Dan domžalskih planincev

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

22. avgust 2018 8:49:00

Velika planinaV nedeljo, 26. avgusta 2018, Planinsko društvo Domžale vabi na Veliko planino, na šestindvajseto srečanje članic in članov Planinskega društva Domžale, vseh prijateljev in zvestih obiskovalcev.

Začetek prireditve bo ob 11. uri pri Domžalskem domu na Mali planini (1534 m). Po krajšem uvodnem nagovoru bo zapel moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, zaigrala pa bosta Domžalska godba ter ansambel Odziv.

Poti do Domžalskega doma je veliko, kar nekaj jih je markiranih: s Kranjskega Raka, s Krivčevega in njen krajši del z Jelševega konfina ter iz Stahovice.

Da pa bi spodbudili pohodnike, da odkrijejo še kakšno novo pot, bodo letos posebej organizirani še tri vodeni pohodi: en lažji pohod, primeren za vse starosti ter dva zahtevnejša pohoda po manj znanih poteh na Veliko planino. Za pohode so predvidena lastna vozila udeležencev in vodje. V kolikor potrebujete prevoz, pravočasno javite.

Pohodi so vodeni s strani prostovoljnih vodnikov PZS in so brezplačni. Spodaj so opisi poti in možnost prijav. Članom PD Domžale v letošnjem letu plačana članarina priskrbi brezplačno malico in ob njej pijačo. Poiščite Jerneja Grada in njegovo ekipo v spodnjih prostorih Doma.

Srečanje bo ob vsakem vremenu. 


 

1. Od parkirišča Za Ušivcem - nezahteven pohod, namenjen družinam


Pohod bo voden od parkirišča Za Ušivcem mimo udornih jam Vetrnic in pastirskega naselja na Veliki planini do Domžalskega doma na Mali planini. Hoje z otroškim tempom bo za približno 2 h.

Zbor za pohodnike na parkirišču ob 8:30 h. Do parkirišča Za Ušivcem se na Kranjskem Raku odcepi makadamska cesta levo na Veliko planino, na naslednjem glavnem razcepu, na Rakovih Ravneh, pa sledite desni cesti mimo peskokopa in potem še cca. 2 kilometra. Povratek po poti mimo Gojške planine, odhod izpred doma ob 14 h.

Pohod bo vodil Dušan Prašnikar, vodnik PZS, prijave in informacije na 031 694 134,dusan.prasnikar@gmail.com.
 2. Čez Rigelj, zahteven pohod

Tokrat nas bo peščica na tradicionalno srečanje Domžalskih planincev krenila po lovski poti mimo Riglja, neizrazitega 1.409 m visokega vrha ob robu Velike planine. Neoznačena, a uhojena, pot se od Kraljevega hriba naprej usmeri nazaj proti Kamniku, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd vse do roba planine, ki ga bomo dosegli po ~900 višinskih metrih oz. 2,5 h. Od tu nas do srečanja čaka še enourni sprehod čez Gradišče. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo skupaj porabili 4 h.
Za povratek imamo poleg standardnega spusta po planinski poti čez planino Dol na voljo tudi lovsko stezo med planino Kisovec in spodnjo postajo žičnice mimo lovske koče Sivnik. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h. 

Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 7 h.

Potrebna oprema: običajna osebna oprema - planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila, zaščita za sonce.

Tura je primerna za vsakega, ki ima dovolj kondicije in se ne ustraši strmih klancev in malce izpostavljenih bregov. Če vremenska napoved ne bo zagotavljala stabilnega vremena, bo pohod lahko prestavljen na drugo izhodišče in sicer v Krivčevo pri Jurčku.

Pohod bo vodil Jernej Južna, vodnik PZS, prijave in informacije na 031 246 201, jernej.juzna@gmail.com.
 3. Martinj steza, zahteven pohod

Zanimiv in predvsem osamljen dostop na Veliko planino je možno opraviti tudi po t.i. Martinj stezi. Nemarkirana, a uhojena steza, je nekakšna češnja na velikoplaninski torti. Predenj bomo stopili na njene širne travnate poljane, se bomo sprehodili še skozi Rzenikovo dvorišče. Pokončna Martinj stena, pod katero poteka naša pot, je namreč nekakšen uvod v mogočno Rzenikovo ostenje. Kljub njegovemu zloveščemu slovesu, pa bo tura vse prej kot taka. Spretno speljana lovska steza nas bo popeljala skozi gozdove, skalnate police in prikupna razgledišča, s katerih se odkriva širok in nepozaben pogled na bližnje Grintovce. Po nekaj urah hoje bomo prispeli na planino Dol, od koder nas do Domžalskega doma loči še dobra ura in pol udobne hoje po sončnih planinah. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo hodili 5 ur. Povratek bo potekal čez Planino Dol in skozi Dolski graben. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h.

Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 6 h!

Potrebna oprema: poleg običajne osebne opreme (planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila) je obvezen del opreme tudi čelada.

Tura je primerna za vsakogar, ki ima dovolj kondicije in ki je kolikor toliko vajen gorskih strmin in izpostavljenih bregov. Izlet je izvedljiv le v suhem vremenu, zato bo v primeru deževne napovedi, pohod odpovedan. Vodja bo udeležence na to opozoril že v petek. 

Turo bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS, prijave in informacije na 041 483 924, mogorevc@gmail.com.

Vabljeni!

 

Komentarji na to objavo so zaprti.