Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Spoznajte (tudi osrednjo) Slovenijo 

6. december 2014 20:59:00

monolitMobilna aplikacija Monolit2Go je najbolj podroben slovenski mobilni izletniški vodnik, ki trenutno vključuje podatke o več kot 2.000 planinskih, pohodnih, kolesarskih in turističnih poteh na področju celotne Slovenije. Prvič so vse poti zbrane na enem mestu in na eni karti!

Aplikacija med drugim vsebuje priljubljene pohodne in kolesarske poti kot so: Pot spominov in tovarištva, Parenzana, Pot treh dežel, vse glavne slovenske obhodnice: Slovenska planinska pot, Evropski pešpoti E6, E7, Via Alpina, 30.000 interesnih točk in še veliko več.

Aplikacija je namenjena vsem ljubiteljem narave, ki radi odkrivajo nove kraje in uživajo lepote Slovenije.

Z Monolit2Go lahko na enostaven način najdete pravo pot, preučite njene karakteristike in se kasneje tudi orientirate v naravi! 

 

Za podrobnosti kliknite na www.monolit2go.si ali pa aplikacijo prenesite na svojo mobilno napravo.

Gorniški večer z Alešem Čerinom: Hoja je preprostost 

28. november 2014 12:55:00

Aleš ČerinAlešu Čerinu življenje izpolnjuje skavtstvo (član bratovščine odraslih skavtov v Štepanji vasi), je nekdanji načelnik Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov in član svetovnega komiteja ISGF, ukvarja se z orientacijskim tekom, trekingom, planinstvom… Je moderator in predavatelj, član uredniškega odbora spletnega magazina Časnik. Piše blog Preprostost. Septembra 2010 se je lotil dvomesečnega projekta 1 € na dan.

Planinsko društvo Domžale in Knjižnica Domžale ga bosta v torek, 2. decembra, ob 19. uri, gostila v domžalski knjižnici, tja pa ste na obisk in klepet z njim vabljeni tudi vi. Več o Alešu boste izvedeli seveda na dogodku, nekaj malega pa si dodatno lahko preberete tudi na www.pdd.si.

 

Vstopnine ne bo.

Tri nove knjige Planinske založbe PZS 

21. november 2014 7:53:00

knjige pzsPlaninska zveza Slovenije ima v svoji spletni založbi na voljo bogato izbiro najrazličnejše gorniške literature, nedavno pa jo so dopolnili še s tremi izidi in še s tradicionalnim stenskim koledarjem: ljubiteljem Himalaje namenjajo angleško izdajo knjige Velikani Himalaje Vikija Grošlja (slovenskaje izšla lani), vodnik Razširjena slovenska planinska pot Gorazda Goriška, najbolj iskani in uporabljeni, tokrat dopolnjeni zemljevid Triglavski narodni park in, kot rečeno, koledar Nazaj v planinski raj.

Razširjena slovenska planinska pot je vodnik za vse, ki želijo prekrižariti Slovenijo na enega najzanimivejših načinov – peš. Obsega 44 ciljev po vsej Sloveniji – od najresnejših vrhov v visokogorju preko vrste gozdnatih hribov do blagih severovzhodnih gričev. Vodnik odlikujejo zgoščeni, natančni in sistematični opisi, kratka predstavitev ostalih pristopov na isti cilj, bogata grafična oprema in priročni format. V njem niso opisane samo visoke gore, prepadi in zavarovane plezalne poti, temveč tudi veliko sredogorskih ciljev, zaidemo tudi v Prekmurje. Prav tako je predstavljenih veliko kulturnih znamenitosti, kot so cerkve in gradovi, tako da bo v njem vsak našel kaj zase.

Velikani Himalaje je štirinajsta knjiga vrhunskega alpinista, himalajca, gorskega reševalca in gorskega vodnika Vikija Grošlja, v kateri je poznavalska predstavitev vseh štirinajstih osemtisočakov, njegov oris zgodovine vzponov nanje s posebnim poudarkom na delovanju slovenskih alpinistov, ki so se z izjemnimi dosežki v Himalaji povzpeli v sam svetovni vrh, je tako v angleškem jeziku dosegljiva tudi svetovnemu bralstvu.

Planinski zemljevid Triglavski narodni park pokriva območje skoraj celotnih Julijskih Alp, zato je zelo uporaben za vse, ki občasno zahajajo v te predele in si želijo zanesljive podatke. Po več letih je zemljevid doživel temeljito prenovo in planincem ponuja najnovejše razpoložljive informacije. Podatki o planinskih poteh so iz Katastra planinskih poti PZS, kjer jih planinska društva redno posodabljajo. »Prednost naših zemljevidov pred konkurenčnimi je ravno v kakovosti podatkov in s karto TNP začenjamo cikel novih izdaj. Načrtujemo izdajanje manjših serij in ob vsakem ponatisu posodobitev podatkov z upoštevanimi spremembami na terenu, s čimer bomo zagotavljali ažurnost in dvigovali kakovost naših izdaj,« je poudaril generalni sekretar PZS Matej Planko.

Izjemno privlačen je tudi planinski koledar za leto 2015 Nazaj v planinski raj, ki ga krasijo avtorske fotografije slovenskih vrhov, izbrane na razpisu PZS, letos pa ga izvirno dopolnjujejo še razglednice, kot nalašč za pošiljanje planinskih pozdravov in prazničnih želja.

 

Vse knjige in koledar so dosegljivi v spletni trgovini Planinske zveze Slovenije.

Koledar rekreacije 2015 - za novo štetje kilometrov, ur, kalorij… 

18. november 2014 22:12:00

rekreacijaZ novim letom se obetajo nove priložnosti za rekreacijo in v velikem številu jih bodo ustvarjali tudi organizatorji rekreativnošportnih, turističnošportnih in gibalnorekreativnih dogodkov. Dolgoletna brezplačna možnost izkoriščanja medijske pozornosti je preko portala www.rekreacija.si na voljo tudi tokrat. Še več: odslej bodo, poleg številnih tiskanih in elektronskih medijev, hkrati na voljo tudi portali www.olympic.si, www.migajznami.si ter www.infosport.si. In seveda smo zraven tudi mi. Koledar na naši strani je plod dela ekipe portala www.rekreacija.si.

Če torej (spet) pripravljate kakšen ravninski ali planinski pohod, gorski ali ravninski tek, kolesarski turistični izlet ali maraton z gorskim ali cestnim kolesom, triatlon ali duatlon, tek na smučeh, plavalni dogodek, plesni ali kakšen drug tečaj, pohodni ali kakšen drug test, malonogometni, odbojkarski ali košarkarski turnir oziroma katero izmed drugih aktivnosti, ki nosijo predznaka »rekreativni« ali »gibalni«, ga vpišite v portal www.rekreacija.si ali po elektronski (ali navadni) pošti sporočite vsaj osnovne podatke: naziv, datum, panoga, kraj, organizator, kontaktni podatki (telefon, spletna stran, e-pošta…), po možnosti pa tudi kratek opis.

Podatke vpišite ali jih pošljite do petka, 5. decembra 2014.

 

Podrobnosti izveste pri Žigi Černetu (tel.: 041 537 097) ali na spletni strani www.rekreacija.si.

Turneja športnih filmov se bo ustavila v Ljubljani 

18. november 2014 20:08:00

festival filmov

Skrivnostna reka, groba skala, urbano okolje visokih zgradb, blatni gozd, zaledenel slap ali svet podzemnih jam – kaj od tega bi najraje osvojili? Zakaj ne bi kar vsega!

Štirinajsta izvedba European Outdor Film Tour-a, ki se bo konec novembra ustavila tudi v Ljubljani, predstavlja najbolj navdihujoče avanturistične filme in filme o športih na prostem letošnjega leta. Popeljali vas bodo na dih jemajoče kraje in vam predstavili ljudi z avanturističnim duhom. Če vas zanima, si za oglede v kinu Komuna rezervirajte četrtek 27. novembra.

Celoten program si lahko ogledate na eoft.eu/on-tour/27-11-14-Ljubljana, kjer lahko tudi kupite vstopnice.

Himalajski vodja Aleš Kunaver 

5. november 2014 12:54:00

kunaverPohodništvo in planinstvo nista le gibalni športni panogi, pomembna je tudi njuna druga plat medalje. Tja sodijo mnogotere vsebine in zagotovo je med njimi tudi odkrivanje zgodovine. Nekaj se je bosta naužili lahko v Muzeju novejše zgodovine, kjer so v torek, 4. novembra, odprli fotografsko razstavo ob 30. obletnici tragične smrti Aleša Kunaverja, vodje šestih odprav v Hindukuš in Himalajo.

Razstava želi obuditi spomin na Aleša Kunaverja, ki je v pionirskem obdobju slovenskega himalajizma kot vodja šestih himalajskih odprav naše alpiniste popeljal v sam svetovni vrh. Od leta 1960, ko so šli prvič v Himalajo,  do 1975 (le v petnajstih letih) so naši alpinisti dozoreli v najboljše alpinistično moštvo na svetu. Odprava na Makalu leta 1975 je preplezala do tedaj najtežjo veliko himalajsko steno, na vrh pa je stopilo kar sedem alpinistov. Leta 1981 so preplezali južno steno Lhotseja in mednarodna alpinistična zveza UIAA je dosežek ocenila kot najtežji poseg v Himalaji dotlej.

Razstava bo na ogled do 12. januarja 2015, podrobnosti o njej si preberite na www.muzej-nz.si, seveda pa bo najbolje, če jo boste obiskali.

Gorniški večer z Iztokom Tomazinom 

1. november 2014 7:44:00

Gorniški večeriIztok Tomazin (1960) iz Tržiča, doktor znanosti (2011), zdravnik (1983) specialist družinske in urgentne medicine – primarij (2005), zaposlen v Zdravstvenem domu Tržič. Alpinist (1975), gorski reševalec (1977), alpinistični inštruktor (1982), gorski vodnik (1988), publicist, fotograf in predavatelj. Pleza od leta 1974, ukvarja se z vsemi zvrstmi alpinizma, opravil je več kot 4000 plezalnih vzponov in smučarskih spustov v slovenskih in svetovnih gorah, med njimi številne prvenstvene. Sodeloval je na petindvajsetih alpinističnih odpravah, povzpel se je na pet osemtisočakov – Daulagiri (1987), Čo Oju (1988), Šiša Pangma (1993), Gašerbrum 1 (1995) in Gašerbrum 2 (2004). Ukvarja se z zmajarstvom, klasičnim in jadralnim padalstvom. V prostem času sodeluje pri Helikopterski nujni medicinski pomoči, je zelo aktiven zdravnik gorski reševalec. Doslej je opravil več kot 500 gorsko reševalnih intervencij v domačih in tujih gorah. Knjige Storžič (1985), Korak do sanj (1989), Čo Oju (1993), Nebo nad Afriko (1993), Pustolovščina v Tibetu (1994), Iskanje Šambale (1998) in Tragedija v Turski gori (2007). (So)avtor številnih literarnih in strokovnih publikacij, avtor več kot 200 znanstvenih, strokovnih, poljudnih in leposlovnih člankov. Avtor koledarja Prelesti (1997–), s katerim zbira sredstva za humanitarni sklad Okrešelj. Prejel je zlati znak Civilne zaščite, priznanje Ministrstva za notranje zadeve in častni znak svobode Republike Slovenije (1999).

Zanimivega gosta bosta v torek, 4. novembra gostila Planinsko društvo Domžale in Knjižnica Domžale.

Gorniški večer se bo dogajal v Knjižnici Domžale, Cesta talcev 4, z začetkom ob 19. uri, po uvodni predstavitvi pa se bo z Iztokom pogovarjal Borut Peršolja.

Vstopnine ni.

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah 

9. oktober 2014 9:28:00

grzsO vsem kar morate vedeti, če se pozimi odpravljate na planinsko turo, kakšno opremo potrebujete, na kaj je potrebno še posebej paziti, kakšno težavnost izbrati, če niste vešči hoje v gorah pozimi... boste 13. decembra izvedeli od tistih, ki to najbolj eobvladajo - gorskih reševalcev.

Društvo GRS Ljubljana orgarnizira dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah, ki bo v soboto, 13. decembra 2014 ob 9. uri v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu, Zabrv 12.

 

Program:

Teoretična predavanja (predavalnica Avditorij)

  • osebna in tehnična oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah
  • plazovi
  • druge nevarnosti v gorah pozimi
  • prva pomoč pri poškodbah pozimi in oskrba ponesrečenih v plazu.
Praktične vaje
  • uporaba pohodnih palic, cepina in derez
  • ugotavljanje trdnosti snežne odeje
  • iskanje zasutih v plazu s plazovno sondo in žolno
  • nudenje prve pomoči pri poškodbah zaradi mraza
 

Tečaj bo zaključen okoli 16. ure.

Delo na terenu bo potekalo na več delovnih točkah, zato naj imajo udeleženci s seboj primerno osebno in tehnično opremo, s katero razpolagajo.

Tečaj je brezplačen. Število udeležencev je omejeno. Prijave zbirajo po telefonu in na naslov:

Jani Bele, 041 428 924  ali janibele1@gmail.com.

Letošnji tradicionalni pohod po Čemšeniški grajski poti odpade 

3. oktober 2014 14:36:00

S poti od Lisičja proti Molniku 20. Septembra 2014

Obveščamo vas, da letošnji tradicionalni pohod po Čemšeniški grajski poti, ki ga na prvo soboto v oktobru pripravlja Krajevna skupnost Lavrica v sodelovanju z društvi, ki delujejo na Lavrici, odpade. Večji del poti je namreč zaradi februarskega žleda še vedno neprehoden, podrtega drevja pa je toliko, da ga člani društev sami ne moremo in ne smemo odstranjevati. Zato smo se odločili, da zaradi varnosti udeležencev letošnji pohod odpovemo. Z upanjem, da bo pot ustrezno očiščena, vas vabimo na pohod prihodnje leto.

Krajevna skupnost Lavrica

 

 

S poti od Lisičja proti Molniku 20. Septembra 2014. (Foto: I. Petrič)

Zaprta pot na sv. Jakoba nad Medvodami 

24. september 2014 18:13:00

klicajPlaninsko društvo Medvode sporoča, da je zaradi spravila lesa in padlih dreves, zaprt gozdi del poti, ki vodi od gasilskega doma v Preski do Studenčic.

Še vedno se markacisti spopadajo s posledicami žledoloma. Padlo je kar nekaj novih dreves. Lastniki gozdov so se lotili omenjenega področja in zaradi priročnosti terena spravilo lesa poteka prav na mestih kjer je označena planinska pot.

 

 

 

 

Zaradi del, ki bi bila za planince potencialno nevarna, pot je do nadaljnjega ZAPRTA!

Stran 41 od 48 << < 20 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 > >>