Dan doživetij v Županovi jami pri Grosuplju

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

19. maj 2015 15:41:00

Zupanova jamaSte se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? Vas zanima, kako lahko (ali težko) je hoditi po vrvi, morebiti s hoduljami? Ste se že preizkusili v spretnosti streljanja z lokom ali s samostrelom, kot so to znali v starih časih?

V soboto, 6. junija 2015 od 13. ure naprej pri Županovi jami pripravljajo adrenalinsko obarvano popoldne. Vrsta zanimivih dejavnosti se bo odvijala na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda.

Preizkusili se boste lahko v plezanju po naravni skalni steni, ravnotežje boste preizkusili s hojo po vrvi in na sprehodu s hoduljami. Streljali boste z lokom in samostrelom, preizkusili srednjeveške družabne igre, se udeležili tematskih ustvarjalnih delavnic. Zanimivo okolico boste raziskovali v orientacijskem pohodu. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev.

Posebej za to priložnost pa bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 89 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto. Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si ali www.facebook.com/zupanovajama, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705. Za obisk jame, ki je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Komentarji na to objavo so zaprti.