Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
 • RSS
 • Add To My MSN
 • Add To Windows Live
 • Add To My Yahoo
 • Add To Google

Statistika

 • Vnosi (476)
 • Komentarji (1)

Arhivi

Domžalski športni direndaj 

26. marec 2014 11:03:00

Šola zdravjaNa zadnjo marčevsko soboto ste vabljeni na medgeneracijsko športno druženje v Domžale. Druženje bo vsebovalo ogrevalno in razgibalno telovadbo 1000 gibov ter pohod ob Kamniški Bistrici.

Direndajski pohod bo potekal po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici, od Ihana do Radomelj. Začetek bo ob 8.00, zaključek pa ob 14.00. Ena označena pot bo v vsako smer dolga 1800 metrov, druga pa 5100 metrov. Ob poti bo postavljenih deset postaj z animatorji iz različnih društev.

Pohod bo primeren tudi za družine z otroki.Več na www.srce-me-povezuje.si/solazdravja.

Pohod po obronkih Jablaniške doline 

26. marec 2014 8:51:00

pdrtv_logoTo, da v Ljubljani poteka program planinskih obiskov bolj ali manj oddaljenih in visokih hribov že veste in da je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana tudi. Zaradi slednjega dejstva je tudi cenejši in zato dostopnejši mnogim, ki si ga morda v nasprotnem primeru ne bi mogli privoščiti. Na tokratnem izletu, namenjenem tudi nečlanom planinskih društev, si boste ogledali Jablaniško dolino, ki se skriva med Zasavjem in Dolenjsko.

Odhod bo 5. aprila ob 8.00 s parkirišča med RTV in šolo, povratek v Ljubljano pa do 16. ure. Izhopdišče bo v Zgornji Jablanici, pot pa bo dolga približno 15 kilometrov, pri tem pa boste naredili 500 metrov višinske razlike in najvišji deli bodo dobro razgledni. Nezahtevne hoje skupaj bo 4 do 5 ur. Predprijave so obvezne do 3. aprila.

Zanimivost na poti bo razstave v Hiši spominov v Gradišču pri Litiji, ki jo pripravljajo ob stoti obletnici prve svetovne vojne.

Na poti vas bodo spremljali vodniki Planinskega društva RTV Ljubljana.

 

Več na pdrtv.si.

Pojdite z nami v hribe 

25. marec 2014 11:59:00

MDO PD Ljubljana logoMeddruštveni odbor ljubljanskih planinskih društev, skupaj s Športno zvezo Ljubljane in ob pomoči sredstev Mestne občine Ljubljana ter Fundacije za šport, vsako leto pripravi dvanajst zanimivih planinskih izletov, ki niso namenjeni le članom planinskih društev, ampak vsem občanom našega glavnega mesta. Letos so se v akcijo vključila štiri planinska društva in v minulih dveh mesecih sta bila že izvedena dva izleta. Ne zamudite pa naslednjih...

 

Izleti, ki so predvideni za leto 2014 (izvedeni bodo v primeru ugodnih vremenskih razmer, za vsakega pa naj bi zagotovili zamenjavo cilja ali datuma):

 

januar - Brihtna glava Bela krajina (PD PTT Ljubljana)

februar - Dolina Glinščice (PD Mercator)

marec - Dobrča (PD Drago Bregar)

april - Jablaniški pohod (PD RTV Ljubljana)

maj - Naravoslovna pot Ž. in K. Zoisa (PD PTT Ljubljana)

julij - Bregarjev pohod (PD D. Bregar)

avgust - Skuta (PD Mercator)

september - Sv.Trojica nad Pivko (PD RTV Ljubljana)

oktober - Tematska pot: Na svoji zemlji (PD PTT Ljubljana)

november- Neznano (PD Mercator)

december - družinski pohod k dedku Mrazu v Tamar (PD RTV Ljubljana).

Vabila na pohode bosta lahko prebirali tudi v našem koledarju prireditev, dokler pa ne vzpostavimo njegovega delovanja, bomo objavljali razpise med novicami, kot nam jih bodo posredovala društva oziroma koordinator programa Športna zveza Ljubljane.

Grem do Blaža 

11. marec 2014 8:47:00

Grem do BlažaZačela se je letna pohodniška akcija Grem do Blaža, za kolesarje pa se bo sezonska začela prvega aprila…

Kaj je lepšega, kot po napornem delavniku pobeg iz betona in smoga v streljaj oddaljeno zeleno, mirno in prijazno podeželsko okolje na Dobenem? Pa naj si gre za popoldansko fizično rekreacijo ali pa zgolj miren sprehod v neokrnjeno naravo… Vse to med drugim ponuja Dobeno z mnogimi pohodnimi in kolesarskimi potmi ter čudovitimi razgledi.

Več o Dobenem in tudi o poteh, ki vodijo tja, lahko pobrskate na dobeno.wordpress.com, posebno motivacijo za obisk pa ponujata dve rekreativni akciji, ki se začneta po vaši izbiri, za vse pa zaključita na Kmečkem turizmu Blaž, seveda na Dobenem.

Kot rečeno, so jo pohodniki že začeli, žige pa bodo zbirali vse do začetka oktobra. Kolesarska sezona je nekoliko krajša, manj pa je tudi možnosti za dostop (nekaj je makadamskih oziroma gozdno-planinskih, ena pa je tudi cestna, z asfaltno podlago. Zanjo vemo, da se začne v Loki pri Mengšu, da je do vrha dolga tri kilometre in pol, ima višinsko razliko 230 metrov in šest in pol odstoten povprečni naklon. Kar spodoben klanec, kajne.

Več na www.blaz.mobi.

Ponekod še vedno neprehoden Rožnik 

5. marec 2014 12:40:00

Če ste v kratkem mislili oditi na kakšen sprehod po Krajinskem parki Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, potem se mu za nekaj tednov raje izognite. Na pobočjih obeh gričev še vednonamreč vlada precejšen nered zaradi podrtih dreves.

Prostojne službe sicer delajo s polno paro, a za odstranitev velikih količin lesa bo potrebno še nekaj časa. Držite pesti, da bodo park uredili že v marcu, saj bomo rekreativni pohodniki, tekači in nordijski hodci sicer močno prikrajšani za odlično in uporabno rekreacijsko površino.

Takole je na glavni makadamski cesti, ki iz Švicarije vodi na Cankarjev vrh izgledalo pred dnevi...

Švicarija po žledu

 

Rožnik po žledu

Foto: Miran Taborski,Timing Ljubljana

Pot ob žici 

4. marec 2014 13:41:00

PSTSkoraj 35 kilometrov dolga pot okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev, je že od leta 1957 namenjena spominu na osvoboditev Ljubljane, a tudi in predvsem spodbudi k gibanju in zdravemu načinu življenja. Prav to pa je njen glavni cilj tudi danes.

Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo za pohod, nordijsko hojo, tek ali kolesarjenje, iz leta v leto veča. Velik del tudi manj aktivnih pa se redno vadečim v začetku odloči za udeležbo na majskem pohodu ali teku trojk.

Pot je pohodnikom na voljo skozi vse leto, ob njej pa so ponekod postavljene tudi zunanje naprave za pridobivanje moči in raztezanje.

 

Vabimo vas, da se podate na Pot, ki jo lahko prehodite naenkrat ali v več etapah. Tudi večkrat. Začnete lahko tam, kjer vam najbolj ustreza. Naloga je zbrati osem kontrolnih žigov, jih natisniti v posebno zloženko, ki jo brezplačno dobite na Timingu Ljubljana in jo z izpolnjenimi podatki pošljete na Timing Ljubljana, Staničeva 41. Za uspešno prehojeno pot boste prejeli spominsko medaljo (1x bronasta, 5x srebrna, 10x zlata).

 

 

 

Kontrolne točke z žigi so na naslednjih mestih:

 • VIČ: Bife Pri Žabarju, Viška c. 50;
 • ŠIŠKA: Okrepčevalnica Kačji pastir, ob Koseškem bajerju 
 • BEŽIGRAD: AMZ Slovenije, Dunajska 128, prodajni biro
 • JARŠE: Žito, Šmartinska c. 154, recepcija
 • POLJE: Pekarna Studenec, Zaloška c. 168
 • FUŽINE: Gostilna Babnik, Trpinčeva 78 (Fužinski most)
 • RUDNIK: Dnevni bar Peyton, Dolenjska c. 103
 • VIČ: Daj - Dam Livada, Hladnikova 15
 
Za podrobnosti pokličite 01 23 48 004 ali pošljite e-pošto info@timingljubljana.si.

Pot do srca 

28. februar 2014 14:03:00

Gorniški večeriPlaninsko društvo Domžale in Knjižnica Domžale vabita na gorniški večer z Janezom Medveškom, ki bo v torek, 4. marca, ob 19. uri, v Knjižnici Domžale, Cesta talcev 4 v Domžalah.

Janez Medvešek (1952), iz Dragomlja, član Planinskega društva Domžale, po izobrazbi in sprva po poklicu soboslikar, kasneje slikar samostojni podjetnik, zdaj pa upokojenec. Zaljubljenec v slovensko pokrajino in slovenskega človeka, slikar, fotograf, pesnik, ustvarjalec v širokem pomenu besede. Po e-pošti je doslej razposlal 160 fotografsko besednih zgodb, s katerimi navdušuje doma in po svetu. V samozaložbi izdal pesniški zbirki Sanje (2000, 2013) in Ni vsakomur dano (2006), knjigo Rad imam sonce (2012), zvočno zgoščenko Pesmi in misli (2006) ter osemnajst stenskih koledarjev Naš dom. Njegov slikarski opus obsega več kot 3000 slik, predstavil se je na petinpetdesetih samostojnih razstavah in več kot štiridesetih skupinskih razstavah.

Po uvodni predstavitvi se bo z Janezom pogovarjal Borut Peršolja.

Vstopnine ni.

Obiščite Planinski dom II. grupe odredov na Jančah 

26. februar 2014 10:55:00

Planinski dom JančeEdina uradna planinska koča, ki stoji na območju Mestne občine Ljubljana, stoji na razgledni vzpetini Janški vrh nad Zalogom, Jevnico in Litijo in je s 792 nadmorskimi metri tudi najvišja točka našega glavnega mesta. V bližini vrga je cerkev (menda jo je dal sezidati popotnik, ki se je v stiski, ko so ga na poti čez Janški vrh napadli razbojniki, zaobljubil bogu), v bližini cerkve pa kapela Marije Rožnovenske, ki so jo leta 1895, ko je močan potres prizadel Ljubljano, postavili Ljubljančani, da bi jih Mati božja varovala pred takimi nesrečami. Središče potresa je bil prav na Jančah.

Janče so seveda znane po spomladanskih Jagodnih nedeljah in jesenskih Kostanjevih nedeljah, so pa zelo priljubljena točka za pohodnike in kolesarje. Tja, visoko nad Ljubljano, namreč vodijo številne pohodne in kolesarske poti (več o tem preberite na www.pzs.si). Čez vodita tudi Besniška in Borovničeva pot.

 

Planinski dom Janče najdete tudi na družabnem omrežju Facebook.

Vabljeni na Srčno pot Becel čez Golovec 

18. februar 2014 12:43:00

Srčna pot BecelGibanje, še posebej v naravi prav gotovo sodi med najpomembnejše preventivne ukrepe za ohranjanje zdravja našega srca in ožilja. Ljubljančanke in Ljubljančani sicer radi hodijo po okoliških vzpetinah, a možnosti za to so tudi na obrobju mesta in celo v centru.

Eno izmed možnosti za redno gibanja nudi je tudi edina Srčna pot, ki je utrjena in označena v našem glavnem mestu, vodi pa z Rakovnika, ob nogometnem igrišču Krim, za rakovniško cerkvijo, mimo Zvezdarne, čez Golovec in do Štepanje vasi. Odprli so jo maja 2007 in bo od letos vključena tudi v sistem rednega vzdrževanja športnih objektov v Mestni občini Ljubljana.

Pot je speljana po delu trase nekdaj priljubljene trim steze, od katere je danes ostala le še označevalna tabla ob Dolenjski cesti in morda še kakšna zeleno-bela markacija, ki še ni zbledela.

Kot zapisano, se po njej lahko sprehajate kadar želite ali utegnete, na voden pohod pa se, skupaj z Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije, po njej lahko sprehodite vsak prvi torek v mesecu. Pridružite se jim torej 4. marca, start pa bo ob 15. uri. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj si bo možno izmeriti krvni tlak in saturacijo. Prijavnine za pohod ne bo.

Povabilo na pohod preberite na zasrce.si.

"Na vrhu Šmarne gore bi se pohodniki najraje zjokali" 

18. februar 2014 10:53:00

DnevnikV časniku Dnevnik smo zasledili naslednji zapis, ki za ljubitelje Šmarne gore in pohodništva ni prav nič vesel. Pravzaprav je dobesedno srhljiv portret katastrofe in opustošenja po zadnjem žledolomu. Na severni strani te priljubljene pohodne točke na severu Ljubljane je namreč poškodovanih 70 odstotkov dreves.

Takole piše njihova novinarka Barbara Smajila: Če je narava v Ljubljani pokazala zobe, se je nad Šmarno goro naravnost razbesnela. Prizori izruvanih drevesnih očakov, polomljenih slokih listavcev, mogočnih korenin, ki štrlijo kvišku, razcefranih debel in odlomljenih delov dreves, ki kot amputirani udi po bitki ležijo raztreseni naokrog, obiskovalca ne morejo pustiti ravnodušnega. Tisti, ki smo se proti najljubšemu ljubljanskem vrhu odpravili v četrtek, smo se počutili kot na pogrebu. Pot čez korenine je bila povsem neprehodna. Romarska pot je od parkirišča do kapelice še vedno podoba popolnega opustošenja. »Ko sem prvič po žledolomu prišla na vznožje, mi je šlo kar na jok,« je še vedno malce pretresena povedala gospa Štefi, ki nam je na vrhu postregla z domačim zeliščnim čajem. »Potem pa sem srečala gospoda, ki me je ves besen napadel, kako da poti še niso počiščene. Pa pol Slovenije takrat še elektrike ni imelo!« je bila šokirana. Domačini svojo rutino pač jemljejo zelo resno.

Celoten članek si preberite na www.dnevnik.si.

 

Stran 44 od 48 << < 20 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>