IZLET OB DNEVU DOMŽALSKIH PLANINCEV

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

19. avgust 2019 10:38:00

pohodiOb Dnevu domžalskih planincev so v Planinskem društvu Domžale pripravili tri vodene pohode na Veliko planino s skupnim ciljem pri Domžalskem domu na Mali planini, kjer se bo ob 12. uri začela manjša prireditev. Pohodi bodo potekali v nedeljo, 25. avgusta.

Eden od pohodov je nezahteven in je primeren za vse udeležence. Druga dva pohoda potekata po manj znanih poteh iz doline Kamniške Bistrice in sta bolj zahtevna, tako po strminah, kot po dolžini poti.

Pohodi so vodeni s strani vodnikov PZS in so brezplačni. Več informacij najdete TUKAJ.

 1.       Nezahteven pohod na planino od Jurčka

Zbirno mesto bo v nedeljo, ob 7:30 v Domžalah (parkirišče za Vele), od koder bo organiziran prevoz z avti, kombijem ali avtobusom, odvisno od števila prijavljenih pohodnikov. Pot bo vodila od gostilne Jurček na planino Podkrajnik, od tam naprej pa mimo Jelševega konfina na Gojško planino ter nato na Malo planino. Hoje bo predvidoma za 2.30 ure. Pot je v začetku strma, nato pa se položi in nudi lepe razglede. Povratek sledi po isti poti.

 2.       Čez Rigelj, zahteven pohod

Zbor bo na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 7.00. Neoznačena, a uhojena pot se od Kraljevega hriba naprej usmeri nazaj proti Kamniku, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd vse do roba planine, ki ga boste dosegli po 900 višinskih metrih oz. 2.30 h. Hoje do Domžalskega doma na Mali planini bo predvidoma 4 ure. Za povratek bo poleg standardnega spusta po planinski poti čez planino Dol, na voljo tudi lovska steza med planino Kisovec in spodnjo postajo žičnice mimo lovske koče Sivnik. Odhod izpred doma bo ob 13 h, spust bo trajal 3 h.

 3.       Martinj steza, zahteven pohod

Zbor bo na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 6.00. Zanimiv in predvsem osamljen dostop na Veliko planino je možno opraviti tudi po t.i. Martinj stezi. Nemarkirana, a uhojena steza je nekakšna češnja na velikoplaninski torti. Pokončna Martinj stena, pod katero poteka pot je nekakšen uvod v mogočno Rzenikovo ostenje. Kljub njegovemu zloveščemu slovesu, pa bo tura vse prej kot taka. Spretno speljana lovska steza vas bo popeljala skozi gozdove, skalnate police in prikupna razgledišča, s katerih se odkriva širok in nepozaben pogled na bližnje Grintovce. Po nekaj urah hoje boste prispeli na planino Dol, od koder vas bo do Domžalskega doma ločila še dobra ura in pol udobne hoje po sončnih planinah. Predviden čas hoje do Domžalskega doma na Mali planini bo 5 ur. Povratek bo potekal čez Planino Dol in skozi Dolski graben. Odhod izpred doma bo ob 13 h, spust bo trajal 3 h.

Komentarji na to objavo so zaprti.