Planinska pot okoli Ljubljane

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

5. februar 2014 12:05:00

Ljubljanska planinska potSte vedeli, da ima širša okolica Ljubljane svojo klasično planinsko obhodnico? Opremljena je čisto po pravilih: s planinskimi markacijami, žigi, vodnikom in dnevnikom…

Pri nas imamo 1661 planinskih poti, ki so skupaj dolge kar 9000 kilometrov. To je za polovico več, kot je vseh slovenskih državnih cest (avtocest, hitrih, glavnih in regionalnih cest). Neverjetno in osupljivo ob tem pa je njihovo vzdrževanje, ki je s strani planinskih društev in njihovih markacistov povsem prostovoljno in brezplačno.

Med vsemi temi kilometri je precej poti povezanih. Včasih smo jim rekli transverzale, danes pa jim po slovensko rečemo obhodnice. Če se lahko zanesemo na brošuro Planinske obhodnice in pohodi iz leta 2008, jih imamo pri nas osemdeset. Najstarejša je Slovenska planinska pot je tudi najstarejša na svetu, je lani praznovala 60 let, četrta najstarejša pa je Ljubljanska mladinska pot (LMP), ki jo je leta 1965 odprlo Planinsko društvo Ljubljana-Matica. Dolga je stopetdeset kilometrov in ima dvajset kontrolnih točk, posebne žige s Knafelčevo markacijo in zmajčkom.

Pokrajinsko je LMP zelo raznolika, saj poteka tudi čez manj hribovito Gorenjsko, precej razgibano Notranjsko, umirjeno Dolenjsko in v ljubljanski okolici najvišje Posavsko hribovje. Pot je primerna tudi za družine z otroki in celo turne kolesarje, ki želijo spoznavati hribe okoli Ljubljane.

 

Vodnik in dnevnik lahko kupite v Informacijski pisarni Planinskega društva Ljubljana-Matica na Miklošičevi 17 v Ljubljani.

 

Nekaj statističnih podatkov o obhodnici dobite na graph-srv.uni-mb.si/obhodnice.

Komentarji na to objavo so zaprti.