ASTROPOT
Dolžina poti
8,8
Dolžina poti 8,8 km
Časovni obseg poti
01:05
Časovni obseg poti 01:05
Največja strmina vzpona[%]
25
Največja strmina vzpona: 25 %
Največja strmina spusta: 24 %
Povprečna strmina vzpona: 5 %
Dolžina vzponov nad 5%: 1,50 km
Najnižja točka poti: 286 m
Najvišja točka poti: 421 m
Višinska razlika: 216 m
Poraba energije
3483
Poraba energije za moške: 3483 kJ (832 kcal)
Poraba energije za ženske: 2860 kJ (683 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerna obutev: Ni pomembno
Kratek opis

Slikovita in zahtevna tekaška pot po Golovcu. Večina poti je speljana po utrjenih površinah (asfalt in makadam), le na začetku iz naselja Gmajna ob Dolgem potoku je gozdna steza, ki je preprežena s koreninami, po dežju mokra in spolzka. Od tekača zahteva veliko previdnosti.

Potek

Športni park Kodeljevo – Štepanjsko naselje – Gmajna – Golovec – Astronomski observatorij Golovec - Pot na Golovec - Roška cesta – Poljanska cesta – Športni park Kodeljevo

Kodeljevo
Svojo tekaško preizkušnjo začnemo pri Gostilni pri Jovotu . Tečemo mimo športnega parka Kodeljevo po novi sprehajalni poti , , ob Gruberjevem kanalu , proti Kajuhovi ulici. Gruberjev kanal prečimo po njej in nadaljujemo po pločniku Litijske ceste mimo kitajske restavracije do začetka Štepanjskega naselja, kjer zavijemo desno mimo kavarne na Hruševsko cesto. Po njej tečemo skozi naselje Zg. Hrušica (Gmajna) po Ulici miru in Ob potoku do gostilne Pod Golovcem ter mimo nje ob strugi Dolgega potoka zavijemo v gozd. Tu se asfalt konča.

Golovec
Pot ob strugi Dolgega potoka je najzahtevnejši del naše tekaške avanture. Sprva tečemo po prijetnem kolovozu , ki nam kmalu pokaže čisto drugačen obraz . Pot je najprej »tlakovana« z okroglimi gladkimi kamni , ko pa se začne vzpenjati, postane tu in tam mokra (posebno po dežju) ali celo nekoliko poplavljena. Višje, kot se vzpenjamo, več je korenin , ki zahtevajo veliko previdnosti pri teku. Tudi kakšno podrto drevo nam prekriža pot . Na srečo je najtežji del po slabem kilometru za nami. Pri znamenju na starem hrastu zavijemo desno in se po udobnem kolovozu počasi priključimo na gozdno cesto , ki povezuje Spodnjo Hrušico s Hradeckega cesto pod SZ pobočjem Golovca. Cesta ni prometna, kljub temu pa na njej ne bomo sami, saj nam družbo delajo drugi tekači, kolesarji, sprehajalci in ptice, katerih petje nam popestri tek.
Kmalu potem, ko pritečemo na greben Golovca, se naša tekaška pot sreča tudi s PST (Pot spominov in tovarištva) , , . Klopce ob njej nas spravijo v skušnjavo, a se ji junaško upremo in nadaljujemo po cesti do Astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec . Ker je možnost obiska omejena na 4 dni v letu, se začnemo raje spuščati proti Ljubljani. Po Poti na Golovec pritečemo do Hradeckega ceste, kjer se obrnemo proti vzhodu in čez obnovljeno brv , čez Gruberjev kanal pritečemo na Roško cesto. Pot si lahko nekoliko skrajšamo s stopnicami, ki nas pripeljejo do brvi . Ker pa so zelo strme in ozke, previdnost ne bo odveč.

Poljane
Z veseljem bi nadaljevali pot ob Gruberjevem kanalu, a za zdaj to še ni mogoče, zato pred poslopjem srednje ekonomske šole (nekdanja vojašnica na Roški) zavijemo proti kanalu in čez neurejene travnike mimo nekdanjega pristajališča za helikopterje, novega naselja in dveh trgovskih centrov zavijemo na Poljansko cesto. Po pločniku se vrnemo na izhodišče.

Kodeljevo
Športni park Kodeljevo je zeleni »otok« na levem bregu Gruberjevega kanala. Poleg bogate športne izbire je v parku tudi dvorec barona Codelija – grad Kodeljevo.

Golovec
Golovec je vzpetina JV od centra Ljubljane in je del Posavskega hribovja. Golovec sestavljajo večinoma glinovci, laporji , in peščenjaki. Posebno zanimiv je črni lapor, ki sestavlja tudi grajski hrib.
Najvišji del sega do 450 m visoko (vrh Mazovnik). Zelena oaza, ki se zajeda v strnjeno poseljene dele Ljubljane, je priljubljena sprehajalna destinacija Ljubljančanov. Čez Golovec je speljana tudi PST.

Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec
Pot smo poimenovali Astro kot priznanje observatoriju. Seveda bo kdo zmotno mislil, da ima ime kakšno povezavo z astrologijo.
Observatorij ima pomembno vlogo v slovenski astronomiji in geofiziki. Ustanovljen je bil takoj po drugi svetovni vojni. Glavni pobudnik in ustanovitelj je bil slovenski astronom in fizik dr. Franjo Dominko.

Gozdna učna pot Golovec
Z začetkom pri observatoriju je po grebenu Golovca speljana krožna učna gozdna pot. Po poti se seznanimo z značilnostmi Golovca in rastja na njem , , , , .

Gruberjev prekop
Gruberjev prekop je zelo pomemben za Ljubljano, čeprav ni zelo opazen. Omogočil je razcvet mesta, ki so ga prej pestile nenehne poplave. Poplavljala je Ljubljanica, znana po velikih nihanjih v pretoku. Mnogo let so se ubadali s tem, kako bi rešili to težavo, nazadnje pa je dunajska vlada povabila k sodelovanju jezuita Gabriela Gruberja, ki je zasnoval prekop med Grajskim gričem in Golovcem ter regulacijo Ljubljanice v Mostah. S prekopom je želel speljati odvečne vode mimo mestnega središča, z regulacijo v Mostah pa povečati pretočno sposobnost struge Ljubljanice. Prekop so začeli kopati leta 1773. Z napredovanjem del so naraščali tudi stroški, ki so kmalu ušli iz predvidenih okvirov. Oblast je krivdo za to naprtila Gruberju, ki se je moral umakniti s projekta. Delo je prepustil Vincenciju Struppiju, pod katerega vodstvom so prekop leta 1780 tudi dokončali. Od takrat je Ljubljana rešena poplav, zastala voda z Ljubljanskega barja pa zdaj neprestano odteka, kar povzroča počasno izsuševanje barja.

Gostilna pod Golovcem
Gostilna je znana po dobri hrani, predvsem po jedeh z žara.

Pri Jovotu
Tudi gostilna pri Jovotu ima v Ljubljani že dolgo tradicijo. Ponudba je podobna kot v gostilni Livada, seveda pa čolni, ki vozijo po Ljubljanici, sem ne zaidejo. Zato pa imajo tudi Pri Jovotu organizirano hitro dostavo hrane in posebne ugodnosti za zaključene družbe in študentsko populacijo.

Grad Kodeljevo
Restavracija je v Dvorcu Kodeljevo sredi istoimenskega parka. Poleg običajne dnevne ponudbe prirejajo kulinarično obarvane dogodke. Postrežejo tudi z odlično pico in drugimi dobrotami iz krušne peči. Za najmlajše je poskrbljeno z otroškim igriščem v restavraciji in v parku ob gradu.

Znamenje
Ko pritečemo na greben Golovca, opazimo na drevesu leseno znamenje. Po nekaterih virih je bilo postavljeno pred več kot sto leti v spomin na žrtev, ki so jo tam ubili razbojniki.

Dvorec Kodeljevo (tudi Codellijev Turn)
Dejstvo je, da je tu živel izumitelj Anton III. baron Codelli plemeniti Fahnenfeld, poznan tudi po tem, da je v Ljubljano leta 1898 pripeljal prvi avtomobil znamke Benz Comfortable, s čemer je povzročil pravo senzacijo. Za tiste čase je moral biti to kar dober avto (Mercedes pač), saj se je z njim naslednje leto odpeljal na dolgo pot v Nico, kjer pa ga je, žal, zaigral. Vendar si je kmalu za tem kupil novega, še boljšega. In tako se je začela poznana slovenska ljubezen do avtomobilov, ki ima torej častitljivo tradicijo. Danes jih imamo že čez 140.000. Osebnih avtomobilov, seveda. In to samo v Ljubljani, da se razume. Pa je od takrat komaj kaj več kot sto let. Kdo ve, kako bo čez naslednjih sto let? Kot kaže, grozno.

Črni lapor
Med kamninami, ki tvorijo Golovec, je zanimiv lapor, ki je črne barve. Vidimo ga lahko v strugi Dolgega potoka.