« Le kratek odsek se bomo peljali skozi naselje , kajti ob prvi priložnosti zavijemo še enkrat desno na cesto proti Bukovici in Utiku. Moramo pa omeniti, da so Vodice primeren kraj za krajši počitek, če smo morda že utrujeni ali potrebni okrepčila. In da ne pozabimo: znane so po prestah , ki jih družina Jagodic po tradicionalnem receptu izdeluje že četrto generacijo. V Vodicah ne moremo spregledati velike cerkve sv. Marjete, zgrajene po potresu 1895. leta.
Kot smo že napovedali, Vodice zapustimo po cesti mimo šole in se napotimo proti Bukovici in Utiku. Cesta je vzorna in se celo malo spušča, tako da do Bukovice kar zdrvimo, od tam pa skozi vas nadaljujemo vožnjo proti Utiku in še naprej proti Kosezam. Proti Šinkovemu turnu ne zavijemo že na prvem odcepu, temveč nadaljujemo skozi Koseze še kakšen kilometer naprej in potem pred gozdom zavijemo na desno.

Schenk in njegov stolp
Kmalu po križišču je na levi strani v gozdu Koseški bajer, kjer se v hladu dreves ob ribniku lahko na kratko ustavimo in odpočijemo. Pot nadaljujemo proti bližnji vasi Šinkov Turn in v hrib do ostankov gradu Šinkov turn in cerkve Matere Božje v bližini. Grad so med vojno požgali partizani, po vojni pa so ga razdejali, da ni ostal niti kamen na kamnu. Zdaj so obnovili grajsko obzidje in paviljon. V njem so na ogled kopije listin ter drugih dokumentov o kraju in gradu.
Vrh klanca smo, zato pot navzdol ne bo naporna, vendar vozimo previdno, ker je strma. Spustimo se mimo cerkve do prvega križišča, kjer zavijemo levo po ozki asfaltni cesti, speljani pod hribom do skakalnice in športnih igrišč SD Strahovica. Tu lahko stopimo s kolesa in se v senci dreves malo razmigamo, potem pa spet zajahamo kolo in se spustimo po klancu navzdol v Selo in naprej na krajevno cesto v smeri proti Vojskemu in Šmarni gori, ki se kot velik naravni kažipot vzdiguje nad jugovzhodnim obzorjem. Cesta med polji je lepa za kolesarjenje, ne preveč prometna in nas povrhu nagradi še z lepimi razgledi.

Povodje, Šmartno in cilj
Mimo prijetne vasice Vesce z rojstno hišo slikarja Matije Koželja (lahko bi naredili ovinek, ni daleč) se pripeljemo do Vojskega, kjer pri zanimivem kužnem znamenju zavijemo levo na medkrajevno cesto Vodice–Ljubljana. Ta cesta je nekoliko bolj prometna, zato previdnost ne bo odveč.
Zdaj se že vračamo proti izhodišču. Kot bi mignil se znajdemo med Rašico in Šmarno goro, v Povodju, kjer je velika ribogojnica in malo naprej še ribnik . V Šmartnem zavijemo desno okoli Šmarne gore in se oborožimo s previdnostjo, kajti cesta je dokaj ozka in vijugava ter seveda prometna.
Ampak če smo zdržali do sem, bomo pa še naprej! Smo ali nismo? Seveda smo – prekolesarili 33 kilometrov. V Tacnu, na koncu naše poti, nas čaka vrsta gostinskih lokalov, kjer bomo lahko obnovili svoje moči.

Brzice v Tacnu
Na Savi v Tacnu je postavljen jez, ki služi stari mestni elektrarni. Voda se preliva tudi čez jez in tam so uredili brzice, na katerih sta vadbeni center in proga za slalomska tekmovanja v kajaku in kanuju na divjih vodah.

Graščina Rocen
V njej so živeli graščaki, ki so edini na sedanjem ozemlju Mestne občine Ljubljana (MOL) imeli poleg sedeža tudi dominikalno ali pridvorno posest, se pravi zemljo, ki so jo tlačani obdelovali izključno za fevdalca. Ampak to ni bil edini vir njihovih dohodkov; rocenski graščaki so pobirali tudi mostnino na lesenem mostu čez Savo: šest krajcarjev (danes bi temu rekli šest evrov) za veliko živino – vprežno ali nevprežno –, en krajcar za malo živinče in en krajcar za človeka, ki je peš prečkal most. No, ta mostnina je bila visoka in je šla mnogim v nos, zato so se leta 1848, ko je bil razglašen zakon o zemljiški odvezi ter s tem ukinjena fevdalna družbena ureditev, nekateri že veselili, da jim je ne bo treba več plačevati. A veselili so se prezgodaj, mnogo prezgodaj! Mostnina je bila namreč odobrena s cesarsko-kraljevim odlokom in se je pobirala vse do leta 1907, ko je narasla voda most odnesla.

Rojstna hiša Franca Rozmana - Staneta v Spodnjih Pirničah
V Pirničah je rojstna hiša Franca Rozmana Staneta, legendarnega poveljnika slovenske partizanske vojske.

Rojstna hiša Jakoba Aljaža v Zavrhu
V vasici Zavrh pod Šmarno goro je bil leta 1845 rojen eden največjih Slovencev, Jakob Aljaž – duhovnik, skladatelj, gornik, predvsem pa zaveden Slovenec. Spominjamo se ga kot domoljuba, ki se je zavedal nevarnosti nemškega vpliva. Z lastnim denarjem je odkupil vrh najvišje slovenske gore Triglava in na njem leta 1895 postavil znameniti, po njem imenovani stolp, ki je postal naš nacionalni simbol. S tem je v obdobju tekmovanja slovenskih in nemških planinskih društev v Julijskih Alpah pokazal, da je Triglav slovenska gora. Tudi njegova pesem »Oj Triglav, moj dom« je med najbolj priljubljenimi slovenskimi umetnimi pesmimi, ne samo med planinci, ampak med vsemi Slovenci.
Šestega julija, na Aljažev rojstni dan Medvode praznujejo svoj občinski praznik. Občina Medvode je odkupila Aljaževo rojstno hišo in obnovila kot kulturni spomenik.

Smledniški Stari grad
Grad stoji na vrhu hriba na kraju, kjer je bilo nekoč prazgodovinsko gradišče, pozneje pa rimska utrdba. Prvič se omenja leta 1136 v zvezi z vitezom Ulrikom. Prvoten romanski grad je obsegal mogočen, samostojno stoječ obrambni stolp, obdan z jarkom. V zreli gotski dobi so okrog stolpa obzidali grajsko ploščad in potem v teku stoletij dodajali bivalne stavbe in obrambne stolpiče. Gradu pozneje niso prezidavali, zato kaže zasnovo in razvoj srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji v najčistejči obliki.
Njegova lega je bila skrbno izbrana in je omogočala strateški nadzor nad cesto proti Italiji in seveda nad brodom čez Savo. Take lokacije so spretni oblastniki že od davnine znali izkoriščati za bogatenje s pobiranjem dajatev. Saj veste, kako to gre: »za pokrivanje stroškov«, »za varovanje pred roparji«, »za ...« – izgovorov in vzrokov kolikor hočete. In denar je lepo vsakodnevno pritekal, če že ne pritekal, pa vsaj kapljal. Sčasoma se ga je kar precej nabralo, to pa je omogočilo lagodno življenje.

Kalvarija v Smledniku
Kalvarijo s štirinajstimi baročnimi kapelicami in tremi križi na vrhu so postavili že leta 1772, in sicer v ravni črti med gradom ter Krvavim znamenjem na ravnici pri Valburgi. Kapelice so v desetletjih po drugi svetovni vojni precej propadle, a so jih zadnja leta tako lepo obnovili, da so zdaj upravičeno v ponos kraju.

Lazarinijev grad
Dvorec Valburga ali, kot mu pravijo domačini, Lazarinijev grad, je značilen renesančni objekt. Nastal je v 17. stoletju, ko so si grofje Andeški, lastniki smledniškega Starega gradu, priznali, da grizenje kolen v breg morda res ne koristi toliko počutju in zdravju stanovalcev, da bi bilo vredno vsakodnevnega truda, ter se odločili zgraditi novo domovanje na ravnini. In so ga res. Pa še kakšno! Pred njim je 200-metrski drevored divjih kostanjev, za njim je grajski park z vrtom, v njem so čudovite freske s fantazijskimi podobami iz grške mitologije. Grad je res lep. Pa še tole: do konca druge svetovne vojne je bil v lasti baronov Lazarini, nato je bil nacionaliziran in leta 1991 vrnjen potomcem. Pozimi leta 2007 je v njem nekdo podtaknil požar, ki je opustošil najlepšo, to je viteško dvorano.

Močvirje in mlake v Hrašah
Zamočvirjeni jezerci, bolje rečeno mlaki, sta nastali iz opuščenih glinokopov. Bregovi so preraščeni z ločjem in drugim vodnim rastlinjem, zato so idealno skrivališče in gnezdišče za številne vodne ptice.

Cerkev sv. Jakoba v Hrašah
Prikupno cerkvica sv. Jakob je v zgodovinskih virih prvič omenjena že davnega leta 1118.

Rojstna hiša Jerneja Kopitarja v Repnjah
Rojstna hiša Jerneja Kopitarja, velikega jezikoslovca in domoljuba, stoji v Repnjah, a je za javnost žal zaprta. Kopitar se je posvečal zgodovini slovanskih jezikov ter zbiral in prevajal številne zgodovinske zapise v slovenskem jeziku in jih s tem rešil pred uničenjem in pozabo. Vrh njegovega jezikoslovno znanstvenega dela verjetno predstavlja Slovnica slovenskega jezika na Kranjskem, Koroškem in Štajerskem. Prijatelju Vuku Karadžiću je pomagal pri pisanju srbske slovnice. Občina Vodice je po Kopitarju poimenovala občinsko glasilo (Kopitarjev glas), glavni trg v občini (Kopitarjev trg). Na Kopitarjevem trgu že mnogo let stoji tudi gostilna Kopitarjev hram.

Cerkev sv. Marjete v Vodicah
Velika cerkv sv. Marjete je bila zgrajena po potresu 1895. leta na temeljih mnogo starejše predhodnice. Zanimivo je, da je bila prvotna cerkev obzidana s taborskim zidom, ki so ga podrli šele leta 1871.

Prestarska obrt v Vodicah
Vodiške preste izdelujejo člani družine Jagodic, ki že od leta 1932 ohranjajo tradicijo prestarstva. Veščino peke prest so nune iz nemških krajev že dalnjega leta 1700 zanesle v dominikanski samostan v Adergasu pri Cerkljah na Gorenjskem. Cesar Jožef II. je dal leta 1782 v slovenskih deželah ukiniti mnogo samostanov, med njimi tudi adergaškega. Tako se je prestarstvo pričelo širiti čez samostanske zidove po okoliških krajih. Danes jih po starem adergaškem receptu pripravljajo le še v Vodicah, v Pekarni Jagodic.
Vodiška presta je narejena iz krušnega testa, torej moke, vode, kvasa in soli. Je trikrat zavita in ima značilno obliko osmice. Posebnost teh prest, katere način priprave je bila dolgo časa skrivnost, je, da jih pred peko skuhajo. To jim da značilen lesk in večjo obstojnost. Pri pripravi testa Jagodičevi ne uporabljajo nobenih aditivov. Trde in hrustljave preste krasijo kristali soli, ki jim dajejo tudi značilen okus. Sveže preste hranimo na zraku, saj se tako ohranijo zelo dolgo časa. S staranjem sicer postajajo bolj trde in hrustljave, zato vanje ne smemo kar ugrizniti, ampak jih lomimo po koščkih in pustimo, da se nam stopijo v ustih.
Včasih so bile preste na lesenih stojalih stalnica gostinske ponudbe, danes ne manjkajo na nobeni občinski proslavi ali zabavi gasilskih in drugih društev, najdemo pa jih tudi v nekaterih planinskih kočah in gostilnah. Priljubljene so med starimi in mladimi, veliko kupcev pa je vodiško presto poneslo po Evropi in svetu.
Vodiške preste še danes pečejo vsak dan po dobrem starem adergaškem receptu, slane in hrustljave pa se najbolje prilegajo ob kozarčku vina ali ob dobrem čaju.

Ribiški bajer v Kosezah
Včasih so na področju današnjega bajerja kopali glino. Tako je nastala jama, ki jo je zalil bližnji studenec. Glino so vozili v Komendo, kjer je bila razširjena lončarska in pečarska obrt. Iz bajerja teče potok Graben, ki ga imenujejo tudi Dobrova. Koseški bajer je nastal pred približno 200 leti. Dolg je okoli 300 metrov, na najširšem delu pa je širok 100 metrov. Globina bajerja ne presega dveh metrov. Pred prvo svetovno vojno so v bajerju pozimi lomili led, ki so ga uporabljali gostilničarji za hlajenje pijače in mesa. Pred dvajsetimi leti so bajer očistili in poglobili. Ribiška družina Medvode je upravljala bajer kot ribolovno vodo za svoje člane in ostale ribiče. V letu 1993 se je bajer za nekaj časa posušil. Kopanje v bajerju zaradi umazane vode ni priporočljivo, je pa ribnik priljubljen med ribiči, saj se v njem najdejo krapi, amurji, somi, linji, koreslji, rdečeperke, smuči in celo potočni raki. Največji v Koseškem bajerju ulovljeni krap je menda tehtal prek 15 kilogramov. Mimo bajerja pelje sprehajalna pot do turistične točke Mengeške koče.

Ostanki gradu Šinkov turn
Na severnem vznožju Rašice, nekaj kilometrov od Vodic, leži vas Šenkov Turn. Vas je dobila ime po gradu Šenkov turn, ta pa po njegovem prvem lastniku Schenku. Schenk je leta 1250 postavil visok stolp in okoli njega močno obzidje.
Grad je zamenjal več lastnikov. Sredi 17. stoletja so prvotni stolp podrli in postavili novo graščino, ki je bila kasneje večkrat prezidana. Leta 1632 je grad kupil in preuredil Andrej Hren, po njegovi smrti pa je njegov lastnik postal Tomaž Hren, ljubljanski škof. Pred drugi svetovno vojno je bila v gradu šola. Grad je imel obliko tirikotne zgradbe z arkadnim dvoriščem. Leta 1943 so partizani grad požgali. Po vojni so ga počasi podirali, kamenje pa uporabili kot gradbeni material.

Kužno znamenje pri Vojskem
Znamenje stoji med Skaručno in Povodjem; najverjetneje so ga postavili leta 1668. Znamenje je v celoti izklesano iz peščenca. Na okroglem podstavku stoji steber, ki nosi tirioglato kapelico s polkrožnimi odprtinami, v katerih so sledovi slik. Kapelica ima nizko piramidasto streho in na njej masiven dvakratni križ. Viri navajajo, da je zelo malo tako zanimivih znamenj, kot je to.

Ribogojnica Povodje
V ribogojnici je mogoče kupiti sveže ribe, navdušeni ribiči pa si jih v bližnjem ribniku lahko nalovijo kar sami.

Gostilna Košir v Tacnu
Gostilna Košir ob vznožju Šmarne Gore ima častitljivo tradicijo. Že desetletja privablja individualne goste, družine, zaključene skupine, ki prihajajo sem zaradi dobre hrane, sprostitve, razvedrila, druženja. Gostilna slovi po dobri domači hrani, dobri postrežbi in je odprta ves dan in vse dni v tednu. Senčen kostanjev vrt z otroškim igriščem nudi doživetje udobja.

Okrepčevalnica Sava v Vikrčah
V okrepčevalnici ponujajo pijače in osnovne jedi.

Okrepčevalnica Stari grad nad Smlednikom
V okrepčevalnici ponujajo pijače in osnovne jedi.

Kopitarjev hram v Vodicah
Bogata ponudba domačih jedi in pijač

Kavarna Dvor v Tacnu
Kavarna, slaščičarna in prenočišča z zajtrkom

Stari grad nad Smlednikom
O gradu kroži zgodba iz ljudskega izročila, ki pravi, da je na njem pred davnimi časi bival graščak, ki je strašno rad kockal. To sicer stane, vendar je bil dovolj bogat, da si je lahko privoščil to razvado. Ko je nekoč igral s samim hudičem, je najprej zaigral vse imetje, nato lastno hčer in na koncu še svojo dušo. Da pa vendarle ne bi šlo vse »k hudiču«, se je premeteni graščak domislil zvijače in največje dragocenosti zakopal pod gradom. Ko je hudič naslednjega dne prišel po priigrano, se je moral obrisati pod nosom. Menda je takrat v jezi uročil graščakovo hčer v kačo in ji ukazal, da mora za vse večne čase čuvati zaklad. Iz tega sledi svarilo za tiste, ki se bodo lotili iskanja: »Bodite previdni, da vas ne piči kača!«

Tek na Šmarno goro
Tek na Šmarno goro je množična in tradicionalna športna prireditev, ki vsako leto poleg rekreativcev privabi tudi dobre mednarodne gorske tekače.

Pot nas vodi tudi po makadamskih cestah (cesta na Stari grad v Smledniku, Valburga - Zapoge), ki so sicer vzdrževane. Vzpon na Stari grad nad Smlednikom je primeren le za telesno dobro pripravljene kolesarje, drugi pa kolo lahko pustijo ob vznožju hriba in se do gradu odpravijo peš.