Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Dan doživetij v Županovi jami pri Grosuplju 

16. maj 2014 9:52:00

Županova jamaV soboto, 24. maja ob 13. uri, pri Županovi jami pripravljajo adrenalinsko obarvano popoldne, z vrsto zanimivih dejavnosti, ki se bodo odvijale na prostoru pred vhodom v jamo in v senci gozda. Posebej za to priložnost pa bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi Stari vhod, ki je deset metrov globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred natanko 88 leti (za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto). Sledil bo ogled Županove jame z vodnikom.

Jamo, ki je v celoti električno razsvetljena, po njej pa vodi šesto metrov dolga turistična pot, obiščite s pohodno obutvijo in oblačili za temperatura 10 °C.

 

Več o dogodku preberite na www.zupanovajama.si.

Predprijava na Pohod 2014 ni potrebna 

25. april 2014 9:10:00
majica pohodSkoraj 35 kilometrov dolga pot okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev, je že od leta 1957 namenjena spominu na osvoboditelje Ljubljane, a tudi in predvsem spodbudi k gibanju in zdravemu načinu življenja. Prav to pa je njen glavni cilj tudi danes.
 
Pohodi so namenjeni vsem starostnim skupinam: predšolski otroci bodo hodili v četrtek, 8. maja, osnovnošolci ter dijaki v petek, 9. maja, družinsko ali posamično pa se boste pohoda udeležili v soboto, 10. maja. Med slednjimi bo posebna pozornost namenjena tistim, ki se boste odločili za hojo po celotni dolžini peščenega in zelenega obroča okoli Ljubljane.
 
Le v soboto boste na kontrolnih točkah lahko kupili tudi uradno majico prireditve.
 
 
 
Predprijave niso potrebne, za vse podrobnosti, tudi izhodišča, dolžine in trase pa poglejte na www.pohod.si.
 
Pa še to: ne ustrašite se dežja in bodite zato dobro opremljeni!

Vadba nordijske hoje s Fitcity-jem 

14. april 2014 10:14:00

Pomlad se je začela tudi v fitnes Fitcity centru na Dolgem mostu v Ljubljani, kjer do jeseni, ko se bo začela nova vadbena sezona v zaprtih prostorih, ne bodo počivali. Tudi vam ne bo treba, saj že po velikonočnih praznikih začenjajo z zunanjimi aktivnostmi.

Šolo in redno vadbo kolesarjenja bo vodil Primož Štrancar, šola teka bo potekala pod nadzorom Mira Mavca, delavnice in vadbo nordijske hoje pa ob ponedeljkih in sredah popoldne oziroma zvečer vodita Lili Dačar in Teja Zaletel.

V primeru dežja bodo treningi pod streho v centru. Vse aktivnosti so seveda vključene v ceno mesečne karte.

 

Več na www.fit-city.com.

Gremo v hribe 

9. april 2014 8:15:00

gremo v hribeV pohodništvu se prepozna večina Slovencev. Predstavlja nam nekaj, kar prenašamo iz generacije v generacijo, je nekaj na kaj smo izjemno ponosni, to so kraji, kjer se sprostimo, kjer se zbere družina, kjer pozabimo na vsakodnevne probleme, je nekaj, kar je naše. Ta slovenskost, vztrajnost, tradicija, trma in pokončnost so le nekatere vrednote, za katere lahko brez bojazni rečemo, da so skupne pohodništvu in tudi akciji Gremo v hribe, ki jo že pet let pripravlja Pivovarna Laško.

In čeprav so točke razporejene po večjem delu slovenskege ozemlja (ena je na območju Mestne občine Ljubljana), smo se odločili, da vas tudi preko našega portala povabimo na pot. Večji del naše regije namreč nima planinskih koč in visokih hribov, zato se moramo pohodniško pač preseliti k prijaznim sosedom.

Skratka: letos se na Zlatorogovi trasverzali ponosa obeta še več zabave, še več glasbe, več iger in nagrad, smeha in veselja.

 

Spisek akcij najdete na www.gremovhribe.si, na Janče pa ste vabljeni 26. aprila.

Za lepšo Ljubljano - tudi za pohodnike in sprehajalce 

8. april 2014 8:24:00

pd rtv ljubljanaOd 22. marca, ko obeležujemo svetovni dan voda in do 22. aprila, ko je svetovni dan Zemlje, potekajo v Sloveniji tradicionalne prostovoljne spomladanske očiščevalne akcije. Že smo vas povabili na akcijo Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana, v soboto, 12. aprila pa se lahko pridružite tudi planincem iz PD RTV Ljubljana.

Zbor bo ob 9. uri na Plaži - Trnovski pristan pri Prulskem mostu. Vsak prijavljeni udeleženec bo prejel majico, rokavice in vrečo za smeti. Akcija bo potekala ob vsakem vremenu. Razvrščeni v pet skupin, se boste sprehodili od Tivolija, Ljubljanskega gradu, Kodeljevega, Tabora, Vodmata, pa tudi po bregovih Ljubljanice. Po končanem delu bo ob 13.30 uri sledila malica, nato pa še vožnja po Ljubljanici. 

In ne pozabite: še tako majhen prispevek lahko pripomore k ohranitvi čistega in zdravega okolja - več nas bo, močnejši bomo. 


Zaradi organizacijskih priprav je obvezna poimenska prijava na brane.krebs@gmail.com najkasneje do srede, 9. aprila do 15. ure. 

Čiščenje in urejanje planinskih poti v okolici Ljubljane 

6. april 2014 15:35:00

pd ptt ljZaradi žledoloma je v Ljubljani in okolici še vedno podrtega precej drevja, zato so mnoge planinske poti neprehodne ali težje prehodne. Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana zato organizira delovno akcijo urejanja in čiščenja planinskih poti v okolici Ljubljane, za katere skrbi društvo: Podutik-Toško čelo-Topol (Katarina), Gabrje (Žirovnik)-Topol (Katarina) in Smrjene-Želimlje-Kurešček.

 

Glede na število prijav se bodo odločili, katere poti bodo čistili. Če se jim želite v soboto, 12. aprila pridružiti, se ustrezno opremite in obujte (planinska obutev in obleka glede na vremenske razmere, zaščitne delovne rokavice, odsevni brezrokavnik in obilo dobre volje).

 

 

Več preberite na www.pdrustvo-ptlj.si.

Domžalski športni direndaj 

26. marec 2014 11:03:00

Šola zdravjaNa zadnjo marčevsko soboto ste vabljeni na medgeneracijsko športno druženje v Domžale. Druženje bo vsebovalo ogrevalno in razgibalno telovadbo 1000 gibov ter pohod ob Kamniški Bistrici.

Direndajski pohod bo potekal po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici, od Ihana do Radomelj. Začetek bo ob 8.00, zaključek pa ob 14.00. Ena označena pot bo v vsako smer dolga 1800 metrov, druga pa 5100 metrov. Ob poti bo postavljenih deset postaj z animatorji iz različnih društev.

Pohod bo primeren tudi za družine z otroki.



Več na www.srce-me-povezuje.si/solazdravja.

Pohod po obronkih Jablaniške doline 

26. marec 2014 8:51:00

pdrtv_logoTo, da v Ljubljani poteka program planinskih obiskov bolj ali manj oddaljenih in visokih hribov že veste in da je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana tudi. Zaradi slednjega dejstva je tudi cenejši in zato dostopnejši mnogim, ki si ga morda v nasprotnem primeru ne bi mogli privoščiti. Na tokratnem izletu, namenjenem tudi nečlanom planinskih društev, si boste ogledali Jablaniško dolino, ki se skriva med Zasavjem in Dolenjsko.

Odhod bo 5. aprila ob 8.00 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano pa do 16. ure. Izhopdišče bo v Zgornji Jablanici, pot pa bo dolga približno 15 kilometrov, pri tem pa boste naredili 500 metrov višinske razlike in najvišji deli bodo dobro razgledni. Nezahtevne hoje skupaj bo 4 do 5 ur. Predprijave so obvezne do 3. aprila.

Zanimivost na poti bo razstave v Hiši spominov v Gradišču pri Litiji, ki jo pripravljajo ob stoti obletnici prve svetovne vojne.

Na poti vas bodo spremljali vodniki Planinskega društva RTV Ljubljana.

 

Več na pdrtv.si.

Pojdite z nami v hribe 

25. marec 2014 11:59:00

MDO PD Ljubljana logoMeddruštveni odbor ljubljanskih planinskih društev, skupaj s Športno zvezo Ljubljane in ob pomoči sredstev Mestne občine Ljubljana ter Fundacije za šport, vsako leto pripravi dvanajst zanimivih planinskih izletov, ki niso namenjeni le članom planinskih društev, ampak vsem občanom našega glavnega mesta. Letos so se v akcijo vključila štiri planinska društva in v minulih dveh mesecih sta bila že izvedena dva izleta. Ne zamudite pa naslednjih...

 

Izleti, ki so predvideni za leto 2014 (izvedeni bodo v primeru ugodnih vremenskih razmer, za vsakega pa naj bi zagotovili zamenjavo cilja ali datuma):

 

januar - Brihtna glava Bela krajina (PD PTT Ljubljana)

februar - Dolina Glinščice (PD Mercator)

marec - Dobrča (PD Drago Bregar)

april - Jablaniški pohod (PD RTV Ljubljana)

maj - Naravoslovna pot Ž. in K. Zoisa (PD PTT Ljubljana)

julij - Bregarjev pohod (PD D. Bregar)

avgust - Skuta (PD Mercator)

september - Sv.Trojica nad Pivko (PD RTV Ljubljana)

oktober - Tematska pot: Na svoji zemlji (PD PTT Ljubljana)

november- Neznano (PD Mercator)

december - družinski pohod k dedku Mrazu v Tamar (PD RTV Ljubljana).

Vabila na pohode bosta lahko prebirali tudi v našem koledarju prireditev, dokler pa ne vzpostavimo njegovega delovanja, bomo objavljali razpise med novicami, kot nam jih bodo posredovala društva oziroma koordinator programa Športna zveza Ljubljane.

Grem do Blaža 

11. marec 2014 8:47:00

Grem do BlažaZačela se je letna pohodniška akcija Grem do Blaža, za kolesarje pa se bo sezonska začela prvega aprila…

Kaj je lepšega, kot po napornem delavniku pobeg iz betona in smoga v streljaj oddaljeno zeleno, mirno in prijazno podeželsko okolje na Dobenem? Pa naj si gre za popoldansko fizično rekreacijo ali pa zgolj miren sprehod v neokrnjeno naravo… Vse to med drugim ponuja Dobeno z mnogimi pohodnimi in kolesarskimi potmi ter čudovitimi razgledi.

Več o Dobenem in tudi o poteh, ki vodijo tja, lahko pobrskate na dobeno.wordpress.com, posebno motivacijo za obisk pa ponujata dve rekreativni akciji, ki se začneta po vaši izbiri, za vse pa zaključita na Kmečkem turizmu Blaž, seveda na Dobenem.

Kot rečeno, so jo pohodniki že začeli, žige pa bodo zbirali vse do začetka oktobra. Kolesarska sezona je nekoliko krajša, manj pa je tudi možnosti za dostop (nekaj je makadamskih oziroma gozdno-planinskih, ena pa je tudi cestna, z asfaltno podlago. Zanjo vemo, da se začne v Loki pri Mengšu, da je do vrha dolga tri kilometre in pol, ima višinsko razliko 230 metrov in šest in pol odstoten povprečni naklon. Kar spodoben klanec, kajne.

Več na www.blaz.mobi.

Stran 44 od 48 << < 20 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>