Pohodniške novice

Prednosti hoje 

15. maj 2013 13:14:00

Hoja, ki je človeku priprojeno gibanje, je ena izmed najbolj zdravih oblik gibanja. Poleg izgubljanja kalorij, krepi mišice in sprošča telo in duha. Pri takšni obliki rekreiranja moramo biti pozorni na ustrezna oblačila, ki omogočajo dihanje kože in primerno obutev, ki zagotavlja varen in udoben korak.

Hojo lahko vključimo v naš vsakdan tako, da vožnjo z avtomobilom nadomestimo s sprehodom. Prav tako je dobrodošlo, da takšno telesno aktivnost združimo z druženjem in na sprehod povabimo svoje prijatelje ali družino. S pomočjo aplikacije "Pohodniške poti" pa si lahko skupaj ogledamo predlagane pešpoti in sprehod spremenimo v izlet.

Pohod po Ljubljanskem barju, 18. maj 2013 

14. maj 2013 9:04:00

To soboto, 18. maja 2013, bo potekal Pohod po Ljubljanskem barju. Ob 8. uri zjutraj bo štart potekal na sejemskem prostoru na križišču Peruzzijeve in Ižanske ceste in pred Gostiščem Kolišče v Lipah. Pot, v dolžini 14,5 km, bo potekala ob reki Iški pod vodstvom geografa dr. Aleša Smrekarja, zanimivosti iz sveta ptic pa bo ob izhodišču Koščeve učne poti predstavil član Društva za preučevanje in opazovanje ptic Slovenije. Postanek je predviden tudi na zadnji še delujoči žagi v Iški. Zasluženo okrepčilo pa bo v Iškem vintgarju, kjer bo pohodnike čakal avtobusni prevoz nazaj do izhodišča.

Vstopnina, ki vključuje organiziran prevoz od Zadružnega doma Barje do Lip in od Iškega vintgarja do Zadružnega doma Barje, vodenje na pohodu in okrepčilo na koncu pohoda, za odrasle znaša 7€, za otroke do 12 let pa 4€.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Turistično društvo Barje ali KP Ljubljansko barje (tel: 08 205 23 50 ali e-pošta: info@ljubljanskobarje.si) ali si ogledate to povezavo.

Vljudno vabljeni.

Cooperjev test in Test hoje v Trzinu, 17. maj 2013 

13. maj 2013 14:29:00

Cooperjev test, ki so ga sprva merili v vojaške namene, je danes najbolj pogost test aerobnih funkcionalnih sposobnosti, s katerim se ugotavlja vzdržljivost in spoznava psihične odzive organizma med neposredno pripravo na tekmo. Pri Cooperjevem testu merimo razdaljo, ki jo zmore posameznik premagati (peš ali preteči) v 12 minutah. Pri takšnem testu je pomembno, da si pred začetkom vadbe izmerimo srčni utrip. To najlažje opravimo z merilnikom srčnega utripa ali ročno z otipom vratu, kjer srčni utrip merimo 6 sekund in ga pomnožimo z 10.

S tekom ali hojo posameznik lahko preizkuša svojo vzdržljivost in z redno vadbo tudi krepi. Zato Športno društvo Trzin v petek, 17. maja 2013, organizira Cooperjev test in Test hoje s pričetkom ob 16. uri. Oba testa se bosta pod  budnim očesom strokovnjakov odvijala na igrišču Osnovne šole Trzin.

Odprta kuhna, 17. maj 2013 

7. maj 2013 14:33:00

Mestna občina Ljubljana letos prvič organizira Odprto kuhno, kjer se bodo lahko ljubitelji hrane spoznali s skrivnostmi kuharjev priznanih restavracij.  Prvič lahko na Odprto kuhno pripešačite 17. maja 2013 na Pogačarjev trg v centru mesta. Vse do oktobra bo Odprta kuhna potekala vsak petek. Ljubitelji pohodništva lahko obisk Odprte kuhne združite s prijetnim spomladanskim pohodom na Ljubljanski grad ali Rožnik, ki predstavljata del  Ljubljanske poti.

Mladi pohodniki iz Škofljice, 25. april 2013 

25. april 2013 12:01:00

Četrtošolci osnovne šole Škofljica so se v četrtek, 25. aprila 2013, odpravili na pohod po dobršnem delu Čemšeniške grajske poti. Športni dan so preživeli v prijetnem vzdušju, pod vodstvom njihove učiteljice in vodičke Drage Košak, ki je ob tem zapisala, da so si učenci na poti ogledali tudi grad Lisičje, rastline in živali v gozdu ter rudnik, ki spadajo pod snovi, ki jih obravnavajo pri pouku.

 

Mladi pohodniki Učenci z vodičko Drago Košak Četrtošolci

Pohod – Pot ob žici in Tek trojk, 9. do 11. maj 2013 

19. april 2013 17:41:00

V Ljubljani bo od 9. do 11. maja 2013 potekal 57. pohod – Pot ob žici, ki ga zadnja leta dopolnjuje tudi vse bolj priljubljen tek trojk. Pohodi po različnih trasah se bodo odvijali od četrtka 9. maja do sobote 11. maja. Tekači se bodo v ekipnem teku trojk lahko preizkusili v soboto 11. maja. Organizator športnega dogodka je Mesta občina Ljubljana, izvajalec pa Timing Ljubljana. Dogodek je odlična priložnost, da na peš poteh ob žici preživite prijetne športne trenutke v družbi ljubiteljev hoje in teka.

Za več informacij o pohodniških in tekaških trasah ter za prijavo si oglejte spletno stran www.pohod.si.

7. Ostrovrharjev pohod, 21. april 2013 

18. april 2013 17:43:00

Ljubitelji pohodništva ste vabljeni, da se v nedeljo, 21. aprila 2013, odpravite na 7. Ostrovrharjev pohod po zelenem zaledju Ljubljane. Pot vas bo vodila skozi podgrajske znamenitosti, kot so Novi in Stari grad, kamnolom mlinskih kamnov in nasad gladkega bora.  Cilj letošnjega pohoda bo na Turistični kmetiji Pri Lazarju. Druženje se bo nadaljevalo na Podgrajski veselici.

Pohod organizirata kulturno društvo Podgrad pri Ljubljani in turistična kmetija Pri Lazarju. Štartnina znaša 5 evrov za odrasle in 2 evra za otroke, v ceno je vključeno vodenje po poti, okrepčila med pohodom in malica na koncu pohoda.

Za več informacij si oglejte spletno stran www.podgrad-lj.si.

Zemljevid pohoda Vabilo na pohod

8. pohod od Grosuplja do Županove jame, 20. april 2013 

15. april 2013 11:37:00

V soboto, 20. aprila 2013, bo potekal 8. pohod od Grosuplja do Županove jame. Pohod se prične ob 8. uri pred železniško postajo Grosuplje in bo potekal po evropski pešpoti E-6 skozi Grosuplje, Spodnjo Slivnico, Cerovo in Tabor do Županove jame. Organizator pohoda je turistično in okoljsko društvo Županova jama.  

Pot je primerna za družine z otroki. Malico in pijačo prinesite s seboj. Organizatorji svetujejo pohodniška oblačila in obutev. Temperatura v Županovi jami je deset stopinj Celzija. Vodenje pohoda je brezplačno, vstopnina za ogled Županove jame znaša 7 EUR za odrasle in 5 EUR za otroke.

Za več informacij o izletu in Županovi jami obiščite spletno stran www.zupanovajama.si.

Vabilo na pohod

Pravilna prehrana in hujšanje 

22. marec 2013 14:33:00

Le z veliko motivacije in korenito spremembo svojega življenjskega sloga se lahko dolgoročno znebimo odvečnih kilogramov. Hitrega izgubljanja kilogramov namreč ni, saj večina hitrih diet temelji le na izgubi vode ali zdravilih in preparatih, ki negativno vplivajo na ledvica, jetra, srce in možgane. Zato je pomembno, da se ukvarjamo s športnimi aktivnostmi, ki nam pomagajo zmanjšati podkožno maščobo in pridobiti mišično maso. Poleg tega pa se moramo tudi pravilno prehranjevati in na dan zaužiti pet manjših, a raznolikih obrokov na vsake tri ure in popiti dva do tri litre tekočine. Kaj vse nam je glede pravilne prehrane in hujšanja zaupal Primož iz Pulz športa, si lahko preberete tukaj.

Malenkosti, ki izboljšujejo naše motorične sposobnosti 

8. marec 2013 13:29:00

Kadar smo aktivni in v svoj vsakdan vključujemo rekreacijo, naredimo veliko za svoje telo in zdravje. Počutje lahko izboljšamo z zabavnimi vajami, ki nam vzamejo le nekaj minut in jih lahko izvajamo med vsakdanjimi opravili. Kako si popestrimo umivanje zob, čakanje na semaforju ali gledanje televizije, si preberite na tej povezavi.

Stran 34 od 35 << < 20 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >>