Tek s prehladom - da ali ne?

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (381)
  • Komentarji (1)

Arhivi

20. marec 2017 12:43:00

tekKihanje, kašljanje, zamašen nos, boleče grlo … tudi tekači nismo odporni na obisk prehladnih obolenj. Takrat se navadno vprašamo, ali bi nam tek koristil in pospešil zdravljenje ali bi se zgodilo ravno obratno?

Če se soočamo z lažjo obliko prehlada, ko imamo od vseh možnih simptomov "le" zamašen nos ali rahel kašelj, potem si lahko privoščimo lahkoten tek. Na splošno se lahko orientiramo s tako imenovanim »neck checkom« ali vratnim testom: če se težava nahaja od vratu navzgor, potem lahko tečemo, zraven pa primešamo še kanček zmernosti. V primeru, da se težava nahaja pod vratom, pa tek ni priporočljiv. Bolje, da si vzamemo dan ali dva pavze in potem nadaljujemo s polno paro.

Trening v času prehlada prilagodimo tako, da zmanjšamo intenzivnost ali skrajšamo dolžino treninga, saj zaradi prehladnih težav ne bomo mogli doseči maksimuma.

Da ne bomo preveč razočarani nad seboj, trening prilagodimo vnaprej. Tempo znižajmo za približno 10 sekund na kilometer. Če smo dovolj močni, lahko pospešimo, v nasprotnem primeru ostanemo na istem tempu ali ga še malce upočasnimo. Vsekakor bodo koristi vadbe še vedno prisotne, četudi bomo počasnejši ali če bomo tekli krajšo razdaljo.

Vir: www.pulzsport.si

re: Tek s prehladom - da ali ne?

20. marec 2017 15:46:26 Študentka medicine
Fizični napor lahko pri virusnih okužbah zgornjih dihal povzroči zaplet - virusni miokarditis, kar lahko vodi v srčno popuščanje. Tega ne povzročajo čisto vsi virusi, vendar ker ne veste, katerega imate, mislim, da je bolj pametno ne teči, kadar smo bolni.
Komentarji na to objavo so zaprti.