TRIM IN MALO VEČ
Dolžina poti
5,4
Dolžina poti 5,4 km
Časovni obseg poti
00:35
Časovni obseg poti 00:35
Največja strmina vzpona[%]
13
Največja strmina vzpona: 13 %
Največja strmina spusta: 12 %
Povprečna strmina vzpona: 3 %
Dolžina vzponov nad 5%: 0,30 km
Najnižja točka poti: 300 m
Najvišja točka poti: 328 m
Višinska razlika: 72 m
Poraba energije
1876
Poraba energije za moške: 1876 kJ (448 kcal)
Poraba energije za ženske: 1541 kJ (368 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zelo lahka
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerna obutev: Ni pomembno
Kratek opis

Odprtje nove trimsteze na delu sprehajalne poti med Mostecem in živalskim vrtom zasluži, da tekaško pot imenujemo po njej. Sama trasa ni zahtevna, če pa se bomo na njej lotili tudi kakšnega orodja in bomo teku dodali še nekaj gimnastike, bomo naredili tisto »več«. Trasa je ena najbolj priljubljenih tekaških in sprehajalnih poti v Ljubljani.

Potek

Parkirišče pri ZOO – trim steza - Mostec – okoli okrepčevalnice – Matjanova pot – trim steza - parkirišče ZOO

Parkirišče pri ZOO – živalskem vrtu
To parkirišče je naše idealno izhodišče. Marsikdo sicer parkira pri Mostecu in dela prekršek, zato smo svojega jeklenega konjička pustili raje tu. Do živalskega vrta pa se lahko pripeljemo tudi z avtobusom, a le od maja do oktobra. Teči začnemo takoj pri vhodu v živalski vrt proti Mostecu. Najprej se spopademo s pločnikom ob Večni poti . Na srečo tek po asfaltu hitro mine, ko zavijemo v gozd na staro sprehajalno pot. Opazimo precejšnje redčenje gozda, ki je bilo nujno zaradi boja proti lubadarju .

Trimsteza
Tečemo po prijetni gozdni poti , kjer nam družbo poleg sprehajalcev in tekačev dela še mir v gozdu, polepšan z glasovi ptic. Še čez mostiček , ki preči enega od občasnih potočkov pri varovanem območju narave Mali Rožnik stečemo, in že smo na trimstezi Mostec . Ker smo se do sem že dodobra ogreli, bodo različna telovadna orodja počakala na našo vrnitev.

Mostec
Prav hitro pretečemo trimstezo in že moramo zaviti desno na cesto proti Mostecu , . Kmalu na levi opazimo otroško igrišče , za njim pa stavbo Rekreacijskega društva Mostec. Vendar ne zavijemo tja, temveč nadaljujemo še 150 metrov do križišča, kjer desna cesta zavije proti Skakalnemu centru Mostec. Tam stečemo levo in po kratkem vzponu, ki se začne pri okrepčevalnici, pritečemo na najvišjo točko trase, tik preden zavijemo levo na Matjanovo pot. Po njej se spustimo do Večne poti, kjer zavijemo levo in po 200 metrih sklenemo obroč okrog Mosteca .

Vrnitev
Vračamo se po poti, ki smo jo že pretekli. Za popestritev se zdaj le lotimo kakšnega telovadnega orodja ob trimstezi. Škodilo nam gotovo ne bo, potrudimo pa se, da bodo orodja, postavljena v letu 2012, še dolgo kljubovala samo vremenskim vplivom. Če smo začeli teči nekoliko pozneje, nič hudega, saj je od začetka trimsteze do našega cilja pri ZOO sprehajalna pot razsvetljena .
Tek končamo pri ZOO, zadovoljni z dosežkom in prepričani, da bomo vajo kmalu ponovili, saj bomo na boleče mišice hitro pozabili.

 

Živalski vrt ,
Ljubljanski živalski vrt ni med starejšimi niti med večjimi živalskimi vrtovi. Kljub temu pa je zanimiva turistična točka Ljubljane. Začetki segajo v čase po drugi svetovni vojni, ko so bile kletke z živalmi postavljene v središču Ljubljane. Leta 1951 so mestne oblasti našle primernejšo lokacijo na jugozahodni strani Rožnika. Takrat se je ZOO začel hitreje razvijati, prelomno pa je bilo leto 1988, ko se je začel ZOO razvijati kot sodoben živalski vrt s poudarkom na čim bolj naravnih bivanjskih razmerah za živali, ekologijo in sobivanje žive in nežive narave.
Ponudbo domiselno razširjajo iz leta v leto različni izdelki za obiskovalce, predvsem najmlajše.
Danes lahko rečemo, da je bila usmeritev prava, živali »stanujejo« v primernih bivališčih, obiskovalci so zadovoljni in se vračajo znova in znova, kar dokazuje tudi več kot 200.000 obiskovalcev vsako leto.

Rekreacijski park Mostec
Idilično okolje gozda pod Malim Rožnikom je v dolini potoka Mostec kot nalašč za mirno preživljanje prostega časa. Primernost lokacije so odkrili že v začetku prejšnjega stoletja, ko so okoliški prebivalci zajezili potok in uredili prostor, primeren za takrat moderno »knajpanje«.
Rekreativni značaj Mosteca se je ohranil do zdaj. Leta1962 je predhodnik sedanjega Rekreacijskega društva Mostec prevzel iniciativo in z leti oblikoval območje, kakršno je še zdaj. Društvo ima prostore v edini zgradbi v Mostecu. Ljubljančani se radi vračajo v Mostec, tam uživajo v naravi , , in občasnih družabnih dogodkih, zato tam ni nikoli dolgčas.

Trimsteza Mostec
Steza je dolga 520 m, naprav je 15 , , , vse pa popestri še razsvetljava, ki nam omogoča tek in vadbo tudi v poznih večernih urah. Trimsteza je bila dokončana oktobra 2012 in je zamenjala staro stezo, ki se je morala umakniti neurejenim lastninskim odnosom.

Zavarovano območje narave Mali Rožnik
Je mokrišče in pomemben življenjski prostor za redke živalske in rastlinske vrste. Predvsem so to dvoživke, kačji pastirji in rastline, ki potrebujejo močvirno okolje. V spodnjem delu mokrišča se je razvilo šotno barje.

Boljkovi kipi živali v ZOO
Priznani slovenski kipar, slikar in grafik Janez Boljka je v svojem ustvarjalnem opusu izdelal več bronastih kipov živali. V živalskem vrtu je našlo domovanje šest skulptur: nosorog, opičja družina, bizon, volk, slon in bik (tur) , ki kraljuje pred vhodom v ZOO, priljubljeno točko mlajših obiskovalcev živalskega vrta, saj radi plezajo po njem in sedijo na njegovem hrbtu.

Fakulteta za kemijo, kemijsko tehnologijo, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Inštitut za biologijo ,
Te fakultete so našle primeren prostor ob krajinskem parku. Pogled na nove zgradbe fakultet na koncu dovozne ceste kaže na lep primer dobre umestitve v prostor.

 

Okrepčevalnica v Mostecu ,
Okrepčevalnico upravlja Rekreacijsko društvo Mostec. Ponuja pijačo in kakšen posladek. Prostor je primeren za piknike.