Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
 • RSS
 • Add To My MSN
 • Add To Windows Live
 • Add To My Yahoo
 • Add To Google

Statistika

 • Vnosi (476)
 • Komentarji (1)

Arhivi

Vodnik po regionalnih pešpoteh v Ljubljanski urbani regiji 

17. julij 2014 7:48:00

pešpoti lurŽe kar nekaj vode je preteklo, od kar je Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije izdala publikacijo o pešpoteh na našem koncu, vseeno pa ne bo odveč, če jo spet malce izpostavimo. Morda vam pa pride prav.

V knjižici je predstavljenih 17 pešpoti, ki povezujejo območja nekaterih občin v regiji. Poti vključujejo večino priljubljenih izletniških točk in zanimivosti ter pestro turistično in gostinsko ponudbo. Opisi poti vsebujejo podatke o dolžini poti, težavnostni stopnji, zanimivostih ob poteh, o možnostih dostopa do izhodišča poti, dodane pa so tudi fotografije, s pomočjo katerih dobimo prvi vtis o poti, ki nas čaka.

 

Knjižica je dostopna tudi v e-verziji na spletni strani Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije.

Akcija: Iščemo najbolj priljubljeno planinsko kočo 2014 

15. julij 2014 8:37:00

Naj koča 2014Konec junija se je z novo planinsko sezono začela tudi letošnja akcija izbora najbolj priljubljene planinske koče, ki jo vodita časnik Nedelo in Planinska zveza Slovenije. Sodelujte tudi vi!

V Nedelu enkrat na teden objavijo nagradni kupon, na katerega lahko vpišete kočo, ki je po vašem mnenju do planincev najbolj prijazna, in ga pošljete v uredništvo Nedela. Prav tako pa je možno že glasovati preko spleta. Letos se za priznanje in nagrado poteguje 53 planinskih koč, ki so pridobile certifikat Družinam prijazna planinska koča ali imajo vgrajene čistilne naprave.

Med glasovalce bo Nedelo vsak teden z žrebom razdelil štiri privlačne nagrade. 14. septembra bodo objavili ime planinske koče, ki bo prejela največ glasov, 21. septembra pa bo v Nedelu objavljena reportaža o izbrani koči.

 

Planinska koča, ki bo prejela največ glasov, bo prejela naziv naj planinska koča Nedelo 2014 in lepo nagrado.

 

Glasovanje poteka do 12. septembra.

Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo 

11. julij 2014 11:08:00

Aljažev stolp žigAljažev stolp stoji vrh Triglava od leta 1895. Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj Slovencem ta simbol predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev?

 

Narodni muzej Slovenije in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije vabita na odprtje razstave o najvišje ležečem gorskem zavetišču pri nas in projekcijo filma o njem.

 

Razstava, ki jo bo odprl Tone Škarja, bo na ogled do 10. avgusta 2014.

 

Povabilo preberite na www.pzs.si.

 

Zaradi letošnjega žledoloma in snegoloma je precej poti še vedno neprehodnih 

10. julij 2014 15:54:00

prometni znak nevarnost

V Sloveniji je 1661 planinskih poti v skupni dolžini 9616 kilometrov, zanje pa skrbi, jih ureja in markira 661 registriranih markacistov PZS, ki delujejo v 195 planinskih društvih (od 280, kolikor jih je v Sloveniji).

V mesecu februarju so društva, skrbniki planinskih poti, zaradi posledic žledoloma in snegoloma za uporabnike zaprla kar 376 planinskih poti. V naravni nesreči je bilo po takrat zbranih ocenah poškodovanih okoli 40 % vseh planinskih poti izven visokogorja, kar je največja škoda na planinskih poteh, ki jo beležijo v planinski organizaciji v več kot 120-letni zgodovini.

 

Največ neprehodnih poti je še vedno v naši regiji, sproti pa njihovo odpiranje lahko spremljate na stanje-poti.pzs.si.

 

Vse poti bodo predvidoma prehodne do konca letošnjega leta.

Festival zdravja v Križankah 

12. junij 2014 9:07:00

Festival zdravja 2014Poleg družine, zdravje večina Slovenk in Slovencev postavlja v sam vrh osebnih vrednot, kljub temu pa zanj polovica prebivalcev ne naredi dovolj. Za boljšo osveščenost bodo v soboto, 14. junija, poskrbeli tudi v Lekarni Ljubljana, ki na dvrošču ljubljanskih Križank pripravljajo druženje in gibalne dejavnosti za vse generacije.

Lekarna Ljubljana namreč praznuje 65. obletnico obstoja, v Križankah pa se oglasite v soboto, 14. junija, od 9. do 17. ure. Čakajo vas zanimiva predavanja, delavnice, nasvetov in izdelkov polne stojnice, preventivne meritve in svetovanje ter gibalne urice za vse generacije. Na ta dan bodo del sredstev od prodaje na Festivalu zdravja in v enotah Lekarne Ljubljana namenili za dobrodelni projekt.

Vstopnina bo dobra volja.

 

Več na www.lekarnaljubljana.si.

TRIMmix- vadba na prostem 

11. junij 2014 10:43:00

trimmixZmiksajte 2 merici nordijske hoje, 1 merico vaj za čvrsto telo, 3 merice sprostitve v naravi. Vmešajte 7500 l svežega zraka, dodaj nekaj kapljic potu in začini s smehom in dobro družbo. Čas priprave: 60 min. Energijska vrednost: minus 400 kcal. Ne vsebuje sladkorja, maščob in holesterola!

Vsak odmerek TRIMmixa na varen, učinkovit in zabaven način »napade« vse pereče dele vašega telesa in z lahkoto poskrbi za boljšo kondicijo, lepo oblikovano telo in odpravo maščobnih blazinic. Odlično, a to še ni vse! Strokovnjaki so izračunali, da ena ura vadbe oskrbi telo s kar 7500 litri svežega zraka in v njem »pokuri« dobrih 400 kalorij. Gibanje v naravi nima nobenih stranskih učinkov, nasprotno, sprošča vsakodnevno obremenitev uma in duha ter poživlja splošno življenjsko energijo.

TRIMmix je EDINSTVENA IZKUŠNJA!

 • V uvodnem delu se boste na nevsiljiv način, tako rekoč igraje seznanili z osnovami nordijske hoje in tehniko gibanja na ravnem in bolj strmem terenu.
 • Nato se boste odpravili na pohod po gozdnih in drugih poteh, ki bo vključeval tudi zmeren vzpon. Nordijska hoja posnema gibanje med smučarskim tekom in tako sočasno aktivira mišice celega telesa – nog, rok, zadnjice, ramenskega obroča in stabilizatorjev trupa. Hitrejši tempo hoje z daljšimi koraki, pri katerih boste aktivno uporabljali odriv s palico, bo ustvaril pogoje za dvig srčnega utripa in povečano potrebo po kisiku. Med dinamičnim gibanjem se bo telo mimogrede ogrelo in prvih kapljic potu še opazili ne boste. Še večjo intenzivnost vadbe boste lahko izkusili med nordijskim tekom in preskakovanjem kolebnice.
 • V eni ali več serijah krepilnih vaj se boste posvetili specialnim mišicam trupa, rok in nog. Seveda stoje, s pomočjo posebnih palic, katerih sestavni del so elastične cevke z ročaji.
 • Dnevni odmerek vadbe za odlično formo in poživitev boste zaključili z raztezanjem in sproščanjem.

Vadbo TRIMmix Gibis-EM organizira na različnih lokacijah v zelenih oazah na obrobju Ljubljane: na Rožniku, Golovcu in Šmarni gori. Vadba bo potekala po različnih krožnih poteh in se vedno zaključila na izhodišču.

 

Več na www.gibis-em.si.

Vadba nordijske hoje z Gibitom 

10. junij 2014 21:23:00

gibitRedna vadba nordijske hoje traja uro in četrt, sestavljajo pa jo trije deli: ogrevanje, glavni del in raztezanje s sproščanjem. Glavni del vadbe je posvečen tako izpopolnjevanju pravilne tehnike in učenju novih tehnik, kot tudi vajam za krepitev moči, vzdržljivosti, ravnotežja in gibljivosti. Glavni pripomoček na vadbi so seveda palice za nordijsko hojo, dostikrat pa trenerji popestrimo vadbo tudi z elastikami in TRX trakovi. Vadbo izvajajo celo leto in v vsakem vremenu.

V ljubljanskem Tivoliju se srečujejo vsak torek, sredo in četrtek ob 18. uri, v Kosezah pa vsako soboto ob 9. uri.

Junija je prvi obisk vadbe je brezplačen!

 

Več na www.gibit.si.

Olimpijski dan s športnimi asi 

10. junij 2014 19:07:00

Olimpijski danVabljeni v Arboretum Volčji Potok na družinski OLIMPIJSKI DAN s športnimi ASI. Dan boste preživeli s slovenskimi vrhunskimi športniki, se veselili njihovih uspehov ter imeli priložnost, da jih spoznate od blizu. Dogajanje bo športno in zabavno. Družili se boste v nedeljo, 22. junija.

Za vas pripravljajo številne dejavnosti: atraktivno prijateljsko nogometno tekmo, v kateri se bodo pomerili olimpijski športniki in slovenski nogometaši. To bo hkrati  tudi priložnost, da jih spoznate, poklepetate in se fotografirate z njimi.

Ker ta dan svoj dan praznuje Mednarodni olimpijski komite, se boste odpravili na kratko olimpijsko hojo, dvokilometrski sprehod po parku. Najmlajše čaka Miniolimpijada, kjer jim bodo animatorji pričarali pravo olimpijsko vzdušje.

Dan boste zaključili s koncertom na trati ob dinamičnih brazilskih ritmih Big banda RTV Slovenija z gostjo Alenko Godec.

 

Več na www.adriatic-slovenica.si.

Začetek poletne planinske sezone 

10. junij 2014 18:09:00

nesreče v gorahV naši regiji se le Kamničani neposredno stikajo z visokogorjem, k njim in tudi drugod pa se zelo radi odpravljajo tudi številni prebivalci ostalih občin. Po statistiki, ki sicer velja za celotno državo, v hribe redno zahaja 300.000 Slovenk in Slovencev, naše koče pa vsako leto obišče okoli milijon gostov, ki so v večini primerov ustrezno telesno pripravljeni, vprašanje pa je, če so tudi dovolj dobro opremljeni za primere spreminjanja vremenskih razmer. Lani je Gorska reševalna služba zabeležila 393 intervencij, letos že 166.

Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije ter njun skupni odbor Gore in varnost so pripravili informativno - preventivno - zloženko »Kako ravnamo v primeru nesreče v gorah ali reševalne intervencije« z osnovnimi napotki, kako ravnati v tem primeru ter kako ravnati, da do nesreče ne bi prišlo.

 

Želimo vam varen korak in pazite nase!

Nova naravoslovna učna pot 

6. junij 2014 12:33:00

Naravoslovna pot kosezeKrajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib leži v središču urbanega okolja mesta Ljubljane. Pomembna funkcija parka je zato izobraževanje javnosti, zlasti na področju naravoslovja, naravovarstva in okolja. Namen projekta je bil na podlagi predlagane vizije in operativnih ciljev razvoja izobraževalnih dejavnosti v parku pripraviti idejni načrt za dve učni poti.

Naravoslovna učna pot Koseški bajer (dolžina je 850 m) je že odprta in v uporabi, obsega pa pet točk z informacijskimi tablami na katerih boste, ob pomoči informacijskih tabel, izvedeli več o prebivalcih Koseškega bajerja in pomenu tamkajšnjih življenjskih okolij.

Druga pot še nastaja in se bo imenovala Gozdna učna pot Tivolski vrh (dolžina bo 1,75 km) obsega deset točk z informacijskimi tablami in predstavlja značilnosti gozdnega ekosistema ter pomen gozdov za človeka.

Sobe poti nadgrajujeta Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki vsem skupinam obiskovalcev ponuja možnost za kakovostno doživljanje narave ter omogoča razvoj okoljevarstvene in naravovarstvene ozaveščenosti družbe.

Sicer pa je na ljubljanskem gozdnogospodarskem območju več gozdnih in naravoslovnih učnih poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove skupaj s partnerji, oglejte pa si jih na www.zgs.si.

Stran 42 od 48 << < 20 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>