Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

V Sloveniji že 40 okolju in družinam prijaznih planinskih koč  

22. februar 2016 7:52:00

okolju in druzini prijazna kocaPlaninska zveza Slovenije (PZS) je podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko skupno pohvali 40 slovenskih planinskih domov, ki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše. 

Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Oba certifikata je pred leti uvedla Planinska zveza Nemčije, naknadno so k akciji pristopile tudi planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske in Slovenije.

Za pridobitev certifikata Okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS z letom 2012 uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim celotnim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje. Takšen certifikat v obliki listine in znaka z napisom Okolju prijazna planinska koča je jasno sporočilo obiskovalcem, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči.

Planinska zveza se je leto po uspešni spodbudi za okoljsko razbremenitev gorskega sveta začela intenzivneje posvečati vprašanju, kako na koče privabiti otroke in starše. Certifikat in znak z napisom Družinam prijazna planinska koča sporočata obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

Certifikat Okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu konec januarja na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Frischaufov dom na Okrešlju, Koča na Loki pod Raduho, Koča v Grohotu pod Raduho, Planinska koča na Ermanovcu in Tončkov dom na Lisci. S certifikatom Družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali 16 planinskih domov: Dom na Smrekovcu, Dom planincev v Logarski dolini, Erjavčeva koča na VršičuFrischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, Koča na KopitnikuKoča na Loki pod Raduho, Koča na Naravskih ledinah, Mihelčičev dom na GovejkuPlaninska koča na Ermanovcu, Planinski dom na Boču, Planinski dom na Brnici, Planinski dom na Kalu, Planinsko učno središče BavšicaTončkov dom na Lisci in Zavetišče na Planini.

Več informacij: PZS

Foto: Manca Čujež

S krpljami po Veliki planini 

11. februar 2016 9:49:00

krpljanjeV preteklih dneh je Veliko planino po dolgem času razveselil sneg. Če želite doživeti zimsko pravljico na Veliki planini ob novem svežem zapadlem snegu, vam predlagamo, da si pri zgornji postaji nihalke sposodite krplje in pohodniške palice in se odpravite na potep.

Krpljanje na svežem zapadlem  snegu, poskrbi za izkušnjo in rekreacijo, kot noben drugi šport. Je eden od najbolj mirnih načinov, da uživate v lepoti in spokojnosti zime na Veliki planini.

Več informacij: Krpljanje na Veliki planini



Odštevamo dneve do 10. festivala gorniškega filma 

10. februar 2016 9:30:00

10. gorniski festivalLe še nekaj dni nas loči od največjega gorniškega praznika v dolini, 10. festivala gorniškega filma, ki bo ob svoji desetletnici med 15. in 19. februarjem 2016 potekal na petih prizoriščih: v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju, Mestnem kinu Ptuj, Kulturnem domu Krško in Mestnem kinu Domžale, kjer bodo projekcije zmagovalnih filmov 20. in 21. februarja.

Največji tovrstni festival v Sloveniji, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo je v prvih devetih letih gledalcem – do zdaj jih je bilo okrog 35 tisoč – ponudil 400 filmov, letos bo na ogled 46 filmov z vsega sveta, med katerimi so številni prejeli mednarodne festivalske nagrade. V kategorijah alpinizem in plezanje si bodo gledalci lahko ogledali po 11 filmov, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, prav toliko jih bo o gorski naravi in kulturi.

Gorniški festival je slovensko občinstvo v preteklih letih razveselil s številnimi uglednimi gosti iz sveta plezanja in alpinizma – tako bo tudi letos. V Cankarjevem domu bosta predavala britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, prva ženska, ki je preplezala smer z oceno E9 (ekstremno zahtevno plezanje) in se proslavila kot mojstrica krušljivih morskih pečin, ter slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, za katerim je najuspešnejša sezona, tudi z zmago na tekmi svetovnega pokala in številnimi vrhunskimi vzponi v naravnih plezališčih. Alpinistične barve bosta zastopali legendi: Američan Jack Tackle, ki je preplezal številne prvenstvene smeri na Aljaski, v Kanadi in drugih gorstvih po vsem svetu ter bo predaval o pomenu samozadostnosti in predanosti cilju, ter avstrijski alpinist in filmski ustvarjalec Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri, ki je leta 2013 v Chamonixu dobil priznanje zlati cepin za življenjsko delo.

Več informacij: 10. festival gorniškega filma

 

Pohod Ljubljana – Škofja Loka 

3. februar 2016 7:01:00

pohodPlaninsko društvo Ljubljana Matica to soboto, 6. 2. 2016, vabi na pohod po lahki snežni turi po Ljubljani in njeni okolici. Pot vas bo vodila iz  Podutika na Katarino, Svetega Jakoba, Osovnika in v Škofjo Loko.

Zbirno mesto: ob 7.00, končna postaja LPP št. 5, Ljubljana Podutik

Okvirni čas hoje: 6–7 ur

Več informacij: PD Ljubljana Matica

 

 

Planinska zveza Slovenije podelila najvišja priznanja 

29. januar 2016 13:35:00

PZS podelitevNa alpinistično-plezalnem večeru, ki je v okviru sejma Natour Alpe-Adria potekal 28. januarja 2016 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je Planinska zveza Slovenije podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2015. Najvišja priznanja so prejeli: Peter Podgornik (priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma), Anastasija Davidova (najuspešnejša alpinistka), Urban Novak in Marko Prezelj (najuspešnejša alpinista), Mina Markovič (najuspešnejša športna plezalka), Domen Škofic (najuspešnejši športni plezalec), Janez Svoljšak (najuspešnejši ledni plezalec) in Nejc Kuhar (najuspešnejši turni smučar).

Priznanja najuspešnejšim alpinistom, športnim in lednim plezalcem ter turnim smučarjem podeljujejo Planinska zveza Slovenije (PZS) ter njene Komisija za alpinizem (KA), Komisija za športno plezanje (KŠP) in Komisija za gorske športe (KGŠ), namen izbora pa je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani nanizali številne uspešne vzpone in odprave, športnih plezalk in plezalcev, ki so znova blesteli na največjih tekmovanjih, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni.

Celotno informacijo si lahko preberete na www.pzs.si  

Foto: Irena Mušič Habjan

Predavanje Od adrenalinskih zanesenjakov do modrecev 

14. januar 2016 9:37:00

Viki GroseljAlpinistični legendi in dobra prijatelja Viki Grošelj in Reinhold Messner bosta na predavanjih v Cankarjevem domu v Ljubljani odgrinjala zastore spoznanj na poti, ki še ni končana.

Grošelj bo o 40 letih svojih soočenj s Himalajo spregovoril 18. januarja, Messner pa o "premikanju gora" 3. februarja 2016.

Od 17. decembra do 3. februarja vabljeni tudi v preddverje Linhartove dvorane na ogled fotografske razstave 40 let mojih soočanj s Himalajo Vikija Grošlja ob izidu istoimenske knjige.

Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in avtor številnih knjig, tudi Velikani Himalaje/Giant of the Himalayas. Po poklicu je športni pedagog. Kot alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva.

Reinhold Messner je s svojimi gorniškimi dosežki povzročil pravo revolucijo v alpinizmu. Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo "nemogoče", in umetnost samoomejevanja – z odpovedovanjem tehnologiji. Njegove pustolovščine zrcalijo uspeh in poraz na meji mogočega. Njegovi podvigi predstavljajo do skrajnosti izpopolnjeno uravnavanje tveganja.

 

Več informacij: PZS

 

 

 

Osvojite deset vrhov v okolici Ljubljane 

7. januar 2016 7:58:00

10 vrhov kazipotPohodniške poti so v Ljubljani in njeni okolici dobesedno prepredene po dolgem in počez. Nekaj jih boste lahko letos izkoriščali tudi za načrtno zbiranje žigov in ob tem še bolj pomembno redno gibanje.

Številne poti so dobro označene in bolj ali manj redno vzdrževane, zanje pa skrbijo predvsem planinska in lokalna društva. V okviru pohodniške akcije osvajanja desetih vrhov v okolici Ljubljane vas vabimo prav na takšne poti. 

Obiščete lahko že večini znane in lažje dostopne vrhove Staneta Kosca na Rašici, Šmarno goro, Toško Čelo, Katarino nad Medvodami, Koreno nad Horjulom, Krim, Kurešček, Mali Lipoglav, Janče in Žagarski vrh.

Kartončki so brezplačno dostopni na vseh treh ljubljanskih Turističnih informacijskih centrih ter še na Mestni občini Ljubljana.

Za vsak izpolnjen kartonček vam Mestna občina Ljubljana podeli kolajno.

 

 

 

Izšel je Planinski kažipot 2016 

6. januar 2016 13:46:00

Planinski kazipot 2016V začetku leta je izšel Planinski kažipot 2016, letos v digitalni obliki. E-knjižica prinaša zbrane podatke o dogajanju v letu 2016, planinskih društvih in njihovih izletih, planinskih kočah, bivakih in zavetiščih.

Knjižica ponuja veliko informacij, novosti in koristnih nasvetov. V njej so namreč objavljene tako informacije o članarini PZS 2016, zbrani so kontaktni podatki strokovnih služb, navedeni so glavni dogodki, ki se bodo odvijali v tem letu, koledar izletov, aktivnosti in različnih usposabljanj, seznam planinskih koč, bivakov in zavetišč v Sloveniji, nasveti za varnejše gibanje v gorah v zimskih razmerah ter še mnoge druge koristne informacije. Vključen je tudi Planinski zabavnik - delovni zvezek o gorah, ki je namenjen najmlajšim.

Interaktivno kazalo v dokumentu PDF bo olajšalo iskanje vsebin, ki vas najbolj zanimajo.

Planinski kažipot 2016

Več informacij: www.pzs.si 

Voden pohod po Srčni poti Becel 

4. januar 2016 10:24:00

srcna potDruštvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vsak prvi torek v mesecu prireja voden pohod po Srčni poti Becel po Golovcu. Pridružite se jim lahko že jutri, 5. 1. 2016 in tako naredite nekaj dobrega za svoje srce.

Start je na Rakovniku, ob nogometnem igrišču Krim (Pot k ribniku). Pot je speljana nad rakovniško cerkvijo do Zvezdarne in zavije navzdol proti Litijski cesti, potem pa lahko skupaj krenemo nazaj. Na začetku poti in ob vrnitvi nazaj si je možno izmeriti krvni tlak in saturacijo.

Pohod v primeru slabega vremena odpade!

Več informacij: Pohod po srčni poti Becel 



Tri četrtine planinskih koč odprtih tudi pozimi 

28. december 2015 13:59:00

domzalski domKar tri četrtine oskrbovanih planinskih koč v Sloveniji je odprtih tudi v zimskih mesecih, večinoma ob koncu tedna in praznikih. Stalno odprtih je tretjina, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, nekatere tudi v visokogorju, kjer lahko obiskovalci najdejo zatočišče tudi v zimskih sobah in bivakih. O obisku, trenutnih razmerah in odprtosti koč med prazniki smo se pogovarjali z nekaj oskrbniki, pred pričakovano povečano planinsko aktivnostjo v prihajajočih dneh pa velja še enkrat opozoriti na primerno opremo in napotke za varnejši obisk gora pozimi.

Med 163 oskrbovanimi kočami (od skupno 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 123, večinoma ob koncu tedna in praznikih, stalno odprtih pa je 56, od tega 26 vse dni v zimskih mesecih, 30 pa vse dni razen ob ponedeljkih ali torkih. »Obratovalni časi so različni, društva jih samostojno prilagajajo glede na zmožnosti oskrbovanja, vremenske razmere, količino snega ali nevarnosti na poteh, zato naj sploh ob morebitnih snežnih padavinah planinci preverijo odprtost koč pri planinskih društvih, ki upravljajo posamezne koče,« priporoča načelnik Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS) Janko Rabič. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni tudi na spletnem mestu PZS.

Planinske koče v visokogorju so pozimi večinoma zaprte, vse leto pa ostaja odprtih deset planinskih koč I. kategorije, med katerimi je stalno odprt Dom na Komni, konec tedna s petkom in prazniki sta odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Koča na Kriški gori, ob koncu tedna in praznikih pa vrata odprejo Krekova koča na Ratitovcu, Frischaufov dom na Okrešlju, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Klemenči jami pod Ojstrico, Planinski dom na Kališču, Roblekov dom na Begunjščici in Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku.

»Oktobra in novembra je bil obisk dober, decembra je bilo planincev sicer manj čez teden, ob lepih vikendih pa je bil obisk nadpovprečen. Dom je odprt vsak dan tudi med prazniki, a za organizirano silvestrovanje so vsa mesta že zasedena,« pove Herman Uranič, zimski oskrbnik Doma na Komni (1520 m, PD Ljubljana-Matica), ter za obisk priporoči primerno opremo: »Snega skoraj ni več, v senčnih legah pa je bolj kot ne ledeno, zato je priporočljivo imeti s seboj derezice, da ne pride do zdrsa na krajših ledenih odsekih. Prehodno je tudi proti okoliškim vrhovom in bolj kot ne kopno v smeri proti Triglavskim jezerom in čez Komarčo.« Triglavsko pogorje je s svojimi potmi in vrhovi vabljivo tudi pozimi. Triglavski dom na Kredarici je v zimskih mesecih uradno zaprt, v neogrevanih prostorih pa si je mogoče odpočiti. Planinski dom Tamar je stalno odprt in oskrbovan. Erjavčeva koča na Vršiču bo od 25. decembra do 6. januarja odprta vsak dan, v nadaljevanju zime pa ob vikendih, Koča na Gozdu in Mihov dom na Vršiču sta odprta konec tedna, Koča v Krnici pa ob vikendih z jasnim vremenom.

Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku (1796 m, PD Snežnik Ilirska Bistrica), najvišjem slovenskem zunajalpskem vrhu, je bila novembra zaprta, ob decembrskih vikendih pa je bil kljub lepemu vremenu obisk manjši od pričakovanega, najbrž zato, ker ni snega, poudarja oskrbnik Slavko Škoberne in dodaja: »Računam, da bo obisk med božičnimi prazniki in za novo leto večji. Koča bo odprta od 25. do 27. decembra popoldne, med tednom bo zaprta in znova jo odpremo za silvestrovo zgodaj popoldne vse do nedelje, 3. januarja. Naprej se bomo sproti odločali glede na razmere. V tem trenutku je pot kopna, tako da ni potrebna posebna tehnična oprema, več previdnosti pa svetujem pri sestopu zaradi nekaj odsekov strjenega snega. Ponekod pridejo prav male dereze, v primeru snežnih padavin pa bodo potrebne običajne dereze in cepin.«

Odprte so večinoma koče v sredogorju in nižje ležeče koče, ki so lažje dostopnejše oz. jih je lažje oskrbovati. Ena osrednjih zimskih postojank planincev v Karavankah je Planinski dom na Zelenici (1536 m, PD Tržič), ki se lahko pohvali z odličnim obratovanjem. »Sodobno opremljen dom ima prijazne oskrbnike in med drugim nudi brezplačno izposojo gorniške opreme. Lani smo imeli 30 odstotkov več prometa kot leto prej, letos bo zagotovo za petino več kot lani, kar je pokazatelj našega dela in truda,« je zadovoljen gospodar in vodja gorniškega učnega centra na Zelenici Stanko Koblar. Jesenski obisk je bil dober, novembrski nadpovprečen zaradi obisku gora naklonjenega vremena, ob koncih tedna se na Zelenici vrstijo tečaji zimskega gorništva, zaključki in srečanja alpinističnih odsekov in planinskih društev, tabori za otroke, tudi silvestrovanje. »Koča je stalno odprta od petka opoldne do nedelje zvečer, med prazniki bo od 25. decembra zjutraj do 3. januarja zvečer, odprto imamo med šolskimi počitnicami, za skupine po dogovoru tudi čez teden,« pove Koblar in opiše razmere: »Trenutno je povsod v senci ledeno in čakamo sneg. Povsod v sredogorju ali višje je obvezno imeti v nahrbtniku vsaj male dereze, za zahtevnejši teren velike. Višje proti Vrtači in Zelenjaku je kopno, za vzpon na Begunjščico po severni strani so potrebne dereze, ker je pot ponekod poledenela, južna stran pa je kopna.«

Tudi Velika planina je priljubljen in razgleden zimski planinski cilj. »Obiskovalci trenutno potrebujejo le običajno planinsko opremo, sicer pa nas obišče več izletnikov kot planincev. Z obiskom med vikendom smo zadovoljni, med tednom pa pridejo le posamezni obiskovalci, čeprav je ponavadi sončno in brez vetra. Vse leto imamo odprto vsak dan, prav tako bo med prazniki, zato dobrodošli,« v družinam in okolju prijazno planinsko kočo povabi Lojze Ovijač, oskrbnik Domžalskega doma na Mali planini (1534 m, PD Domžale). Stalno odprta in prav tako z obema certifikatoma – okolju in družinam prijazna koča – opremljena je tudi Mozirska koča na Golteh (1356 m, PD Mozirje). »Jesenski obisk je bil boljši kot lani, zgodnji sneg je privabil družine na prve zimske radosti, medtem ko planinci prihajajo bolj v solo izvedbi. Naša koča je odprta vse leto, tudi med prazniki, in kdor se želi predati kopeli sončnih žarkov, naj odide v gore,« poudari oskrbnik Filip Vrabič in doda: »Trenutno so poti večinoma kopne, a ponekod zaledenele, zato so priporočljive male dereze. Pohvaliti pa moram prostovoljno delo markacistov, ki so po lanskem požledu uredili vse poti, da so znova varne za planince.«

SEZNAM stalno odprtih planinskih koč v zimski sezoni 2015/16 si lahko ogledate na tej povezavi, letošnjo zimo odprte planinske koče pa smo zbrali tukaj. Zaradi možnih sprememb pri odprtosti koč naj planinci za aktualne informacije spremljajo spletno mesto PZS http://www.pzs.si/koce.php.

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere planinske koče, med drugimi tudi Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih in Kocbekov dom na Korošici. V Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma.  V Sloveniji je tudi 15 bivakov, ki so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in za prenočevanje, predvsem alpinistov, po napornih plezalnih turah.

Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, ne povsod odprte planinske koče in specifične snežne razmere. »V sredogorju in visokogorju je kopno in prevladujejo jesenske razmere. Ne smemo mimo tega, da marsikje leži sneg, ki pokriva tudi planinske poti, ali pa je pot ledena. Še posebej nevarna so nižja območja, kjer je led pokrit z listjem. Poleg opreme, ki jo moramo vedno imeti v nahrbtniku, vanj obvezno sodijo tudi dereze in cepin, saj lahko le z njihovo pomočjo varno prečimo poledenelo območje. Zavedati se moramo, da se ob za ta čas relativno visokih temperaturah v gorah razmere lahko hitro spremenijo. Zato neprimerna oprema, neznanje uporabe opreme in ne dovolj topla oblačila niso izgovori, da je v gorah trenutno malo snega ali pa so določene poti skoraj kopne,« opozarja gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi ter svetuje: »V nahrbtniku naj bo obvezna planinska oprema, poleg čelne svetilke, prve pomoči, rezervnih oblačil, hrane in tople pijače tudi dereze in cepin, pa tudi če jih boste v gore tovorili zaman. Če se odpravljate v visokogorje, ne pozabite na lavinski trojček, obvezno imejte s seboj tudi mobilni telefon s polno baterijo in izklopljenim prenosom podatkov. Hranite ga pod obleko in ne v nahrbtniku. Na pot se odpravite v družbi, obvezno pa v dolini pustite obvestilo o tem, kam vas bo zanesla pot.« Obširnejše napotke za varnejši obisk gora pozimi najdete na tej povezavi.

Vir: Planinska zveza Slovenije

Foto: Matej Ogorevc

Stran 34 od 48 << < 20 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 > >>